Dirk-Jan

'1119195' door Dirk-Jan '1119195' door Dirk-Jan

ItaliëBologna

ItaliëBologna

Processie

Dirk-Jan

In Bologna wordt ieder jaar de zogeheten Celebrazione in onore della Beata Vergina di San Luca gehouden. In een plechtige processie wordt een icoon van Madonna vanuit de Sanctuario di Madanno di San Luca op de Colle della Guardia buiten de stad naar de Basilica di San Petronio op het Piazza Maggiore in het centrum van de stad gedragen. Deze traditie gaat terug tot 1433 toen (met succes) een processie werd gehouden om de overvloedige regenval te stoppen die de oogst bedreigde. De processie is een prachtig schouwspel, vol dramatiek.

'1119110' door Dirk-Jan '1119110' door Dirk-Jan

LetlandRiga

LetlandRiga

Alberta iela 13

Dirk-Jan

Alberta iela ofwel Albert Street, genoemd naar Bisschop Albert, de stichter van de stad Riga, is wat mij betreft zonder meer de mooiste straat van Riga, vol prachtige art nouveau panden. Eén van de mooiste panden is huisnummer 13, waarin onder meer de Riga Graduate School of Law is gehuisvest. Het door Michael Eisenstein, de grondlegger van de art nouveau beweging in Letland, ontworpen pand werd in 1904 gebouwd. De rijk gedecoreerde gevel doet bijna sprookjesachtig aan.

'1095904' door Dirk-Jan '1095904' door Dirk-Jan

Italië

Italië

Heilige stoel

Dirk-Jan

De Basiliek van Sint-Jan van Lateranen is de zetel van de bisschop van Rome ofwel de Paus en daarmee de kathedraal van Rome. In de apsis van de basiliek staat de pauselijke katheder (cathedra in het Latijn). In het gewelf van de apsis is een mozaïek uit de vierde eeuw te zien, dat geldt als de oudst bekende afbeelding van Christus aan het kruis.

'1093360' door Dirk-Jan '1093360' door Dirk-Jan

Italië

Italië

Basilica di San...Gio

Dirk-Jan

Rome heeft vier pauselijke basilieken, waarvan de Basilica di San Pietro (de Sint-Pietersbasiliek) de bekendste is. De andere drie zijn de Basilica di San Giovanni in Laterano (Basiliek van Sint-Jan van Lateranen), de Basilica di San Paolo fuori le Mura (Basiliek van Sint-Paulus buiten de muren) en de Basilica di Santa Maria Maggiore (Basiliek van Maria de Meerdere). Hoewel de Sint-Pietersbasiliek de meest bekende is, is de Basiliek van Sint-Jan van Lateranen historisch gezien de belangrijkste basiliek van Rome. Keizer Constantijn de Grote stichtte de basiliek in 313, waarmee het het oudste kerkgebouw van Rome is. Daarnaast is de basiliek de voornaamste in rang binnen de Rooms-Katholieke kerk, als kathedraal van het Bisdom Rome en daarmee de officiële zetel van de bisschop van Rome ofwel de Paus. Deze betekenis komt tot uitdrukking in de tekst op de gevel: "Sacrosancta lateranensis ecclesia omnium urbis et orbis ecclesiarum mater et caput" (Allerheiligste kerk van Lateranen, moeder en hoofd van alle kerken van de stad en van de wereld). Het is een imposante plek, die ook nog eens een stuk minder druk bezocht wordt dan de Sint-Pieter.

'1077951' door Dirk-Jan '1077951' door Dirk-Jan

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Doca de Santo Amaro

Dirk-Jan

Aan de voet van de majestueuze Ponte 25 de Abril ligt de Doca de Santo Amaro. Hier zijn voorheen vervallen pakhuizen omgebouwd tot trendy restaurants en clubs. Het is een ideale plek voor een drankje aan het einde van de middag, om van ondergaande zon achter de brug te genieten. De Doca de Santo Amaro ligt halverwege Baixa en Bélem, direct aan de Taag.

'1072733' door Dirk-Jan '1072733' door Dirk-Jan

PortugalLissabon

PortugalLissabon

1 november 1755

Dirk-Jan

Een van de meest bepalende dagen in de geschiedenis van Lissabon is wel zaterdag 1 november 1755. Op deze dag, Allerheiligen, werd de stad getroffen door een van de meest vernietigende en dodelijke aardbevingen in de geschiedenis, met tienduizenden doden. De beving werd gevolgd door een tsunami en een brand die vrijwel heel Lissabon vernielde. Onder leiding van Sebastião José de Carvalho e Melo, bekend als de Markies van Pombal, werd de benedenstad na de aardbeving in recordtempo weer opgebouwd, met het nu zo kenmerkende stratenpatroon. Het Convento do Carmo (op deze foto) werd niet hersteld, zodat de gevolgen van de aardbeving hier nu nog steeds zichtbaar zijn.

'1000784' door Dirk-Jan '1000784' door Dirk-Jan

Portugal

Portugal

Sunset Lisbon

Dirk-Jan

Een van de beste plekken om in Lissabon te zijn ten tijde van de zonsondergang, is wat mij betreft het pleintje voor de Igreja e Convento da Graça, de Miradouro Sophia de Mello Breyner Andresen. Onder de bomen van het pleintje is een heerlijk terras, met dit prachtige uitzicht.

'572973' door Dirk-Jan '572973' door Dirk-Jan

GriekenlandKreta

GriekenlandKreta

Lassithi Plateau

Dirk-Jan

Het Lassithi Plateau is een hoogvlakte op Kreta. De hoogvlakte met een oppervlakte van 25 vierkante kilometer ligt op ongeveer 800 meter boven zeeniveau. In 1463 kozen de Venetianen dit gebied om graan te verbouwen. Maar eerst moest iets bedacht worden tegen het smeltwater van de omliggende Bergen, dat de vlakte steeds in een meer omvormde. Dit werd een doordacht irrigatiesysteem met de bekende windmolens die kenmerkend zijn voor het Lassithi Plateau. Ruïnes van eeuwenoude stenen windmolens zijn nog steeds te vinden verspreid over de hoogvlakte. De autorit vanuit Chersonissos de bergen in en vervolgens over de rondweg op het plateau is een prachtige roadtrip van een volle dag.

'572803' door Dirk-Jan '572803' door Dirk-Jan

GriekenlandSantorini

GriekenlandSantorini

Magisch moment

Dirk-Jan

Nee, alleen ben je zeker niet. Een ongebaand pad is het evenmin. Maar de zonsondergang in Oia op Santorini is niettemin absoluut de moeite waard om een keer mee te maken als je het mij vraagt. Zorg er voor dat je op tijd bent, zodat je een plekje kunt bemachtigen op de ruïnes van het Byzantijnse kasteel. En vervolgens is het wachten op dit magische moment...

'571979' door Dirk-Jan '571979' door Dirk-Jan

GriekenlandSantorini

GriekenlandSantorini

Panorama

Dirk-Jan

Fira, ook wel Thira genoemd, is de hoofdstad van Santorini. Vanuit de straatjes van deze stad heb je een werkelijk magnifiek uitzicht op de met water gevulde vulkaankrater (caldera) beneden. De stad Fira zelf is gebouwd tegen de steile kraterwand aan de westkant van het eiland.

'569302' door Dirk-Jan '569302' door Dirk-Jan

ItaliëMilaan

ItaliëMilaan

Wachters over de stad

Dirk-Jan

Het hoogtepunt van de Duomo Santa Maria Nascente, de enorme kathedraal van Milaan, is wat mij betreft zonder meer het beklimmen van het dak. Na in totaal 250 treden beklommen te hebben, loop je letterlijk over het dak van de kathedraal. Wat hier goed zichtbaar wordt, is de enorm rijke decoratie van het gebouw. Maar liefst ruim 2.300 beelden en 135 pinakels sieren de witmarmeren kathedraal. Werkelijk overal waar je kijkt, zie je rijk versierde details.

'569061' door Dirk-Jan '569061' door Dirk-Jan

ItaliëMilaan

ItaliëMilaan

Navigli

Dirk-Jan

Navigli is de meest sfeervolle wijk van Milaan, net buiten het centrum. De Naviglio Grande en de Naviglio Pavese, die de wijk doorkruisen, vormden vroeger samen met de Naviglio Martesana, Naviglio di Paderno en de Naviglio di Bereguardo een systeem van kanalen, dat diende voor de bevoorrading van de stad. Tegenwoordig is Navigli een gezellige uitgaanswijk met veel kleine, authentieke restaurants. Op deze foto de Naviglio Grande, waar iedere laatste zondag van de maand een grote vlooienmarkt wordt gehouden. Tijdens deze markt staan de beide kades van het kanaal vol met kraampjes vol antiek en vintage spullen. Navigli is goed te bereiken met de metro: lijn 2, station Porta Genova.

'568929' door Dirk-Jan '568929' door Dirk-Jan

ItaliëMilaan

ItaliëMilaan

Verborgen parel

Dirk-Jan

Natuurlijk is de Duomo de grootste en meest bekende kerk (kathedraal) van Milaan. Maar wat voor mij tijdens mijn recente bezoek aan Milaan een echte ontdekking was, is de Chiesa di San Maurizio. De Chiesa di San Maurizio was oorspronkelijk verbonden aan het Monastero Maggiore, het belangrijkste vrouwelijke Benedictijner klooster van Milaan. In de kerk bevindt zich nog steeds een scheidingswand, van waarachter de nonnen van het klooster in vroegere tijden de vieringen in de kerk meemaakten. Wat de Chiesa di San Maurizio zo bijzonder maakt, zijn de 16e-eeuwse fresco’s die alle wanden van de kerk bedekken. De belangrijkste fresco’s zijn van de hand van Bernardino Luini en zijn zoon Aurelio Luini. Omdat deze plek voor velen onbekend is, kun je de schoonheid ervan in alle rust ervaren.

'567161' door Dirk-Jan '567161' door Dirk-Jan

FrankrijkElzas en Lorraine

FrankrijkElzas en Lorraine

Château du...Haut-Koe

Dirk-Jan

Op een rotskam (Stophanberch) van de oostelijke Vogezen ligt op een hoogte van 755 m boven het Rijndal het imposante Château du Haut-Koenigsbourg. De burcht werd rond 1147 door de hertogen van Lotharingen gebouwd. De bezitters van de burcht beheersten door de strategische positie de dorpen en de handelswegen in dit deel van de Rijnvallei. De plaats van het kasteel is op een kruising van de handelswegen voor graan en wijn (noord-zuid) en zilver en zout (west-oost). Tussen 1902 en 1908 werd het kasteel in opdracht van keizer Wilhelm II gereconstrueerd door de Berlijnse architect Bobo Ebhart (Elzas-Lotharingen behoorde destijds tot het Duitse Keizerrijk). Vooral het adembenemende uitzicht vanuit het kasteel over de wijde omgeving maakt het zeker de moeite waard deze plek te bezoeken.

'566116' door Dirk-Jan '566116' door Dirk-Jan

FrankrijkElzas en Lorraine

FrankrijkElzas en Lorraine

Route des Crêtes

Dirk-Jan

De Elzas is een regio met een bewogen geschiedenis. Na de verloren Frans-Duitse oorlog moest Frankrijk het gebied in 1870 afstaan aan het nieuwe Duitse Keizerrijk. Na de Eerste Wereldoorlog, bij de ondertekening van de Vrede van Versailles in 1919, kwam de revanche en werd de Elzas weer door Frankrijk ingelijfd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het gebied opnieuw bezet door Duitsland en sinds 1945 behoort het weer bij Frankrijk. De mengeling van Franse en Duitse invloeden als gevolg van deze roerige geschiedenis is overal in de Elzas zichtbaar en merkbaar. In de periode tussen 1870 en 1918 vormde de bergrug van de Vogezen de grens tussen Duitsland en Frankrijk. In 1914 is door het Franse leger aan de westelijke zijde van de bergrug een weg aangelegd, die alle hoogten (ballons) van het Vogezen massief met elkaar verbindt, de Route des Crêtes. De weg diende voor de bevoorrading van de Franse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Route des Crêtes is een tegenwoordig prachtige route van ongeveer 80 kilometer, die vanuit Col Du Bonhomme over de D148, D61, D430 en D430 naar Cernay, nabij Mulhouse, leidt. Langs de route kom je, naast prachtige natuur, nog veel sporen van de Eerste Wereldoorlog tegen, zoals hier de Franse militaire begraafplaats Cimetiere du Linge nabij de Col du Wettstein.

'565959' door Dirk-Jan '565959' door Dirk-Jan

FrankrijkElzas en Lorraine

FrankrijkElzas en Lorraine

Petite Venise

Dirk-Jan

Petite Venise is een wijk in Colmar, op Straatsburg en Mulhouse na de grootste stad van de Elzas. De wijk wordt gekenmerkt door schilderachtige vakwerkhuizen langs de rivier de Lauch. Toegegeven, je bent er zeker niet alleen, maar het is wel een heel charmante wijk om doorheen te lopen.

'565846' door Dirk-Jan '565846' door Dirk-Jan

FrankrijkElzas en Lorraine

FrankrijkElzas en Lorraine

Route des Vin...d’Als

Dirk-Jan

Aan de voet van de groen beboste Vogezen slingert de Route des Vin d’Alsace zo’n 170 kilometer door de wijngaarden van de Elzas. De route begint in het noorden bij Marlenheim en eindigt in Thann in het zuiden. In de herfst zijn de bladeren van de wijnplanten okergeel gekleurd wat heel mooi afsteekt bij de groene bossen van de Vogezen. Op deze foto de wijngaarden rondom het dorpje Eguisheim met op de achtergrond de drie kastelen van Husseren-les-Chateaux. Wat mij betreft echt een tip om deze prachtige route in de herfst te rijden.

'565816' door Dirk-Jan '565816' door Dirk-Jan

DuitslandBerlijn

DuitslandBerlijn

Fernsehturm

Dirk-Jan

De Fernsehturm nabij de Alexanderplatz is met 368 meter het hoogste gebouw van Berlijn. Het is een prestigeproject van de voormalige DDR, gebouwd tussen 1965 en 1969. Het interieur van de ontvangstruimte beneden ademt nog steeds de sfeer van de DDR vond ik. Op 203 meter is een uitzichtplatform met een panoramisch uitzicht over de stad. Het leuke daaraan vond ik dat je hier een beeld kunt vormen van de voormalige grens tussen Oost- en West-Berlijn, wat op straatniveau bijna niet meer mogelijk is.

'565127' door Dirk-Jan '565127' door Dirk-Jan

DuitslandBerlijn

DuitslandBerlijn

Kulturbrauerei

Dirk-Jan

Een van de ontdekkingen tijdens mijn recente bezoek aan Berlijn vond ik de Kulturbrauerei in Prenzlauerberg. De Kulturbrauerei is gevestigd in het gebouwencomplex van een voormalige bierbrouwerij, dat stamt uit het einde van de 19e eeuw. De Kulturbrauerei bestaat een mix van culturele instellingen, zoals een filmhuis en ateliers, creatieve ondernemingen, restaurants en foodtrucks. Elke zondag wordt er een street food market gehouden. De Kulturbrauerei ligt in de wijk Kollwitz (onderdeel van Prenzlauerberg) aan de Schönhauserallee, ter hoogte van de Danziger Strasse. Het metrostation Eberswalderstrasse ligt op nog geen 5 minuten loopafstand. Zeer de moeite waard!

'565079' door Dirk-Jan '565079' door Dirk-Jan

DuitslandBerlijn

DuitslandBerlijn

Work in progress

Dirk-Jan

De East Side Gallery is het langste nog intact zijnde stuk van de Berlijnse muur, tussen Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke, parallel aan de Spree. Op deze site staat al een heel aantal foto’s van de graffiti kunstwerken op dit stuk van de muur. Toen ik de East Side Gallery onlangs bezocht, constateerde ik dat een heel aantal van deze kunstwerken inmiddels is vervangen door andere. In die zin is de East Side Gallery ‘work in progress’, wat op deze foto goed te zien is.

'564175' door Dirk-Jan '564175' door Dirk-Jan

DuitslandBerlijn

DuitslandBerlijn

DDR icoon

Dirk-Jan

De Trabant is een van de iconen van de voormalige Deutsche Demokratische Republik ofwel DDR. De merknaam betekent zoveel als ‘maatje’ en is erg toepasselijk aangezien veel eigenaren hun kostbare bezit koesterden. Deze Trabant is onderdeel van de East Side Gallery, het langste nog intact zijnde stuk van de Berlijnse muur, tussen Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke, parallel aan de Spree. Op de kentekenplaat van de Trabant de datum waarop alles anders werd: 9 november 1989, de dag van ‘die Wende’, de vreedzame revolutie die tot de val van de Berlijnse muur leidde.

'560875' door Dirk-Jan '560875' door Dirk-Jan

SpanjeBarcelona

SpanjeBarcelona

La fachada de la...Pa

Dirk-Jan

In het voorjaar was ik voor mijn werk kort in Barcelona. Helaas te weinig vrije tijd om de stad (opnieuw) uitgebreid te verkennen. Wel tijd om even langs de Sagrada Familia te lopen om met eigen ogen te zien hoe ver de bouw van dit meesterwerk van Gaudí inmiddels is gevorderd. De Sagrada Familia heeft drie gevels vol symboliek: de Nativity façade (La fachada del Nacimiento), de Passion façade (La fachada de la Pasión) en de Glory façade (La fachada de la Gloria). De Nativity façade, die de geboorte van Christus uitbeeldt, is als eerste voltooid; de bouw begon in 1894 en is in 1930 afgerond. In 1954 begon de bouw van de Passion façade, die het lijden en sterven van Christus uitbeeldt (hier op de foto). Deze gevel is een stuk soberder dan de rijk gedecoreeerde Nativity façade, maar daardoor niet minder indrukwekkend. Deze gevel werd in 1990 voltooid. In 2002 begon de bouw van de Glory façade, die de verheerlijking van Christus in de Hemel en het Laatste Oordeel uitbeeldt. De bouw van deze gevel is tot op heden nog niet voltooid. Een van de aspecten die de Sagrada Familia werkelijk uniek maakt, is dat al sinds 1882 onophoudelijk wordt gebouwd aan dit meesterwerk en dat de constructie anno 2017, dus 135 jaar later, nog steeds niet is voltooid. In dit opzicht kan de basiliek zich meten aan de grote kathedralen van West-Europa, waarvan de bouw vaak vele honderden jaren heeft geduurd.

'559351' door Dirk-Jan '559351' door Dirk-Jan

ThailandHua Hin

ThailandHua Hin

Trying to make a...li

Dirk-Jan

Op het strand van Hua Hin aan de Golf van Thailand zag ik deze eenzame visser. Met een net probeert hij kleine visjes in de branding te vangen. Het doet je realiseren hoe veel mensen er in deze wereld iedere dag maar weer moeten zien hoe ze hun kostje bij elkaar schrapen.

'558838' door Dirk-Jan '558838' door Dirk-Jan

ThailandHua Hin

ThailandHua Hin

Night Market

Dirk-Jan

In Hua Hin, de koninklijke badplaats aan de Golf van Thailand, wordt iedere avond een grote Night Market gehouden. Dechanuchit Road, in het centrum van de stad, wordt hiervoor iedere avond helemaal afgesloten. Op de bruisende Night Market staan overal kraampjes met streetfood dat ter plaatse wordt bereid, vooral veel verse vis, schaal- en schelpdieren. De sfeer op de Night Market is erg gemoedelijk en het is dan ook heel leuk om er een bezoek aan te brengen. Vanwege het scherpe contrast tussen de duisternis van de avond en het felle kunstlicht is het lastig om de juiste belichting te vinden. Daarnaast is er veel beweging waardoor je bij langere sluitertijden al gauw bewegingsonscherpte krijgt. Vanwege het kunstlicht boven in deze marktkraam werden de mensen hieronder mooi belicht, terwijl de omgeving donkerder is.

Community updates

WINNAAR GRIEKSE GEHEIMEN
23-10-2020 De afgelopen maanden vroegen we Columbus-fans om hun Griekse reisgeheimen met ons te delen. Dat hebben we geweten! Wat een geweldige tips hebben jullie ingestuurd! De stemronde is afgelopen en de winnaar is bekend! Nieuwsgierig wie de winnaar is geworden? Laat hier je felicitaties achter >

ONZE NIEUWSTE EDITIE #94
23-10-2020 Vandaag valt Columbus-editie 94 op de mat bij abonnees, met een nieuwe rubriek over de Columbus Community. Met aandacht voor bijzondere Communityleden, hun reiservaringen en beste fotografietips. Vanaf nu in elke Columbus-editie!

REIZIGER VAN DE WEEK
16-10-2020 Ben jij de volgende Reiziger van de Week? Elke week zet de Columbus-redactie een reiziger in het zonnetje: iemand die een reisdroom heeft waargemaakt. Deze Reiziger van de Week  ontvangt een Osprey-tas cadeau en een ereplekje op deze webpagina en in ons blad. Je mag jezelf of iemand anders nomineren. Verras ons!

9-10-2020 De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

week 42 | Community toppers

Migratie wapitiherten Foto: Dreamer666

1. Topreview: Diepholzer Moor, Duitsland door Agrotewal
2. Topfoto & tip: Migratie wapitiherten door Dreamer666
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: Wisseschout
5. Nieuwkomer: Fulltimetravels.nl

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Op dit moment is er geen fotowedstrijd.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik