image
iStock

De 8 bijzonderste bossen ter wereld

Bossen komen in vele soorten en maten. Wij maakten een virtuele boswandeling door de bijzonderste bossen ter wereld, en stelden op basis daarvan onze eigen alternatieve Bosatlas samen.

1. Een Game of Thrones-bos, Noord-Ierland

Bregagh Road is een beukenlaan in Noord-Ierland die dienstdeed als King’s Road in de hitserie Game of Thrones. De filmlocatie werd al snel een toeristische trekpleister: The Dark Hedges. Als je het Noord-Ierland van weleer wilt ervaren rijd je een kwartiertje oostwaarts, naar Breen Oakwood Nature Reserve, een van de laatste natuurlijke eikenbossen van het graafschap Antrim. De paden door dit dichtbeboste woud doen denken aan de bomentunnel uit de serie. 

The Dark Hedges Noord-IerlandDe beukenlaand 'Bregagh Road' in Noord-Ierland is bekend wegens de hitserie Game of Thrones.


2. Een stenen bos, Madagaskar

Ooit gehoord van een tsingy? Met de term duiden de Malagassiërs een kalklandschap aan dat sterk geërodeerd en daardoor vlijmscherp is. De tsingy in het bekende natuurreservaat Tsingy de Bemaraha ontstond twee miljoen jaar geleden door toedoen van een moesson. Het park kenmerkt zich door grotten, kloven en kathedralen van kalksteen, en heeft zodoende wat weg van een versteend woud. Reisorganisatie Matoke Tours biedt tochten aan door het park.


3. Een mythisch bos, Nieuw-Zeeland

De kauri zijn de oudste en grootste bomen van Nieuw- Zeeland. Ruim 95 procent van de inheemse kauribossen is gekapt, en resterende stukken bos worden dan ook angstvallig geconserveerd. Voor de mooiste exemplaren moet je in de buurt van de Hokianga zijn, een natuurlijke haven op het Noordereiland. Een nachtelijke wandeling door het Waipouawoud is een onvergetelijke ervaring.

Tshingy Madagaskar / Kauribossen Nieuw-ZeelandLinks: het natuurreservaat Tsingy de Bemaraha in Madagaskar, rechts: een reusachtige Kauri-boom in Nieuw-Zeeland.


4. Een akoestisch bos, Japan

Het bamboebos van Arashiyama in het Japanse Kioto werd aangelegd als akoestische rustplek. Maar door de grote stroom bezoekers is die rust inmiddels ver te zoeken. Gelukkig vind je ook elders in de stad bamboebossen. Zo tref je op het terrein van de indrukwekkende Adashino Nenbetsujitempel eveneens een bamboebos (afgebeeld) aan, dat vele malen rustiger en minstens zo pittoresk is.

Bamboebos bij Adashino NenbetsujitempelHet bamboebos van Arashiyama is een drukke maar prachtige plek in het Japanse Kioto.


5. Een omgekeerd bos, Kazachstan

Het Kaindymeer in het zuiden van Kazachstan staat vol met ‘verdronken’ berken en wekt de illusie van een omgekeerd bos. De stammen zijn hun takken en bladeren verloren. Maar doordat zich onder water algen en waterplanten hebben gehecht, lijkt het net alsof de bomen ondersteboven in het water staan. Het felblauwe wateroppervlak, dat wordt gevoed door mineralen, maakt het plaatje af.

Ben je een echte bosliefhebber? De Columbus-redactie heeft een complete pagina met leuke tips, wandelingen en verhalen over bossen in Nederland en daarbuiten voor je samengesteld. Plus: Stuur je favoriete bosfoto in en win een weekendje in een natuurhuisje in het bos en vele andere topprijzen!
fotowedstrijd: win een natuurhuisje in het bos

6. Een gebogen bos, Polen

De bomen in Krzywy Las, dat dicht bij de Duitse grens ligt, zijn niet recht maar krom. Men tast nog in het duister over de oorzaak van die kromming. De een geeft de schuld aan een sneeuwstorm en de ander beweert dat de persoon die de bomen aanplantte graag hout wilde met een natuurlijke kromming erin.


7. Een reuzenbos, Verenigde Staten

Een wandeling door Humboldt Redwoods State Park in Californië gaat vrijwel zeker gepaard met een stijve nek — je blijft immers omhoogkijken. De majestueuze kustmammoeten in het park steken ruim honderd meter boven de grond uit en staan te boek als hoogste boomsoort op aarde.

Krzywy Las Polen / Humboldt Redwood Park Californië, Verenigde StatenLinks: de kromme bomen in het bos Krzywy Las in Polen, rechts: de machtige bomen in het Humboldt Redwoods State Park in Californië.


8. Een filmisch bos, Japan

Het onherbergzame Yakushima, in het zuiden van Japan, is vrijwel geheel bedekt met groen. Door de mossige bosschrijnen en duizenden jaren oude cederbomen waan je je voortdurend in een filmdecor. Geen wonder dat de makers van Princess Mononoke, een animatiefilm over een epische strijd tussen bosgoden en mensen, hier hun inspiratie vonden. Op het eiland ligt een netwerk aan wandeltrails. Een van de mooiste leidt naar het Taikoiwa Rock-uitzichtpunt in het Shiratani Unsuikyo-ravijn.

bossen op Yakushima, JapanOp het eiland Yakushima in Japan vind je sprookjesachtige bossen waar de bomen zijn overgroeid met mos.  

Lees verder: waarom jij naar het natste stukje van Japan moet afreizen