image
Simone Wittgen

Dit zijn de 10 beste stranden weg van de massa in het Waddengebied

Het strand is het hele jaar door een heerlijke plek om te vertoeven. In de zomer met een handdoek, een schepje en een goed boek, in de andere jaargetijden met een parka en een kop warme chocolademelk. Dit zijn de tien mooiste stranden van het Waddengebied, van Texel tot de Eemshaven en van eenzame zandplaten tot beschutte binnenmeertjes.

1. Oostpunt, Vlieland

Strand Vlieland. Foto: Getty ImagesStruin lekker op je blote voeten richting de jachthaven van Vlieland. Foto: Getty Images

Heerlijk uitwaaien en je overleveren aan de elementen doe je op de Oostpunt van Vlieland. Vanaf Strandpaviljoen Oost loop je, bij voorkeur lekker op je blote voeten, door het natte zand in de branding, langs het strand naar de jachthaven van het eiland. Onderweg geniet je van het deinen van het tij, de zoute zeebries en, als je geluk hebt, een nieuwsgierige zeehond.


2. Paal 0, Noord-Holland

Lange Jaap. Foto: iStockDe wandeling van Fort Kijkduin naar vuurtoren Lange Jaap is op zichzelf al de moeite waard. Foto: iStock

Dat de Waddenzee een dynamisch gebied is dat constant verandert zie je zelfs aan het bekende ezelsbruggetje TVTAS (Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog). Want wat is er met HTVTAS gebeurd? Het middeleeuwse eiland Huisduinen groeide eeuwen geleden vast aan de Kop van Noord-Holland. Tegenwoordig begint de Waddenzee officieel op het strand van Huisduinen, bij Paal 0. Op de plek waar de Noordzee en de Waddenzee elkaar ontmoeten in een zilte omhelzing wandel je van Fort Kijkduin, het door Napoleon beoogde ‘Gibraltar van het Noorden’, naar Lange Jaap. Met 63 meter is dit de hoogste nog brandende vuurtoren van heel Nederland.


3. Strandpaviljoen Kaap Noord, Texel

Kaap Noord, Texel. Foto: Getty ImagesOp het Texelse Kaap Noord stap je op de boot naar buureiland Vlieland. Foto: communitylid Majata

Kaap Noord behoort tot de canon van elke eilandhoppende Waddenfietser. Aan dit heerlijke zandstrand ten noorden van De Cocksdorp ligt de Hippiesteiger, de houten aanlegsteiger voor de veerdienst tussen Texel en Vlieland. En of je nu net aankomt op Kaap Noord of inscheept naar het buureiland, dit is een plek waar je je fiets graag een paar uur stalt. De vertrektijden van het Waddenveer zijn afhankelijk van het tij.


4. Duinmeertje van Hee, Terschelling


Lekker zwemmen en zonnen hoeft niet echt aan zee: tussen campings De Kooi en Cupido op Terschelling ligt het Duinmeertje van Hee, een helder zwemmeertje met een wandelpad eromheen. Het ondiepe (en duidelijk begrensde) gedeelte is bijzonder geschikt voor jonge kinderen. ’s Zomers worden er diverse activiteiten georganiseerd bij het meertje, zoals suppen, kanoën en hutten bouwen.


5. Strand Formerum, Terschelling

Hagelwitte stranden in Terschelling. Foto: Getty ImagesDe hagelwitte zandstranden van Terschelling lenen zich uitstekend voor een flinke strandwandeling. Foto: Getty Images

Hou jij van een flinke strandwandeling? Er zijn maar weinig stranden breder dan de hagelwitte zandstranden van Terschelling: op sommige plekken loop je meer dan een kilometer vanuit de duinen voordat je natte voeten krijgt! Met een Noordzeekust van dertig kilometer kun je hier niet verkeerd kiezen, maar het strand van Formerum is wat ons betreft het mooiste en schoonste van het eiland. Je bereikt het strand via strandopgang Formerum, achter Strandhotel Terschelling.


6. De Richel, Vlieland


Geen typische strandervaring, maar wel echt een avontuur is droogvallen met een platbodem. De zandplaat Richel is Natura 2000-gebied waar je alleen onder begeleiding kunt komen. Op een Wadwachterspost − een soort huisje op pontons waar vogeltellers twee weken aan een stuk bivakkeren − en duizenden scholeksters, kanoetstrandlopers en bontbekplevieren na heb je het ‘strand’ hier voor jezelf. Zodra het water zakt hoef je alleen te wachten of een frisse duik te nemen; daarna geniet je urenlang van de zon en de rust, tot het schip bij vloed weer loskomt van de zeebodem. Dat is nog eens onthaasten. Let wel: Richel is een rustplaats voor vogels en zeehonden. Als mens ben je hier slechts te gast.


7. Strand Hollum, Ameland

Strand Ameland. Foto: Getty ImagesStrand Hollum op Ameland is het schoonste strand van Nederland. Foto: Getty Images

Kan een dagje strand voor jou niet lang genoeg duren? Breng de laatste uurtjes van je zomerse dag dan door op Strand Hollum aan de westkant van Ameland. Hier geniet je van lange zonsondergangen met uitzicht op buureiland Terschelling en mooie wandelroutes in de duinen en bossen net achter het strand. Het strand van Ameland werd in 2020 bovendien uitgeroepen tot Schoonste Strand van Nederland!


8. Nieuwe Strand, Groningen

Stadsstrand Marconi, Delfzijl. Foto: ANPDe buitendijkse ruimte bij Delfzijl werd omgetoverd tot stadsstrand. Foto: Getty Images 

Zeespiegelstijging en aardbevingen: in Delfzijl zijn ze er helemaal klaar voor. De Waddendijk werd er verder landinwaarts verlegd, flink verhoogd en aardbevingsproof gemaakt. Dat klinkt alsof er daardoor minder van de stad overblijft, maar niets is minder waar. De vrijgekomen buitendijkse ruimte bood volop nieuwe kansen en in juni dit jaar werd hier het kersverse stadsstrand van Delfzijl officieel geopend. Een nieuwe brug verbindt het centrum van Delfzijl met de strandboulevard langs het fonkelnieuwe zandstrand.


9. Zwemstrandjes Reitdiep, Groningen

Reitdiep Groningen. Foto: Getty ImagesIn Groningen hoef je niet naar zee om te zwemmen: het Reitdiep biedt een prima alternatief. Foto: Getty Images

De oude wierdedorpen Garnwerd en Wierumerschouw liggen meer dan tien kilometer van de kust, maar wie hier wil zwemmen hoeft echt niet naar zee. Aan het Reitdiep vind je verschillende kleine zwemstrandjes. Leg je badhanddoek neer op het grasveldje aan de overkant van Bij Hammingh of op het kleine zandstrandje achter Garnwerd aan Zee. Ook bij de brug in het even verderop gelegen Wierumerschouw is het Reitdiep een geliefde zwemplek.


10. Berkenplas, Schiermonnikoog


Voor strand in het binnenland van Schiermonnikoog ga je naar de Berkenplas. Het zoetwatermeertje even ten oosten van het dorp ligt heerlijk beschut tussen bomen en duinen en is daarmee een mooi alternatief voor de zee, vooral op winderige en koele zomerdagen. Het speelstrandje is ideaal voor kinderen; restaurant Berkenplas verhuurt kano’s.


De golven die op de Nederlandse kust breken zijn niet ouder dan drie dagen en ontstaan meestal ergens op de Noordzee bij Engeland of Noorwegen. De gemiddelde snelheid van een golf is twintig kilometer per uur en de golven in de Noordzee worden voor de kust niet veel hoger dan vier tot vijf meter. Bij een grote storm verder op de Noordzee, waar het dieper is, kunnen de golven zeven tot acht meter worden, met grote uitschieters naar vijftien meter. Een geautomatiseerd meetnet van Rijkswaterstaat meet de golven op de Noordzee. Bekijk de actuele golfhoogtes op waterinfo.rws.nl.

Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!