Italië image

Italië


Reviews

Italië
Europa
Bert U

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

* Welk cijfer geef je deze bestemming?
* Welke Columbus Factor geef je deze bestemming?
hoe bijzonder is deze plek en hoe ver ga je buiten de gebaande paden?
1. Platgelopen door massa's toeristen
2. Veel toeristen, maar nog te doen
3. Gebaand pad, maar toch rustig
4. Bestemming buiten de gebaande paden
5. Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Wanneer was je hier?
Je review moet minstens 150 en mag maximaal 1500 karakters bevatten. Momenteel zijn het 0 karakters.
Nog een pluspunt
Nog een minpunt
10
Italië Trentino-Zuid-Tirol
TravelsbyMonique was hier 12 Mar 2022
In Zuid-Tirol kom ik de laatste jaren (2019-2022) geregeld. En verblijf ik, op slechts 5 km van Meran, in Landhaus am Gries, in Lana. Op je balcon, gelegen op het zuid-oosten, kijk je uit op een gezellige Vinoteque en de autovrije winkelstraat ligt er pal achter. De bakker, slager, groentewinkel en supermarkt liggen er zogezegd om de hoek. Dit dorp is, in tegenstelling tot Meran, Dorf Tirol of Schenna veel minder toeristisch. De gemoedelijke sfeer merk je op straat en in de winkels en restaurants. Qua mogelijkheden zit je hier heel centraal. De wandelaars kunnen voor de deur van het appartement beginnen. Wandel één van de vele Waalwegen, of neem de Funivia naar het hoger gelegen Vigiljoch. Verder ligt Lana op een soort van kruispunt waar de dalen Vinschgau, Passeiertal, Ultental en Altoadige samenkomen. Elk dal heeft zo haar eigen charmes en bijzonderheden. Bovendien zijn Meran en Bolzano (ook met openbaar vervoer) goed bereikbaar voor als je een dagje cultuur wilt beleven (of wilt winkelen). De ‘alt stadt’ is in beide steden nog intact gebleven. Je waant je er echt terug in de tijd. In het vroege voorjaar zijn de mediterrane invloeden al duidelijk zichtbaar en voelbaar! Voor de liefhebbers die van de authentieke, mediterrane sfeer in Meran willen proeven, heb ik een blog over Meran geschreven: https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/trentino-alto-adige/merano-tips-bezienswaardigheden/
Regio
  • De subtropische sfeer in en rond Meran
  • Fietsen langs de Adige
  • Zeer gevarieerde wandel mogelijkheden
  • Gezellige (dorpse) sfeer in Lana
  • Hier kan het in de zomer erg warm zijn
Review geplaatst op 2022-05-18
8
Italië
Jan10e was hier 04 Nov 2021
Een leuke stop onderweg van Tarente naar Gallipoli is het provinciale stadje Manduria. We volgen in eerste instantie de kustweg omdat er leuke haventjes zijn met ook antieke wachttorens maar gaan dan toch het binnenland in. Missen in eerste instantie de afslag naar Manduria en zitten ineens op de snelweg terug naar Tarente. Dat is niet de bedoeling, maar ´t duurt even voordat er weer een afslag is en dus weer terug kunnen rijden. Gelukkig zijn de afstanden tussen alle bezienswaardige plaatsen in Puglia niet ver. Manduria zelf heeft drukke straten en pleinen, veel eenrichtingsverkeer maar we vinden toch al snel onze bestemming. Namelijk het Museum van de Primitivo wijn. Het is een enorme ruimte waarin de geschiedenis van de wijn wordt uitgelegd. De gebruiksvoorwerpen voor het verbouwen van de druiven, het verwerken van de druiven en de wijnvaten zijn allemaal aanwezig. Het is heel mooi gepresenteerd en met goede uitleg. Echt bijzondere antieke werktuigen. Het is er ook een cooperatie. Er wordt wijn verkocht gemaakt van druiven van druivenboeren die bij de cooperatie zijn aangesloten. Enorme metalen containers ´staan´ wijn te maken. Je koopt een jerrycan en dan kies je de wijn. Vervolgens wordt de jerrycan volgetankt. Het ziet er hetzelfde uit als een tankstation voor de auto. Dat maakte het juist extra leuk. Hiermee hebben we de rest van de reis ons aperitiefje genoten in de namiddag. De laatste dag was de jerrycan nog net niet leeg. Zo´n 8 dagen meegedaan.
Bergen Reizen Met Kinderen Lekker Eten & Drinken Kunst & Cultuur
  • Heeft eigen parkeerplaats
  • Behalve de ´tank´ wijn in jerrycan ook mooi cadeau assortiment
  • Gratis museum over de wijnbouw in de regio Puglia
Review geplaatst op 2022-01-31
9
Italië Puglia
Jan10e was hier 01 Nov 2021
Logeer onderweg ook eens op een camping! Had ik ook vooraf niet bedacht, maar was heel leuk voor de afwisseling. Het is prachtig weer toen wij in het najaar in Puglia een rondreis maakten. En ik was even toe aan een accommodatie in het groen en waar we buiten konden zitten in plaats van in een stad met klein balkonnetje. Maar ja, Otranto staat op het programma. Is ook weer een vestingstadje. In Otranto vonden we een camping net buiten de stadsmuren: Baia dei Micenei. Heerlijk in het groen want er staan grote bomen. Kleinschalig maar uitstekend verzorgd. Splinternieuwe stacaravan met alle benodigdheden. Er zijn ook huisjes te huur. We waren er al om 11.00 uur, maar dat was in dit seizoen geen probleem. Heerlijk onder de bomen in de tuinstoelen gezeten. Eigen kop thee/koffie en lunch. Er is een kampwinkel en een afhaalrestaurant met terras met eenvoudige snacks/ ontbijt/ bar. Je loopt in 15 min. naar het antieke centrum en het kasteel zodat je geen zoektocht hebt naar een Pplek. Het was een lang weekend voor de Italianen en met het mooie weer kozen er veel Otranto om te lunchen of te dineren. Dus best wel druk in het centrum voor de tijd van het jaar. Ik vond het ideaal om hier op deze camping Baia dei Micenei te verblijven.
Regio
  • vriendelijke en klantgerichte eigenaren
  • gratis parkeren en wifi
  • op loopafstand van Kasteel Otranto en haven
  • eigen tuin met zitje
  • leuke stacaravan
  • zo relaxed daar dat ik onze twee doppers in de koelkast heb laten staan.
Review geplaatst op 2022-01-11
9
Italië Puglia
Jan10e was hier 28 Oct 2021
San Marco Antico Relais in Bitonto. Een uitstekende en comfortabele accommodatie. Een aanrader als je laat met een vlucht in Bari aankomt of vroeg van Bari vertrekt. Ligt aan buitenkant van Bitonto ten zuiden van het vliegveld. Aankomst met Transavia is in de avond. Ik had gekozen voor autohuur vanaf aankomst, anders de volgende dag toch ook weer naar het airport. En om 's avonds eerst nog naar de stad te gaan met OV of taxi... qua dagen autohuur zou het niets uitmaken. Dus gekozen voor gelijk de auto ophalen. Het proces duurde wat lang want er was maar 1 balie open van de autohuur. (verder totaal geen klachten over de boeking via Sunny Cars). Het is een stukje lopen naar waar de huurauto's geparkeerd zijn. Ik heb de accommodatie (de late aankomst had ik vooraf aangevraagd) ondertussen bericht gestuurd dat we nog later komen vanwege het oponthoud. Geen probleem. Men is gewoon blijven wachten. Dan denk je misschien... in het donker dan naar die accommodatie rijden. Ja dat is wel even spannend. Maar met google maps heel duidelijk te vinden. De inrit is wel moeilijk te zien in het donker, maar na er eerst voorbij gereden te zijn en te zijn gedraaid vonden we de ingang van de oprijlaan. We komen een enorm erf oprijden. Grote toegangsdeuren. Er staan grote oude olijfbomen. De administratie is snel afgewikkeld en we worden naar de kamer gebracht. Prima nacht. De volgende ochtend schijnt de zon en eten we heerlijk ontbijt. De reis door Puglia begint zo wel heel relaxed.
Regio
  • Je bent gelijk op vakantie en is niet zo'n typisch saai airporthotel
  • Bieden ook airportservice aan
  • Boerderij geweest met nu olijfbomen in tuin en groot zwembad
  • Hoewel vlakbij het airport, geen last van de vliegtuigen tijdens nacht
  • Ontbijt is goed verzorgd
  • Gratis veilig parkeren
  • Kamer is comfortabel, ruim, goed bed en met privé patio
  • Dicht bij Airport van Bari, slechts 9 km. Vanaf de parking autohuur ben je er zo!
  • late aankomst moet wel worden aangevraagd/goedgekeurd
  • Even opletten om in het donker de verstopte toegangsweg te zien
Review geplaatst op 2022-02-07
10
Italië Matera
Jan10e was hier 27 Oct 2021
La Casa di Gianni in Matera is een aanrader. De studio ligt precies op de rand van de Sassi. Alles wat je nodig hebt is aanwezig en meer eigenlijk. En vanuit het raam/balkon heb je geweldig uitzicht op de Kathedraal en de Sassi. Je zit ook om de hoek van het voetgangersgebied en het centrum. De auto kun je in de buurt parkeren, maar check wel waar je 's nachts gratis kunt parkeren. Het is een comfortabel appartement geschikt voor 2 of 3 personen. De woonruimte en het slaapgedeelte zijn onder een boog, dat maakt het een sfeervolle overnachtingsplek in Matera. De prijs meer dan waard. Tip: Blijf 2 nachten in Matera. Op zich heb ik veel gezien en gedaan in een middag, avond en ochtend, maar de gezellige sfeer in de stad is beter op te snuiven als je er wat langer de tijd voor neemt en op meerdere locaties kunt neervallen voor een pauze en avondeten.
Stad
  • je ontvangt sleutel persoonlijk bij de voordeur en krijgt uitleg over 't een en 't ander
  • Uitchecken is om 11.00 dus je hebt nog wat tijd voor vroege sightseeing in Matera
  • Volledig ingericht met keuken en wasmachine
  • Prima wifi
  • Fantastisch uitzicht over de stad naar de Kathedraal
  • Op loopafstand van het centrum en de Sassi
  • Superleuke en sfeervolle studio in Matera
  • Geen minpunten ervaren
Review geplaatst op 2022-03-25
7
Italië Piemonte
TravelsbyMonique was hier 30 Sep 2021
CUNEO, een Piemontese stad met een relaxte sfeer! Misschien heb je nog nooit gehoord van de stad CUNEO, in de gelijknamige provincie, in de regio PIEMONTE? Maar als ik je vertel dat de winkelstraten en voetgangerszone in het centrum van die prachtige arcade bogen hebben, net zoals in Turijn, maar dat deze stad veel lieflijker, gemoedelijker en minder toeristisch is, dan Turijn, dan begrijp je misschien waarom ik deze stad van harte aanbeveel. Ik vond het er heel relaxed, de mensen waren relaxed, er zijn veel leuke winkels en je bent in een mum van tijd aan zee of in de bergen.
Regio
  • centrum / winkelstraten met arcadebogen
  • dichtbij Frankrijk (Nice, Monaco)
  • dichtbij de kust (Middellandse zee) en de bergen
  • leuke authentieke winkels
  • gemoedelijke sfeer
  • relaxte stad
  • auto parkeren
Review geplaatst op 2021-10-20
10
Italië Sardinië
Dragonfly was hier 30 Sep 2021
Sardinië stond al heel lang op mijn verlanglijstje, maar op de een of andere manier, kwam het er nooit van er naar toe te gaan. Dit had te maken met het achteraf verkeerde beeld dat ik van het eiland had en nooit verder had onderzocht. In vergelijk met de eilanden Corsica en Sicilië , die altijd veel groener werden genoemd; had ik de indruk dat Sardinië kaal en ruig was. Maar, niets bleek minder waar. Toen wij dan ook afgelopen september op de bonnefooi plotseling naar het eiland vlogen en een auto huurden, bleek dit eiland prachtig begroeid te zijn met de meest uiteenlopende gewassen, er een enorme verscheidenheid in het landschap te zijn en ook in de vroege herfst een geweldige plek om te bezoeken. Let wel, we waren dan ook precies op tijd, voor de sluiting van de strandtenten, die in het najaar dicht gaan. Sardinië heeft alle ingrediënten voor een heerlijke vakantie. Heerlijk eten ( een eigen keuken) uiterst vriendelijke en vooral spraakzame mensen maar ook een heerlijk sfeertje in de gezellige stadjes. Wij bezochten de plek Castelsardo, Alghero en het noorden en omgeving. Doordat wij een auto huurden zagen we redelijk veel van de omgeving, waaronder het noorden dat een prachtig uitkijkpunt heeft over de kleine omliggende eilandjes heen; een must-see. Sardinë kent verschillende kleine mooie stadjes met oude muren en pittoreske pleintjes en kathedralen. Maar ook een afwisselend landschap. Een auto is wel een must als je wat wilt zien!
Regio
  • nog niet zo toeristisch
  • betaalbaar
  • heerlijk eten
  • mooie oude stadjes
  • mooie natuur
  • mooie stranden
  • veel afwisseling in het landschap
  • nog niet ontdekt
Review geplaatst op 2021-11-07
9
Italië Etna
Graaf was hier 03 Oct 2020
Voor degene die wandelen op een vulkaan spannender vind dan in een bos, hoeven helemaal niet naar de andere kant van de wereld. De Etna is de meest actieve vulkaan van Europa. Vrijwel ieder jaar vindt er een uitbarsting plaats, die van 2001 was de zwaarste van de afgelopen 100 jaar. In een groot deel van Sicilië zie je de berg opdoemen met de eeuwige rookpluim. Onderweg naar boven zie je een huis wat tot aan het dak in de lava staat sinds de uitbarsting van 2001. De basis op de zuidhelling ligt op ca. 1900 meter hoogte met parkeerplaatsen, veel restaurantjes en souvenirwinkels, van hieruit kun je met een kabelbaan naar 2500 meter hoogte (kosten € 30) of nog hoger naar bijna 3000 meter, per auto en met een gids (kosten € 66). Vanaf de basis kun je wandelen naar en rond enkele kleine kraters, zoals de Silvestri kraters. Langs de weg bij een restaurant staat aangegeven dat bij de uitbarsting van 2001 de lava tot aan de ramen kwam. Prachtige uitzichten op diverse gedoofde kraters en een weids zwart lavalandschap.
Highlight
  • Na een paar honderd meter zie je geen mensen meer.
  • Prachtige weidse uitzichten.
  • Genieten van surrealistische landschappen.
  • Het weer kan snel veranderen.
  • Soms wel veel toeristen.
Review geplaatst op 2020-10-28
9
Italië Sicilië
Graaf was hier 30 Sep 2020
Sicilië is één groot openluchtmuseum, hier vind je meer en mooiere Griekse tempels dan in Griekenland. Een aantal mooie sites die je kunt bezoeken zijn Agrigento, Selinunte (Griekse stad van 7e tot 5e eeuw v. Chr. met ruïnes van 6 Dorische tempels) en Segesta (Griekse tempel en Romeins theater). Agrigento met de Vallei van de Tempels is een van de mooiste en de grootste archeologische site, zowel Grieks als Romeins. Tegenwoordig kun je de tickets met tijdslot vooraf op internet kopen. Je begint op het hoogste punt bij de Juno tempel om geleidelijk naar de lager gelegen tempels te lopen. Voor de Concordia tempel ligt een prachtig beeld van Icarus (symbolisch neergestort), en de laatste grote tempel is die van Hercules, verder zijn er nog tempels van Jupiter, Vulcano en Dioscuri En nog duidelijke restanten van de stadsmuren, necropolis en Romeinse huizen. Op het terrein ook de Villa Aurea (eind 19e eeuw) die werd bewoond door Alexander Hardcastle, een Britse legerofficier die hier archeologisch werk verricht heeft. De villa heeft een prachtige tuin en magnifieke uitzichten. De Vallei van de Tempels in Agrigento is een heel groot terrein, waar je uren kunt doorbrengen, toiletten en horeca zijn aanwezig.
Regio
  • Goede informatie aanwezig bij alle bezienswaardigheden.
  • Drinkwaterkranen aanwezig over hele terrein (erg prettig bij warm weer)
  • Je kunt zo lang als je wilt over je bezoek doen.
  • Selinunte was grotendeels gesloten na een brand, veel entree voor weinig bezienswaardigheden.
Review geplaatst op 2020-10-22
8
Italië
Menno Schaefer was hier 31 Oct 2019
Rome de stad die gezien moet hebben hoorde ik altijd. We zijn in november samen met vrienden en hun zoon daar naar toe gegaan. De zoon heeft veel over Rome en de geschiedenis gestudeerd en was onze privé gids. Bij aankomt in de stad merk meteen hoe druk het hier is. Auto's rijden veelal toeterend door de stad. Sirenes hoor je constant. Maar dat vergeet je snel als je als die prachtige gebouwen ziet, de kleine straatjes en de fonteinen. Toppers zijn natuurlijk het Vaticaan, Vaticaan Museum, Trevifontein, Colosseum, de Spaanse trappen, de bruidstaart, Pantheon, en het forum Romanum. Er zijn nog veel meer bezienswaardigheden de gehele stad is eigenlijk één en al oudhied. Alles is goed lopend te doen al maak je wel kilometers in deze stad. Zorg dat je drink en eetgelegenheden opzoekt niet te dicht bij de bezienswaardigheden, ten eerste betaal je er meer en ten tweede is de kwaliteit minder. Want je kan in de kleine restaurants heerlijk Italiaans eten. Het is er wel druk met toeristen waar je op sommige plekken best wat last van hebt, maar ja dat hoort er ook een beetje bij denk ik. Maar uiteindelijk is het een prachtige stad die zeker eens gezien moet hebben.
Bergen Reizen Met Kinderen Lekker Eten & Drinken Kunst & Cultuur
  • Eten is er heerlijk
  • Je bent er snel met vleigtuig.
  • Mooie bezienswaardigheden
  • Best wel druk.
Review geplaatst op 2019-11-10
8
Italië Venetie omgeving
Schenkel was hier 30 Sep 2019
Wat een prachtige stad is Venetie,oke platgelopen door toeristen maar blijft toch nog wel bijzonder.DE prachtige oude gebouwen,de vele kanalen en hun bruggentjes maar ook de prachtige Venetiaanse gondels mogen niet vergeten worden.Ga zeker niet alleen op pad maar neem een gids die echt alles weet over deze plek. Wij waren hier vorige week en het was goed tedoen.Tuurlijk was het druk maar niet overdreven. Vergeet zeker niet de achteraf straatjes die zijn rustiger en ook hier is genoeg te zien. Ga niet zitten op het bekende San Marco plein voor een capuccino kost hier ongeveer 10,00Euro. Een paar straatjes achteraf ben je een stukje goedkoper uit. Alle transport moet hier over water en dat maakt het ook duurder
Regio
  • Zoveel tezien als je maar goede schoenen aan hebt.
  • Voorjaar en najaar zijn minder druk
  • Je kan hier een dag zoet brengen
  • Zitten op de traptreden op het San Marcoplein is verboden en politie haalt je hier vanaf.
  • Alles is vrij prijzig
  • er komen ongeveer 50.000 bezoekers per dag in het hoog seizoen
  • Neem zelf iets van water mee .
Review geplaatst op 2019-10-24
8
Italië Procida
Dalix was hier 31 Oct 2018
Italië op zijn mooist. Een prachtig stukje Italië vind je op het eiland Procida, een half uurtje varen vanuit Napels. Dit eilandje is een stuk minder bekend dan grote broer Capri, dat overspoeld wordt door toeristen. Hier vind je het authentieke Italië. De haven Marina Corricella is werkelijk prachtig. Gezellige restaurantjes worden omringd door huisjes in allerlei pasteltinten. Hier ga je lunchen! De visgerechten zijn legio. Wandel naar het hoogste punt van het eiland en trakteer jezelf op een adembenemend uitzicht over dit schattige haventje en de zee. Procida is ook toneel voor enkele films. Matt Damon, Sophia Loren, Philippe Noiret en Massimo Troisi waren er, de laatste twee hoofdrolspelers in Il Postino, een prachtige film die deels op het eiland werd gedraaid. Massimo is helaas tijdens de opnames van de film overleden. In dit haventje vind je ook het café waar de postbode het hart van zijn toekomstige vrouw veroverde met uitspraken die hij kreeg van zijn enige klant, de Chileense dichter Pablo Neruda. Neem een bus die je naar het andere deel van het eiland brengt. Hier kom je het echte Italiaanse leven tegen! De straatjes zijn zo smal dat de spiegels van de bus de stenen muurtjes en huisjes langs de weg net niet raken. Indrukwekkend! Een bezoek aan Procida is een geweldig dagtripje vanuit Napels. Een absolute aanrader.
Eiland Highlight
  • Heerlijk eten
  • Rustig en niet toeristisch
  • Authentiek Italiaans
Review geplaatst op 2019-02-18
9
Italië Gibellina-en-poggioreale
MarleenvM was hier 31 Aug 2018
Door een reeks van aardbevingen in 1968 werden de stadjes Gibellina en Poggioreale op het zwaarst getroffen. De inwoners bouwde nieuwe stadjes verderop en lieten de ruines achter. Het stadje Poggioreale werd aan zijn lot overgelaten en veranderde in een spookstadje. De straten liggen nog steeds vol met puin en huizen lijken elk moment verder te kunnen instorten. Van de kerk is niet veel meer overgebleven dan enkele bogen. De prachtige decoraties hebben plaatsgemaakt voor planten, mos en onkruid. De oude hoofdweg die dwars door het stadje liep is afgesloten en mag je officieel het stadje niet in voor je eigen veiligheid. Vanaf de diverse toegangswegen kun je toch goed zien wat voor schade de aardbeving heeft aangericht. Onderweg naar de andere zwaar getroffen plaats kom je een aantal ruines tegen. Deze staan gewoon langs de weg en wel te bezoeken. Let wel goed op je eigen veiligheid want niet alles is even stabiel. Het op een helling gelegen plaatsje Gibellina werd volledig door een zware aardbeving verwoest. Een landschapkunstenaar heeft de ruines omgetoverd in een gigantisch kunstwerk met de naam Cretto di Burri. Grote blokken van beton laten het oude stratenplan zien en verbergen het puin. De afstand tussen de twee stadjes is ongeveer zeven kilometer. Vanuit Palermo of Trapani is het ruim een uur rijden.
Accommodatie Activiteit Wandelroute Fietsroute Highlight Blog Autoroute Architectuur Cultuur Natuurgebied
  • Onwerkelijke en fotogenieke locaties
  • Informatieborden bij Poggioreale
  • Weinig toeristen (ligt niet op de toeristische routes)
  • Je mag het stadje zelf niet in
  • Sommige toegangswegen in de omgeving zijn afgesloten dus lastig te vinden
Review geplaatst op 2018-10-03
9
Italië Castellammare-del-golfo
MarleenvM was hier 31 Aug 2018
Tussen Trapani en Palermo ligt het schilderachtige stadje Castellammare del Golfo. De historische kleine vissershaven ligt aan de voet van steile berghellingen. Het stadje is redelijk toeristisch maar gelukkig is het niet volgebouwd met hotels. De voornaamste bezienswaardigheid van Castellammare del Golfo is de zee en de kleine vissershaven waar altijd wel wat te zien is. Vooral aan het eind van de middag is het een drukte van belang. De lokale jeugd scheuren met hun scooters rond en verse vis wordt opgehaald door de koks. Hier zijn ook een paar leuke terrasjes te vinden. Je kunt ook het kasteel bezoeken dat hier in oudste gedeelte van de stad ligt. Vanuit de haven worden excursies en dagtrips georganiseerd maar het is ook mogelijk om zelf een bootje te huren. En voor degene die net even wat anders wil kan proberen om met een vissersboot mee te varen. Het lokale VVV kantoor kan je hierbij helpen. Castellammare del Golfo is een perfect uitgangspunt om de omgeving te verkennen. Het Riserva Naturale dello Zingarois het eerste beschermde natuurreservaat van Sicilië. Het biedt over een lengte van zo’n zeven kilometer betoverende baaitjes, indrukwekkende rotsen, bijzondere bloemen- en plantensoorten, zeldzame vogels en fijne strandjes. Wil je wat meer geschiedenis dan ben je binnen een half uur bij de tempel van Segesta.
Stad
  • Uitstekend uitgangspunt voor dagtripjes
  • Geen grote hotels
  • Gezellige en sfeervolle haven
  • Strand ligt buiten het centrum
Review geplaatst op 2018-10-11
10
Italië Necropoli-di-pantalica
MarleenvM was hier 31 Aug 2018
De Necropolis van Pantalica is de grootste dodenstad van Europa uit de bronstijd. De duizenden rotsgraven op deze locatie stammen uit de 12e tot de 8e eeuw voor Chr. en zijn verdeeld over vier dodensteden. De oudste liggen in het noorden en noordwesten van de vallei waar de rivier Anapo een canyon heeft gevormd. Je kunt Pantalica vanuit het zuiden (het dorpje Ferla) of vanuit het noorden (het stadje Sortino) bezoeken. Wij hebben de necropolis vanuit het zuiden bezocht…. In het plaatsje Ferla staan bruine bordjes met de tekst Pantalica. Goed opletten want ze zijn niet altijd even goed zichtbaar. Deze weg blijf je volgen en je komt dan vanzelf bij het visitor center. Dit is niet veel meer dan een houten huisje waar je wat info kunt krijgen, drinken kunt kopen en (niet geheel onbelangrijk) ook naar het toilet kunt. Het staat op de route goed aangegeven met borden waar de belangrijkste plekken zijn. Maar het mooist is om helemaal door te rijden naar het eind. Je komt dan uit op een onverharde parkeerplaats. Vanaf hier ga je te voet verder en daal je af de kloof de in. Onderweg kom je langs vele graven, grotten en de restanten van een grotkerkje. Op de bodem van de kloof stroomt een ijskoud riviertje. Wanneer je die oversteekt loop je aan de andere kant weer omhoog. Met een beetje geluk tref je een gids van het park die zijn uiterste best doet om je van extra info te voorzien.
Activiteit Wandelroute Fietsroute Autoroute Highlight Cultuur Natuurgebied Gebergte
  • Diverse vlinders en juffertjes
  • Veel wandelmogelijkheden en routes
  • Onderdeel van een natuurpark
  • Weinig bezoekers
  • Alleen met eigen vervoer bereikbaar
Review geplaatst op 2018-10-15