Marjan stolk

'572853' door Marjan stolk '572853' door Marjan stolk

CanadaIcefields Parkway

CanadaIcefields Parkway

De mooiste stop!

Marjan stolk

Mocht je dit jaar Canada bezoeken en over de Icefield Parkway rijden vergeet dan niet te pauzeren bij Peyto Lake. Het is absoluut de mooiste stop op deze route. Wij waren er vroeg in het voorjaar met prachtig weer en troffen een ijsblauw bevroren meer aan. Het was een sprookje! Twee jaar achter elkaar hebben we de Icefield Parkway gereden. Zelf vonden wij hem indrukwekkender als je hem van Jasper naar Banff rijdt en alhoewel dit gedeelte van Canada al lang door toeristen is ontdekt blijft het voor mij toch een aanrader.

'572791' door Marjan stolk '572791' door Marjan stolk

CanadaBanff NP

CanadaBanff NP

Niets leuker dan...gl

Marjan stolk

Bij mijn vorige foto schreef ik al dat ik tijdens mijn vakantie vaak een "verstopplek" opzoek en wacht in de hoop dat er wildlife verschijnt. Bij bijgaande foto had ik al een hele tijd in de bosjes gezeten omdat ik wist dat er in de omgeving heel veel herten liepen, het was in Banff National Park Bijna had ik de moed opgegeven toen deze twee prachtige exemplaren ineens voor mijn lens stonden. Het overviel me zo dat ik schrok en waarschijnlijk teveel geluid maakte. Het achterste hertje draaide gealarmeerd zijn kop om. Toch bleven ze gelukkig nog een poosje staan voordat ze verder gingen. Ik vind dit" jagen met de camera" ontzettend leuk. Als je het ook eens wil proberen zijn er twee dingen belangrijk. Geduld en de windrichting. Zorg dat je zo gaat staan dat de dieren je niet zo snel ruiken!

'572403' door Marjan stolk '572403' door Marjan stolk

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

We komen eraan!

Marjan stolk

In mei vertrekken we weer voor een maand naar Vancouver Island met een camper. Gebieden zoals Alaska (waar bijgaande foto is genomen) en Canada bieden ons niet alleen een prachtige natuur maar vooral ook wildlife wat ook nog echt wild is. Je hoeft er niet voor op safari, je kunt het eigenlijk niet organiseren... Als je iets wil zien zijn geluk en geduld de belangrijkste factoren. Vaak zoeken we dan ook een afgelegen plek waar we wachten op de dingen die komen gaan. Veel mensen vragen ons of het toch al redelijk toeristische Vancouver Island iets voor ons is, maar wij hebben daar zo ons eigen plan voor. De bedoeling is om met camper en al naar het onherbergzame Cape North te rijden. Je hebt er geen voorzieningen en alleen wat kleine backpack overnachtingsplaatsen maar wij hopen met de nodige voorraad daar een poos te kunnen blijven. De natuur schijnt er spectaculair te zijn maar bovenal is dit gedeelte van het eiland bekend om een grote wolvenpopulatie. Ook beren en elanden , ja zelfs de coyote kom je hier tegen. Ik kan niet wachten om te gaan en neem me voor heel wat uurtjes in een schuilplaats door te brengen gewapend met mijn nieuwe 150-600 mm. lens! Kijk.....dat noemen ze nou voorpret!

'572364' door Marjan stolk '572364' door Marjan stolk

NepalBhaktapur

NepalBhaktapur

Terwijl je wacht op..

Marjan stolk

" Terwijl je wacht op klanten die aardewerk willen kopen kan je net zo goed iets nuttigs doen". Dat moet deze dame gedacht hebben op het pottenbakkersplein in Bakhtapur. Temidden van al haar (breekbare) koopwaar scheidde zij behendig het kaf van het koren. Het leverde mij een mooi portret op!

'572121' door Marjan stolk '572121' door Marjan stolk

VietnamSapa

VietnamSapa

Oppas-oma??

Marjan stolk

Deze leuke scene zagen wij op de rijstterrassen van Sapa. Wij zaten er in de tijd dat de plantjes werden uitgezet. Terwijl deze drie dames druk bezig waren vermaakte het meisje zich door de randen van het terras als evenwichtsbalk te gebruiken. De dames in kwestie leken mij niet meer zo jong dus kwam de vraag in mij op... Zouden ze in Vietnam ook oppas-oma's kennen?

'571954' door Marjan stolk '571954' door Marjan stolk

NepalBhaktapur

NepalBhaktapur

Dagelijks ritueel

Marjan stolk

Toen wij in Bakhtapur waren hebben we er 2 keer overnacht. Een echte aanrader want pas als de toeristenbussen zijn verdwenen kan je 's morgens vroeg en 's avonds een glimp opvangen van het dagelijks leven van de bevolking. Twee maal per dag zagen we deze vrouw een zware tempelbel luiden op het grote plein. Voor de bevolking het sein om aan het begin en einde van de dag hun offers naar de tempel te brengen. Wij vinden het altijd heel mooi om dan rustig de gang van zaken gade te slaan. De mevrouw van de tempelbel wilde best op de foto terwijl ze met haar eervolle taak bezig was. Overdag is Bakhtapur wellicht toeristisch te noemen maar omdat de meeste mensen niet blijven slapen lijkt het buiten de drukke tijd of een prachtig openluchtmuseum tot leven komt! Hotelletje boeken dus als je hier naartoe gaat!

'571550' door Marjan stolk '571550' door Marjan stolk

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

De menselijke maat!

Marjan stolk

Zoals heel veel mensen die landschappen fotograferen heb ik de neiging te wachten tot het landschap vrij is van mensen. Niet zelden sta ik binnensmonds te mopperen als die ene figuur in dat felrode jack maar niet uit beeld wil verdwijnen! Vorig jaar had ik een gesprek bij een organisatie waar ik wel eens voor fotografeer. Zij zochten juist foto's van landschappen waarin de mens het referentiekader was om de grootsheid van het landschap aan te duiden. Dit deed me op een andere manier kijken tijdens het fotograferen van een landschap. Telkens opnieuw maakte ik de afweging.... zijn mensen hier van toegevoegde waarde of niet? Heel vaak bleek het antwoord ...ja! Bijgaande foto is gemaakt tijdens een hike over het gletschermassief van de Matanuschka in Alaska. Het is denk ik een goed voorbeeld dat je door de aanwezigheid van mijn mede-bikers, die ik bewust vooruit heb laten lopen, kunt zien hoe groots en machtig de omgeving was ( en hoe nietig de mens!)

'570734' door Marjan stolk '570734' door Marjan stolk

Noorwegen

Noorwegen

Een rustig...alternat

Marjan stolk

Voor degenen die mij volgen zal het geen verrassing zijn dat ik een voorliefde heb voor de landschappen in het Noorden. Ik ben me er dan ook van bewust dat ik misschien niet de meest veelzijdige reporter ben. Toch kan ik het niet laten om regelmatig een "koud landschap" te plaatsen. Ik hoop hiermee te kunnen laten zien hoe prachtig en relatief rustig dit deel van de aarde nog is. En met de kou valt het reuze mee het is niet de waterkoude gevoelstemperatuur die we hier kennen. Dat veel mensen hetzelfde ondervinden bewijst de toegenomen drukte op IJsland en de Lofoten. Een rustig alternatief voor het laatste gebied is de eilandengroep Vesteraelen. Je komt er nog weinig toeristen tegen en de natuurschoon is er overweldigend. Wij verbleven in het prachtig gelegen Ringstad Sjohus waar een natuurfotograaf een kleinschalig appartementencomplex runt. Als je 's morgens wakker wordt is bijgaande foto je uitzicht!

'570570' door Marjan stolk '570570' door Marjan stolk

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

De vangst is binnen!

Marjan stolk

Als je op dit moment ( januari,februari) de Lofoten bezoekt is het een en al bedrijvigheid. De kabeljauw visserij is dan in volle gang en gekleurde vissersbootjes varen af en aan. De fjorden zitten vol kabeljauw. Het is dan ook in deze tijd dat er volop walvissen te spotten zijn. Wij waren de laatste keer in maart op de Lofoten. Rond de dorpen hangt de vangst te drogen en de meeste walvissen zijn dan al weer vertrokken. De kabeljauw wordt de bekende stokvis. Vroeger deed men dit om de vangst lang te kunnen bewaren in deze , toen nog erg geïsoleerde, gedeeltes van Noorwegen. Tegenwoordig is het het belangrijkste export product naar vooral Aziatische landen. De stokvis is overal te zien en bij een bepaalde windrichting ook tot in het dorp te ruiken.. Op de achtergrond zie je de typerende rode visserhuizen van vroeger , de zgn. rorbuer.

'570277' door Marjan stolk '570277' door Marjan stolk

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Niets te doen, maar..

Marjan stolk

Als je op de Lofoten in Svolvaer verblijft is het leuk om met het openbaar vervoer naar het plaatsje Kabelvag te gaan. Je kunt in Svolvaer de bus nemen. Een prachtige rit van ongeveer een half uur voert je langs mooie fjorden en de kust. Het plaatsje Kabelvag zelf is heel idyllisch gelegen en wij zijn er geen toeristen tegengekomen. Veel voorzieningen zijn er niet maar je vindt er wel een heel leuk cafe aan het water met een leuke authentieke inrichting! Drink met de plaatselijke bevolking een lekkere warme choco voor je gaat genieten van een mooie rit terug! Wij vonden het een leuk en gemakkelijk te organiseren uitstapje!

'570166' door Marjan stolk '570166' door Marjan stolk

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Zonsondergang in het.

Marjan stolk

Het hoge Noorden blijft mij trekken. Een van de dingen die ik er het mooiste vind naast de ongerepte landschappen is het bijzondere licht. Deze foto is gemaakt op de Lofoten net buiten het plaatsje Svolvaer. De zonsondergang zorgde voor prachtige tere kleuren!

'569909' door Marjan stolk '569909' door Marjan stolk

IJsland

IJsland

Kunst of Kitsch?

Marjan stolk

Er worden heel veel regenbogen geplaatst op de site dus hierbij ook eentje van mijn kant. Hij is genomen in Landmannalaugar, IJsland. We hadden er niet zulk best weer maar plotseling brak de zon even door met deze zeer intense regenboog als gevolg Hij kleurde precies de berghelling! Is het mooi? Eigenlijk weet ik het niet... Wel bijzonder in ieder geval en dus de moeite waard om hier te plaatsen, denk ik Kunst of Kitsch? Aan jullie de keuze...

'569485' door Marjan stolk '569485' door Marjan stolk

IJslandVatnajökull

IJslandVatnajökull

Indrukwekkend IJsland

Marjan stolk

Het enorme reservaat Vatnajokull is een van de meest indrukwekkende delen van IJsland en bovendien vrij gemakkelijk te bereiken. Er komen diverse gletsjers naar beneden in een schitterend decor dat niet aan een bestemming op slechts drie uur vliegen van Nederland doet denken!

'568726' door Marjan stolk '568726' door Marjan stolk

Verenigde StatenAlaska

Verenigde StatenAlaska

Leegte!

Marjan stolk

Normaal gesproken zetten we niet zo snel foto's van onszelf op internet maar dit keer wil ik graag een uitzondering maken. Naar mijn idee is mijn vriendin in dit landschap een toegevoegde waarde omdat de eindeloze wildernis op deze manier goed tot zijn recht komt. We staan hier op het punt om een hike te gaan maken, gewapend met bearspray natuurlijk! De foto is gemaakt bij de Denali Highway, een onverharde weg dwars door Alaska waar behalve een andere verdwaalde reiziger het wildlife je enige gezelschap is. Hier ervaar je hoe het is om in de echte wildernis te zijn. Trek voor deze route tenminste twee dagen uit en overnacht langs de kant van de weg! Het is een ervaring die je niet snel zal vergeten!

'568649' door Marjan stolk '568649' door Marjan stolk

CanadaVancouver Island

CanadaVancouver Island

Ik houd jullie in de.

Marjan stolk

Komend jaar mei gaan we een maand op Vancouver Island genieten met de camper en daar verheugen we ons enorm op! Na twee jaar lange afstanden rijden in Alaska lijkt het ons heerlijk om een beetje te freewheelen daar! Drie jaar geleden waren we er ook al en wat we er vooral erg leuk vonden was de relatief gemakkelijke manier om met wildlife in aanraking te komen. Zo konden we deze zeeleeuwen kolonie vrij gemakkelijk benaderen en alle dieren sliepen rustig door en voelden zich kennelijk niet bedreigd. Behalve dit kleintje..... hij of zij vertrouwde het niet helemaal en hield ons oplettend in de gaten!

'568599' door Marjan stolk '568599' door Marjan stolk

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Dan maar een gebaand.

Marjan stolk

Lissabon, stad aan de Taag Stad van de fado, van de pasteis de nata en... van de trammetjes! Uiteraard is dit een meer dan gebaand pad maar dat kan me in dit geval niets schelen. De manier waarop de oude electrico's zich een weg naar boven banen door die hele smalle straatjes blijf ik erg leuk vinden. Het oude houten interieur van de wagonnetjes en het grote stuurwiel geven je het gevoel heel ver terug in de tijd te gaan. Van vroeger kan ik me nog herinneren dat er zulk soort trammetjes door Rotterdam reden! Voor de fotograaf blijven het prachtige objecten om een "oud" plaatje te schieten Leuk!!

'568487' door Marjan stolk '568487' door Marjan stolk

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Stad met een rauw...r

Marjan stolk

Als iemand mij vraagt of Lissabon een leuke stad is , aarzel ik altijd even.... Ik denk terug aan 16 jaar geleden toen ik deze stad voor de eerste keer bezocht. Met veel minder reiservaring dan nu, was ik gewend aan Europese steden die, althans in de toeristische gebieden, keurig schoongepoetst waren. Ik haalde mijn neus op voor Lissabon, met zijn graffiti en heel veel monumenten die dringend restauratie behoefden. Ik verstond toen nog niet de kunst om dieper de stad in te duiken, de sfeer in te ademen, de stad te beleven. Inmiddels 16 jaar verder en gewend aan ongepolijste steden over de hele wereld heb ik geleerd om de puurheid van deze stad te waarderen. Okay, er is overal graffiti, nog steeds..., je zou zelfs kunnen beweren dat het een soort imago is geworden. Na de economische crisis zie je in de stad overal restauratie werkzaamheden dus ze zijn op de goede weg ...toch?? Maar ik betrap me erop dat er in mij de hoop leeft dat men niet alle karakter "weg restaureert" Dat Lissabon de eerlijke stad blijft waar ik zo van ben gaan houden, de stad die zonder opsmuk zijn ware gezicht aan toeristen durft te tonen! Dus terug naar die vraag "Is Lissabon een leuke stad?" Ik aarzel niet langer en mijn antwoord is een volmondig "Ja!' Maar je moet wel in staat zijn om verder te kunnen kijken dan je neus lang is. Je moet houden van een stad met een "rauw" randje... En je moet het de tijd geven... Het duurt even tot deze stad je hart heeft veroverd, maar dan is het ook liefde voor altijd!

'568427' door Marjan stolk '568427' door Marjan stolk

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Boegbeeld van...Lissa

Marjan stolk

Dit beeld zal iedereen die ooit in Lissabon was direct herkennen. Voor de nieuwelingen wat informatie. Dit monument staat in de wijk Belem aan de oever van de Taag. Het heet Padrao dos Descobrimentos wat betekent Monument der Ontdekkingen. Het is nog niet zo heel erg oud en werd gebouwd in 1960 onder de dictatuur van Salazar. Het staat symbool voor de vele verovering- en ontdekkingsreizen van Portugal. Aan de omgeving van het monument kan je zien dat Portugal een stad is die volop in ontwikkeling is. 10 jaar geleden stond het monument langs een kale kade aan de Taag. Tegenwoordig wordt het geflankeerd door hippe lounge-tenten waar overigen on-Portugese prijzen worden gerekend. Of dat een verbetering is weet ik niet! Maar zelf vind ik het monument heel mooi en zeer typerend voor Lissabon.

'568179' door Marjan stolk '568179' door Marjan stolk

PortugalLissabon

PortugalLissabon

5 redenen.....

Marjan stolk

5 redenen om Lissabon te bezoeken in de Kersttijd! 1.Geniet van de fantastische Kerstverlichting! 2. Ga helemaal uit je dak bij de vele banketbakkers winkeltjes en proef alle specialiteiten, want er is zo veel meer dan pastei de Belem! 3. Bezoek het Casa do Alentejo waar je gratis naar binnen kunt om de mooie Moorse invloeden in de architectuur te bewonderen. Na 7 uur is er op de eerste etage een volks restaurant waar je tegen, voor ons lage prijzen, typisch Portugese gerechten kunt eten. Vooral bezocht door Portugezen maar toeristen zijn welkom mits ze respectvol met de omgeving omgaan. Dit huis is echt een instituut voor de cultuur uit de Alentejo. 4. Neem een ouderwets trammetje of een van de liften en laat je naar een mIradouro brengen waar je heerlijk in de zon op een terrasje (ja,ja in december) van het uitzicht over Lissabon en de Taag kunt genieten! Miradouro de Santa Luzia is zonder twijfel de mooiste en gemakkelijk te bereiken met trammetje 28, dat je steil omhoog brengt! 5. Zorg dat je 's avonds rond het Rossio flaneert waar de verlichting het mooist is en de Portugezen samen met de vele straatmuzikanten de hele nacht swingen! Wat een verademing dat Lissabon bekend staat als een hele veilige stad, dus stort je gerust in het nachtleven! Kom tot de conclusie dat Lissabon met Kerst een goed bewaard geheim is....en misschien moeten we dat zo houden ;)

'568081' door Marjan stolk '568081' door Marjan stolk

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Toverbal in het...klo

Marjan stolk

Enige tijd geleden schreef ik over de aanschaf van een glazen fotobol. In Lissabon bezochten wij het prachtige Mosteiro dos Jeronimos in de wijk Belem. Op deze mooie locatie was het heel leuk spelen met mijn "toverbal" die overigens ook erg veel bekijks had en vragen opriep!

'568080' door Marjan stolk '568080' door Marjan stolk

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Verrassende kerstsfee

Marjan stolk

We zijn net terug uit Lissabon en we hebben er erg genoten. Wat ons vooral verraste was de enorm leuke Kerstsfeer. Misschien is Lissabon niet de eerste stad waar je aan denkt voor een Kerst-tripje en meestal hoor je dan ook dat mensen naar Parijs, Londen, New York of Duitsland gaan. Lissabon mag van mij zeker in dit rijtje. Je vindt er zeer uitbundige kerstversiering, niet de verplichte kraampjes met kitsch, maar wel uitstekende muzikanten op straat , zingende studentengroepen in traditionele kledij (zwart kostuum, hoge hoed en zwarte cape) en overal wagentjes waar je gepofte kastanjes kunt kopen. De sfeer is gemoedelijk en de prijzen bijzonder aantrekkelijk! Waar koop je nog een koffietje voor 0,60c en eet je een voortreffelijk Portugees gerecht voor 7,50. Dit alles maakt het voor ons een sterke aanrader in de Kersttijd. En als jullie ook willen gaan.....binnenkort schrijf ik een blogje over het wel heel bijzondere logeeradres waar wij terecht zijn gekomen!

'567288' door Marjan stolk '567288' door Marjan stolk

CanadaVancouver Island

CanadaVancouver Island

Al wat gevangen ?

Marjan stolk

Ik vind het soms zo grappig! Wij speuren ons een ongeluk met verrekijker en al om ergens wildlife te spotten maar op plaatsen zoals Vancouver Island, waar deze foto is genomen, is de aanwezigheid van wildlife gewoon een onderdeel van het dagelijks leven. Zo schonken deze vissers totaal geen aandacht aan de nieuwsgierige zeehond die almaar achter hun aan boot aan bleef zwemmen....je weet tenslotte nooit... Onverstoorbaar visten zij door en verbaasden zich hooguit over twee vreemde dames die aan de kade opgewonden op en neer sprongen! Ach ja... Ik duik trouwens weer even een weekje onder en ga cultuur snuiven in Lissabon! Prettig weekend allemaal en tot over twee weken!

'567233' door Marjan stolk '567233' door Marjan stolk

Canada

Canada

Overal watervallen!

Marjan stolk

In het Wells Gray National Park zie je overal watervallen als je er rondrijdt. Wij vonden de natuur spectaculair! Het is absoluut de moeite waard om enige tijd in dit park door te brengen zodat je ook de minder bekende plekken kunt bezoeken, zoals de waterval op deze foto. Tip ....neem absoluut DEET mee want wij zagen er meer muggen dan toeristen!

'567192' door Marjan stolk '567192' door Marjan stolk

CanadaBanff NP

CanadaBanff NP

Mysterieus Banff

Marjan stolk

Een voorbeeld hoe het weer je foto op een goede manier kan beïnvloeden is denk ik bijgaande foto! Deze is gemaakt in Banff National Park vroeg in de morgen. Er was een dreigende lucht en mistflarden bleven rond de bergtoppen hangen. Ze gaven het landschap een mysterieus uiterlijk en lieten eens een andere kant van Banff zien dan de gebruikelijke foto's met meren en sneeuwtoppen!

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier