image
Malou van Breevoort

8 tips voor activiteiten en slaapplekken in Borneo

Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo, is een magneet voor echte reizigers. Tropisch regenwoud en mystieke culturen lonken. Tegelijkertijd staat het onder druk van de moderniteit. Kun je nog op avontuur in wat ooit een van de grootste oerbossen van deze planeet was? Reporters Lars Anderson en Malou van Breevoort namen de proef op de som en delen hun beste tips voor activiteiten en slaapplekken. 

1. Maak een jungletocht door het Meratus-gebergte

Maak een jungletocht door het Meratus-gebergte. Foto: Malou van BreevoortMaak een jungletocht door het Meratus-gebergte. Foto: Malou van Breevoort

Het Meratus-gebergte in Centraal-Kalimantan reikt tot een hoogte van wel 1500 meter. Hier kun je dagen hiken door het regenwoud en vind je zelfs oude oerbossen. Het dorp Loksado is een goede uitvalsbasis. Let op: een hike door de jungle is pittig. Bereid je goed voor met stevige schoenen, hoge sokken tegen bloedzuigers en antimuggenspray. Ga met een lokale gids en een paar dragers die het eten en slaapspullen voor je dragen.


2. Leg contact met de Dayak

De Dayak in Kalimantan. Foto: Malou van BreevoortDe Dayak in Borneo. Foto: Malou van Breevoort

Er zijn veel Dayakdorpen te vinden in de Meratusbergen. De Dayak zijn gewend aan nieuwsgierige toeristen en vertellen graag over hun levensstijl, bijvoorbeeld hoe ze aan kaneel en nootmuskaat komen. Vraag vooral naar hun langhuizen. Wij bezochten de dorpen Kapayang, Manutui, Malaris en Haratai, allemaal in de omgeving van Loksado.


3. Zwem onder een waterval

Waterval bij het dorp Haratai. Foto: Malou van BreevoortWaterval bij het dorp Haratai. Foto: Malou van Breevoort

Het Dayakdorp Haratai ziet er prachtig verzorgd uit. Al het geld dat de inwoners verdienen wordt in het dorp zelf geïnvesteerd. Aan het einde van het dorp zit een flinke waterval. Vanuit Loksado wandel je er in twee uur heen, maar achter op een scooter die je tot aan de hangbrug brengt is sneller.


4. Doe boodschappen op een drijvende markt

Drijvende markt in Kalimantan. Foto: Malou van BreevoortDrijvende markt in Kalimantan. Foto's: Malou van Breevoort

Net buiten Banjarmasin vindt bij het ochtendgloren de Lok Baintan Floating Market plaats. Hier klitten soms wel vijftig klotoks (kano’s) samen om groenten, fruit en levensmiddelen te ruilen of verkopen. Laat je niet ontmoedigen door negativiteit in Lonely Planet: de marktvrouwen zien er prachtig uit en het geheel vormt een betoverend kleurrijk schouwspel.


5. Sta oog in oog met orang-oetans

Orang-oetan in Kalimantan, Borneo. Foto: Malou van BreevoortOrang-oetan in Kalimantan, Borneo. Foto: Malou van Breevoort

Boek een klotok-huisboot en bezoek orang-oetans in nationaal park Tanjung Puting. Onder begeleiding van een gids vaar je zo het tropische regenwoud in. Je bezoekt drie rehabilitatiekampen waar je de dieren kunt spotten, waaronder het beroemde Camp Leakey. Twee of drie nachten is genoeg om de rivier te verkennen en je te vergapen aan orang-oetans, neusapen, gibbons, krokodillen en ooievaarsbekijsvogels. Er zijn verschillende touroperators bij wie je deze trip kunt boeken, inclusief gids, vergunningen en toegangspassen. Wij kregen hulp van Lucas Zwaal, een Nederlander die al dertig jaar in Kalimantan woont en onze trip heeft georganiseerd. Hij regelt reizen naar Tanjung Puting, boottrips over de Mahakam-rivier en jungletochten van meerdere weken.


6. Slaap in de Rimba Orangutan Eco Lodge nabij Tanjung Puting

De mooie Rimba Orangutan Eco Lodge vind je midden in de wetlands nabij nationaal park Tanjung Puting. Als je geen klotok houseboat hebt geboekt en iets meer luxe wilt (zoals een warme douche), dan kun je hier terecht. De kamers bereik je via een houten promenade. Het hele verblijf is gebouwd op houten palen, midden tussen de bomen en in het moeras. Er klimmen neusapen en soms hoor je vroeg in de ochtend gibbons roepen. Vanaf € 87 per nacht.


7. Overnacht in Mountain Meratus Resort bij Loksado

Loksado probeert het bergtoerisme aan te jagen. De berghutten van Meratus Mountain Resort zijn een goede aanzet. Pal naast de rivier is dit een aangenaam en pittoresk verblijf. De kamers zijn basic: er ligt een tweepersoons matras en alles is van hout — en dus gehorig. Er is een wc en een buitendouche, maar geen klamboe. Wij hadden weinig last van muggen. Vanaf € 26 per nacht.


8. Kom tot rust in Swiss-Belhotel in Banjarmasin

Als je een flinke tocht door de jungle hebt gemaakt, is het prettig toeven in het Swiss-Belhotel in het hart van Banjarmasin. Dit hotel is van alle gemakken voorzien. Vanaf € 30 per nacht, massages voor € 15.


Benieuwd naar de hele reportage over het eiland Borneo, Kalimantan? Deze lees je terug in Columbus Travel editie 126
Columbus Travel editie 126 - Plan je droomreis in 2024

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.