Van Karlsruhe tot het Zwarte Woud: 15 tips voor Baden-Württemberg image
Baiersbronn Turistik/ Max Günter

Van Karlsruhe tot het Zwarte Woud: 15 tips voor Baden-Württemberg

In Nederland valt al genoeg te beleven, maar onze oosterburen hebben het nog beter. Nederland past maar liefst 8 keer in Duitsland: dat roept om avontuur! Een van onze favoriete gebieden is de deelstaat Baden-Württemberg in het zuidwesten van Duitsland. Proef van de cultuur in de stad Karlsruhe of duik de natuur in in het Zwarte Woud - of nog beter: doe het allebei! We hebben onze must-do's en must-sees voor je op een rij gezet. 

Dit mag je niet missen in Karlsruhe

In de stad Karlsruhe (letterlijk: 'Karels rustplaats') vind je het beste van alle werelden: een bijna mediterraan aandoend klimaat, uitbundig veel cultuur, culinaire hoogtepunten en een aanlokkelijk stadscentrum. En dat te midden van weidse en rustgevende natuur!  We selecteerden zeven hoogtepunten.

1. Botanischer Garten

Foto: © Karlsruhe Tourismus
De Botanische Tuinen, die zijn aangelegd in de achttiende eeuw, liggen aan de rand van de tuinen van het paleis van Karlsruhe. Het resultaat is een populaire groene oase, midden in de stad. Fonteinbassins, sculpturen, een caféterras bij de voormalige wintertuin en kleine, wonderschone serres vol exotische rariteiten dragen allemaal bij aan de charme van de tuinen. De inwoners van Karlsruhe zijn dol op hun Botanischer Garten, die van de lente tot de herfst prachtig in bloei staat. Pasgetrouwden laten zich hier graag op de foto zetten voor de schilderachtige achtergrond van de kassen.

2. Staatliches Museum für Naturkunde

 Foto: © Karlsruhe Tourismus, Jürgen Rösner
Spannende tentoonstellingen en een keur aan evenementen - in het Natuurhistorisch Museum zijn de natuur en de natuurwetenschappen een belevenis voor het hele gezin. Hier vergaap je je aan unieke bezienswaardigheden, waaronder een ‘vliegende’ dinosaurus met een spanwijdte van twaalf meter, een aardbevingssimulator, sprankelende mineralen, fossielen en realistische diorama’s. Het Vivarium is een van de meest bijzondere attracties. In aquaria en terraria die natuurlijke leefomgevingen nabootsen kun je tal van exotische dieren bewonderen, variërend van de pijlgifkikker, de ratelslang tot de octopus en de hondshaai. Je vindt er bovendien een scala aan tropische vissen.

3. Turmberg & Turmbergbahn

Foto: © Karlsruhe Tourismus, Joachim Mende
De Turmberg is de benaming voor de hoogste punt van Durlach, de voormalige koninklijke zetel van Baden. De heuvel is 256 meter hoog en vormt de meest noordwestelijke top van het Zwarte Woud, op de overgang tussen het laaggebergte en de heuvels van de Kraichgau. Er is een comfortabel alternatief voor het 529 tredende pad naar de top (liefkozend ‘heksenstappen’ genoemd): de Turmberg-kabelbaan. Deze is al sinds 1888 actief op en is een van de oudste kabelspoorwegen van Duitsland. Bovenaan geniet je vanaf het Turmbergterras van een fantastisch uitzicht.

4. Vierordtbad Karlsruhe

Foto: © Stadt Karlsruhe
De slogan van het Vierordtbad is 'Water, warmte, welzijn!': een passende omschrijving voor deze wellness-oase in het hart van Karlsruhe. De moderne zwembaden bevinden zich in een historisch badhuis, dat stamt uit 1900. Ontspan in de verschillende sauna's of het warme zwembad, gevuld met water op een aangename temperatuur van 36 graden.

5. NaturRADtour

Foto: © Karlsruhe Tourismus, Fabry

Van het prachtige barokke paleis tot aan de Rijn en de Alb: de Karlsruhe NaturRADtour is een nieuwe manier om Karlsruhe te verkennen. Deze fietstocht rondom het stadscentrum verbindt een aantal beschermde natuurgebieden waar je de lokale flora en fauna van dichtbij kunt bewonderen. Deze ontdekkingstocht bestaat uit tien etappes met een totale lengte van 48,8 kilometer en is drempelloos, waardoor het tevens geschikt is voor gezinnen met jonge kinderen (lees: kinderwagens) en mindervaliden. Bij deze fietsroute krijg je een folder met informatie over de unieke biodiversiteit van de natuurgebieden. Langs de route bevinden zich verschillende attracties, zoals de Oberwald Zoo en het natuurreservaat Rappenwört. Bovendien is er genoeg plek om te stoppen en even bij te tanken op een van de talrijke rustplaatsen.


6. Restaurant Erasmus

Foto: © Karlsruhe Tourismus

Het gecertificeerd biologische restaurant Erasmus, met tuin én dakterras, is gespecialiseerd in de rijke culinaire diversiteit van Italiaanse regio’s. De eigenaren zijn van de slowfood-beweging: de vis wordt in het wild gevangen en alle delen van dieren worden verwerkt. Bovendien is er altijd één vegetarisch dagmenu. De sfeer is verfijnd, maar toch ongedwongen en de uitgebreide wijnkaart met lokale en internationale natuurwijnen is van uitstekende kwaliteit.


7. Oberländer Weinstube

Foto: © Stephanie Schweigert

De kleine, beschutte binnenplaats van de Oberländer Weinstube is een van de mooiste plekken om in mediterrane sferen te ontspannen en te ontsnappen aan de drukte van de stad. De keuken van deze wijnbar is hip en creatief, maar wel geïnspireerd door regionale specialiteiten. De koks passen het seizoensmenu regelmatig aan. 

Wil je meer tips voor Karlsruhe of je volgende trip plannen? Kijk dan op de website van Karlsruhe!


En ook het Zwarte Woud mag je niet overslaan - en wel hierom!

Nationaal Park het Zwarte Woud, op zo’n 625 kilometer van Utrecht, is dé plek voor je complete natuurvakantie. Wandelen, klimmen, fietsen, zwemmen (in bosmeren!); je maakt de uitdaging zo licht of zo zwaar als je maar wilt en met wie je maar wilt. Dit gebied in Zuidwest-Duitsland ontploft van de pittoreske dorpjes, schilderachtige kastelen en heilzame kuuroorden. Dit zijn onze zeven favorieten. 

1. Baiersbronner Wanderhimmel

Foto: © Baiersbronn Touristik / Max Günter
Midden in de veelzijdige natuur van het Nationale Park Zwarte Woud verwelkomt het wandelparadijs Murgtal/Baiersbronn natuurliefhebbers -  van actieve sporters tot gezinnen - met een veelvoud aan wandelroutes - waaronder twee bekroonde wandelpaden met meerdere etappes - en tal van heerlijke dagtochten. Een voorbeeld is de Murgleiter: de premium trail leidt je in vijf etappes en over een afstand van 110 kilometer door een van de kleurrijkste dalen van het Zwarte Woud. Wie liever fietst, kan rekenen op elf bewegwijzerde mountainbikeroutes, die gezamenlijk meer dan vierhonderd kilometer beslaan; van een sportieve trail tot een ontspannen familietour. Onderweg kun je in wandelhutten en plaatselijke restaurantjes (die het hele jaar door geopend zijn) je smaakpapillen verwennen met lokale heerlijkheden. 

2. Kaiserstuhl und Tuniberg

Foto: © Schwarzwald Tourismus / Chris Keller
De Kaiserstuhl en Tuniberg rijzen als eilanden op uit de Bovenrijnvlakte, tussen het Zwarte Woud en de Elzas. In de ‘bourgondische oase’ die de omgeving van Baden heet, geniet je van het warmste klimaat van Duitsland. Je zou het bijna mediterraan kunnen noemen. Ontelbare plantensoorten –zelfs exotische! - en zeldzame dieren creëren hier een heuse natuurparel. Dankzij het milde klimaat kun je de unieke flora en fauna het hele jaar door verkennen. Dat kan per (elektrische) fiets, per Segway, te voet op een van de themapaden (zoals het Kaiserstuhlpfad of Burgunderpfad) of tijdens een excursie met een van de Kaiserstuhl-gidsen.

3. Freiburgs berg en de Schauinslandtoren

Foto: © FWTM-Antal
Net buiten Freiburg brengt de langste roterende kabelbaan van Duitsland je in slechts twintig minuten van het dalstation naar een hoogte van maar liefst 1.220 meter. Eenmaal boven ontvouwt zich een prachtig panorama met uitzicht op het Rijndal, de Vogezen en bij helder weer zelfs tot aan de Alpen. De berg van Freiburg biedt tal van mogelijkheden: maak een lange wandeling of trektocht rond de Schauinslandtoren, of ga met een mountainbike offroad en bedwing de top . Voor wielrenners is de berg een ‘klassieker’ om na het werk of in het weekend stoom af te blazen. Sportklimmers halen hier hun hart op en ook paragliders komen aan hun trekken.

4. Freudenstadt met het grootste marktplein van Duitsland

MurgdalFoto: ©Freudenstadt Tourismus/Heike Butschkus

Freudenstadt, gelegen op 730 meter hoogte, is het hele jaar door de moeite waard om te bezoeken. Door de hoge ligging heeft de stad relatief veel zonuren. Een van de bijzonderheden van Freudenstadt is het marktplein. Tijdens een wandeling onder de arcades word je niet alleen getrakteerd op een breed aanbod aan winkels, je kunt hier ook genieten van regionale specialiteiten wachten in een van de vele restaurants of cafés direct aan het plein. In het midden van het plein spuiten bij mooi weer maar liefst bokftoh fonteinen de lucht in: heerlijk om in rond te dartelen en even af te koelen. Op het plein vind je bovendien geregeld gezellige markten, van de wekelijkse markt en kruideniersmarkt tot kunst- en ambachtsmarkt en kerstmarkt. Bonustip: vergeet niet een bezoek te brengen aan de stadskerk, een van de weinige kerken in Europa die gebouwd is in de vorm van een schuine haak.


5. 'Boomtoppenpad' Baumwipfelpfad Schwarzwald in Bad Wildbad

Foto: © Schwarzwald Tourismus / Chris Keller

Met een totale lengte van 1.250 meter en met een hoogte tot twintig meter boven de grond kronkelt het boomtoppenpad Baumwipfelpfad in Bad Wildbad tussen beuken-, dennen- en sparrenbomen door. De weg naar de toren zelf is al avontuurlijk genoeg,  via tussenstops vanwaar je veilig over de afgrond kunt klimmen, balanceren of lopen. Vanaf de veertig meter hoge toren aan het einde van het pad geniet je van een buitengewoon perspectief, met 360 graden uitzicht over het Zwarte Woud. En geloof ons: niet alleen kinderen willen van de reuzenglijbaan af!


6. Schwarzwälder Freilichtmuseum Vogtsbauernhof

Foto: © Schwarzwald Tourismus / Chris Keller

Ontdek op verschillende indrukwekkende boerderijen hoe onze voorouders de afgelopen zeshonderd jaar in het Zwarte Woud woonden en werkten. In het openluchtmuseum Schwarzwälder Freilichtmuseum Vogtsbauernhof leer je van dichtbij meer over de cultuur en geschiedenis van dit gebied: de zwarte keukens ruiken nog naar de rook van de laatste brand en handgemaakt gereedschap en voorwerpen vertellen je over het harde dagelijke werk van de voormalige bewoners, terwijl om je heen de schapen, geiten en kippen dartelen in de weilanden. 


7. De watervallen van Triberg

Watervallen van TribergFoto: © Schwarzwald Tourismus / Chris Keller

De hoogste watervallen van Duitsland bieden een imponerend natuurspektakel. De rivier Gutach stort via maar liefst zeven watervallen al schuimend en brullend meer dan 160 meter omlaag de vallei in. De watervallen van Triberg zijn het hele jaar door toegankelijk en bieden ook in de winter een indrukwekkend decor.


8. Feldberg

© Schwarzwald Tourismus / Klaus HansenFoto: © Schwarzwald Tourismus / Klaus Hansen

De 1493 meter hoge Feldberg is de hoogste berg van het Zwarte Woud, met bijna op de top (1450 meter) een weerstation dat een perfect startpunt is voor een verkenning van het gebied. In de winter kun je hier naar hartelust skiën, in de zomer verandert de omgeving in een prachtig wandelgebied, vol idyllische paden en grandioze panorama's op en rond de Feldberg. 

Wil je meer tips voor het Zwarte Woud of je volgende trip plannen? Kijk dan op de website van het Zwarte Woud!


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!