image
Vellah

Betaalbaar op vakantie in Scandinavië: voordeeltips voor IJsland, Noorwegen en Zweden

Van heel Europa staan de Scandinavische landen bekend als de meest prijzige. Toch kun je nog steeds een goedkope vakantie regelen in IJsland, Noorwegen of Zweden, als je tenminste weet waar je moet wezen. Met onze insidertips verblijf jij een week in Scandinavië onder de €1000!

1. IJsland: door het binnenste van de aarde

Kerlingarfjoll in IJsland. Foto: Bjorn SneldersAan de stinkende zwavellucht in Kerlingarfjöll is te merken dat een geothermisch gebied is bereikt. Foto: Bjorn Snelders

De Kjölur-route (F35) is een van de weinige wegen die het machtige hart van IJsland doorklieven. Een terreinwagen is onmisbaar als je de onverharde wegen, die enkel in de zomermaanden begaanbaar zijn, wilt trotseren. De route voert door maanlandschappen en valleien en langs spectaculaire gletsjers. Het absolute hoogtepunt is Kerlingarfjöll, een tienduizend jaar oude bergketen, gevormd door vulkanische activiteit. Aan de stinkende lucht is te merken dat een geothermisch gebied is bereikt. De combinatie van roestkleurige bergen vol ryoliet, een vulkanisch stollingsgesteente, en het gesis van kokende modderpoelen, maakt dit een van de bijzonderste plekken in IJsland. Er zijn twintig wandeltrails uitgezet, van een korte wandeling van slechts één kilometer tot een driedaagse hike. Kun jij geen genoeg krijgen van het landschap? Zet dan voor nog geen €15 je tentje op bij Kerlingarfjöll Mountain Resort. Aan het eind van de Kjölur-route, in het noorden, wacht het Svínavatn-meer. Daar kun je Ringweg 1 weer oppakken en je roadtrip vervolgen. Bespaar geld op alcohol – een biertje kost al gauw € 8 – en doe zoveel mogelijk inkopen in de grote supermarkten.

Autohuur 4x4 € 450 
Benzine € 100
Kerlingarfjöll Mountain Resort € 15
Overige slaapplaatsen € 200
Eten en drinken € 220
Totaal: € 985

2. Noorwegen: speciaal voor outdoorfanaten

Wildkamperen - of kamperen voor meer comfort - is dé manier om de kosten te drukken in Noorwegen.Wildkamperen is dé manier om de kosten te drukken in Noorwegen. Foto: GettyImages

Het allemannsretten is een groot goed in Noorwegen. Gaan en staan waar je maar wilt, zolang je niets anders dan je voetafdruk achterlaat. Wildkamperen – of op kamperen op campings voor meer comfort – is dé manier om de kosten te drukken. Het zuidwesten is de gedroomde speeltuin voor outdoorfanaten en staat niet alleen garant voor een ultieme natuurbeleving, maar ook voor een gezonde dosis adrenaline.
De Trolltunga, wat zoveel betekent als ‘de tong van de trol’, is zonder twijfel een van de indrukwekkendste klifpartijen in Noorwegen. De platte uitstulping torent ongeveer zevenhonderd meter boven het Ringedalsvatnet-meer uit. Omdat het een wereldberoemde plek is, die druk wordt bezocht, is een tweedaagse hike met overnachting (ca. 27 kilometer retour) de ideale manier om het gebied te verkennen. Zodoende mijd je niet alleen de toeristenmassa, maar maak je ook de zonsondergang en -opkomst mee. Trolltunga Adventures biedt tweedaagse tochten aan met een gids, inclusief kampeergerei en maaltijden.
Wil jij het Noorse berglandschap op alternatieve wijze beleven? Neem dan de trein van het laaggelegen Flåm naar het hooggelegen Myrdal en stap daar vervolgens op een mountainbike, waarna je langs de Flåmselvi-rivier weer terugfietst naar het beginpunt (ca. twintig kilometer).
Wist je dat Noorwegen tot de beste raftingbestemmingen van Europa hoort? De Raundal-rivier spant misschien wel de kroon. Houd je goed vast, want je zult de nodige stroomversnellingen tegenkomen. Aan het eind kom je in rustiger vaarwater en is het genieten geblazen.

Wildkamperen / campings € 80
Benzine € 80
Eten en drinken € 320
Raften € 125
Trolltunga-adventure € 360
Mountainbiken € 35
Totaal: € 1000

3. Zweeds Lapland: op herfstsafari

Zweeds Lapland op herfstsafari. Foto: Malou van BreevoortZweeds Lapland op herfstsafari. Foto: Malou van Breevoort

Met name in de winter is het topdrukte in Lapland, maar het populairste jaargetijde is wat ons betreft niet de beste reistijd. In de herfst kom je ogen en oren tekort om de zee aan kleuren en licht in Zweeds Lapland in je op te nemen. Een ander groot voordeel van reizen in het laagseizoen, is dat de kosten voor accommodaties en activiteiten flink dalen. Één ding is zeker: in Zweeds Lapland zul je te allen tijde de behoefte voelen om actief te zijn in de buitenlucht. Zweden heeft naar verluidt zo’n honderdduizend meren, qua oppervlakte gelijk aan heel Nederland. Kajakken tussen het goudgele riet in de meren rond Kalvträsk is een cadeautje dat je móét uitpakken – zeker op een mooie herfstmiddag. Combineer je kajaktocht met een mountainbikerit. Ook de gidádálvve of ‘winterlente’, een seizoenovergang met stijgende temperaturen en bergen sneeuw, is een goede reisperiode. Wil je het noorderlicht zien? Beproef je geluk dan van augustus tot en met april.

Autohuur € 350
Benzine  € 80
Eten en drinken  € 200
Mountainbiken € 30
Kajakken € 50
Accommodaties € 300    
Totaal: € 1000

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.