image
Sabrina Gaudio

IJsland weg van de massa: 6 insidertips

Terwijl de geisers en gletsjers van West-IJsland onderdeel uitmaken van menig reisroute, zijn de ongerepte Oostfjorden voor velen nog onontgonnen terrein. Hier geen massatoerisme maar diepe fjorden, geïsoleerde vissersdorpjes en eenzame watervallen. Kortom: de ideale slow travel-bestemming. Sabrina Gaudio deelt haar insidertips.

1. Treed ver buiten de gebaande paden in Mjóifjörður

De Klifbrekkufossar-waterval. Foto: Getty ImagesDe Klifbrekkufossar-waterval. Foto: Getty Images

Een reis naar de Mjóifjörður leidt je ver buiten de gebaande paden. Onderweg aanschouw je alles wat de Oostfjorden zo spectaculair maakt: watervallen, ravijnen, bergpassen en fjorden. Bezoek zeker de Klifbrekkufossar-waterval en de vuurtorens van Dalatangi.


2. Leer meer over de grootste wildernis van Noord-Europa

Het Wilderness Centre ligt aan de rand van de IJslandse Hooglanden en biedt interactieve tentoonstellingen over het leven in deze uitgestrekte wildernis, vanaf € 14 p.p. Vanuit hier kun je wandel-, fiets- een paardrijtochten maken. Niet overslaan: de natuurlijke hottub met uitzicht op de vallei. Vlakbij ligt het middeleeuwse klooster van Skriðuklaustur. Loop door het museum en schuif aan voor een buffet met traditionele gerechten in het Klausturkaffi-café. Daarnaast ligt het bezoekerscentrum van Snæfellsstofa, waar je meer leert over Nationaal Park Vatnajökull en de rendierpopulatie.


3. Doe een drankje in een thermaal bad

Vök Baths is een verzameling thermale baden aan het meer van Urriðavatn. Hier breng je met gemak een paar uur door. Bestel vanuit het water een drankje aan de bar, vanaf € 43 p.p.


4. Ga kajakken voor de grillige kust

Om deze content te zien moet u marketing en statistieken cookies accepteren. Klik hier om uw voorkeuren te wijzigen, na het wijzigen kunt u de pagina verversen

Maciej Pietruńko neemt je mee kajakken in Berufjörður. Waarschijnlijk spot je zeehonden, IJslandse vogelsoorten en, met een beetje geluk, bultruggen, orka’s of bruinvissen, vanaf € 86 p.p. via Arctic Fun.


5. Bezoek de papegaaiduiker-hoofdstad van IJsland

Papegaaiduikers in IJsland. Foto: Getty ImagesPapegaaiduikers in IJsland. Foto: Getty Images

Papegaaiduikers behoren nog steeds tot de grootste publiekstrekkers van IJsland. Tegen de steile rotswanden nabij Borgarfjörður eystri nestelen jaarlijks maar liefst acht tot tien miljoen vogels. Je bewondert ze via speciale platforms.


6. Ervaar slow travel in optima forma

Djupivogur in IJsland. Foto: Getty ImagesDjúpivogur in IJsland. Foto: Getty Images

Het leven in Djúpivogur beweegt zich voort in een droomachtig, ongehaast tempo. Het schilderachtige stadje maakt deel uit van Cittaslow, een internationaal netwerk van plekken waar het uiterst goed toeven is. Geniet van slow food en lokale tradities, en struin langs de studio’s van lokale ambachtslieden en galeries van eigenzinnige kunstenaars.


Benieuwd naar de hele reportage over IJsland? Je leest het in Columbus Travel editie 114!
Columbus Travel editie 114

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.