Nepal

Nepal is een land met ruim 30 miljoen inwoners. Het is gelegen in Azië en grenst aan de Himalaya , China en India. Het klimaat varieert van een subtropischklimaat tot een bergklimaat.

Nepal is zeer bekend vanwege zijn bergachtige omgeving. Van de tien hoogste bergen liggen er acht in Nepal, waaronder de Mount Everest. Als je dit ongerepte land bezoekt, mag een berg- of klimtocht dus niet ontbreken. Veel plekken zijn alleen lopend te bereiken, maar dan heb je ook wel wat: tussen de bergen vind je groene rijstvelden, valleien en bossen met wilde rivieren. De bekendste wandelgebieden zijn de Mount Everest , Annapurna en Langtang . In het Chitwan Nationaal Park kun je kennis maken met de tropische kant van het land. Hier leven onder andere neushoorns, tijgers, slangen en krokodillen. Je kunt ook deelnemen aan verschillende activiteiten, bijvoorbeeld een kanotocht of vogelsafari. De rivier Bhote Kosi biedt avonturiers een aantal spannende raft- en kajakmogelijkheden.

Ook cultureel heeft dit Hindoe-koninkrijk veel te bieden. Er zijn veel heilige en archeologische plaatsen en een grote variëteit aan etnische culturen. De Kathmandu vallei wordt ook wel de schatkamer van Nepal genoemd. Centraal in alle drie de koningssteden is het Durbarplein waar het koninklijk paleis te vinden is.

Kathmandu is de hoofdstad en tevens oude koningsstad waar je vele stoepa’s pagodes en paleizen vindt. Voor souvenirwinkeltjes en lokale restaurants moet je door de wijk Thamel lopen. Wandel door de smalle steegjes van Bhaktapur en beleef de Middeleeuwen. Het middelpunt van de stad wordt gevormd door het paleis en de Gouden Poort. In de stad Patan moet je ook zeker de Durbarplein bezoeken en de vele kloosters en tempels. Het meest bekende klooster van Patan is de Kwa Bahal, ook wel Gouden Tempel genoemd. De stoepa van Swoyambhunath ligt bovenop een heuvel. Vanuit daar heb je een schitterend uitzicht over de Kathmandu vallei. Aan de voet van het Annapurna massief ligt de tweede stad van Nepal is Phokara gelegen aan het Phewameer. Middenin het meer ligt op een eilandje de tempel van Varahi wat je met roeibootjes kunt bereiken. Ook interessant om te bezoeken is het pelgrimsplaatsje Lumbini , waar Boeddha is geboren.  

Het is een land met indrukwekkende landschappen, cultuurrijke steden en dorpjes die middeleeuwse sfeer ademen. Bij een reis naar Nepal is ideaal om cultuur en natuur met elkaar te combineren.

Informatie over Nepal

Alle highlights van Nepal

Beste foto's & tips van Nepal

'508961' door carolienduistermaat '508961' door carolienduistermaat

Nepal

Nepal

Hangbrug Nepal

carolienduistermaat

Direct na het passeren van de grens tussen Tibet en Nepal zie je het landschap veranderen. Van de kale desolate hoogvlaktes in Tibet verandert het landschap al snel en kom je in het groene, vaak terrassenlandschap, van Nepal. Hier en daar zie je dan ook nog van die, niet altijd veilig-ogende, hangbruggen. Voor sommige dorpjes is dit vaak de enige verbinding met de bewoonde wereld heb ik me laten vertellen.

'532402' door reysigers '532402' door reysigers

Nepal

Nepal

Gigantisch

reysigers

We wandelen langs de Rapti rivier aan de rand van het Chitwan Nat. Park en hopen daar wat vogels te spotten. Eensklaps valt ons oog op dit gigantisch monster. Deze neushoorn ligt daar heerlijk te baden. Zijn oren draaien wel even alle kanten op. We sluipen zachtjes dichterbij zodat hij ons niet of nauwelijks kan horen. Neushoorns zien niet zo goed maar horen des te beter. Geweldig om te zien. Spannend!!

'500928' door reysigers '500928' door reysigers

Nepal

Nepal

Oogsten

reysigers

Oogsttijd iin Nepal, in de maand oktober. Tijdens een wandeling kom ik alleen vrolijke vrouwen tegen die flink bezig zijn met het versjouwen van de rijststrobossen. Op de achtergrond het landschap van de Kathmandu vallei.

Praktische informatie over Nepal

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  maart t/m mei & oktober
 • Internet extentie
  np
 • Hoofdstad
  Kathmandu
 • Aantal inwoners
  26 miljoen
 • Oppervlakte
  3,4x Nederland
 • Reistijd
  13:05
 • Talen
  Nepali
 • Religie
  hindoestaans, boeddhisme, islam
 • Tijdsverschil
  4 uur en 45 minuten later
 • Tijdverschil
  4 uur en 45 minuten later
 • Telefooncode
  977
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Visum verplicht
 • Douane
  Visum verplicht
 • Aanvlieghaven
  Kathmandu (KTM)
 • Nationale feestdagen
  19 februari Dag van de Democratie, 11 januari Nationale Dag van Eenheid, 19 februari Nationale Dag van de Democratie, 9 november

Kaart van Nepal en omgeving

Bizar: man beklimt Mount Everest in één dag!

De Franse Kílian Jornet flikte het onmogelijke: hij beklom de Mount Everest in slechts 26 uur tijd! En dat zonder enige vorm van bescherming of extra zuurstof. Alsof het niks is ... Bekijk hier de video van zijn epische avontuur.

De Franse Kílian Jornet flikte het onmogelijke: hij beklom de Mount Everest in slechts 26 uur tijd! En dat zonder enige vorm van bescherming of extra...

Columbus-team op pad. On the road in onbekend Mustang

Schrijfster Ynske Boersma en fotograaf Malou van Breevoort brachten de geïsoleerde Nepalese regio Mustang voor ons in kaart. Al ging dat niet zonder slag of stoot. Ze zagen twee vluchten gecanceld worden, trotseerden bergwegen terwijl het ijzelde en werden opgehouden door overstekend wild. Een impre...

Schrijfster Ynske Boersma en fotograaf Malou van Breevoort brachten de geïsoleerde Nepalese regio Mustang voor ons in kaart. Al ging dat niet zonder s...

Nepalese neushoorns bezig met come-back

Een opvallende ontwikkeling in Nepal: 2015 bleek het derde jaar op rij dat er geen Indische neushoorns werden gestroopt in het land. Om de populatie nog verder aan te sterken is Nepal samen met het Wereld Natuur Fonds begonnen aan een grote verplaatsingsactie van zo’n dertig dieren.

Een opvallende ontwikkeling in Nepal: 2015 bleek het derde jaar op rij dat er geen Indische neushoorns werden gestroopt in het land. Om de populatie n...