image
Vellah

7 wereldse bucketlist-reizen waarmee je het verschil maakt

We zijn constant op zoek naar onvergetelijke reiservaringen. Maar de mooiste manier van reizen is als je niet alleen zelf herinneringen opbouwt, maar ook een onuitwisbare indruk achterlaat bij de mensen die je leert kennen tijdens je reis. Het gaat niet alleen om het Insta-waardige plaatje, maar om de contacten die je opdoet. Met deze zeven wereldse reizen maak je het verschil, voor jezelf én voor de mensen ter plaatse.

1. Slow travel door onbekend Queensland, Australië

Queensland, Australie. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

In 2020 lanceerde reisorganisatie Intrepid hun Retreats-concept: een verzameling tours die zich elk op één specifieke locatie richten en reizigers in staat stellen te genieten van de langverwachte (en door pandemie ondersteunde) slow-travel-trend. De reis naar Queensland in het noordoosten van Australië is hier een goed voorbeeld van. Hier zul je niet door een greatest hits-set van Insta-locaties slenteren; in plaats daarvan breng je vijf dagen door in een kleine groep van maximaal zestien personen, verblijf je in slechts één hotel, eet je in lokale restaurants en dompel je jezelf echt onder in de cultuur en geschiedenis van de plaats.

Je verkent het ongerepte regenwoud dat de Kuku Yalanji-bevolking al 50.000 jaar bewoont, ontmoet een lid van de gemeenschap op Kuyu Kuyu (Cooya Beach) waar je het speerwerpen onder de knie krijgt en leert over eetbare planten, een schilderles kunt volgen en misschien wel krokodillen spot tijdens een mangrovetocht. Doordat je minder tijd kwijt bent aan transfers en hotelhoppen, is er meer tijd om echt te leren hoe de inheemse bewoners in harmonie met de lokale omgeving leven - een waardevolle les om mee naar huis te nemen.

Intrepid is druk bezig zijn reizen CO²-neutraal te maken, door onder andere kort vluchten te schrappen, het aantal wandel- en fietstochten te verhogen en elektrische voertuigen in te zetten bij transfers.

Hoogtepunten van de reis: ontdek hoe de Kuku Yalanji-mensen in harmonie met hun omgeving leven.
Hoe je het verschil maakt: Intrepid’s slow travel-reizen zijn gericht op culturele ervaringen en komen ten goede aan lokale bedrijven.
Zo maak je het waar: Intrepid's vijfdaagse Australia Retreat: Queensland Daintree begint bij €1.242.

2. Help een Sami-familie rendieren hoeden in Noorwegen

Sami in Noorwegen. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Er zijn geen wegen waar je naartoe gaat tijdens het hoeden van rendieren in Noord-Noorwegen - en je hebt sowieso geen wegen nodig. In plaats daarvan verplaats je je met  Visit Natives door deze wifi-vrije Arctische wildernis op een houten slee die wordt voortgetrokken door een sneeuwscooter. Onder het noorderlicht leer je over de Sami-cultuur, voer en hoed je rendieren, breng je avonden door met het bereiden van én smullen van traditionele gerechten, en luister je naar joik-liederen in een lavvu-tent.

Visit Natives hanteert drie kernprincipes: toerisme moet de inheemse bevolking ten goede komen, hun cultuur in stand houden en duurzaam reizen bevorderen. Alle tours en expedities worden door inheemse mensen zelf bedacht en uitgevoerd, wat betekent dat bezoekers net zo goed worden verwelkomd door de bredere gemeenschap als hun gastheren. 

Hoogtepunten van de reis: verbreek de verbinding met internet en maak contact met de lokale bevolking.
Hoe je het verschil maakt: tours worden gerund door inheemse gemeenschappen en komen ten goede aan de lokale bevolking.
Zo maak je het waar: een bezoek aan de Sami en hun rendieren begint bij €2.290 voor een vierdaagse reis. Sami-gastgezinnen verwelkomen bezoekers van december tot maart, van donderdag tot zondag. 

3. Herstel koraalriffen in Costa Rica

Kust van Costa Rica. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Het luxueuze natuurbehoudavontuur van reisorganisatie Black Tomato in Costa Rica combineert veel van de kenmerken van een epische reis met tal van mogelijkheden om iets terug te doen - vaak op dezelfde dag. Zo kun je bijvoorbeeld op één dag je lokale gemeenschappen van het Nairi Awari Indigenous Territory bezoeken, leer je over de Cabecar-cultuur en proef je traditionele gerechten, voordat je watervallen in een regenwoud af canyoningt. Op een andere dag ga je wildwatervaren naar een project voor het behoud van luiaards, waar je endemische planten voor hun voedsel leert vinden, leert hoe je het moet bereiden en de dieren voedt. 

Black Tomato werkt nauw samen met lokale partners om ervaringen en momenten te creëren die aansluiten bij de lokale culturen en leefwijzen, waar de impact meetbaar en ook zinvol is. Tijdens de reis leer je over het leven van het Cabecar-volk, hun verbinding met voedsel en de aarde en ondersteun je de mensen financieel.

Je slaapt onderweg in verschillende lodges, eindigend bij de Four Seasons op het schiereiland Papagayo. In het resort worden onder leiding van het Centre for Research in Marine Science and Limnology 2000 nieuwe koraalriffen 2.000 gekweekt. Als je een duikbrevet hebt, kun je helpen de bestaande plantage schoon te maken, te bewaken en te meten en te helpen bij het verplanten om de groei te versnellen.

Hoogtepunten van de reis: combineer avontuur met filantropie in een van de meest ecologisch diverse landen ter wereld.
Hoe je het verschil maakt: als gast heb je een tastbare impact op het lokale natuurbehoud.
Zo maak je het waar: Black Tomato's reis Pacuare naar Papagayo: A Luxury Conservation Adventure in Costa Rica loopt van november tot april en kost zo'n €7350 voor negen nachten.

4. Verken de indianencultuur in Canada

Bij indianen denk je misschien als eerste aan de uitgestrekte steppen van de Verenigde Staten, maar ook in Canada vind je veel First Nations-symboliek terug. Een van de boeiendste plekken om te bezoeken in Haida Gwaii in British Columbia. Tijdens een achtdaagse tocht met Maple Leaf Adventures vaar je in een kleine catamaran met slechts een dozijn hutten tussen de archipel, voorheen bekend als de Queen Charlotte-eilanden, langs afgelegen stranden en oude regenwouden. Je kunt jezelf onderdompelen in de Haida-cultuur van vroeger en nu, verhalen horen van de Guardian Watchmen die de dorpssites beschermen en herdenkingspalen en de overblijfselen van grote huizen verkennen.

Maple Leaf Adventures zet zich sterk in voor ecotoerisme. Groepen zijn beperkt in omvang en laten geen sporen na. Overeenkomsten met First Nations-groepen aan de kust zorgen ervoor dat traditioneel grondgebied wordt erkend, lokale gidsen worden gebruikt en een percentage van de inkomsten wordt behouden in lokale gemeenschappen. Het bedrijf ondersteunt onderzoeksorganisaties en besteedt tijd aan natuurbehoud en educatie; in 2020 en 2021 tijdens de pandemie waren leden van de organisatie betrokken bij een massale schoonmaakoperatie aan de kust, waarbij tonnen netten en lijnen werden verwijderd waar bultruggen in verstrikt hadden kunnen raken.

Hoogtepunten van de reis: begrijp de culturen van de First Nations en verken de ongerepte wildernis.
Hoe je het verschil maakt: Maple Leaf Adventures is een ecogericht bedrijf dat zich toelegt op het behoud van lokale omgevingen en tradities.
Zo maak je het waar: een trip van zeven nachten met Maple Leaf Adventures begint bij €7500. 

5. Volg sneeuwluipaarden in Mongolië

Sneeuwluipaard Mongolië. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

GeoEx's reis Shadowing Mongolia's Snow Leopards is net zo gedenkwaardig als het klinkt. In het afgelegen, dorre landschap van West-Mongolië ga je op zoek naar de ongrijpbare kat, ontmoet je nomadische gemeenschappen en leer je van de Snow Leopard Conservancy hoe toerisme heeft bijgedragen aan de bestrijding van stroperij en het behoud van leefgebieden van de bedreigde diersoort.
Er zijn nog slechts 4.000 tot 6.000 sneeuwluipaarden over, volgens People's Trust for Endangered Species. Gasten leren alles wat er over hen te weten valt, van hun gedrag en leefomgeving tot hun rol in sprookjes en hun relatie met hun omgeving. Sneeuwluipaarden zien in veel dieren een geschikte prooi, waaronder huisdieren, en niet iedereen verwelkomt hun aanwezigheid. In feite is er een spanning tussen herders en deze roofdieren. Het toerisme heeft hem echter geholpen de dieren te beschermen door de lokale bevolking te rekruteren. Een lokale herder wordt nu bijvoorbeeld ingezet als gids. Deze voormalige stroper, die werd gestraft voor zijn illegale acties, is bekeerd en koestert zijn baan in het toerisme, dat hem in staat stelt meer te verdienen dan via stroperij. In sommige gevallen betaalt hij zijn buren om voor zijn dieren te zorgen terwijl hij als gids werkt. Dit is een sterke boodschap aan zijn buren en vrienden, die nu kijken naar de mogelijkheid om in zijn voetsporen te volgen.

Hoogtepunten van de reis: volg ongrijpbare dieren in het adembenemende Altai-gebergte.
Hoe je het verschil maakt: toerisme biedt hier alternatieve mogelijkheden voor potentiële stropers.
Zo maak je het waar: kosten voor deze reis met GeoEx zijn vanaf €7.700 p.p. uitgaande van een groep van 6-10 gasten. 

6. Ontdek hoe wetenschappers de meren van Angola beschermen

Delta in Angola. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Hoewel de langdurige burgeroorlog in Angola al in 2002 eindigde, is het land nog steeds niet in trek bij toeristen. Diep in het land van Angola zijn National Geographic-wetenschappers sinds 2017 bezig om de bron van de Okavangorivier (inderdaad, diezelfde die in Botswana duizenden reizigers per jaar trekt) in kaart te brengen en te beschermen. Bij een bezoek aan het gebied leggen zij je maar al te graag uit wat ze doen en hoe belangrijk het water is voor de naburige natuurgebieden en de Kalahariwoestijn. 
Hoewel het landschap buitengewoon is en je tijdens de reis ijsvogels, krokodillen, nijlpaarden en meer zult spotten, is dit "niet zozeer een 'game-viewing'-safari, maar eerder een verkenning van de wildernis en kennismaking met een onbekende parel. Angola’s teak- en rozenhoutbossen en veenmoerassen zijn gelukkig onaangetast gebleven tijdens de oorlog, maar het gevaar is nog niet geweken. Het gebied kan nog steeds ten prooi vallen aan mijnbouw of houtkap, tenzij baanbrekende reizen helpen om een ontluikende toeristenindustrie op te bouwen. De inkomsten uit de reizen gaan naar extreem afgelegen gemeenschappen en biedt hun een stimulans om hun land te behouden om daar een eigen toeristenindustrie te ontwikkelen, vergelijkbaar met Botswana en Namibië
Overigens doe je ook deze landen aan tijdens deze reis per helikopter. Zo bezoek je het afgelegen Cuatir Conservation Area en het Nkasa Rupara National Park in Namibië, waar je overnacht in het door zonne-energie aangedreven Nkasa Linyanti Camp. Het kamp werkt samen met lokale gemeenschappen om stroperij uit te bannen en ondersteunt onderwijsprogramma's, waaronder de training van een volledig vrouwelijk monitoringteam. Hier kun je vanuit een boomstamkano onder andere wrattenzwijnen, gnoes en moerasantilopes spotten. Corona heeft helaas op grimmige wijze laten zien hoe cruciaal toeristen in dit gebied zijn. Door de afwezigheid van safarivoertuigen zijn stropers in staat geweest om verder binnen te dringen in normaal beschermde gebieden. Er is een duidelijke piek geweest in gevallen van stroperij van neushoorns in Botswana. Als reizigers terugkeren, is het te hopen dat de stropers zich terugtrekken.

Hoogtepunten van de reis: vlieg per helikopter over ongerepte delta's en zwem met nieuw ontdekte vissen.
Hoe je het verschil maakt: gasten ondersteunen een snelgroeiende toeristenindustrie in een ecologisch belangrijke omgeving.
Zo maak je het waar: de reis met GeoEx vertrekt in 2022 en 2023. Je reist in groepen van vijf tot zeven personen. Kosten: vanaf € 17.400 p.p. exclusief vliegtickets en helikoptervluchten.

7. Zet een onderzoeksstation op een ijsschots op Antarctica

Tweehonderd jaar nadat de eerste mensen Antarctica verkenden, stuurt Ponant een luxe hybride schip naar verschillende afgelegen plekken op het ijzige continent. Le Commandant Charcot, dat 123 passagiershutten en suites heeft en wordt aangedreven door vloeibaar aardgas als het niet op batterijen werkt, kan door ijsschotsen van ruim twee meter dik snijden. Dat betekent dat het Peter I-eiland kan bereiken, waar minder mensen voet hebben gezet dan op de maan. Tijdens de reis kun je onder begeleiding van wetenschappers en natuuronderzoekers meedoen aan onderzoek en experimenten, helpen bij het opzetten van een onderzoeksstation op het ijs en andere taken uitvoeren, zoals het nemen van watermonsters. Er is ook voldoende tijd om te wandelen, te hovercraften en walvissen te spotten.

Hoogtepunten van de reis: reis op een baanbrekend cruiseschip naar ongerepte stukken ijs.
Hoe je het verschil maakt: gasten helpen bij het inzetten van een Argos-zender, die milieugegevens verzamelt en deelt om bij te dragen aan het onderzoek naar biodiversiteit, zeezoogdieren en glaciologie.
Zo maak je het waar: Ponant's expeditie naar Charcot en Peter I Island begint bij €19.700 voor een reis van 15 dagen.

Disclaimer: We realiseren ons dat veel van deze bestemming niet bepaald in onze achtertuin liggen en  minder dan twee weken duren. Het kiezen van een luchtvaartmaatschappij met een gedurfd klimaatbeleid en het compenseren van de CO2-uitstoot van de reis helpen beide om de voetafdruk te verkleinen, en hopelijk zullen deze reizen reizigers inspireren om een ​​positieve impact te hebben die veel verder gaat dan de reis zelf.

Smaakt dat naar meer? Kijk voor meer tips op onze themapagina Duurzaam reizenVolg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!