image
REDACTIE

Beste reistijd: augustus

Ben jij van plan om in augustus op vakantie te gaan? Van Australië en Finland tot Noorwegen en Slovenië: dit zijn de beste bestemmingen om te bereizen in augustus, plús de leukste bezienswaardigheden!

Australië (Queensland) | Brazilië (Bahia) | Brazilië (Iguazu) | China (Sichuan) | Colombia (Vaupés) | Finland | Indonesië (Sumba) | Indonesië (Bali) | Indonesië (Java) | Kenia | Madagaskar | Mongolië (Hövsgöl) | Mozambique (noord) | Noorwegen (Spitsbergen) | Singapore | Slovenië (Kočevsko) | Spanje (Asturië)

Australië: Queensland

Fraser Island in Australië. Foto: Malou van Breevoort

Fraser Island, net ten zuiden van het Groot Barrièrerif, staat bekend als een van 
de grootste zandeilanden ter wereld. Je gaat er met een terreinwagen op pad. Foto: Malou van Breevoort

Beste reistijd Queensland, Australië
Tussen juni en augustus, de Australische winter, is de beste reistijd voor Queensland. In deze periode is het water het helderst en is de kans op regen het kleinst. Vermijd het regen- en cycloonseizoen van januari tot begin maart.

Het Groot Barrièrerif, de sterattractie van de Australische deelstaat Queensland, bestaat uit maar liefst drieduizend koraalriffen en negenhonderd eilanden over een lengte van 2300 kilometer. Samen beslaan deze een gebied ter grootte van Italië. Elk eiland en rif langs de kust van Queensland heeft zijn plussen en minnen, so choose wisely.

Brazilië: Bahia

Braziliaanze schiereiland Maraú. Foto: Malou van Breevoort

De Atlantische kant van het Braziliaanse schiereiland Maraú kent talloze breaks met krachtige golven 
waar surfers kind aan huis zijn. Populair is Taipú de Fora. Foto: Malou van Breevoort

Beste reistijd Bahia, Brazilië
Wil je naar Bahia, reis dan tussen de tweede helft van augustus en eerste helft van november.

Eindeloze, door palmen omzoomde zandstranden? Check. Verborgen surfparadijzen? Check. Afgelegen eilandjes waar je helemaal tot rust kunt komen? Check. Het is geen wonder dat Bahia, in het altijd zonnige noordoosten van Brazilië, de favoriete vakantiebestemming van de Brazilianen zelf is. De kust is maar liefst duizend kilometer lang,en dan hebben we het nog niet eens over de machtige tafelbergen en canyons van het binnenland, want die zijn een andere reis waard. Veel Brazilianen zien Bahia ook als de ziel van hun land. In de zestiende eeuw zetten de Portugezen hier voet aan wal en legden de basis voor wat later Brazilië zou worden. Hier kwamen de meeste slaven uit Afrika aan, die te werk werden gesteld op enorme suikerrietplantages. Hun culinaire tradities, muziek (samba), dans (capoeira) en geloof (candomblé) drukken nog steeds een stempel op heel Brazilië en zijn — naast alle heerlijke stranden en natuurschoon — een onbetwist hoogtepunt van je reis.

Brazilië: Iguazú

Ontmoet de toekan in de jungle van Brazilië. Foto: Antwan Janssen

De Iguazú-watervallen op de grens tussen Brazilië, Argentinië en Paraguay zijn een bezoek waard 
vanwege de omliggende jungle, met inwoners zoals de toekan. Foto: Antwan Janssen

Beste reistijd Iguazú, Brazilië
Reis naar Iguazú van juli tot oktober en van februari tot april. In deze periode is het mooi weer en is het park niet te druk met toeristen.

De Iguazú-watervallen bevinden zich grotendeels in Argentinië, maar grenzen aan Brazilië. De naam van de watervallen is afgeleid van iguaçu, dat ‘groot water’ betekent in de lokale Guaraní-indianentaal. Het bekendste deel is de Garganta do Diabo, de ‘keel van de duivel’, waar het water over een breedte van 150 meter zo’n zeventig meter de diepte instort. De meeste mensen verzamelen zich onderaan de ‘keel’, over de grens in Brazilië, of bovenaan de ‘keel’, op Argentijns grondgebied. Laatstgenoemde bereik je via de zogenaamde Upper Circuit, een aangelegd bruggenstelsel naar de rand van de waterval.
Zo doe je het op de Columbus-manier: jij slaat bij de ingang rechtsaf en loopt via een achterafweggetje in afzondering naar de bovenkant van de waterval toe. Helemaal ontkomen aan de drukte is lastig. Daar zijn de watervallen en het bijbehorende park simpelweg niet uitgestrekt genoeg voor. Bovendien valt voor beide perspectieven – het Braziliaanse van onderop en het Argentijnse van bovenaf – wat te zeggen. Wel is de Argentijnse route door de jungle spectaculairder.

China: Sichuan

Zeven natuurreservaten en negen landschapsparken in de bergen van de Chinese provincie Sichuan herbergen meer dan 30% van alle reuzenpanda’s ter wereld. Foto: Getty Images

Zeven natuurreservaten en negen landschapsparken in de bergen van de Chinese provincie Sichuan
herbergen meer dan 30% van alle reuzenpanda’s ter wereld. Foto: Getty Images

Beste reistijd Sichuan, China
De beste reistijd voor Sichuan in China is mei t/m oktober.

Sichuan is de op vier na grootste provincie van China en bijna twaalf keer zo groot als Nederland. Ongeveer de helft van het oppervlak is een laagliggende vallei, waar bijvoorbeeld de Jangtsekiang (Blauwe Rivier) doorheen stroomt. In het lage deel is het vaak heiïg, zon is best wel bijzonder. Hoger gelegen delen vind je in de noordwesthoek. Dit deel behoort tot de Tibetaanse hoogvlakte en zo'n 85% van de bevolking is dan ook Tibetaans. Naast de imposante landschappen van wetlands en bergen, kom je hier als een van de weinige westerse toeristen voor de traditionele nomadencultuur en de vele boeddhistische kloosters.

Colombia: Vaupés

De berg Cerro Morroco in Colombia. Foto: Malou van Breevoort

Het Raam van de Wereld heet deze prachtige plek bovenop de berg Cerro Morroco, 
waar je vanaf 300 meter hoogte uitkijkt over de uitgestrekte jungle van Vaupés. Foto: Malou van Breevoort

Beste reistijd Vaupés, Colombia
In principe kun je het hele jaar door naar Vaupés in Colombia reizen.

Het departement Vaupés, in het noordelijke deel van de Amazone, is een van de meest afgelegen en bijzondere plekken van Colombia. De inheemse bevolking leeft er op traditionele wijze in kleine gemeenschappen verspreid over de uitgestrekte jungle. Het enige toerisme in dit gebied bestaat vooralsnog uit kleine expedities die hun eigen voorzieningen meenemen, en overnachten in hangmatten bij de gemeenschappen. Zonder stromend water, toilet en soms ook zonder elektriciteit. Dat is afzien, maar je krijgt er een onvergetelijke ervaring voor terug.

Finland

De zon zakt onder de meren en naaldwouden van Orivesi, in de provincie West-Finland. De perfecte plek om even te onthaasten. Foto: Getty Images

De zon zakt onder de meren en naaldwouden van Orivesi, in de provincie West-Finland. 
De perfecte plek om even te onthaasten. Foto: Getty Images

Beste reistijd Finland
Ga je voor een groen Finland? Sla dan het voorjaar over: door al het smeltwater kan het er modderig zijn. De zomer is dan de beste tijd. Let wel: door de vele meren in Finland zijn er zeer veel muggen, die je vooral in juni en juli niet met rust laten. Ook augustus is niet zonder muggen, maar wel de beste keus.

Finland is niet erg toeristisch vanwege zijn geïsoleerde ligging. In het zuiden van het land is het meeste te ontdekken op het gebied van cultuur en historie. Voor moderne stedenbouw moet je in Tapiola en de studentenstad Otaniemi zijn. In Helsinki kan je de belangrijkste musea bezoeken zoals het Nationaal Museum van Finland. Niet alleen de musea zijn leuk om te bezoeken in Helsinki. Maak bijvoorbeeld een boottocht naar het fort Suomenlinna of neem een kijkje op de Grote Markt. In het openluchtmuseum van Inari kan je de cultuur van de Lappen bewonderen. Verder zijn Turku, Porvoo en Tampere leuke steden om te bezoeken.

Indonesië: Bali

Rijstterrassen van Tegalalang. Foto: Gökhan Büyüksari

De rijstterrassen van Tegalalang, nabij Ubud op Bali, behoren tot de mooiste (en helaas populairste) 
rijstterrassen ter wereld. Foto: Gökhan Büyüksari

Beste reistijd Bali, Indonesië
De regentijd loopt op Bali van oktober tot april en brengt grotere luchtvochtigheid, bewolking en in december t/m maart heel veel regen met zich mee. Het hoogseizoen van Bali loopt van juli tot half september, december en januari.

Bali is druk. Daar zijn het massatoerisme en de ruim vier miljoen inwoners op een stuk grond ter grootte van Gelderland debet aan. Vermijd daarom het toeristische zuiden en de hectische hoofdwegen. Hier vind je niet het echte Bali. Dat ligt aan de achterweggetjes (per auto) en tussen de rijstvelden (te voet).

Indonesië: Java

Herten maken een wandeling op het strand van Pangandaran in Indonesië. Foto: Jan Lefers

Herten maken een wandeling op het strand van Pangandaran, een plaatsje aan de zuidkust van Java. 
De stranden hier worden als de mooiste van het eiland beschouwd. Foto: Jan Lefers

Beste reistijd Java, Indonesië
Het droge seizoen, van mei tot oktober, brengt warm, droog en zonnig weer op Java – perfect voor wandelingen, fietstochten en strandactiviteiten.

 Met meer dan 140 miljoen inwoners is Java het drukstbevolkte eiland ter wereld en het kloppende hart van Indonesië. Tussen alle megasteden en mensenmassa’s vind je fascinerende tempels zoals toeristenmagneten Borobudur en Prambanan én fantastische natuur, waaronder vulkanen, regenwoud en parelwitte stranden.

Indonesië: Sumba

De lagune Dansu Wee Kuri op Sumba. Foto: Louise ten HaveDe lagune Dansu Wee Kuri op Sumba heeft een open verbinding met de zee. Het water, waarin het lekker zwemmen is, 
wordt omsloten door kalksteenformaties. Foto: Louise ten Have

Beste reistijd Sumba, Indonesië
Mei tot en met november. Het regenseizoen loopt van december tot en met april.

Op een steenworp afstand van Bali (een uur met het vliegtuig) ligt het twee keer zo grote Sumba, een van de armste eilanden van Indonesië. Surfers vonden dit paradijs jaren geleden, maar nu is het jouw beurt. Het hele eiland wacht op ontdekkers. Een azuur- en diepblauwe zee omringd door witte zandstranden, bergen, jungle, pampa’s als in Argentinië, rijstvelden, een bijzondere cultuur met fotogenieke festivals en een uniek paardenras — je vindt het hier allemaal.

Kenia

De Lamu-archipel bestaat uit een groot aantal eilanden die voor de kust van Kenia liggen. 
Het gebied bestaat voornamelijk uit mangrovebossen en prachtige baaien. Foto: Louise ten Have

Beste reistijd Kenia
Met het hele jaar door een lekkere temperatuur plan je een reis naar Kenia vooral óm de regen heen. In het kustgebied, op de oostelijke plateaus en rondom het Victoriameer landen de grote stortbuien tussen april en juni. De hooglanden kennen een regenseizoen dat loopt van maart tot september. De beste tijd om door heel Kenia te reizen is december tot februari, maar je kunt ook prima kiezen voor de rustige en vaak goedkopere periode juni t/m september.

Kenia is een vakantieland waar je wildlife en strand goed kunt combineren. Door de uitgestrektheid van het land, is de variëteit aan landschappen enorm. De centraal gelegen hoogvlakte waar veel thee en koffie worden verbouwd, de vlaktes in het droge zuiden waar je onder meer het populaire Maasai Marareservaat vindt, Mount Kenya (de op één na hoogste berg van Afrika) en een vruchtbaar kustgebied met hagelwitte stranden en tropische riffen. In Kenia leven maar liefst 42 stammen, waarvan een groot deel nog op traditionele wijze.

Madagaskar

Leden van de Vezostam varen voor de kust van Madagaskar om naar zeekomkommer, een populaire delicatesse in Azië, te duiken. Foto: Louise ten Have

Leden van de Vezostam varen voor de kust van Madagaskar om naar zeekomkommer, een populaire delicatesse in Azië, 
te duiken. Foto: Louise ten Have

Beste reistijd Madagaskar
Het droogseizoen in Madagaskar tussen mei en oktober is koel en winderig in de centrale hooglanden, inclusief Antananarivo, maar erg aangenaam in het westen en zuidwesten, waar je zeenomaden kunt treffen.

Het Rode Eiland kan met recht het alles-in-één land worden genoemd: in het oosten gedijt een dicht tropisch regenwoud dat lijkt op de Amazone en de eindeloze rijstvelden in de centrale hooglanden doen denken aan Azië, terwijl de ruige vlakten van het bloedhete westen nog het meeste weghebben van de Australische Outback en de ravijnen in het zuiden een kleine Grand Canyon vormen. Aan de kust lonken witte zandstranden die nog het meest doen denken aan de Cariben. En toch is Madagaskar met geen enkel ander land op aarde te vergelijken. Nadat het 160 miljoen jaar geleden van het Afrikaanse continent afbrak en de Indische Oceaan in dreef, ontstond hier een unieke flora en fauna, waarvan 70 lemursoorten, spiny forests en enorme baobabs het topje van de ijsberg vormen.

Mongolië: Hövsgöl

De driejarige Anar helpt nog niet met klusjes in de ochtend, maar speelt graag met de jonge rendieren. Foto: Marije vd Vlekkert

De driejarige Anar helpt nog niet met klusjes in de ochtend, maar speelt graag met de jonge rendieren 
terwijl haar moeder aan het melken is. Foto: Marije van de Vlekkert

Beste reistijd Hövsgöl, Mongolië
Wil jij de Hövsgöl-regio in Mongolië ontdekken? Reis dan van juni t/m augustus.

De Hövsgöl-regio in het noorden van Mongolië geldt als een van de mooiste gebieden van het land, en dat wil wat zeggen aangezien het land sowieso al een van de prachtigste plekken op onze planeet is. Waar de rest van Mongolië erg kaal is, vind je in Hövsgöl een mix van steppe en uitgestrekte naaldbossen, van vlaktes en besneeuwde bergtoppen. De meeste mensen bezoeken het gigantische Hövsgöl-meer, dat via een asfaltweg bereikbaar is vanaf Mörön, de belangrijkste plaats van de regio. De dorpen ten noordwesten van het meer, aan de rand van de taiga, zijn alleen bereikbaar via zandwegen of modderige sporen. De Dukha, de nomadische rendierherders van Hövsgöl, kun je indelen in twee groepen: inwoners van de west-taiga en inwoners van de oost-taiga.

Noord-Mozambique

Dobberen op een zeilboot in Mozambique Foto: Stijn Hoekstra

Mozambikaanse must: naar Ilha de Moçambique dobberen in een dhow, een traditionele zeilboot. 
Het zeil van een dhow bestaat uit lappen stof en rijstzakken. Foto: Stijn Hoekstra

Beste reistijd Noord-Mozambique
Wie het noorden van Mozambique wil bezoeken, kan dat het beste doen in de droge wintermaanden: mei t/m november. Het hete en vochtige regenseizoen duurt van december t/m april. April t/m september is de beste periode voor duikers. In augustus en de maanden erna zwemmen de walvissen voorbij.

 De noordkust van Mozambique is een aards paradijs met kilometerslange stranden, een kerngezonde onderwaterwereld en een sympathieke bevolking die jou met open armen ontvangt. Weinig plekken hebben zoveel te bieden en worden zo schaars bezocht. Wees echter gewaarschuwd: als het land zijn betovering eenmaal heeft uitgesproken, zul je het nooit meer uit je gedachten kunnen wissen.

Noorwegen: Spitsbergen

Zeebenen zijn een vereiste voor een reis naar Spitsbergen; deze witte vlek op de kaart van Europa is alleen te verkennen per boot. Foto: Nancy Carels

Zeebenen zijn een vereiste voor een reis naar Spitsbergen; deze witte vlek op de kaart van Europa 
is alleen te verkennen per boot. Foto: Nancy Carels

Beste reistijd Spitsbergen, Noorwegen
De warmste maanden in Spitsbergen zijn van juni tot en met september, oftewel het cruiseseizoen. Je krijgt dan het meest te zien van het eiland. Tot medio augustus is er middernachtzon.

Spitsbergen (ook wel Svalbard genoemd) is een unieke groep eilanden halverwege de Noordpool en het vasteland van Noorwegen, waar het officieel deel van is. Op dit meest noordelijke, permanent bewoonde gebied op aarde vind je ongerepte natuur, die rijker is dan je van zo’n klimaat zou verwachten. Het landschap bestaat uit massieve gletsjers en bergen en je krijgt onder andere ijsberen, poolvossen, zeehonden en walvissen te zien. Verrassend genoeg is er ook de nodige archeologie, met merkwaardige culturele monumenten: begraafplaatsen, sporen van zeventiende-eeuwse walvisvaarders en de oude Sovjet-mijnstad Barentsburg.

Oeganda

Lake Mutanda, in het zuidwesten van Oeganda, biedt een schitterend uitzicht op de vulkanen Mount Muhabura, Sabinyo en Gahinga. Foto: Miranda Noomen

Lake Mutanda, in het zuidwesten van Oeganda, biedt een schitterend uitzichtop de vulkanen Mount Muhabura, 
Sabinyo en Gahinga. Foto: Miranda Noomen

Beste reistijd Oeganda
Om Oeganda op alle hoogtes te ontdekken, slalom je het beste om de twee regenperiodes heen. De favoriete droge periode is van december tot maart, gevolgd door hevige regenval in april en mei. Een goede tweede is de periode van juni tot september.

Oeganda is voor veel reizigers een witte vlek op de wereldkaart. Afrikakenners die het weten te vinden, reizen naar het zuidwesten om er de berggorilla’s te bezoeken of Mount Rwenzori, de tweede hoogste berg van Afrika, te beklimmen. In het zuidoosten kun je vanuit Jinja, op enkele uren rijden van de hoofdstad, raften op de Nijl. Vooral het ongerepte noordoosten ligt nog helemaal buiten de gebaande paden. Hier kun je bij de grens met Zuid-Soedan en Kenia onvergetelijke gamedrives maken in Kidepo Valley National Park, waar een spectaculair berglandschap het thuis van de Big Five (minus de neushoorn) vormt. Eveneens een highlight in dit deel van het land is een bezoek aan de Karamojong, een nomadisch herdersvolk.

Singapore

Stadspark Gardens by the Bay in Singapore. Foto: Getty Images

In het stadspark Gardens by the Bay in Singapore staan deze ‘Super Trees’, spectaculaire torens 
die met zonnepanelen en klimplanten zijn bedekt. Foto: Getty Images

Beste reistijd Singapore
Singapore kun je het hele jaar door bezoeken – de temperatuur ligt doorgaans rond de dertig graden en er is altijd wel een cultureel of religieus festival gaande.

‘Stad van de leeuwen’ of ‘rotsachtig gebied’? Over de oorsprong van de naam ‘Singapore’ zijn de meningen verdeeld. Vaststaat dat de Brit Sir Thomas Raffles hier in 1819 een handelspost begon die is uitgegroeid tot de welvarende internationale stadsstaat van nu. De bevolking bestaat voornamelijk uit Chinezen, Maleisiërs, Indiërs en Westerse expats – een levendige mix van culturen die je terugziet (en proeft) in onder andere de wijken Chinatown, Little India en Geylang Serai. De metropool begint zijn reputatie als veredelde overstapplek voor andere Aziatische bestemmingen van zich af te schudden en naam te maken als culinaire en culturele hotspot.

Slovenië: Kočevsko

Wolken bedekken het dal onder de berg Firštov rep, aan de rand van het dichte oerbos in de Sloveense regio Kočevsko. Foto: Jelle Canipel

Wolken bedekken het dal onder de berg Firštov rep, aan de rand van het dichte oerbos in de 
Sloveense regio Kočevsko. Foto: Jelle Canipel

Beste reistijd Kočevsko, Slovenië
Het berenseizoen in Kočevsko, Slovenië duurt van april tot en met oktober.

Wie een relatief wild en onontdekt stuk Europa zoekt, is in Kočevsko aan het juiste adres. De Sloveense regio ligt in een van de dichtst beboste regio’s van Europa, met stukken oerbos die zijn uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Samen met een gids verken je er grotten, waag je je aan bushcraft, en ga je op zoek naar de ongrijpbaarste bewoner van dit gebied: de Europese beer.

Spanje: Asturië

De Picos de Europa. Foto: Marije van de Vlekkert

De Picos de Europa, een bergketen in het noorden van Spanje, trekt met zijn hoge pieken, meren en fijne berghutten 
veel wandelaars en bergbeklimmers. Foto: Marije van de Vlekkert

Beste reistijd Asturië, Spanje
De beste reistijd voor Asturië in Spanje is van mei t/m september. Het zeeklimaat zorgt voor milde zomers en veel neerslag. Verder landinwaarts, in de bergen van Somiedo en Picos de Europa, zijn de temperaturen ’s zomers hoger en heb je ’s winters kans op sneeuw.

Het zou er zwart kunnen zien van de toeristen, maar voor een prinsdom is Asturië altijd heel gewoon gebleven. Met zijn verrassend groene bergen, dreigende kliffen, millennia oude grotschilderingen, de Preromaanse kerken van Oviedo (Unesco-Werelderfgoed) en hartige keuken vergeet je hier geregeld dat je in Spanje bent. Toch zijn het vooral de afwezigheid van dertien-in-een-dozijn resorts, rechtstreekse budgetvluchten en een actief antimassatoerismebeleid die ervoor zorgen dat de eigenzinnige regio als een apart land binnen Spanje voelt.

Ben je benieuwd naar de beste bestemmingen voor andere maanden van het jaar? Bekijk dan de themapagina Beste reistijd wereldwijd of bestel de Columbus Reisplanner.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!