Leuven: een van de oudste en bruisendste universiteitssteden ter wereld image
Karl Bruninx

Leuven: een van de oudste en bruisendste universiteitssteden ter wereld

Leuven is een van de oudste en de meeste gerenommeerde universiteitssteden van Europa. Knappe koppen zoals Vesalius, Erasmus en Mercator verbleven hier. De voortdurende stroom aan nieuw talent en studenten zorgt ervoor dat deze pittoreske stad zo innovatief en levendig is.

Het stadhuis is dé trots van Leuven. Door de uitzonderlijke gevel is het een van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld. Met de 235 beelden van Leuvense historische figuren is de gevel een ware hall of fame: geleerden, kunstenaars, patroonheiligen, graven, hertogen van Brabant sieren de gevel van het gebouw.

Voor de eerste keer opent de Abdij van Park haar deuren voor bezoekers

Abdij van Park Leuven

De prachtige Abdij van Park is een van de best bewaarde in Europa. Aan de gebouwen, poorten, kerk, watermolen, de drie vijvers en zelfs de schuur en de ommuurde groententuin is sinds de zeventiende eeuw praktisch niets veranderd. Hier vind je een serene oase in het groen net buiten het stadscentrum. Sinds mei 2021 kunnen de historische interieurs voor het eerst in volle glorie bewonderd worden. En geloof ons: het is de moeite. De refter en bibliotheek met unieke barokke halfverheven stucwerkplafonds werden volledig gerenoveerd, net zoals de voormalige privévertrekken van de abt en de pandgang met waardevolle zeventiende-eeuwse glasramenreeks. De magnifieke stucwerkplafonds zijn van de hand van de Michelangelo. Boek zeker op voorhand je ticket, want er worden slechts een beperkt aantal bezoekers per tijdsblok toegelaten.


Ervaar de internationale allure van de universiteit

universiteit bibliotheek LeuvenFoto links: College De Valk, foto rechts:de Universiteitsbibliotheek. © Karl Bruninx

'Waar is de universiteit?', is een veel gehoorde vraag in Leuven. Het antwoord is: overal. Leuven en de universiteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al bijna zeshonderd jaar bepaalt de universiteit mee het stads- en straatbeeld.  Dit komt door de talrijke historische colleges met hun binnenpleinen en tuinen. Probeer ze te ontdekken, want het zijn vaak short cuts naar andere straten of delen van de stad. Allemaal publiek toegankelijk en heel rustig, want vooral de locals kennen ze. Vergeet dus dat toeristische stadsplan, zwerf nieuwsgiering rond en ontdek.   

Een andere magische plek is de universiteitsbibliotheek. Ook al studeren hier elke dag studenten, kun je er een speld horen vallen, zo stil is het in het weelderig met hout versierde historische decor. Of haal je hart op in de oudste botanische tuin van België (1738), die de universiteit aanlegde voor de studenten geneeskunde. Bezoek het Anatomische theater (1744) in late barokstijl, dat werd opgetrokken zodat studenten op een ideale manier het menselijke lichaam konden bestuderen. Of ontdek het Groot Begijnhof: een romantische plek in de stad met middeleeuwse roodbakstenen huisjes, kasseistraatjes, pleintjes, tuinen en de Dijle die er passeert. Het is net een volledig ommuurd middeleeuws stadje waar vandaag heel wat gastprofessoren, doctorandi en personeelsleden van de universiteit wonen. Check voor meer informatie over begijnhoven, kerken en abdijen de website van Visit Leuven.


Bewonder het Laatste Avondmaal van Dieric Bouts in de Sint-Pieterskerk

Het Laatste Avondmaal Dieric BoutsFoto: © Marco Mertens

Het Laatste Avondmaal is het meesterwerk van de hand van Dieric Bouts, stadsschilder van Leuven in het midden van de vijftiende eeuw. Bouts, in één adem te noemen met Jan van Eyck en Rogier van der Weyden, was een van de belangrijkste Vlaamse Primitieven. Hij is voor Leuven wat Van Eyck is voor Gent en Rubens voor Antwerpen. Dieric Bouts schilderde als allereerste het bekende Bijbelse tafereel op grote schaal - nog vóór Leonardo DaVinci - en maakte hierbij ingenieus gebruik van perspectief. Je kunt het drieluik met al zijn kleuren, details en perspectief  van dichtbij bewonderen in de Leuvense Sint-Pieterskerk.  De triptiek hangt na bijna zeshonderd jaar nog steeds op de plaats waarvoor hij oorspronkelijk werd geschilderd. In de Sint-Pieterskerk worden ook elf andere Leuvense kunstschatten in de spotlight geplaatst. Meer informatie over het unieke werk van Dieric Bouts? Neem dan een kijkje op Diericbouts.be


Meer Belgische kunststeden? Lees ook: 

 

 


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!