image
Getty Images

De 6 beste bestemmingen voor de zomervakantie (+ tips weg van de massa)

De zomervakantie is voor veel reizigers de periode waarin het moet gebeuren: een heerlijke vakantie, bijzondere reis en/of de kans om volledig te onthaasten. Maar wat zijn voor de maanden juli en augustus de bestemmingen met de beste reistijd en hoe ontloop je de topdrukte? Wij helpen je op weg met zes heerlijke bestemmingen voor de zomervakantie én daarbij de mogelijkheid om de hordes toeristen te ontlopen.

Wanneer begint de zomervakantie?

De data voor de zomervakanties worden ieder jaar vastgelegd door de Rijksoverheid. Scholen mogen daar niet van afwijken. Om de schoolvakanties te sprijden zijn er drie regio's vastgesteld: Noord, Midden en Zuid. Regio Zuid is dit jaar als eerste vrij: de schoolvakantie 2024 is van 6 juli t/m 18 augustus. Een week later volgt de zomervakantie van Regio Midden: 13 juli t/m 25 augustus. En Regio Noord is als laatste aan de beurt: die zomervakantie is van 20 juli t/m 1 september.

Ben je een absolute vroegboeker? De schoolvakanties van volgend schooljaar (2024-2025) zijn ook al vastgelegd!


Tips voor de zomervakantie

Zomervakantie binnen Europa

1. Wildkamperen in Noorwegen: avontuur in de natuur

Tip voor de zomervakantie: ga wildkamperen in Noorwegen. Foto: Getty Images

Het allemannsretten is een groot goed in Noorwegen. Gaan en staan waar je maar wilt, zolang je niets anders dan je voetafdruk achterlaat. Wildkamperen – of op kamperen op campings voor meer comfort – is dé manier om deze zomervakantie door Noorwegen te reizen. Het zuidwesten is de gedroomde speeltuin voor outdoorfanaten en staat niet alleen garant voor een ultieme natuurbeleving, maar ook voor een gezonde dosis adrenaline. Wie staat te springen voor een zomervakantie in Noorwegen, maar de grote hoeveelheden muggen vreest: juni en juli zijn piekperiodes voor de insecten en in augustus is het aantal enorm afgenomen. Maar de juiste voorzorgsmaatregelen nemen is zeker geen overbodige luxe: zo voorkom, herken en behandel je de 8 meest voorkomende beten en steken!

Zo ervaar je Noorwegen weg van de massa tijdens de zomervakantie: de Trolltunga, wat zoveel betekent als ‘de tong van de trol’, is zonder twijfel een van de indrukwekkendste klifpartijen in Noorwegen. De platte uitstulping torent ongeveer zevenhonderd meter boven het Ringedalsvatnet-meer uit. Omdat het een wereldberoemde plek is die druk wordt bezocht, is een tweedaagse hike met overnachting (circa 27 kilometer retour) de ideale manier om het gebied te verkennen. Zodoende mijd je niet alleen de toeristenmassa, maar maak je ook de zonsondergang en -opkomst mee. Trolltunga Adventures biedt tweedaagse tochten aan met een gids, inclusief kampeergerei en maaltijden. Maak je je zorgen om je reisbudget in het doorgaans dure Noorwegen? We've got you covered!  Hier delen we onze voordeeltips in Scandinavië

2. Het verborgen binnenland van Catalonië, Spanje

Tip voor de zomervakantie: Catalonië, Spanje. Foto: Getty Images

De Spaanse costa's stromen vol tijdens de hete zomermaanden, maar het binnenland wordt veelal over het hoofd gezien in de zomervakantie. Het echte Catalonië vind je niet langs de Costa Daurada, de Gouden Kust, maar in het ijzeren binnenste. Vanuit Barcelona rijd je er zo naartoe. Om de kloof naar het onbekende binnenland te dichten, slaap je bij de locals en bezoek je markten, natuurgebieden en rotskerken die alleen met hun aanwijzingen zijn te vinden. De maximum temperatuur van 28 graden in de zomervakantie is goed te doen zonder de mensenmassa's om je heen!

Zo ervaar je Catalonië weg van de massa tijdens de zomervakantie: de Congost de Mont Rebei − congost betekent 'kloof' in het Catalaans − is de enige natuurlijke canyon in de Prepyreneeën. De congost is uitgesleten door de Noguera Ribagorzana-rivier. Door de kloof loopt een spannend wandelpad, dat gedeeltelijk in de bergwand is uitgehouwen. Je kunt er echter ook voor kiezen om de tocht per kajak af te leggen. Vanaf het beginpunt bij Parking La Masieta peddel je in ongeveer vijf uur heen en terug door het nauwste deel van de canyon, amper twintig meter breed en vijfhonderd meter hoog. Tijdens het kajakken kun je aanmeren aan de voet van rotsformaties en een duik nemen in het lonkende, felblauwe water. En we delen nog meer tips voor een vakantie in Catalonië!

3. IJsland: reis naar Midden-Aarde

Tip voor de zomervakantie: ontdek de onbekende plekken van IJsland. Foto: Getty Images

Juni tot en met augustus zijn de drukste maanden in IJsland, waarbij het hele eiland bereikbaar is. De zomers zijn helder en (relatief) warm met temperaturen tot zeventien graden. Die gunstige weersomstandigheden trekken grote toeristenmassa's, die massaal de Golden Circle (Ringweg 1) afleggen. Die route brengt je langs veel iconische plekken in IJsland, zoals de watervallen Seljalandfoss en Skogafoss, en gletsjermeer Jökulsárlón. Je doet er goed aan om 's zomers de koers te wijzigingen en níét de drukbezochte Golden Circle te volgen. Hoe het dan wel moet? Reis naar het middelpunt van IJsland, waar je getrakteerd wordt op buitenaardse geologische uitspattingen.

Zo ervaar je IJsland weg van de massa tijdens de zomervakantie: terwijl de geisers en gletsjers van West-IJsland onderdeel uitmaken van menig reisroute, zijn de ongerepte Oostfjorden voor velen nog onontgonnen terrein. Hier geen massatoerisme maar diepe fjorden, geïsoleerde vissersdorpjes en eenzame watervallen. Kortom: de ideale slow travel-bestemming. Met deze zes insidertips beleef jij IJsland weg van de massa.


4. Franse Atlantische kust: surfen en jetset

Tip voor de zomervakantie: de Atlantische kust van Frankrijk. Foto: Getty Images

In de zes Franse departementen aan de Atlantische Oceaan vind je reiservaringen te kust en te keur. Hier struin je door romantische rietgedekte dorpjes, surf je op de beste golven van Europa en proef je zoete macarons, verse oesters en biologische wijnen. Waar het binnenland van Frankrijk in de zomer geregeld uitschieters kent met temperaturen tegen de veertig graden, is het zomerweer aan de Atlantische kust een stuk stabieler: 28 graden en een zonnetje. Perfect!

Zo ervaar je Frankrijk weg van de massa tijdens de zomervakantie: Biarritz groeide dankzij de jetset van de negentiende eeuw en een keur aan bekende bezoekers − Napoleon Bonaparte, keizerin Eugénie, Victor Hugo, Pablo Picasso en Winston Churchill, om er een paar te noemen − uit tot wereldberoemde badplaats. In dit op prachtige kliffen gebouwde mini-Monte Carlo vergaap je je aan decadente villa’s, azuurblauwe baaitjes en heerlijke stranden. Biarritz en de kustplaatsen Bidart, Guéthary en Saint-Jean-de-Luz zijn allemaal met elkaar verbonden. Kies één plaats als uitvalsbasis en neem de trein of fiets om de omgeving te verkennen, of maak een lange strandwandeling. Alle 6 departementen aan de Franse Atlantische kust zijn een minivakantie op zich.


Zomervakantie buiten Europa

5. Kirgizië: een roadtrip door onbekend terrein

Tip voor de zomervakantie: maak een roadtrip door Kirgizië. Foto: Tim Bilman

In het hooggelegen Kirgizië doorkruis je als het ware vijf continenten in één dag. Achter elke bocht wacht een nieuw landschap en warme ontmoeting. Het land bestaat voor 85% uit gebergte en is voor zowel roadtrip- als wandelfanaten een waar walhalla. Door de hoogte zal de temperatuur in juli en augustus tot ongeveer 24 graden stijgen, met tien tot elf zonuren per dag. Ideale omstandigheden voor een epische roadtrip! 

Zo ervaar je Kirgizië weg van de massa in de zomervakantie: reisorganisatie De Verdwaalde Jongens organiseert roadtrips door Kirgizië in een krakkemikke Sovjetbus.  Trotseer ruige gravelwegen, ontzagwekkende bergpassen en met yurts bezaaide oevers tijdens een avontuurlijke roadtrip. Columbus-reporters Maurice Lede en Tim Bilman gingen je voor en verzamelden acht tips voor activiteiten en slaapplekken in Kirgizië.

6. Indonesië: ontsnap aan de drukte

Tip voor de zomervakantie: Kalimantan, Indonesië. Foto: Malou van Breevoort

Vrijwel heel Zuidoost-Azië kampt in onze zomer met regentijd, maar Indonesië vormt daarop een uitzondering. De maanden juli en augustus vormen voor veel van de Indonesische eilanden júíst de beste reistijd. Zo zijn de populaire eilanden Sumatra, Java, Bali en Lombok vrij van extreme hitte en vele tropische regenbuien in onze zomer. Nadeel aan de gunstige weersomstandigheden is dat het in de maanden juli en augustus topdrukte is. Wil je het ware Indonesië ervaren zonder de toeristennassa? Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo, is een magneet voor echte reizigers. Wij reisden vast vooruit en verzamelden 8 tips voor activiteiten en slaapplekken op Borneo.

Zo ervaar je Indonesië weg van de massa in de zomervakantie: Dat de meeste mensen zoeken naar snorkel- en duikspots in het zuiden van Bali, wil helemaal niet zeggen dat daar ook de beste riffen zijn te vinden. Voor het mooiste rif van Bali moet je in het noorden zijn. Pulau Menjangan heeft het levendigste koraal en is dus de beste plek om te duiken en snorkelen op Bali. De stroming is erg zwak en het zicht buitengewoon goed, waardoor snorkelaars en duikers van alle niveaus van de onderwaterwereld kunnen bekijken. Pulau Menjangan is een noordwestelijk mini-eilandje, ver verwijderd van de toeristische hotspots, waardoor je de mooiste riffen van Bali met weinig reizigers hoeft te delen.

Ben je benieuwd naar de beste bestemmingen voor de andere schoolvakanties, of wil je juist buiten de vakanties op reis? We hebben de beste reistijd voor elke maand van het jaar voor je op een rij gezet.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.