image
Getty Images

Kerstvakantie 2024: de 6 beste bestemmingen (+ tips weg van de massa)

De kerstvakantie is de periode van feestdagen, samenzijn en memorabele herinneringen maken, maar ook van twee weken vakantie! Voor veel reizigers is de kerstvakantie dé mogelijkheid om de feestdagen een onvergetelijk sausje te geven. Van het dansende noorderlicht of wintersport met kinderen tot een safari in Zuid-Afrika of een zonnige trip naar Dubai: de keuze is reuze. Wij tippen zes bestemmingen, binnen én buiten Europa, met tips om de drukte van de kerstvakantie te vermijden.

Wanneer begint de kerstvakantie in 2024?

Voordat we de wondere wereld van potentiële kerstvakantiebestemmingen induiken, laten we eerst even die prangende vraag beantwoorden: "Wanneer begint de kerstvakantie?". De kerstvakantie is de enige schoolvakantie die voor heel Nederland hetzelfde is: van 21 december 2024 t/m 5 januari 2025. Kerst en oud & nieuw vallen zeer gunstig, op doordeweekse dagen, waardoor je met maar een aantal vakantiedagen een volledige tweeweekse kerstvakantie vrij kunt krijgen!


Kerstvakantie binnen Europa

1. Ervaar het noorderlicht op de Lofoten, Noorwegen

Tip voor de kerstvakantie: de Lofoten, Noorwegen. Foto: Getty Images

Ervaringsdeskundigen zullen het hevig ja-knikkend bevestigen: het zien van het poollicht is een belevenis die je je leven lang zult koesteren. Het natuurspektakel is alleen zichtbaar in een smal cirkelvormig gebied rondom de magnetische polen. Door de hoge breedteligging is de Noorse Lofoten-archipel de perfecte plek om het noorderlicht te bewonderen. Vanaf eind augustus tot eind maart is het vrijwel dagelijks te zien. Veel magischer dan in de Lofoten wordt je kerstvakantie niet!

Let op: 2024 is het absolute topjaar om het noorderlicht te zien. Volgens deskundigen is er een verhoogde zonneactiviteit in 2024 - zelfs op het sterkste punt in twintig jaar! Dat zorgt ervoor dat het noorderlicht een ongekende lichtshow zal verzorgen rond de poolcirkel, maar zich ook laat zien op plekken waar het aurora borealis minder voorkomend is, zoals in het noorden van Nederland. Het Dark Sky Park bij Lauwersmeer zal, met een beetje geluk, jouw noorderlichtervaring-dicht-bij-huis kunnen zijn!

Zo ervaar je het noorderlicht weg van de massa tijdens de kerstvakantie: de natuurlijke lichtshow trekt jaarlijks veel bezoekers naar de Noorse Lofoten, maar in het zuidelijker gelegen Hamney valt het qua drukte nog enigszins mee. Wil jij het noorderlicht op unieke wijze aanschouwen? Stap dan op de mountainbike en geniet al fietsend van de dansende hemel. 

2. Wintersport met de kinderen in Oostenrijk

Tip voor de kerstvakantie: Oostenrijk wintersport. Foto: Getty Images

Op zoek naar een kindvriendelijk skigebied? In Frankrijk is er het Famille Plus-keurmerk voor bestemmingen die uiterst geschikt zijn voor gezinnen, en in Zwitserland hebben een aantal skigebieden het label Family Destination. In Skiwelt Wilder Kaiser Brixental in Oostenrijk is er voor de kleintjes een extra leuke skipiste: Funslope Ellmau, waar je langs sprookjesfiguren kunt skiën en slalommen.

Zo ervaar je Oostenrijk weg van de massa tijdens de kerstvakantie: Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental is een populair skigebied bij Nederlandse gezinnen en het is er in de schoolvakanties dan ook vrij druk op en rondom de pistes. Om even afstand te nemen van de drukte doe je er goed aan om je accommodatie een stuk buiten de piste te huren. Niet alleen ontloop je de drukte, ook doe je je portemonnee een groot plezier: kamers, restaurants en winkels zijn een stuk voordeliger en authentieker. Vaak is er zelfs goedkoop of gratis vervoer van en naar de pistes!

3. Zon én sneeuw op Cyprus

Tip voor de kerstvakantie: Cyprus. Foto: Getty Images

Kun je niet kiezen tussen zonnebaden en skiën? Op Cyprus hoeft dat niet! Cyprus is niet in één klimaatbeeld te vangen: terwijl in het Troödosgebergte het wintersportseizoen in volle gang is, kan het aan de kuststrook zeer zonnig zijn met temperaturen tot in de twintig graden. Het klimaat is exemplarisch voor het eiland, waar ruige kuststroken, tropische stranden, eindeloze naaldbossen en hooggebergte op een behapbare afstand afwisselt.

Zo ervaar je Cyprus weg van de massa tijdens de kerstvakantie: wandel van kust naar kust op het ruim vijfhonderd kilometer lange deel van de Europese E4-langeafstandswandeling. Vanaf de Hala Sultan Tekke-moskee aan het zoutmeer van Larnaca loop je langs de zeegrotten van Ayia Nana, oude boogbruggetjes in het binnenland, de naaldbossen van het Troödosgebergte en de grillige kust van het Akamas-schiereiland naar Pafos.


Kerstvakantie buiten Europa

4. Avontuurlijke safari in Zuid-Afrika

Tip voor de kerstvakantie: Limpopo, Zuid-Afrika. Foto: Getty Images

Wildlife, wijngaarden, woestijn en opwindende steden: Zuid-Afrika is zo divers dat iedere reiziger er zijn walhalla vindt. Doordat het land aan een vrijwel loodrechte lengtecirkel met Nederland ligt, zijn de seizoenen precies omgedraaid: in onze kerstvakantie is het hoogzomer in Zuid-Afrika.

Zo ervaar je Zuid-Afrika weg van de massa in de kerstvakantie: de provincie Limpopo in het uiterste noorden van Zuid-Afrika wordt vaak ten onrechte over het hoofd gezien. De natuurparken doen er qua wild niet onder voor het Krugerpark en je hebt er het rijk voor jou alleen. Tip: maak er een spannende wandelsafari in een van de privéwildparken, zoals Marataba. Hier is de omgeving al zo mooi dat het zien van wild een extraatje is.

5. Zon, stad, natuur en outdoor in Dubai

Tip voor de kerstvakantie: Dubai, VAE. Foto: Getty Images

Ooit, in een grijs verleden, was Dubai een stoffig havenplaatsje. Nu is het een wereldstad waar je de ene dag van de meest luxe hotels en restaurants aan het strand kunt genieten en de volgende dag op een kameel door de woestijn rijdt. De futuristische wereld ontdek je in de winter, als de verstikkende hitte achter de rug is en de stad tot leven komt bij een aangename temperatuur rond de 25 graden.

Zo ervaar je Dubai weg van de massa tijdens de kerstvakantie: Hatta, op anderhalf uur rijden van Dubai, is de avonturenhoofdstad van het emiraat en de perfecte plek om aan de stadsdrukte te ontsnappen. Door de hoge ligging in het Hadjargebergte kan Hatta bogen op een milder klimaat. Het is er minder vochtig dan aan de kust en vooral in de winter,een stuk koeler. Die verkoeling ervaar je ook als je op een kajak, (roei)boot of waterfiets het water op gaat van de Hatta Spring, een smaragdgroen bergmeer dat ontstond door de aanleg van Hatta Dam. Mag het nog een tandje actiever? Waag je dan aan de vele wandel- en mountainbikeroutes die het berggebied doorkruisen. We verzamelden al onze reistips voor jouw kerstvakantie in Dubai.


 6. Wandel door een ecoparadijs in Costa Rica

Tip voor de kerstvakantie: Costa Rica. Foto: Getty Images

Voor liefhebbers van een tropisch klimaat, ecotoerisme, buitensport en wildlife is Costa Rica bijna te mooi om waar te zijn. Costa Rica heeft talloze miniklimaten, maar in het binnenland en aan de Stille Oceaan schijnt de zon veelvuldig van december tot en met maart. In de kerstvakantie zijn deze gebieden dan ook the place to be. Vermijd altijd de toeristische noordwestkust.

Zo ervaar je Costa Rica weg van de massa in de kerstvakantie: Een wandeling die begint bij de Atlantische Oceaan en eindigt bij de Stille Oceaan: dat is de Camino de Costa Rica. De route loopt door het minder bekende binnenland, door bossen en berglandschappen, charmante plattelanddorpjes en natuurreservaten, verschillende ecosystemen en inheemse gemeenschappen - alles ver van de gebaande toeristische paden. In totaal loop je 280 kilometer, in zestien etappes van evenzoveel dagen. Overnachten doe je in de zestien gemeenschappen langs de route, in charmante homestays of iets luxere hotels en lodges. Ook kamperen is mogelijk. Lees ook: Zo haal jij het maximale uit je kerstvakantie in Costa Rica!

Ben je benieuwd naar de beste bestemmingen voor de andere schoolvakanties, of wil je juist buiten de vakanties op reis? We hebben de beste reistijd voor elke maand van het jaar voor je op een rij gezet.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.