Kroatië image

Kroatië


Reisgids

Kroatië
Europa
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Gelegen aan de rivier Sava en op de helling van de berg Medvednica, verrast de charme van de hoofdstad Zagreb vele mensen. Het is een stad dat gedurende het hele jaar de moeite waard is te bezoeken. Je vindt er vele imposante bouwwerken zoals de Sint Stefanuskathedraal en de St. Marcuskerk. Op het Ban Jelacic Plein worden regelmatig culturele evenementen gehouden. Loop door de kleine straatjes van Gornji Grad, waar je vele cafés en restaurants zult tegenkomen. De stad heeft ook vele musea en theatergebouwen en mocht je even rust willen opzoeken kun je naar de botanische tuin of het Ribnjak Park.
Ten noorden van Zagreb ligt Varazdin, een stad dat ook zeker een bezoekje waard is. Het is onmogelijk om niet onder de indruk te zijn van de elegante, pastelkleurige gebouwen. De stad wordt gezien als de best bewaarde geheimen van Kroatie en voor een groot deel is er nog geen massatoerisme op af gekomen.

Er is enorm veel keuze aan stranden, een overzicht met mogelijkheden geven is bijna onmogelijk.
De Dalmatische streek is ideaal voor een strandvakantie, maar daarnaast is er veel meer te beleven. Er is bijvoorbeeld volop natuur en steden met een rijke cultuurhistorie, zoals Dubrovnik, waarvan het hele historische centrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Vestingsmuren, straatjes met vele trappen en talloze monumenten in het oude centrum. In de havenstad Split kun je de Gouden Poort en het St. Duje Kathedraal bezoeken, maar je vindt er ook archeologische opgravingen, marktjes en musea. Vanuit deze plaats kun je ook andere Kroatische eilanden bezoeken per veerboot.

Op het grootste en meest populairste schiereiland Istrië vind je onder andere de badplaatsen Medulin en Rovinj. Het centrum van vissersplaats Rovinj is autovrij en je zult al snel terecht komen in de oude straatjes. De belangrijkste bezienswaardigheid is de St. Eufemija kerk op de berg.  Als je ook de klokkentoren beklimt zul je beloond worden met een prachtig uitzicht. De grootste stad op dit eiland, Pula, heeft historische bezienswaardigheden, zoals het amfitheater en andere overblijfselen uit de Romeinse tijd. Geniet van de zon op de mooie stranden of neem een duik in het heldere water.

De Balkanoorlogen tussen 1991 en 1995 hebben het toerisme tot een tijdelijke halt gebracht, maar de laatste jaren neemt het aantal bezoekers weer toe en maakt Kroatië tot een populaire zon- en strandbestemming, waar het aan cultuur beslist niet ontbreekt!

Wat zegt de community

(15)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Dubrovnik
Dubrovnik
Dubrovnik
Antwan
Korana rivier.
Korana rivier.
Zagreb omgeving
Canipel
Bunker zwemmen.
Bunker zwemmen.
Split-Dalmatië
Canipel

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Kroatië van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Kroatië dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Aanbevolen vaccinaties voor Kroatië:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  Het vaccinatie advies van Kroatië kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: kuna (HRK). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 Januari - Nieuwjaarsdag

  6 Januari – Driekoningen
  Viering van de dag dat drie wijzen (later Koningen) een bezoek brachten aan het kind Jezus, met behulp van een wonderlijke ster die hen daarnaartoe had geleid.

  April – Pasen

  1 mei – Dag van de arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

  19 juni – Sacramentsdag

  Hoogfeest onder de Rooms-Katholieken waarbij de werkelijke tegenwoordigheid van Jezus in eucharistie centraal wordt gesteld.  

  25 Juni – Oprichting van de Republiek
  Feestdag dat elk jaar op 25 juni valt en herdenkt dat Kroatië in 1991 onafhankelijk werd verklaar van Joegoslavië.

  5 Augustus – Nationale dankdag
  Viering van de dag dat  het leger van Kroatié het laatste stuk grondgebied dat door Serviërs werd bezet bevrijdde.

  15 Augustus – Maria Hemelvaart
  De dag dat Maria naar de hemel gaat en wordt herenigd met Jezus.

  8 oktober – Onafhankelijkheidsdag
  Viering van de dag dat het Kroatische parlament voor het verbreken van de banden met Joegoslavië. Dit werd op 25 juni 1991 al besloten, maar kon pas na drie maanden in werking worden gezet.

  1 November – Allerheiligen
  Christelijk feest ter nagedachtenis van alle heiligen en martelaren.

  6 december – Sint Nicolaas
  Herdenking van de dag dat Sint Nicolaas stierf.

  25 en 26 December - Kerstmis

 • Stekker type CStekker type F
 • De hoofdstad van Kroatië is Zagreb.
  Het oppervlak van Kroatië is 1,4x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Kroatisch.