image
Columbus Travel

Hier wil je overnachten: 13 droomplekken in het Waddengebied

Ooit gedroomd van slapen in een havenkraan, in een kerk of op een bedje van stro? Die droom kan nu werkelijkheid worden en je hoeft er niet eens ver voor te reizen. Wij speurden stad en (ei)land in het Waddengebied af en vonden dertien unieke slaapadressen om bij weg te dromen.

1. Dromen tussen de duinen, Vlieland

Kampeerterrein Stortemelk in Vlieland. Foto: EnscapeOp Kampeerterrein Stortemelk op Vlieland slaap je midden in de natuur. Foto: Enscape

Stort je op de Vlielandse natuur tijdens een overnachting op Kampeerterrein Stortemelk. Slechts één duinenrij scheidt jouw tent van het Noordzeestrand. Het kampeerterrein is open van 1 april tot 1 november. Ook als je kiest voor comfort en blijft slapen in een duin- of boshuisje, val je met je neus in de boter − het duin en het bos ligt nooit ver weg. Onze aandacht gaat uit naar de 24 boshuisjes in tien unieke ontwerpen, variërend van een ‘Ark’ tot een ‘Beukennoot’ en een ‘Spider’. De huisjes bieden plaats aan twee tot acht personen en zijn het hele jaar door te huren, vanaf € 190 voor een midweek. Neem gerust de kleintjes mee. Het programma staat tjokvol leuke zomeractiviteiten, zoals muziek- en theatersessies, spooktochten en workshops.


2. Dromen bij de boer, Terschelling

Zeekraal-tenten. Foto: BoerenBedSlaap bij de boer in een van de tenten van De Zeekraal. Foto: BoerenBed

Slapen bij de boer klinkt misschien primitief, maar is dat allerminst. Op het boerenerf van De Zeekraal, een biologische melkschapenboerderij op Terschelling, staan acht luxe glampingtenten (met privédouche). Als je ’s ochtends vroeg je tent openritst, kijk je uit op een grasweide met 250 Friese melkschapen. In de boerderijwinkel kun je schapenkaas en ijs van schapenmelk kopen en proeven. Je slaapt hier vanaf € 395 voor een lang weekend en zes personen.


3. Dromen in een gastrofarm, Texel

Opoost - Gastrofarm. Foto: Liselotte SchooBij gastrofarm Op Oost op Texel geniet je van een gastronomisch feest. Foto: Liselotte Schoo

Het is binnen Nederland zo’n beetje het ultieme vakantiegevoel: met de veerboot naar een eiland varen. Aan de ruige oostkant van Texel wordt dat vakantiegevoel verder aangewakkerd. Op Oost, de gastrofarm van Joram en Valerie, staat midden in een weidelandschap dat door een Oude Meester bedacht had kunnen zijn.


4. Dromen in een havenkraan, Harlingen

Havenkraan Harlingen. Foto: Tristan FopmaÉcht bijzonder overnachten doe je in de Havenkraan van Harlingen. Foto: Tristan Fopma

Het is al bijzonder dat je comfortabel kunt overnachten in een oude havenkraan. Maar je kunt óók nog eens zelf je uitzicht bepalen! Door middel van een stuurknuppel zet je 65.000 kilo staal in beweging en draai je rond en rond. Aan de ene kant kijk je uit op het knusse centrum van Harlingen en aan de andere kant op de Waddenzee. Een overnachting start bij € 319 per nacht voor twee personen incl. ontbijt.


5. Dromen in een vissershuis, Moddergat

Natuurhuisje in Moddergat. Foto:Vanuit je Natuurhuisje in Moddergat kun je gaan wadlopen zonder vieze voeten te krijgen. Foto: Paesens-Moddergat

Wil jij weten hoe het voelt om na een lange dag op zee terug te keren in een authentiek vissershuis? Het kan in Paesens-Moddergat. Schop je wandelschoenen uit, steek de kachel aan en leg je hoofd te ruste in een ouderwetse bedstee. Hoewel de ligging aan de zeedijk anders doet vermoeden, ligt het Friese tweelingdorp niet direct aan zee, maar aan een buitendijks overgangsgebied met kwelders. Twee dijken maken het mogelijk om 2,5 kilometer het Wad op te lopen zonder vieze voeten te krijgen. Je betaalt € 315 voor een lang weekend met z'n viertjes. Kijk voor het complete vakantiewoningenoverzicht in Paesens-Moddergat.


6. Dromen in het bos, Robbenoordbos

Het bos roept. Foto: hetbosroeptSlaap in een eco-cabin, airstream-caravan of tiny house. Foto: Het Bos Roept

‘Kom zoals je bent’, zo luidt de slagzin van Het Bos Roept! Of je nou met een tent of camper, met de fiets of boot arriveert, er is plek voor iedereen. Overal zijn stroompunten en je bepaalt zelf de afstand tot andere recreanten. De naam van dit duurzame kampeerterrein komt niet helemaal uit de lucht vallen. Het Bos Roept! ligt in het Noord-Hollandse Robbenoordbos en wordt omringd door tal van boomsoorten. Ook als kamperen niets voor jou is, kun je hier terecht. Onder het gebladerte vind je onder andere eco-cabins, een Airstream-caravan en tiny houses in de vorm van een wrattenzwijn. Waar wacht je op? Het bos roept! Vanaf € 120 voor twee nachten en twee personen.


7. Dromen in een tiny house, Kollumerpomp

Uitzicht ecolodges it Dreamlân Friesland. Foto: Frans de VriesHet uitzicht vanuit je ecolodge van it Dreamlân Friesland is al droomachtig. Foto: Frans de Vries

In 2009 ging voor Robert en Minke een droom in vervulling: samen met hun kinderen ruilden ze de Utrechtse binnenstad in voor het Friese buitengebied, en stichtten ze It Dreamlân, een inspirerende natuurcamping op het erf van hun boerderij in Kollumerpomp. In totaal zijn er 25 plekken voor een tent of voertuig. Is kamperen niet jouw ding? Geen probleem: daar is glamping voor uitgevonden! De twee Trek-ins zijn weliswaar tiny, maar óók duurzaam en van alle gemakken voorzien. Vanachter het grote raam kijk je uit over een zee van weidebloemen en wild gras. Als het landschap je niet weg laat dromen, doet de eindeloze lucht dat wel. Wie weet, misschien zorgt een vakantie in It Dreamlân voor het vonkje dat jouw eigen droom tot ontbranding brengt. Kom wegdromen vanaf € 75 per nacht voor vier personen.

Houd jij wel van klein maar fijn? Dit zijn onze 10 favoriete tiny houses in Nederland. 

8. Dromen in een luxe loft, Ameland

LoftNes, Ameland. Foto: Booking.com​​​​​​​Ontvlucht de drukte in LoftNes op Ameland. Foto: Booking.com

Het moderne en luxueuze LoftNes op Ameland is een heerlijk toevluchtsoord. In de ochtend geniet je op het terras van vers gezette koffie en in de avond zink je weg in de vrijstaande badkuip en het riante tweepersoonsbed. De loft is een concept van Zee van Tijd, een hotel-restaurant in Nes, en staat aan de rand van het dorp. Vanaf € 119 per nacht.


9. Dromen in een stormtent

WIJS stormtent Waddenvereniging. Foto: Merlijn Torensma​​​​​​​Slapen in een tent van versleten spijkerbroeken? Het kan in de WIJS stormtenten. Foto: Merlijn Torensma

Tijdens een kampeertrip aan de Waddenkust ben je overgeleverd aan de elementen. De WIJS Stormtent van BlueCAMP, die ook door wadgidsen van de Waddenvereniging wordt gebruikt, is niet alleen bestand tegen alle weertypes, maar ook nog eens hartstikke duurzaam. Het tentzeil is gemaakt van versleten spijkerbroeken en het grondzeil van restafval. Huur een stormtent tijdens één van de grote festivals, zoals Into the 9 Great Wide Open en Oerol, of schaf er eentje aan, vanaf € 899 (voor leden).


10. Dromen in een glampingtent, locatie nog onbekend

Belltenten. Foto: Stefan KramsBelltenten. Foto: Stefan Krams​​​​​​​

In slaap vallen onder een tentzeil, met het geluid van ritselend duingewas en brekende golven op de achtergrond — een overnachting in een van de Belltenten van Little Canvas Escape is precies wat je nodig hebt. Tot 1 oktober kon je ontsnappen op Ameland. Op 1 mei 2022 ontpopt het glampingcircus zich elders weer. Vanaf € 235 voor twee nachten en twee personen.


11. Dromen in het stro, Oldehove

Stro-Hotel. Foto: Stro-Hotel Hayema Heerd​​​​​​​Stro-Hotel. Foto: Stro-Hotel Hayema Heerd

Wist je dat een strobed over dezelfde eigenschappen beschikt als een duur matras? Stro vormt zich naar je lichaam, veert een beetje mee en biedt verkoeling in de zomer en warmte in de winter. Stro-Hotel Hayema Heerd, in de buurt van het rustieke Oldehove, richtte meerdere Stro-iglo’s, een Strokasteel en een Hooizolder in. Hoe duurzaam wil je het hebben? Vanaf € 90 per dag voor twee personen.


12. Dromen in een kerk, Oostbierum

Slapen in een kerk. Foto: OrigineelOvernachten​​​​​​​Slapen in een kerk. Foto: OrigineelOvernachten

Ooit bood de dorpskerk in het Friese Oosterbierum plaats aan 160 gasten en een pastoor. Maar nu maken jij en je reisgenoten er de (kerk)dienst uit. De Kraak van Van Dam is getransformeerd tot een sfeervolle groepsaccommodatie. In de kerkzaal vind je naast een ouderwetse preekstoel en een orgel, óók een keuken en meerdere zithoeken. De slaap- en badkamers bevinden zich aan de voor- en bovenkant. Achterom staan fietsen klaar. Honderd keer trappen en je staat aan de Waddenzee, duizend keer trappen en je staat in het centrum van Franeker, vanaf € 750 voor een midweek en € 1025 voor een weekend voor acht personen (€ 55 per extra persoon).

Benieuwd waar je nog meer goddelijk kunt slapen? We zetten de 8 mooiste kerkelijke slaapplekken van Europa op een rij. 

13. Dromen in een fortwachtershuisje, Huisduinen

Slapen in een fortwachtershuisje. Foto: Frank Reinert​​​​​​​Slapen in een fortwachtershuisje. Foto: Frank Reinert

Fort Kijkduin, in de Noord-Hollandse kustplaats Huisduinen, dateert uit 1811 en is onderdeel van de Stelling Den Helder, een verdedigingslinie die werd aangelegd op bevel van Napoleon. Het fort ligt ter hoogte van Paal 0, het punt waar de Noordzee overloopt in de Waddenzee en de strandpalentelling begint, en huist een museum en Noordzeeaquarium. Fort Kijkduin voelt enigszins toeristisch aan, tenzij je blijft slapen in het oude fortwachtershuisje op het voorplein. Als de menigte huiswaarts keert en de poorten dichtgaan, heb jij het rijk voor jou alleen. Wandel door de droge gracht, beklim de toren en geniet van het uitzicht op zee. Het huisje is fraai ingericht en heeft authentieke details, vanaf € 144 per nacht voor twee personen (incl. museum- en aquariumbezoek).

Tip: vanuit je huisje maak je een mooie wandeling richting Lange Laap, de langste nog werkende vuurtoren.

Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief! ​​​​​​​