image
Getty Images

De 6 beste bestemmingen voor de herfstvakantie (+ tips weg van de massa)

Ga jij voor het najaarszonnetje op Zuid-Europese bestemmingen, het overweldigende herfstkleurenpalet in Zweeds Lapland of een rondreis langs de wereldwonderen van Jordanië? Wij verzamelden zes heerlijke bestemmingen voor de herfstvakantie en daarbij de mogelijkheid om de drukte van de schoolvakanties te ontlopen!

Wanneer is de herfstvakantie 2024?

De herfstvakantie 2024 is voor Regio Zuid een week eerder dan Regio Midden en Noord. Regio Zuid heeft van 19 oktober t/m 27 oktober 2024 herfstvakantie, de rest van het land volgt een week later. Regio Noord en Regio Midden hebben herfstvakantie van 26 oktober t/m 3 november 2024.


Herfstvakantie 2024: tips binnen Europa

1. Corsica, Frankrijk: een keizerlijk avontuur

Tip voor de herfstvakantie: Corsica, Frankrijk. Foto: Getty Images

Corsica mag dan net zo klein zijn als zijn beroemdste inwoner, het eiland is niet minder kleurrijk. In hoofdstad Ajaccio marcheren toeristen op zoek naar Napoleon strak in het gelid. Wandelaars en avonturiers geven de voorkeur de voorkeur aan de grillige westkust en het ruige binnenland. Op het Franse eiland Corsica wordt het in de herfstvakantie ongeveer 23 graden met weinig neerslag: ideale omstandigheden voor een roadtrip langs ruige rotsformaties en wandeltochten met eindeloze vergezichten.

Zo ervaar je Corsica weg van de massa tijdens de herfstvakantie: de oude muilezelpaden aan de grillige westkust leiden naar de mooiste plekken van Corsica. Vanuit vissersdorp Galéria gaat het steil omhoog, dwars over een gekartelde bergrug, door natuurreservaat Scandola, naar Girolata. Girolata voelt als de Corsicaanse hoofdprijs. Er leidt geen enkele weg naar het miniscule dorpje, dat alleen per boot vanuit Porto of te voet bereikbaar is. Ook het Unesco-Werelderfgoed rond kustdorp Porto, met zijn zeevogels en calanques - de Franse tegenhanger van fjorden - is fenomenaal.

2. Mallorca, Spanje: bedwing het machtige berglandschap

Tip voor de herfstvakantie: Mallorca, Spanje. Foto: Getty Images

Het Spaanse eiland Mallorca is drukbevolkt, al helemaal in de zomer als het eiland wordt overspoeld met toeristen. In het voor- en najaar, dus óók in de herfstvakantie, zijn de temperaturen aangenaam (23 graden) en valt er amper neerslag. De spannende berglandschappen, afgelegen baaien en stranden, heerlijke wijnen van eigen bodem en authentieke agroturismos kunnen in de warme najaarszon worden verkend.

Zo ervaar je Mallorca weg van de massa tijdens de herfstvakantie: de bergketen Sierra de Tramontana vormt de ruggengraat van het eiland en wordt terecht als een van de mooiste gebergten in Spanje beschouwd. Het telt maar liefst tien pieken van boven de duizend meter die een waanzinnig uitzicht bieden op de turkooizen zee. Neem de tijd om een roadtrip te maken over de slingerende bergwegen. Bezoek ook sfeervolle dorpjes, zoals het terug-in-de-tijd-geworpen Fornalutx, en de spiegelgladde stuwmeren Embassement de Cúber en Gorg Blau.

3. Zweeds Lapland: herfstsafari in het Hoge Noorden

Tip voor de herfstvakantie: Zweeds Lapland. Foto: Getty Images

Met name in de winter is het topdrukte in Lapland. Maar het populairste jaargetijde is wat ons betreft niet de beste reistijd. In de herfstvakantie kom je ogen en oren tekort om de zee aan kleuren en licht in Zweeds Lapland in je op te nemen. Een ander groot voordeel van reizen in het laagseizoen, is dat de kosten voor accommodaties en activiteiten flink dalen. Eén ding is zeker: in Zweeds Lapland zul je te allen tijde de behoefte voelen om actief te zijn in de buitenlucht.

Zo ervaar je Zweeds Lapland weg van de massa tijdens de herfstvakantie: Zweden heeft naar verluidt zo’n honderdduizend meren, qua oppervlakte gelijk aan heel Nederland. Kajakken tussen het goudgele riet in de meren rond Kalvträsk is een cadeautje dat je móét uitpakken - zeker op een mooie herfstmiddag. Combineer je kajaktocht met een mountainbikerit.


4. Toscane, Italië: reis voorbij de drukte van Florence

Tip voor de herfstvakantie: Toscane, Italië. Foto: Getty Images

Al turend over glooiende heuvels, fijnproevend aan lokale wijnen en verse pasta en slenterend door pittoreske dorpen word je gedwongen een rustiger ritme aan te nemen. We draaien er echter niet om heen: de Italiaanse regio Toscane is waanzinnig mooi, maar in sommige delen ook waanzinnig druk. Hoeveel winkels in Florence zullen er nog onpretentieuze lokale producten verkopen? In de herfstvakantie heeft Toscane met 21 graden een aangenaam temperatuurtje, regen valt er amper en de zomerse mensenmassa’s zijn allang vertrokken.

Zo ervaar je Toscane weg van de massa tijdens de herfstvakantie: voor het authentieke, zoete leven zul je moeten uitwijken naar onbekendere delen van Toscane, zoals de provincie Grosseto. Loop op woensdag over de mercato in het oude centrum van Massa Marittima en je hoort louter Italiaans om je heen. Heb je de zoete smaak te pakken? Vraag dan eens rond naar een lokale Sagra, een openluchtfestival waar het draait om eten en wijn voor schappelijke prijzen.


 5. Alentejo, Portugal: verken verlaten stranden en baaitjes

Tip voor de herfstvakantie: Alentejo, Portugal. Foto: Getty Images

De Alentejo en Algarve zijn de zonovergoten, zuidelijke provincies van Portugal. In de herfstvakantie heb je in populaire aanvliegbestemmingen als Faro en Lagos nog een temperatuur tot 24 graden: ideaal om de talloze verlaten baaitjes en stranden in de regio te ontdekken.

Zo ervaar je Portugal weg van de massa in de herfstvakantie: de stranden en baaien van de Alentejo lenen zich perfect voor golfsurfen en zijn een stuk rustiger dan de populaire Algarve. Ga in de vroege ochtend op pad en parkeer je auto op een klif die uitkijkt over Praia do Malhão, een strand iets ten noorden van het plaatsje Milfontes. De rijzende zon bezorgt je ongetwijfeld een prachtig schouwspel– met een kloddertje oranje hier, een streep paars daar – tegen een indigo lucht die met de minuut lichter kleurt. Zelfs als het niet heel mooi is, werkt surfen als een actieve meditatie. Wil je ook surfen in de Alentejo? Onze favoriete baaien, met een constante surf, liggen tussen Odeceixe en Sines.

Herfstvakantie 2024: tips buiten Europa

6. Jordanië: een rondreis langs wereldwonderen

Tip voor de herfstvakantie: Jordanië. Foto: Getty Images

Van niemandslanden met eindeloze zandvlaktes tot buitenaardse landschappen met resten uit de oudheid, en van de bruisende straten van Amman tot de kalme stranden aan de Dode Zee: Jordanië heeft alles voor een onvergetelijke roadtrip in de herfstvakantie. De populairste bezienswaardigheden liggen op behapbare rijafstand en aan één week herfstvakantie heb je net genoeg voor een rondreis Jordanië. Met temperaturen van 26 graden en minieme neerslag zijn de weersomstandigheden in oktober perfect. Maar is het door de Israël-Gaza-oorlog wel veilig om naar Jordanië te reizen? Ja! Lees ons artikel over veilig reizen door het Midden-Oosten voor de verdere details.

Zo ervaar je Jordanië weg van de massa in de herfstvakantie: Het uit zandsteen gehouwen Petra is met recht werelderfgoed. De oude stad was een knooppunt waar in het verleden karavanen van over heel de wereld bijeenkwamen om handel te drijven. Hoe meer je je verdiept in de bouwtechnieken, waarmee de Nabateeërs tot wel vijftig meter hoge gevels construeerden, hoe onmogelijker het lijkt. Wil jij de grote groep toeristen mijden? Wandel het complex dan binnen via de Backdoor Trail. Deze route, aan de andere kant van het gebied, werd ooit aangelegd als logistieke ingang voor de eigenaren van winkeltjes, en geeft jou de kans om Petra in relatieve rust te ontdekken. Grote kans dat je het eerste-eeuwse Ad Deir-klooster praktisch voor jezelf hebt. De Backdoor Trail is óók de moeite waard vanwege de mooie uitzichten. We vonden niet alleen tips voor een bezoek aan Petra zonder drukte, maar navigeren je óók door de Wadi Rum-woestijn, de leukste straten van Amman en zandkastelen.

Ben je benieuwd naar de beste bestemmingen voor de andere schoolvakanties, of wil je juist buiten de vakanties op reis? We hebben de beste reistijd voor elke maand van het jaar voor je op een rij gezet.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.