image
Getty Images

De 6 beste bestemmingen voor de meivakantie (+ tips weg van de massa)

De meivakantie vormt de opmaat naar het ultieme zomergevoel in Europa. Rond de Middellandse Zee schijnt de zon volop, maar nog zonder de verstikkende drukte en hitte. Maar ook op andere plekken is het goed vertoeven zo rond eind april en begin mei. We delen onze zes favoriete bestemmingen voor de meivakantie!

Wanneer is de meivakantie 2024?

Er is maar één verplichte week meivakantie, maar veel scholen in het land plakken daar zelf nog een week aan vast. Let op: dit is níét verplicht en is volledig afhankelijk van de betreffende school. De enige verplichte week meivakantie is van 27 april tot en met 5 mei 2024. Vaak zie je wel dat de week ervoor vrij wordt gegeven of juist de week erna. Een meivakantie van twee weken biedt meer mogelijkheden om verder, of op een rustiger tempo, te reizen. Bij het selecteren van de beste bestemmingen voor de meivakantie 2024 hebben we er rekening mee gehouden dat veel bestemmingen in één week bereisbaar zijn, maar is een tweede week eraan vastplakken zeker geen straf.

Meivakantie 2024: tips binnen Europa

1. Ervaar het beste van Italië in Puglia

Tip voor de meivakantie: Puglia, Italië. Foto: Getty Images

In de zomermaanden zijn de hitte en hoeveelheid mensen in Italië drukkend en benauwend. De meivakantie vormt de beste periode om het goede Italiaanse leven te ervaren. De Italiaanse regio Puglia biedt een geweldige combinatie van cultuur, strand en activiteiten in de openlucht, en het heeft misschien wel de beste keuken van Italië. Het voorjaar is de ideale periode om Puglia te bezoeken, met aangename temperaturen, rustige dorpjes en het authentieke Italiaanse leven dat zich, zonder toeristische inmenging, voor je ogen afspeelt.

Zo ervaar je Puglia weg van de massa tijdens de meivakantie: Alberobello is de bekendste van de città bianche (witte stadjes) en enorm toeristisch. Voor een authentiekere trulli-ervaring wandel of fiets je door Valle d’Itria. Je ziet de huisjes werkelijk overal, opgeknapt en afbrokkelend. Combineer je bezoek aan de vallei met minder drukbezochte witte stadjes als Ceglie Messapica en Cisternino. Puglia leent zich er bij uitstek voor om te voet of per fiets verkend te worden. Wij gingen je voor en hebben de zeven beste fiets- en wandeltips voor je verzameld. Of lees nog meer tips om Puglia weg van de massa te ontdekken.

2. Ontdek het Spanje van weleer in Extremadura

Tip voor de meivakantie: Extremadura in Spanje.

Reis in de meivakantie naar het Spanje van weleer: de Spaanse regio Extremadura is een levende ruïne waarin de Oude en Nieuwe Wereld samenvloeien en de geschiedenis tot leven wordt gewekt. Hier vind je Romeinse amfitheaters, Moorse kastelen en culturele erfgoederen die door de beruchte conquistadores werden gefinancierd. Extremadura kent snikhete zomers, waardoor april en mei de beste reisperiodes zijn.

Zo ervaar je Extremadura weg van de massa tijdens de meivakantie: Christoffel Columbus reisde naar het Monsterio de Nuestra Senora de Guadelupe-klooster om God te bedanken voor zijn ontdekking. Het complex gold lange tijd als een van de belangrijkste bedevaartsoorden van Spanje. Verken de binnenvertrekken, waaronder de rijkversierde sacristie, tijdens een rondleiding. Dit zijn acht activiteiten in Extremadura die je niet wilt missen!

3. Verken het alternatieve wereldwonder in Istrië, Kroatië

Tip voor de meivakantie: Istrië in Kroatië. Foto: Getty Images

Van pittoreske dorpen en uitgestrekte nationale parken tot duizenden eilandjes en een kustlijn waar je U tegen zegt: Kroatië, daar wil je naartoe in de meivakantie. Je vindt er een vleugje Middellands Zeegebied, een vleugje Balkan en een vleugje Centraal-Europa. Die mengelmoes van culturen geeft Kroatië een unieke twist. Tel daar de indrukwekkende natuur bij op en je hebt de topbestemming die Kroatië is. 

Zo ervaar je Kroatië weg van de massa tijdens de meivakantie: Istrië is het grootste en populairste schiereiland van Kroatië, met Pula als trekpleister. De stad heeft een rijke geschiedenis, met ontzettend veel overblijfselen uit de Romeinse tijd. Het amfitheater van Pula is uitzonderlijk goed bewaard gebleven en wat ons betreft een overtreffing van zijn véél populairdere broertje: het Colosseum in Rome. Dit bouwwerk, dat gecreëerd werd in opdracht van de Romeinse keizer Vespasian, is uniek in zijn soort omdat de drie verdiepingen tellende buitenmuur én de vier torens nog intact zijn – iets wat niet gezegd kan worden van het amfitheater in Rome. Een stedentrip naar Pula wissel je af met ontspanning aan de badplaatsen Medulin en Rovinj (met een autovrij centrum). Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen in Kroatië.


4. Kajak door de diepste kloof ter wereld in Griekenland

Tip voor de meivakantie: Vikoskloof in Griekenland. Foto: Getty Images

Draai jij je hand niet om voor een stevige hike, klim, mountainbike- of rafttocht in de meivakantie? Dan is het Nationaal Park Vikos-Aoös in het binnenland van de Noord-Griekse regio Epirus een waar eldorado. Voor een unieke ervaring hijs je jezelf in een kajak en peddel je door de diepste kloof van de wereld: de Vikoskloof. Blijf je liever met beide benen op de grond? Maak dan een wandeling langs de randen en vergaap je aan de onwerkelijke omvang. In april en mei is het rond de 23 graden en zonnig: de perfecte omstandigheden voor outdooractiviteiten in Griekenland in deze meivakantie!

Zo ervaar je Griekenland weg van de massa tijdens de meivakantie: halara, de kust van het rustig aan doen, is een belangrijk onderdeel van de Griekse levensstijl en wordt dan ook breed gedragen. Het maakt Griekenland tot een ultieme bestemming voor slow travelers die willen genieten van een ontspannen, lome en stressvrije vakantie. Dit zijn vijf Griekse regio's van het gebaande pad die de moeite van het ontdekken waard zijn!


Meivakantie 2024: tips buiten Europa

5. Ontloop de moessons en de massa in Sri Lanka

Tip voor de meivakantie: Sri Lanka. Foto: Getty Images

Sri Lanka kent twee moessongebieden: Yala in het zuidwesten en Maha in het noordoosten. Yala en Mala nemen het stokje van elkaar over, maar laten één escape: tussen april en mei ontloop je de moessons én de hitte van de zomer. Een rondreis over, volgens Marco Polo, het mooiste eiland ter wereld (ook zeer behapbaar in grootte) past precies in een meivakantie van twee weken.

Zo ervaar je Sri Lanka weg van de massa in de meivakantie: we kunnen simpelweg niet om de wereldberoemde treinreis van Kandy naar Ella in Sri Lanka heen, zó mooi is-ie. Al boemelend reis je in zeven uur langs theeplantages, watervallen en waanzinnige uitzichten. De tweedeklascoupés (ga níét voor eersteklas) zijn nog heerlijk back to basic: ventilatortje tegen de hitte en ramen die nog helemaal open kunnen om zelf even naar buiten te hangen. De meeste toeristen reizen van Kandy naar Ella en die route is vaak volgeboekt, maar de omgekeerde weg is veel rustiger. De beste uitzichten geniet je van Ella naar Kandy aan de linkerzijde van de trein, en vice versa. Voor de reis kun je gemakkelijk op het station een kaartje kopen en hoef je niet van tevoren te reserveren, dat scheelt drie keer de prijs: €5 in plaats van €15.

6. Waan je in een sprookje in Cappadocië, Turkije

Tip voor de meivakantie: Cappadocië, Turkije. Foto: Getty Images

Turkije is op zijn mooist tussen september en november en april en juni. De valleien kleuren groen en er stromen beekjes en watervallen door de droge wadi’s. De nachten zijn bovendien aangenaam koel. In de zomermaanden stijgt het kwik tot wel veertig graden en wordt het te heet om te wandelen. De meivakantie is dus de perfecte gelegenheid om de mooiste, sprookjesachtige regio van Turkije te ontdekken: Cappadocië.

Zo ervaar je Cappadocië weg van de massa in de meivakantie: Cappadocië ligt in het midden van Turkije en is wereldberoemd vanwege het unieke tufstenenlandschap dat rechtstreeks uit een sprookjesfilm lijkt te komen. Massa’s toeristen brengen er een dagje door. Om precies te zijn, ze bezoeken de omgeving van het plaatsje Göreme en negeren de rest van de prachtige provincie totaal. Reis weg van de massa en rijd door naar de oostelijke Soğanlı-vallei, waar een wandeltocht door de ravijnen van het vulkanische plateau wordt afgesloten met een onvergetelijke overnachting in een grothotel. Cappadocië is zó indrukwekkend dat Columbuslezers de bestemming bestempelden tot een van de Zeven Nieuwe Culturele Wereldwonderen!

Ben je benieuwd naar de beste bestemmingen voor de andere schoolvakanties, of wil je juist buiten de vakanties op reis? We hebben de beste reistijd voor elke maand van het jaar voor je op een rij gezet.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.