image
Mitevisuals

Deze 8 originele activiteiten wil je ondernemen in Extremadura, Spanje

Van Romeinse amfitheaters en Moorse kastelen tot culturele erfgoederen die door de beruchte conquistadores werden gefinancierd − de Spaanse regio Extremadura is een levende ruïne waarin de Oude en Nieuwe Wereld samenvloeien en de geschiedenis tot leven wordt gewekt. Reis mee naar het Spanje van weleer. Dit zijn 8 activiteiten in de regio die je niet wilt missen. 

1. Leer over het zwarte goud

Traditionele varkensboer in Extremadura. Foto: Mike TesselaarIbericovarkens hebben in de dehesas alle ruimte om rond te scharrelen. Foto: Mike Tesselaar

Ibericovarkens hebben in de dehesas alle ruimte om rond te scharrelen. Hier laven ze zich aan  grote hoeveelheden bellotas (nootjes).  Die nootjes geven het vlees uiteindelijk een kenmerkend aroma en uitmuntende smaak. De meeste jamónexcursies zijn commercieel en oppervlakkig. Voor een lokale beleving reis je af naar Ribera del Fresno en schakel je de hulp in van de Engelstalige gids Catalina. Samen met haar bezoek je een traditionele varkensboer  in een 4x4. € 24 p.p.


2. Leer over het groene goud

Alejandro van het olijfmuseum in Robledillo de Gata. Foto: Mike TesselaarAlejandro van het olijfmuseum in Robledillo de Gata. Foto: Mike Tesselaar

Spijker je olijfkennis bij in het afgelegen Robledillo de Gata. Molino del Medio, het lokale olijfoliemuseum, is ondergebracht in een oude, sfeervolle olijfmolen. De deuren gaan open op verzoek. Bel met Julio +34652160692 (Spaans). Entree: € 1,50 p.p.


3. Laat je culinair verrassen

Culinaire maaltijden. Foto: Mike TesselaarFoto: Mike Tesselaar

In hun landelijke en met kunst behangen restaurant Algo Así serveren de Zwitserse Frank en Susana gerechten uit de streek met een Alpentwist; denk aan Oostenrijkse kruiden en Zwitserse kaas. Reserveren is noodzakelijk. Je betaalt € 37 p.p. voor een vijfgangenverrassingsmenu en wijn. Bel +34927369322.


4. Wek de hisotorie tot leven

Tijdens een Engelstalige tour met Antonio of een van zijn collega’s komt de geschiedenis tot leven. Onder de paraplu Guías Historiadores bieden ze vaste en op maat gemaakte tours aan in de hele regio en over alle denkbare onderwerpen, waaronder de conquistadores.


5. Duik in het Romeinse verleden

Templo Los Mármoles aan een stuwmeer. Foto: Mike TesselaarTemplo Los Mármoles aan een stuwmeer. Foto: Mike Tesselaar

Extremadura maakte al vóór het begin van de jaartelling onderdeel uit van het Romeinse Rijk. De provincie heette Hispania Lusitania en was toegankelijk over de handelsroute Via de La Plata. De regio is besprenkeld met Romeinse overblijfselen, die nauwelijks worden bezocht, zoals Teatro Romano de Medellín, Teatro Romano de Regina en Templo Los Mármoles aan een glinsterend stuwmeer.


6. Klim naar een kasteel

Via touwen, ladders en een loopbrug bereik je Castillo de Cabañas, een twaalfde-eeuwse Moorse kasteelruïne op een grillige rotsformatie naast het dorpje Cabañas del Castillo. De wandelroute van driehonderd meter omhoog is kort, maar steil!


7. Bewonder monderne kunst

Moderne kunst in Museo de Arte Contemporáneo Helga de Alvear. Foto: Mike TesselaarModerne kunst in Museo de Arte Contemporáneo Helga de Alvear. Foto Mike Tesselaar

In de historische binnenstad van Cáceres ligt het gloednieuwe Museo de Arte Contemporáneo Helga de Alvear. De werken zijn hedendaags en opzienbarend. Gratis entree!


8. Omring je met unieke cultuur

Het mysterieuze a fala wordt alleen gesproken in de geïsoleerde Jálama-vallei. Je vangt de taal op in het charmante San Martín de Trevejo. De Engelse Gavin woont al jaren in het gebied en kan, op onofficiële basis, als gids optreden. Stuur een berichtje naar sierradegataproyectos@gmail.com of bel +34617877227. Vraag ook of hij je meeneemt naar Trevejo.

Ook interessant: de 8 mooiste slaapplekken in Extremadura en 4 culinaire roadtrips door Extremadura.

Wil je de gehele reportage over Extremadura lezen? Bestel dan Columbus Travel editie 115 nu in de webshop.

Columbus Travel editie 115 | De mooiste winterzonbestemmingen

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!