In beeld: zo druk is het écht op de populairste bestemmingen (en zo heb je toch het rijk alleen) image
Getty Images

In beeld: zo druk is het écht op de populairste bestemmingen (en zo heb je toch het rijk alleen)

We hebben allemaal van die plekken die hoog op de bucketlist staan. Machu Picchu, De Chinese Muur, de Eiffeltoren ... We kennen de prachtige foto's en Insta-shots van andere reizigers die de plek helemaal voor zichzelf lijken te hebben. Onze verwachtingen zijn dan ook vaak hoog gespannen. Te hoog gespannen. In werkelijkheid zijn de populairste bezienswaardigheden vaak veel drukker dan foto's doen voordoen. We zetten de realiteit voor de grootste bestemmingen op een rij - en vertellen je óók hoe je toch het rijk (bijna) voor jezelf alleen kunt hebben. 

1. Angkor Wat, Cambodja

Zo druk is het echt bij Angkor Wat in Cambodja. Foto's: Getty Images

Jaarlijks bewonderen naar schatting ruim een miljoen reizigers de ruïnestad Angkor Wat in Cambodja. Wie niet tussen de drommen toeristen wil lopen, moet het slim aanpakken. De beste manier om je alleen te wanen in de ruïnestad is door vroeg uit de veren te gaan. Ga bij zonsopkomst en stop niet (zoals iedereen) bij de toegangspoort en het water, maar loop direct door naar binnen.  Bekijk vervolgens de zonsopkomst niet bij de ingang, maar vanaf de oostkant.
Als je het echt avontuurlijk wilt aanpakken, breng je de nacht door in Angkor Wat. Blijf bij het vallen van de nacht in het gebied of arriveer al om vier uur ’s nachts. Rechts voor de hoofdingang kun je met een brommer een onverharde weg oprijden. Je arriveert zo aan de achterkant van Angkor Wat. Koop wel van tevoren een kaartje en vraag een local om je te helpen − het is en blijft een raar tijdstip.

Nog avontuurlijker? Ruil Cambodja dan in voor Laos. Wat Phou is de minder bekende, maar oudere broer van Angkor Wat. Het tempelcomplex stamt uit de negende eeuw en deed kortstondig dienst als de hoofdstad van het Khmer-rijk. Als je de imposante trap beklimt, geniet je van een panorama op de wijde omgeving.

2. Borobudur, Indonesië

Zo druk is het echt bij de Borobodur in Indonesië. Foto's: Getty Images

De Borobudur ligt op het Indonesische eiland Java staat te boek als ’s werelds grootste boeddhistische tempel. Deze enorme stoepa, een bolvormig bouwwerk op een vierkante verhoging, staat symbool voor het Nirwana, de hoogste spirituele staat die door de mens bereikt kan worden. Verspreid over de negen lagen van de tempel vind je honderden kleinere stoepa’s die verschillende stenen boeddha’s herbergen. Vrijwel iedereen sjokt tussen de kraampjes door naar de overvolle tempeltrap. Bovenaan leiden medewerkers met megafoons de colonnes in de goede richting. 
Wat weinig reizigers zich lijken te realiseren, is dat de Borobudur vanuit Yogyakarta prima te bereiken is per fiets. Al trappend door groene rijstvelden met vulkanen op de achtergrond, zie je in de verte de Borobudur opdoemen. Zo kun je van afstand én van dichtbij genieten van een spectaculair zicht op de tempel. 
Ontsnap ter plaatse aan de drukte door naar een van de omliggende authentieke tempels te gaan, zoals de Candi Mendut en de Candi Pawon, met een enorme boeddha binnenin. Deze twee tempels spelen een belangrijke rol tijdens Vesakha Puja, een boeddhistische gedenkdag waarbij de geboorte, verlichting en het heengang van Boeddha wordt herdacht. Gedurende het ritueel lopen monniken met kaarsen van deze tempels naar de Borobudur. 


3. De Chinese Muur, China

Travel expectation versus reality: De Chinese Muur. Foto's: Getty Images

De Chinese Muur is een van ‘s werelds meest iconische bouwwerken – het is niet voor niets een van de zeven Nieuwe Wereldwonderen. Voor veel reizigers is het een plek die je gezien moet hebben – wat er helaas in resulteert dat het er ook dringen geblazen kan zijn. Een bezoek aan de Chinese Muur is een populaire dagtrip vanuit de Chinese hoofdstad Beijing. En dan met name het deel bij Badaling, op slechts anderhalf uur reizen van de hoofdstad. De goede staat van dit stuk maakt dat de muur hier goed begaanbaar is. Ik hoor het je denken: maar die muur is duizenden kilometers lang?! Dat klopt – en dus kun je ook nog prima stukken van de Chinese Muur bezoeken waar het heel veel rustiger is, als je het slim aanpakt. Zoek bijvoorbeeld de deels gerestaureerde stukken bij Jinshanling en Huanghuacheng of de nauwelijks gerestaureerde stukken bij Jiankou en bij Zhuangdaokou op. Vooral voor de twee laatstgenoemde moet je avontuurlijk ingesteld zijn, maar dan ben je ook de enige. Het gedeelte ten noorden van Datong en nabij de forten van Hongcibao en Deshengbao wordt beschouwd als ‘vergeten’. Hier zijn mensen neergestreken die de muur als woonruimte gebruiken, bijvoorbeeld door tegen de muur aan te bouwen of een huis in de muur uit te houwen.

Zo bezoek je alle 7 wereldwonderen van het gebaande pad. 

Wil je het echt even helemaal anders doen? Verruil China dan voor India! Fort Kumbhalgarh hoeft op de lijst met ’s werelds langste muren alléén de Chinese Muur voor zich te dulden. Vanaf het 36 kilometer lange bouwwerk, dat boven op de Aravalli-heuvelrug staat, heb je een prachtig uitzicht over het eindeloze groene landschap. In tegenstelling tot de Chinese Muur kom je hier bijna geen toeristen tegen. Dit zijn alle alternatieven voor de 7 Wereldwonderen.

4. De Eiffeltoren, Parijs, Frankrijk

Travel expectation versus reality: de Eiffeltoren. Foto's: Getty Images

De Eiffeltoren is een van de grootste eye-catchers ter wereld en een bezoek aan Parijs is voor veel reizigers niet compleet zonder een bezoek aan het iconische bouwwerk. Hoe romantisch een bezoek in the city of love ook kan lijken, de realiteit kan flink tegenvallen. Aan de voet van de Eiffeltoren vind je dag en nacht drommen toeristen en de lange rijen om de top te bereiken zijn nogal ontmoedigend.
Wil je het origineler aanpakken? Stap op de motor! Julien, mede-eigenaar van Retro Tour, heeft twaalf Ural-motoren uit de Sovet-Unie in zijn bezit en biedt er verschillende stadstours mee aan. Je kunt achterop zitten of in een zijspan. Helm met racestrepen vastgespen en gaan! Tijdens de Retro Classic-tour (€ 89 voor 40 minuten) bezoek je de Arc de Triomphe, Dôme des Invalides én natuurlijk de Eiffeltoren. Vanaf een geheim steegje onderweg heb je een spectaculair uitzicht op de toren. Toptip: als je het entreegeld voor de Arc, Eiffeltoren en Dôme (voor twee personen) optelt, heb je exact genoeg voor de Retro Classic Tour!

Hoe ervaar je de populaire Franse toeristenstad Parijs als een local? We vroegen het aan de mensen die er wonen! Ontdek de leukste adressen die alleen zij kennen.

5. Machu Picchu, Peru

Zo druk is het echt bij Machu Picchu in Peru. Foto's: Getty Images

Wie Peru zegt, zegt Machu Picchu. De meeste reizigers die het Zuid-Amerikaanse land aandoen, willen ook een bezoek brengen aan de Incastad. Sinds 2019 zijn er nog ‘slechts’ 2500 tickets per dag beschikbaar – maar met die aantallen kun je je voorstellen dat het er nog steeds niet bepaald rustig is. Wie de Inca-schat nog een beetje voor zichzelf wil hebben, moet daar iets voor overhebben: heel, heel vroeg opstaan. Veel dagbezoekers komen vanuit Cuzco; zij arriveren pas na tienen. Echter, al vanaf 05.30 uur vertrekken er bussen vanuit het centrum van Aguas Calientes die ongeveer twintig minuten later Machu Picchu bereiken. Zorg dus dat je daar overnacht. Op die manier ben je als eerste bij de poort als deze om 06.00 uur opengaat en heb je het rijk nog enigszins voor jezelf alleen. 

Wil je het Machu Picchu meemaken van vóór de toeristenmassa? Hike dan de ‘nieuwe Incatrail’ in twee dagen van Cusco naar Choquequirao, een Incastad die qua opzet en architectuur gelijkenissen vertoont met Machu Picchu — hij ligt op een geïsoleerde locatie in een bergachtig landschap. Deze ruïnes liggen hemelsbreed slechts 45 kilometer van Machu Picchu af, maar worden nauwelijks bezocht. Vanaf € 383 p.p. (4 dagen).
Nog wilder zijn de op 3100 meter hoogte en in een nevelwoud verscholen ruïnes van Kuelap in de Utcubambavallei in het noorden van Peru. Dit pre-Inca-complex stamt uit de zesde eeuw voor Christus. Dat maakt Kuelap drie keer zo oud als Machu Picchu. De ruïnes zijn volledig overwoekerd en nog in oorspronkelijke staat. Bezoek de ruïnes met een tour vanuit Chachapoyas, of neem een bus naar Tingo.

7. Petra, Jordanië 

Zo druk is het echt in Petra, Jordanië. Foto's: Getty Images

De befaamde rotsstad Petra in Jordanië is ongetwijfeld een van de indrukwekkendste antieke steden ter wereld. De Nabateeërs, een Arabisch handelsvolk, hakten hier tempels, tombes en talloze bijgebouwen uit het steen. Het bekendste gebouw is waarschijnlijk Al- Khazneh, de Schatkamer, waarvan alleen de façade zichtbaar is en niet het interieur. Onderzoek wees onlangs uit dat het gebouw niet als tempel diende, maar als koninklijk graf. Het gros van de bezoekers bewandelt een kilometer lange kloof om in Petra te komen. De scheur in het gesteente is ongeveer 150 meter hoog en op sommige plekken zó smal dat het warmte, daglicht en geluid buitenhoudt. Het eerste gebouw dat opduikt is het eerdergenoemde Al-Khazneh, een magisch gezicht. Toegang tot het complex kost je € 65 per dag.
Als je echter de kloof laat voor wat het is en een omweg neemt, heb je een fantastisch bovenperspectief op Petra en Al-Khazneh. Het is het best om de Al-Khubtha Trail te lopen aan het einde van de dag, als de temperatuur daalt en de zon langzaam onder de horizon zakt. 

Zo beleef je ook de andere Wereldwonderen buiten de gebaande paden.

Echt het rijk voor jezelf? Petra is weliswaar de grootste, maar niet de enige woestijnstad die werd gesticht door de Nabateeërs, een Arabisch volk uit de klassieke oudheid. Ook nabij het Saoedi-Arabische Madain Saleh hakten zij monumentale graftombes uit torenhoge rotspartijen. De ruïnes wedijveren met die van Petra wat betreft schoonheid, hoewel ze meer te lijden hebben gehad onder de tand des tijds. Ook hier zijn de meeste bouwwerken graftomben met mysterieuze inscripties, omringd door een genadeloze woestijn. Maar in tegenstelling tot Petra hoef je niet in de rij te staan om ze van dichtbij te bewonderen.

10. Santorini, Griekenland

Zo druk is het echt in Santorini, Griekenland. Foto's: Getty Images

Het Griekse vulkaaneiland Santorini is het Cycladische paradepaardje. Het laat zich raden waarom: het is een spectaculaire belevenis aan te komen varen over de krater − die ieder moment weer kan uitbarsten − en de zwarte vulkaanwand zien op te rijzen uit zee. Hier besef je pas goed dat de Cycladen de toppen van een onderzeese bergketen vormen. Ook voor het 270 meter hoge uitzicht vanaf de rand schieten superlatieven tekort. Cruiseschepen formaatje speelgoedboot varen af en aan, nationaliteiten van over de hele wereld krioelen door de nauwe steegjes in de hooggelegen hoofdstad Fyra en laten zich op ezeltjes vervoeren, over het slingerpad de kraterwand op. In Oia en Fyra, de twee bekendste dorpen, klonteren veel reizigers samen om elkaars Instagram-beelden te kopiëren. Terwijl de meesten zich hier verdringen, plof jij neer op de traptreden van het ertussenin gelegen Imerovigli. Voor een echtere versie van het eilandleven wijk je uit naar dorpjes als Emporio en Megalochori. 

Wil jij ook een bezoek brengen aan Santorini? Zo kost een volle week op het Cycladische eiland je nog geen €1000. 

6. Slot Neuschwanstein, Duitsland

Zo druk is het echt bij Slot Neuschwanstein in Duitsland. Foto's: Getty Images en Flickr

Voordat corona ten tonele verscheen werd Slot Neuschwanstein in Duitsland jaarlijks door zo’n 1,3 miljoen mensen bezocht. In een volgepakt treintje omhoog en een half uurtje achter een gids aanhollen; het is nou niet bepaald de magische ervaring die je met zo’n sprookjesachtig kasteel associeert. Maar waar een wil is, is een weg. Neem bijvoorbeeld de Maximiliansweg. Als je etappe 7 (13,2 kilometer) van dit langeafstandspad loopt, kom je zowel langs Slot Hohenschwangau en Slot Neuschwanstein. Terwijl de dagjesmensen blijven hangen op de Marienbrücke, wandel jij al zigzaggend omhoog en geniet je intussen van mooie doorkijkjes richting het kasteel.

Is het kasteel jou om het even? Laat Neuschwanstein dan links liggen en tuf een stukje verder. Slechts vijftien kilometer verderop ligt Slot Linderhof, een dotje van een paleis met bijgebouwen in oriëntaalse stijl en een dramatische achtergrond. De ligging van Slot Herrenchiemsee is zowaar nog bijzonderder, op een eiland in een meer. In tegenstelling tot Slot Neuschwanstein is een rondleiding hier ten zeerste aan te raden. Onder leiding van een gids struin je door een spiegelzaal die groter is dan de imposante hal in het Kasteel van Versailles.

Zo ervaar je nog meer populaire bestemmingen in Europa weg van de massa. 


8. Taj Mahal, India

Het witmarmeren bouwwerk Taj Mahal in het Indiase Agra doet nog het meest denken aan een paleis van een Maharadja, maar het is eigenlijk een graftombe. Het mausoleum werd in de zeventiende gebouwd door Sjah Jahan voor zijn grote liefde Mumtaz Mahal, die in 1631 in het kraambed was overleden. Veel reizigers zien de Taj Mahal dan ook als een ultiem eerbetoon aan de liefde. Op welke tijd van de dag je ook gaat: als reiziger sta je gegarandeerd in een lange rij van toeristen én Indiërs die het mausoleum en de tuinen komen bewonderen. Jaarlijks bezoeken zo'n acht miljoen mensen het mausoleum, waarvan ruim een miljoen van buiten India. Veel reizigers komen van een koude kermis thuis: zo indrukwekkend als de Taj Mahal van buiten is, zo steriel is het vanbinnen.
Als je per se de Taj Mahal vanbinnen wilt zien - of de tuinen wilt bewonderen - dan loont het om zo vroeg mogelijk te gaan en minimaal een uur voordat de deuren open gaan in de rij te gaan staan. De deuren openen een half uur voor zonsopgang en sluiten een half uur na zonsondergang. Als je je kaartje vooraf online koopt, hoef je niet ellenlang in de wachtrij te staan. Bijkomend voordeel van vroeg gaan is dat je de zon op ziet komen en de Taj prachtig gereflecteerd wordt in het water van de fonteinen. 
Hecht je er niet zoveel belang aan om door de tuinen van het mausoleum te lopen of deze van binnen te zien? Stap dan in een van de bootjes en steek de Yamuna-rivier achter het paleis over. Al vanaf het water heb je mooi zicht op het paleis, maar al wandelend langs de oever aan de overzijde kun je in alle rust genieten van het uitzicht. Om je heen zijn Indiërs aan het werk op het land en lopen geitjes rond te banjeren. Een mooie manier om een van de grootste bezienswaardigheden van India te zien én in contact te komen met de locals.

Maar wist je dat er ook een baby-Taj bestaat? Net als de echte Taj Mahal ligt de tombe van Itimad ud-Daulah in Agra en is deze opgetrokken uit wit marmer. Dit is echter geen ode van de ene geliefde aan de andere, maar een ode van kind aan ouders: de tombe werd gebouwd door Nur Jahan, de vrouw van Mogolheerser Jahangir, voor haar vader en moeder. Het bouwwerk werd afgemaakt in 1628, terwijl aan de echte Taj werd begonnen is 1632: het wordt dan ook gezien als een schets voor de befaamde Taj Mahal.

9. Trolltunga, Noorwegen

Zo druk is het echt bij de Trolltunga in Noorwegen. Foto's: Getty Images

Wie de Trolltunga - wat zoveel betekent als ‘de tong van de trol’ - niet kent, heeft onder een steen geleefd. Dankzij Instagram en de Netflix-serie Ragnarök kent vrijwel iedereen hem. En niet onterecht, want de Trolltunga is zonder enige twijfel een van de indrukwekkendste klifpartijen in Noorwegen. De platte uitstulping torent ongeveer zevenhonderd meter boven het Ringedalsvatnet-meer uit. Een uitputtende hike van zeven tot tien uur over 28 kilometer beschermt de rots helaas niet tegen overtoerisme. In tien jaar tijd groeide het aantal jaarlijkse bezoekers van achthonderd tot honderdduizend. Je staat er dan ook met tweeduizend anderen in de rij voor een surrogaat-serene-selfie, met een gemiddelde wachttijd van één tot anderhalf uur. Maar niet als je een Sunset/Sunrise-tour boekt bij Trolltunga Active (€ 399 p.p). Terwijl de anderen afdalen richting hun hotel, blijf jij slapen in een Arctic Dome. Nog beter: bind sneeuwschoenen onder en maak de wandeling in de sneeuw tijdens een Winter Wonderland Sleepover-avontuur, € 439 p.p. Zorg vooraf voor een goede uitrusting. Tijdens de wandeling heb je geen mobiel bereik. Alleen voor mensen met een goede conditie. 
Trolltunga Adventures biedt eveneens tweedaagse tochten aan met een gids, inclusief kampeergerei en maaltijden, voor €360 per persoon.  

Nog meer Noorse topattracties weg van de massa? Het kan!


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!