Kroatië image

Kroatië


Reisgids

Kroatië
Europa
Pimwestenberg

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Kroatië-vakantie: je gratis reisgids

Van pittoreske dorpen en uitgestrekte nationale parken tot duizenden eilandjes en een kustlijn waar je U tegen zegt: Kroatië, daar wil je naartoe. Je vindt er een vleugje Middellands Zeegebied, een vleugje Balkan en een vleugje Centraal-Europa. Die mengelmoes van culturen geeft Kroatië een unieke twist. Tel daar de indrukwekkende natuur bij op en je hebt de topbestemming die Kroatië is.

Bezienswaardigheden in Kroatië

Istrië is het grootste en meest populaire schiereiland van Kroatië, met Pula als trekpleister. De stad heeft een rijke geschiedenis, met ontzettend veel overblijfselen uit de Romeinse tijd. Het amfitheater van Pula is uitzonderlijk goed bewaard gebleven en wat ons betreft een overtreffing van zijn véél populairdere broertje: het Colosseum in Rome. Dit bouwwerk, dat gecreëerd werd in opdracht van de Romeinse keizer Vespasian, is uniek in zijn soort omdat de drie verdiepingen tellende buitenmuur én de vier torens nog intact zijn – iets wat niet gezegd kan worden van het amfitheater in Rome. Een stedentrip naar Pula wissel je af met ontspanning aan de badplaatsen Medulin en Rovinj (met een autovrij centrum).

Staar je in Kroatië niet blind op de prachtige stranden en eilanden, maar ga óók voor verkenning van de mooiste steden en fijnste cultuur. Dat valt namelijk uitzonderlijk goed te combineren! In havenstad Zadar verken je de eeuwenoude binnenstad en flaneer je op de promenade. Wil je vervolgens even de stad uit? Voor de kust liggen honderden eilanden, het ene nog mooier dan het andere. Mis in ieder geval het eiland Pag niet, dat door middel van een brug met het vasteland is verbonden. De drie historische steden aan de Adriatische Zee zijn Dubrovnik, Split en Trogir, gelegen aan het water en met mogelijkheden zat voor city-escapes. We verzamelden de beste tips voor stedentrips in Kroatië!

Met acht nationale parken kom je als natuurliefhebber in Kroatië altijd aan je trekken. Sommige gebieden, zoals de meren en watervallen van Plitvice, kunnen zich al terecht op de nodige aandacht verheugen. Andere zijn nog vrijwel geheel aan het publieke oog onttrokken, zoals delen van het ruige noordelijke Velebitmassief, met zijn vele grottenstelsels en wilde dieren als de wolf en beer. Actievelingen kunnen hun hart ophalen in Kroatië - met de hulp van insiders tippen we de gaafste activiteiten.

Foodies schuiven aan tafel voor een keuken die letterlijk van alle markten thuis is. Door zijn ligging en geschiedenis biedt Kroatië een unieke combinatie van culinaire specialiteiten. Aan de kust is de invloed duidelijk mediterraan, met veel visgerechten, pasta en wijn, terwijl het binnenland meer op Centraal-Europa is gericht met varianten van goulash, gerookte ham (pršut) en veel taartjes en gebak (waaronder kroštule) voor de zoetekauwen. Daarnaast zijn ook typische Balkangerechten, met hun onmiskenbare Turkse invloeden, populair. Wijnliefhebbers reizen meteen door naar Istrië, dat eveneens bekendstaat om zijn heerlijke truffels.

Wat zegt de community

(15)
Bekijk reviews >

1. Zwem in een duikbootbunker

Kriskras door Kroatië vind je unieke zwemlocaties: duikbootbunkers.

2. Bezoek het Venetië van Kroatië

De Venetianen deelden acht eeuwen de lakens uit in Korcula. Hun stempel is duidelijk gezet.

3. Duik in een waterval waar het wél mag

Krka Nationaal Park is een uitstekend alternatief voor het beroemde Plitvice.

Reisinspiratie

Van onze community

Tropisch Kroatië
Tropisch Kroatië
Porec
Karsten Russ
De mystieke kustlijn van Kroatië
De mystieke kustlijn van Kroatië
Porec
Karsten Russ
Duik in het onbekende. Mocht je falen, klim dan omhoog en probeer het opnieuw.
Duik in het onbekende. Mocht je falen, klim dan omhoog en probeer het opnieuw.
Porec
Karsten Russ

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Kroatië van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Kroatië dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Aanbevolen vaccinaties voor Kroatië:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  Het vaccinatie advies van Kroatië kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: kuna (HRK). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 Januari - Nieuwjaarsdag

  6 Januari – Driekoningen
  Viering van de dag dat drie wijzen (later Koningen) een bezoek brachten aan het kind Jezus, met behulp van een wonderlijke ster die hen daarnaartoe had geleid.

  April – Pasen

  1 mei – Dag van de arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

  19 juni – Sacramentsdag

  Hoogfeest onder de Rooms-Katholieken waarbij de werkelijke tegenwoordigheid van Jezus in eucharistie centraal wordt gesteld.  

  25 Juni – Oprichting van de Republiek
  Feestdag dat elk jaar op 25 juni valt en herdenkt dat Kroatië in 1991 onafhankelijk werd verklaar van Joegoslavië.

  5 Augustus – Nationale dankdag
  Viering van de dag dat  het leger van Kroatié het laatste stuk grondgebied dat door Serviërs werd bezet bevrijdde.

  15 Augustus – Maria Hemelvaart
  De dag dat Maria naar de hemel gaat en wordt herenigd met Jezus.

  8 oktober – Onafhankelijkheidsdag
  Viering van de dag dat het Kroatische parlament voor het verbreken van de banden met Joegoslavië. Dit werd op 25 juni 1991 al besloten, maar kon pas na drie maanden in werking worden gezet.

  1 November – Allerheiligen
  Christelijk feest ter nagedachtenis van alle heiligen en martelaren.

  6 december – Sint Nicolaas
  Herdenking van de dag dat Sint Nicolaas stierf.

  25 en 26 December - Kerstmis

 • Stekker type CStekker type F
 • De hoofdstad van Kroatië is Zagreb.
  Het oppervlak van Kroatië is 1,4x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Kroatisch.