image
REDACTIE

Beste reistijd: november

Ben jij van plan om in november op vakantie te gaan? Van Australië en Cuba tot Mexico en Spanje: dit zijn de beste bestemmingen om te bereizen in november, plús de leukste bezienswaardigheden!

Argentinië en Chili (Patagonië) | Australië (New South Wales) | Australië (Tasmanië) | Australië (Victoria) | Cuba | El Salvador | Ethiopië | Gambia | Guatemala | India (Kerala) | Kaapverdië | Mexico (centraal) | Myanmar | Oman | Spanje (Andalusië) | Spanje (Canarische Eilanden) | Sri Lanka | Tanzania (zuid) | Thailand | Tsjaad | Vietnam (noord) | Zuid-Afrika (West-Kaap)

Argentinië en Chili: Patagonië

Guanaco's in Torres del Paine National Park. Foto: Jessi van Dijck

Guanaco’s komen in groten getale voor in Torres del Paine National Park. Kuddes tellen soms wel honderden dieren. 
De dieren staan bovenaan het verlanglijstje van poema’s. Foto: Jessi van Dijck

Beste reistijd Patagonië, Argentinië en Chili
De Patagonische zomer in Argentinië en Chili duurt grofweg van november t/m februari. In deze tijd is het er het warmst en het langst licht. Ja, het is dan hoogseizoen, maar dat heeft in dit desolate deel van de aarde geen betekenis. Ook populaire dieren, zoals pinguïns en bultruggen (december t/m april), kun je in deze periode spotten.

Patagonië, verdeeld over Chili en Argentinië, strekt zich uit tot en met Vuurland, het zuidelijkste puntje van het Zuid-Amerikaanse vasteland. Het landschap is weids en woest: van de toppen van de Andes met zijn ijsvelden en azuurblauwe gletsjermeren tot verlaten steppes waar de horizon pas ophoudt bij het einde van wereld. In het zuiden van Patagonië zijn een boottocht door de fjorden van Vuurland en een meerdaagse hike door de bergen en toendra van nationaal park Torres del Paine absolute musts.

Australië: New South Wales

De hoge kliffen van Blue Mountains National Park. Foto: Getty Images

In ongeveer twee uur rijd je vanuit Sydney naar de hoge kliffen van Blue Mountains National Park. 
Voor een mooi en weids uitzicht wandel je naar Narrow Neck Lookout. Foto: Getty Images

Beste reistijd New South Wales, Austraië
Voor de perfecte weersomstandigheden reis je in de lente (september t/m november) naar Australië. Het is er dan aangenaam warm, alles staat in bloei en het culturele seizoen is nog volop aan de gang.

New South Wales is gezegend met fantastisch natuurschoon en een waanzinnig klimaat. De natuurlijke haven van Sydney, ongeëvenaarde stranden en eindeloze wandelpaden van Blue Mountains National Park doen je die vierentwintig uur lange vliegreis snel vergeten.

Australië: Tasmanië

Trousers Point Beach in Tasmanië Australië. Foto: Louise ten Have

Flinders, het grootste eiland van de Furneaux-archipel, is gezegend met 52 fenomenale stranden, 
waaronder Trousers Point Beach. Sla ook de Coastal Rock trail niet over. Foto: Louise ten Have

Beste reistijd Tasmanië, Australië
In Tasmanië kies je voor de Australische zomer van november t/m april voor de meest aangename temperatuur.

Australië in het klein, noemen de Tasmanen hun eiland met gepaste trots. En daar zit wat in – behalve woestijn en tropische jungle biedt de meest zuidelijke Australische deelstaat alles wat je op het ‘vasteland’ ook aantreft: machtige bergketens, ongerepte stranden, dichte bossen en een overdaad aan buideldieren als kangoeroes, wombats en koeskoezen. Maar in tegenstelling tot het ‘vasteland’ hoef je daar geen enorme afstanden voor af te leggen – Tasmanië is ongeveer zo groot als Ierland.

Australië: Victoria

Kangoeroe in Wilsons Promontory National Park. Foto: Malou van Breevoort

Victoria kent geen gebrek aan kangoeroes. Niet ver van de ingang van Wilsons Promontory National Park is een groot, 
open veld waar ze eten en gemakkelijk te spotten zijn. Foto: Malou van Breevoord

Beste reistijd Victoria, Australië
De Australische winter loopt van van juni t/m augustus. Er zijn dan minder toeristen en de prijzen zijn voordeliger. Ook de lente (september t/m november) is fijn – de natuur wordt wakker, de watervallen zijn op hun mooist en de zomerdrukte is nog niet aan de hand.

De ultieme roadtrip, strand en Australië; ze komen samen in de deelstaat Victoria en in het bijzonder de Great Ocean Road, een van de mooiste kustroutes Down Under. Melbourne, de grootste stad van Victoria, kan niet buigen op een spectaculaire locatie of adembenemende stranden à la aartsrivaal Sydney, maar compenseert dat manco ruimschoots als culturele en culinaire hoofdstad van het land.

Cuba

Las Tunas in Cuba. Foto: Michael Dehaspe

Buiten de steden en dorpen is de Carretera Central, de ruim duizend kilometer lange weg die dwars door Cuba voert, 
opvallend leeg. Hier zie je de omgeving van Las Tunas. Foto: Michael Dehaspe

Beste reistijd Cuba
Het is het aangenaamst vertoeven in Cuba van november t/m april. Van mei t/m oktober is het juist heet, nat en loop je het risico weg te waaien.

Cuba is het grootste eiland van de Cariben, met alle typische eigenschappen van dien: paradijselijke stranden met helderblauw water, landschappen vol bananen- en palmbomen, cacao-, koffie- en tabaksplantages, swingende muziek en vrolijke mensen. Sinds Fidel Castro eind jaren vijftig aan de macht kwam, lijkt de tijd er echter te hebben stilgestaan. Hoewel je er tegenwoordig ook geoliede all-inclusive resorts vindt, is Cuba een paradijs voor reizigers die op de bonnefooi rond willen trekken en van de rafelige randjes van een land houden. De schoonheid van de afgebladderde steden en slaperige dorpen, de uitbundige natuur en de hartelijke bevolking laten niemand onbewogen.

El Salvador

Vulkaan van Izalco in El Salvador. Foto: GettyImages

El Salvador telt maar liefst 23 vulkanen, in een land zo klein dat het bekend staat als het kleinduimpje 
van Centraal-Amerika. Hier zie je de machtige vulkaan van Izalco. Foto: Getty Images

Beste reistijd El Salvador
Het droge seizoen in El Salvador duurt van november tot en met maart, maar ook in het regenseizoen is het land goed te bereizen.

El Salvador is een van die landen waar je niet aan denkt als toeristische bestemming - en dat is jammer. Het landje telt maar liefst 23 vulkanen, 317 kilometer haast ongerepte stranden aan de Stille Oceaan, mooie koloniale dorpjes, koffieplantages en wolkenbossen, en dat alles op een paar uur rijden van elkaar vandaan. Maar het mooiste zijn misschien wel de vriendelijke Salvadoranen die het land bevolken. De burgeroorlog en de recente bendeoorlogen gaven het land een slecht imago, maar met een beetje gezond verstand is het land probleemloos te bereizen.

Ethiopië

Rotskerken in La-Libela Ethiopië. Foto: Getty Images

Tussen de modderige straten en gammele bebouwing tref je in Lalibela een wonder van menselijk kunnen: 
een elftal rotskerken dat het ‘Petra van Afrika’ wordt genoemd. Foto: Getty Images

Beste reistijd Ethiopië
Wanneer je tussen oktober en februari naar Ethiopië reist, voorkom je dat je overhit raakt in het woestijn- en kustgebied en ontwijk je wat alle delen van het land met elkaar gemeen hebben: het regenseizoen.

Ethiopië verrast door zijn veelzijdigheid en extremen. In het zuiden tref je er op een betrekkelijk klein oppervlak een bijzonder groot aantal volken: trotse vrouwen met lipplaten, herders die over stieren springen om hun mannelijkheid te bewijzen, en met krijttekeningen versierde krijgers. In het noorden vind je de bloeiende pelgrimsoorden Lalibela en Aksum, die het westerse beeld van Ethiopië als een door honger en oorlog geteisterd land weerleggen. Verdiep je hier in prachtige staaltjes eeuwenoude architectuur, van in rotsen uitgehouwen kerken in Lalibela, tot mysterieuze, tientallen meters hoge obelisken in Aksum.

Gambia

Vismarkt Tanji in Gambia. Foto: Sylvia Overkamp

De geur van vis komt je bij het dorpje Tanji al van verre tegemoet. Elke middag varen vissersboten 
volgeladen het strand op. Locals kopen daar meteen hun verse waar in. Foto: Sylvia Overkamp

Beste reistijd Gambia
In de maanden november tot en met februari ben je verzekerd van zon in Gambia. In november kom je net na het regenseizoen aan, waardoor het hele land nog in bloei staat en je de hoogste temperaturen voor blijft. In december en januari kan het drukker en daardoor duurder zijn.

Gambia heeft zijn reputatie tegen: in de media wordt al snel een beeld geschetst van een derdewereldland met sekstoerisme en een beetje strand. De realiteit is anders: het kleinste land van het Afrikaanse vasteland — een derde van het oppervlak van Nederland — herbergt een verrassend grote variatie aan landschappen en attracties, om te beginnen de Atlantische kust. Die is maar tachtig kilometer lang, maar wat voor een tachtig kilometer: gouden zandstranden, palmen en vissersdorpjes met vriendelijke locals — een mix van volken als de Mandinka, Fula en Wolof. Dan is er de machtige rivier waar Gambia naar is vernoemd en die het land van west naar oost doorsnijdt — een waterweg die voor Europese ontdekkingreizigers gold als een van de eerste vaarroutes naar het binnenland van Afrika.

Guatemala

Atitlanmeer in Guatemala. Foto: ANP

Raadpleeg een willekeurig artikel over de mooiste meren, en het Atitlánmeer staat er geheid tussen. 
Waar anders vind je een kratermeer met drie vulkanen eromheen? Foto: ANP

Beste reistijd Guatemala
Voor de Westelijke Hooglanden in Guatemala gelden de maanden maart, april (beide droog) en november als ideale reismaanden. In november is de lucht magisch, worden gewassen geoogst en is er nog geen regen. Het droge seizoen in Noord-Guatemala loopt van februari tot juni. Er zitten dan géén muggen in de jungle. Voor een jungle-expeditie kun je het regenseizoen ( juli t/m januari) beter vermijden.

We komen maar meteen to the point: Guatemala is het mooiste en meest gevarieerde land van Centraal-Amerika. Want wat het te kort komt in de strandafdeling, maakt het ruimschoots goed met zijn 37 vulkanen, 1200 diersoorten, 20 ecosystemen, meer dan 300 microklimaten, 118 wildlifereservaten, duizenden Mayabouwwerken en miljoenen Maya-afstammelingen. Al deze landschappelijke en culturele schoonheid grijpt je en laat je simpelweg niet meer los. Zelf meemaken hoe divers dit land is? Combineer tijdens jouw rondreis dan crowd pleasers als Antigua en het Atitlánmeer met de ongerepte Westelijke Hooglanden en de mysterieuze jungle van Petén.

India: Kerala

Wayanad Wildlife Sanctuary in India Kerala. Foto: Louise ten Have

De beste plek om olifanten te zien is het Wayanad Wildlife Sanctuary. Volgens kenners vind je hier 
het mooiste landschap van de provincie, met rijstvelden, kruidenplantages en bos. Foto: Louise ten Have

Beste reistijd Kerala, India
Vanaf juni tot en met september is het moessontijd in de Indiase provincie Kerala. Vanaf december tot en met maart is het helder, droog en relatief koel. Het festivalseizoen loopt van half augustus tot en met februari. December en januari gelden als hoogseizoen. Beste reistijd: november en februari.

Kerala is de zuidelijkste provincie van India en betekent ‘land van de kokospalmen’ in het Malayalam. En dat klopt. De provincie combineert miljoenen kokospalmen en ongerepte stranden met honderden rivieren en kanalen die gevoed worden door een langgerekte bergketen, de Ghats. Deze vruchtbare provincie is de rijkste van India; in vergelijking met de rest van het land is er minder armoede maar ook minder exotische, door reizigers zo geliefde India-sfeer. Kerala compenseert dit door zijn unieke systeem van waterwegen (backwaters) waarop mooie tochten met huisboten gemaakt kunnen worden. Aan de kust zijn er minder faciliteiten dan in bijvoorbeeld de naastgelegen provincie Goa, maar je hebt er vele honderden kilometers ongerept en schitterend strand voor jezelf. Plan je reis in het festivalseizoen en kijk toe hoe vele opgedofte olifanten door de straten paraderen.

Kaapverdië

Paul-vallei in Kaapverdië. Foto: GettyImages

Santo Antão is het mooiste eiland van de archipel. De weelderig groene Paúl-vallei wordt gekenmerkt door palmbomen, 
stroompjes en terrassen met fruit en suikerriet. Foto: Getty Images

Beste reistijd Kaapverdië
Kaapverdië is het hele jaar te bezoeken. Als je de landschappen op hun allermooist wilt zien, bezoek je de archipel in de regentijd (juli tot september). De buien zijn van korte duur. Toe aan winterzon? Plan je reis dan in de Europese wintermaanden.

Een Afrikaans land, met een Europese feel en een Braziliaanse en Caribische flair; eigenlijk valt geen enkel ander land te vergelijken met Kaapverdië. De inwoners van deze exotische archipel voor de westkust van Afrika zijn vriendelijk en trots, en weten bezoekers te raken met hun muzikale talenten en ongebreidelde charme. Laat je niet misleiden door geruchten en onjuistheden, vaak gevoed door de hotels op Sal en Boa Vista – ook de andere eilanden zijn veilig te bezoeken. Juist dáár kom je in aanraking met het echte Kaapverdië: dorps en onaangetast.

Centraal-Mexico

Een Mariachiband in Mexico. Foto: Marco Rutten

San Miguel de Allende behoort tot de mooiste koloniale stadjes van Mexico. Wil jij je foto extra kleur geven 
en tot leven brengen? Ga dan op zoek naar een mariachiband. Foto: Marco Rutten

Beste reistijd Centraal-Mexico
De beste reistijd voor Mexico is oktober t/m maart. Dit zijn de droogste maanden met de aangenaamste temperatuur.

Heerlijk eten en drinken, zwoele dansen, sfeervolle slaapplekjes en swingende festivals – dat is Mexico in een notendop. Als je je reis naar het centrale deel van het land goed plant, kun je meteen een van ’s werelds kleurrijkste feesten meepakken: Día de los Muertos (1 en 2 november). De bekendste viering van deze feest- en gedenkdagen vindt plaats in Mexico-Stad. Cinco de Mayo (5 mei) is een andere nationale feestdag waarop de overwinning van Mexico op het leger van Frankrijk wordt herdacht. Dit feestje wordt uitbundig gevierd met vuurwerk, parades, margarita’s en taco’s. In Puebla, een stad ten zuidoosten van Mexico-Stad, wordt Cinco de Mayo jaarlijks gevierd met een parade van meer dan twintigduizend mensen, een nabootsing van de militaire strijd en andere festiviteiten. Verkies jij natuur boven cultuur? Wijk dan uit naar de berggebieden van Jalisco en Michoacán.

Myanmar

Mandalay Myanmar CREDIT Bart van Kranenburg

Khan Taw Mingalar is een eeuwenoude waterput die via een ondergrondse doorgang in verbinding staat 
met de Irrawaddy-rivier en daardoor nooit opdroogt. Foto: Bart van Kranenburg

Beste reistijd Myanmar
Medio maart t/m medio april en oktober t/m medio december zijn de perfecte reisperiodes voor Myanmar.

Het centrale gedeelte van Myanmar bestaat uit laagland en wat lage heuvelgebieden. In dit gebied wonen de meeste mensen en hier zijn ook de belangrijkste boeddhistische tempels en kloosters. Het grootste deel van Myanmar, zo’n zestig procent, bestaat uit bergen en jungle. Echte avonturiers halen hun hart op langs de lange kustlijn. Er liggen mooie stranden en onontdekte eilanden.

Oman

Misfat Al Abriyeen in Oman. Foto: Antwan Janssen

Al wandelend door het bergdorp Misfat Al Abriyeen kom je makkelijk in contact met de 
vriendelijke lokale bevolking. Met een beetje geluk word je uitgenodigd voor een kopje thee. Foto: Antwan Janssen

Beste reistijd Oman
In de periode oktober tot en met april is de luchtvochtigheid in Oman niet al te hoog en de temperatuur draaglijk (25 tot 35 graden).

Oman, aan de zuidkant van het Arabisch schiereiland, is bij uitstek geschikt om cultuur en natuur te combineren. Je kunt kiezen uit meer dan zeshonderd kastelen, forten, burchten, verlaten spooksteden en boeiende ruïnes, meestal geheel zonder hekken. Huur een terreinwagen voor ongekende offroad-ervaringen en gooi je tent achterin voor wildkampeerervarinen op de mooiste plekjes, want dit kan (nog) perfect in het extreem veilige land. Het landschap verandert voor je ogen: van bergen met grillige pieken naar vruchtbare oases met palmbomen en meertjes, van oranje of zandkleurige duinen tot lange stranden en intieme baaitjes.

Spanje: Andalusië

Carmen Mirador de Aixa in Spanje. Foto: GettyImages

Het Alhambra in Granada was het laatste bolwerk van de Arabieren en werd pas in 1492 veroverd. 
Bekijk het kolossale complex vanaf het terras van Carmen Mirador de Aixa. Foto: Getty Images

Beste reistijd Andalusië, Spanje
De beste reistijd voor de boeiende regio Andalusië in Spanje is het voor- of najaar. De temperatuur is er dan het aangenaamst en je hebt – buiten de bekende trekpleisters – niets te vrezen van mensenmassa’s.

Vurige flamenco, droomarchitectuur, eindeloze stranden en tapas bij de vleet. Voor velen is Andalusië Spanje, Spanje Andalusië. Maar het grootste pluspunt is haar ongelooflijke variatie in landschap en cultuur.

Spanje: Canarische Eilanden

De El Teide vulkaan op Tenerife. Foto: GettyImages

De Canarische Eilanden vormen de actiefste vulkanische regio van Spanje. De laatste eruptie vond eind 2021 plaats. 
El Teide op Tenerife is de hoogste vulkaan van Spanje. Foto: Getty Images

Beste reistijd Canarische Eilanden, Spanje
De temperatuur op de Canarische Eilanden ligt constant tussen de 20 en 26 graden. Er valt gemiddeld slechts vijf dagen per jaar regen. Wil je zeker zijn van een onbewolkte hemel? Onthoud dan: hoe dichter bij de zomer, hoe groter de kans.

De Canarische Eilanden zijn stuk voor stuk vulkanisch, maar hebben hun eigen charme. Zo vind je het groene Anagagebergte op Tenerife en zijn de vele plantages en boomgaarden weer typisch voor Gran Canaria. Wist je dat de gitzwarte wijnvelden op Lanzarote nog steeds worden omgeploegd door ezels? Reken in elk geval op veel landschappelijke contrasten op korte afstand van elkaar. Het enige wat je hoeft te doen om het werkelijke karakter van de archipel te ontdekken, is van de hoofdwegen afwijken. Voor je het weet sta je in een vergeten dorpje of een klein, charmant stadje met vrolijk gekleurde huisjes. Wie denkt dat de Canarische Eilanden een verlengstuk zijn van Spanje komt echter bedrogen uit. De Canarios voelen zich meer verwant met Latijns-Amerika dan met het officiële moederland. Dit uit zich in de architectuur, muziek en het eten.

Sri Lanka

Een visser in Sri Lanka. Foto: Louise ten Have

In Sri Lanka zijn nog volop vissers oude stijl. Zoals de man op de foto, in de omgeving van Tangalla, 
die het lot tart door met zijn ronde net van rotspartijen te springen. Foto: Louise ten Have

Beste reistijd Sri lanka
De beste reistijd voor Sri Lanka is niet eenduidig. De droge tijden zijn: november t/m april voor de west- en zuidkust en Highlands en maart t/m november voor de noordelijke helft van het land en de oostkust. Medio april is heel druk vanwege Singalees nieuwjaar en in juli of augustus vindt het grote tiendaagse boeddhistische Esala Perahera festival in Kandy plaats.

Met wandelbare bergen, goudgele en kilometerslange stranden, enorme nationale parken, antieke treinlijnen, heerlijk eten en verschillende klimaatzones lijkt Sri Lanka een wereld in het klein. Je kunt er in twee of drie weken een zeer gevarieerde reis maken. Dat vergt de nodige planning, maar het rondreizen is bijzonder aangenaam.

Zuid-Tanzania

Rovos rails in Tanzania. Foto: Stijn Hoekstra

De super-de-luxe Pride of Africa-trein zoekt zijn weg omhoog naar de zuidelijke hoogvlakte van Tanzania. 
Een oerlandschap doorsneden met rails en spoorbruggen. Foto: Stijn Hoekstra

Beste reistijd Zuid-Tanzania
De migratie in de Serengeti en Ngorongoro in Tanzania vindt het hele jaar door plaats. Beste reistijd waarin je de massa en constante regen zo veel mogelijk vermijdt: september t/m half december en maart. Strandliefhebbers vermijden het regenseizoen, dat loopt van maart tot juni. Wil je na een lange trektocht zegevierend op een van Tanzania’s beroemde bergtoppen staan? Houd dan rekening met regenbuien tussen april en juni en november en december.

De Serengeti, de Ngorongoro-krater, Lake Manyara: het zijn klinkende namen die het hart van iedere wildlifeliefhebber sneller doen kloppen. Deze natuurgebieden, ook wel bekend als het noordelijke safaricircuit, vormen het toneel van de jaarlijkse migratie van anderhalf miljoen wildebeesten en zebra’s. Negentig procent van alle bezoekers komen exclusief af op de migratie en laten de rest van het land links liggen. Doodzonde, want de vredige Afrikaanse republiek Tanzania heeft veel meer moois te bieden, waaronder natuurgebieden als Saadani, Tarangire en Mkomazi, het nauwelijks ontdekte Usambaragebergte, de Mbeya Range, Selous Game Reserve en de rustige noordkust.

Thailand

Koh Chang in Thailand. Foto: Louise ten Have

Koh Chang is een van de minst toeristische archipels van Thailand. De sfeer is laidback, de stranden heerlijk en 
de jungle erachter nog grotendeels puur. Foto: Louise ten Have

Beste reistijd Thailand
Thailand bezoek je het beste tussen november en februari.

Thailand, dat aan drie kanten grenst aan zee, is gezegend met een ruim drieduizend kilometer lange kust en tropische stranden en eilanden. Voor de gezondheidsbewuste reiziger is er een enorm aanbod aan wellness resorts met yoga- en detoxprogramma’s op verschillende niveaus. Na de tsunami is ook de kust voor de Andamanse Zee in het zuidwesten weer opgebouwd en is er geen enkele reden om dit gebied te vermijden. De oostkust (met de populaire eilanden Ko Samui, Ko Phangan en Ko Tao) heeft veel minder last van de moesson (september t/m november) dan de westkust (Phuket).

Tsjaad

Verborgen waterpoel in de Ennediwoestijn in Tsjaad Foto Desertman - Howard Middleton-Jones

Tsjaad was jarenlang ontoegankelijk door burgeroorlog. Nu kun je er weer heen. Eén van de hoogtepunten is Guelta Archei, 
een verborgen waterpoel in de Ennediwoestijn. Foto: Dessertman - Howard Middleton-Jones

Beste reistijd Tsjaad
Van november tot april is het goed reizen door Tsjaad met droge, warme dagen en koele nachten. Zorg dat je in maart weer thuis bent, want in april en mei voelt de hitte verstikkend.

Tsjaad is een land in Centraal Afrika, aan de zuidrand van de Sahara. Het ligt op een breuklijn die het hele continent in tweeën deelt. Ten noorden van de lijn is de meerderheid van de bevolking moslim, ten zuiden domineren de christenen. Het noorden bestaat vrijwel volledig uit woestijn en is het interessantst voor reizigers. Met de hoofdstad Ndjamena als begin- en eindpunt maak je een roadtrip van zo’n vierduizend kilometer. Onderweg passeer je gedoofde vulkanen, hoge zandduinen en prachtige oases. Afstanden zijn groot in Tsjaad, en verharde wegen zijn er niet. Wie van luxe resorts houdt, kan Tsjaad beter mijden. Als je avontuur zoekt, zit je hier wél goed.

Noord-Vietnam

Ha Giang in Vietnam. Foto: Tim Bilman

Door de majestueuze karstbergen en authentieke inheemse dorpen van de provincie Ha Giang slingert de Happy Road, 
een van de mooiste roadtriproutes van Zuidoost-Azië. Foto: Tim Bilman

Beste reistijd Noord-Vietnam
Het Noord-Vietnamese Ha Giang is op zijn groenst en spectaculairst in april/mei, als de rijst wordt geoogst op de talloze terrassen en het weer aangenaam warm is. Maar een roadtrip door de provincie is eigenlijk het hele jaar door prima aan te raden, met uitzondering van juli en augustus, als het hard regent.

In de provincie Ha Giang, in het noordelijke puntje van Vietnam, vind je een van de grootste reisgeheimen van Zuidoost-Azië: de QL4C, ook wel de Happy Road genoemd. Deze weg voert door een magistraal landschap van schier eindeloze kalkstenen (karst)bergen, diepe valleien en afgelegen dorpen waar 23 etnische minderheden met grote moeite rijst, mais en andere gewassen tegen de steile rotswanden verbouwen. Nog niet zo lang geleden was dit de laatste frontier voor avontuurlijke Vietnamreizigers, maar recentelijk is de conditie van de weg dramatisch verbeterd en komen er steeds meer toeristische voorzieningen. Hit the road voordat de massa deze regio ontdekt, idealiter op een brommer of motorfiets voor het ultieme Easy Rider-gevoel.

Zuid-Afrika: West-kaap

Lions Head in Zuid-Afrika. Foto: GettyImages

Als je bereid bent om vóór zonsopkomst de 669 meter hoge Lion’s Head op te wandelen, 
zie je hoe Kaapstad wordt ondergedompeld in geel, oranje en rood licht. Foto: Getty Images

Beste reistijd West-Kaap, Zuid-Afrika
Bezoek de Zuid-Afrikaanse West-Kaap tussen oktober en maart. In deze periode is er de minste regen en heb je doorgaans zomerse temperaturen.

De West-Kaap is het zuidelijkste deel van Afrika en ligt ten noorden en oosten van Kaapstad. De provincie is een paradijs voor mountainbikers en wandelaars, zowel voor de geoefende als de beginner. In de West-Kaap reis je door heel verschillende landschappen, van halfwoestijn in de Kleine Karoo tot het regenwoud van de Tuinroute.

Ben je benieuwd naar de beste bestemmingen voor andere maanden van het jaar? Bekijk dan de themapagina Beste reistijd wereldwijd of bestel de Columbus Reisplanner.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!