Vietnam image

Vietnam


Reisgids

Vietnam
Azië
Pimwestenberg

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Vietnam-vakantie: de leukste routes, foto's en dingen om te doen | Columbus Travel

Vietnam is gelegen in zuidoost-Azië en met meer dan negentig miljoen inwoners is het een van ’s werelds meest bevolkte landen. Het land grenst aan China, Laos en Cambodja en de wateren van de Zuid-Chinese zee, Golf van Thailand en Golf van Tonkin. Het land zelf is zowel een ruwe diamant als een vat vol tegenstellingen: dichtbevolkte steden, chaotisch verkeer afgewisseld door platteland met schilderachtige rijstvelden, rode rivieren, bamboebossen, waar de tijd stil lijkt te staan.

Het klimaat in Vietnam verschilt per regio. Zo is er in het zuiden een tropisch klimaat, in het noorden een subtropisch klimaat en in de bergen een gematigd klimaat. Qua landschap bestaat het land voor het grootste deel uit bergen en heuvels. Sapa gelegen in de bergen in het noorden van Vietnam is ideaal om een wandeltocht te beginnen. Je leert meteen de cultuur, geschiedenis en de ongerepte natuur van het land kennen.  

Wegens de Franse overheersing hangt er in de hoofdstad Hanoi nog een Franse sfeer. Je vindt er gezellige straatjes en koloniale gebouwen, pagoden en musea. Bezoek de oude wijk bij het Hoan Kiem Lake, waar je even kunt ontsnappen aan de hectiek van de stad. Hanoi staat namelijk ook bekend vanwege het drukke verkeer en de grote hoeveelheid brommers die er rijden.

Van keizersstad Hué wordt vaak gezegd dat het de mooiste stad van Vietnam is. Ondanks dat de stad veel inwoners heeft, straalt het toch een intieme sfeer uit. Begin je tour door de stad met een bezoek aan het Citadel waar het keizerlijk bestuur woonde.

Wandel door het pittoreske stadje Hoi An met de smalle straatjes die een Franse uitstraling hebben, de vele winkeltjes, restaurants en terrassen. Je kunt ook  naar het strand Cua Dai.

De stad Ho Chi Minh stad (Saigon) wordt ook wel het Parijs van de Oriënt genoemd, met bezienswaardigheden, zoals het Presidentiele Paleis, Notre Dame kathedraal, Chinatown en de boulevards.

Het natuurgebied Ha Long Bay wordt één van de hoogtepunten van Vietnam genoemd. Deze baai heeft meer dan 1900 eilanden, die voor een groot deel vooral uit rotspartijen en tropische stranden bestaan. Andere interessante gebieden die niet vergeten mogen worden zijn bijvoorbeeld de rijstvelden in de vallei van Mai Chau en het waterrijke gebied rondom Ninh Binh. Hoewel Vietnam voornamelijk een bestemming voor rondreizen is, kent het toch een aantal tropische stranden. De bekendste badplaats is Nha Trang. Je kunt er zwemmen, zonnen, snorkelen, duiken en fietsen. Ontsnappen aan de drukte en ontspannen doe je in de strandplaats Mui Ne. Smaragdeiland Phu Quoc heeft ook nog een aantal mooie stranden, onder andere Sao Beach.

Al met al is Vietnam een veelzijdig land, variërend van berggebieden en rijstvelden tot historische steden en mooie stranden.

Wat zegt de community

(25)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Vietnam fern.
Vietnam fern.
Sapa
Canipel
Troglodyte temple
Troglodyte temple
Da Nang
Canipel
Overpeinzend
Overpeinzend
Sapa
MirandaNoomen

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Vietnam van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Vietnam dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Vietnam:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Vietnam kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: dong (VND). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 3 februari – Stichting van de Communistische Partij
  Viering van de oprichting van de communistische partij die in Vietnam aan de macht is.

  8 februari – Vietnamese Nieuwjaar (Tet)
  Het Vietnamese Nieuwjaar is het grootste festival in Vietnam, met kleurige bloemenmarkten, vuurwerk en drankendansen. Het feest duurt zeven dagen en valt meestal tussen de laatste week van januari en derde week van februari.

  30 april – Dag van de overwinning
  Herdenking van het einde van de oorlog in Vietnam.

  1 mei – Dag van de arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

  Mei/Juni – Wesak dag
  Herdenking van de geboorte, de verlichting en de dood van Boeddha.

  2 september – Onafhankelijkheidsdag
  Herdenking van de dag dat Vietnam onafhankelijk werd van Frankrijk.

  27 september – Mid-herfstweek
  Een feest voor kinderen, met cadeautjes, lantaarns, drakendansen en gerechten.

 • Vietnam – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Vietnam, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Vietnam gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type AStekker type CStekker type G
 • Tijdsverschil: 6 uur later
  De hoofdstad van Vietnam is Hanoi.
  Het oppervlak van Vietnam is 50% van Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Vietnamees.