image
Jelle Canipel

Noorse topattracties weg van de massa? Het kan

Van de met rode huisjes omzoomde fjorden in Vestland tot de met sneeuw bedekte bergplateaus in de Lofoten: een reis door Noorwegen is een aaneenschakeling van hoogtepunten. Hoogtepunten die je helaas zult delen met grote groepen medereizigers. Tenzij je onze zeven tips opvolgt ...

Foto's door: Jelle Canipel

1. Las meerdere pitstops in langs de Flåmsbana

Noorse topattracties weg van de massa.Ruige bergwanden en prachtige groene vlaktes met hier en daar een afgelegen gehucht met rode huisjes.

Rust, dat is het gevoel dat overheerst als we door het treinraampje turen en de Noorse landschappen aan ons voorbij zien trekken: ruige bergwanden en prachtige groene vlaktes met hier en daar een afgelegen gehucht met rode huisjes die me doen denken aan Pippi Langkous. De Flåmsbana, tussen Myrdal en Flåm, behoort tot de steilste spoortrajecten ter wereld. Zo kalm als de omgeving is, zo druk kan het in de treinstellen zijn. De trein wordt dagelijks bevolkt door grote aantallen toeristen. Langs de treinroute liggen negen stations. Ter hoogte van de Kjossfossen, een waterval met een eigen perron, last de machinist een fotostop in van vijf minuten. Wij nemen het heft in eigen handen door ook op andere plekken uit te stappen. Een aanrader is Kårdal. Het perron bij dit roodgekleurde gehucht is helaas buiten gebruik. Het is wel mogelijk om erheen te lopen vanaf Blomheller, het dichtstbijzijnde station op twee kilometer afstand. Hier genieten de Noren van het buitenleven en is het heerlijk wegdromen. Hoewel het land ongekend populair is, krijgen we hier alsnog het gevoel dat we alleen zijn. De prijs van een treinkaartje is afhankelijk van het seizoen.


2. Bezoek de Lofoten buiten het hoogseizoen

De lente is misschien niet de meest ideale periode qua weer, maar het voordeel is dat we bijna geen toeristen tegenkomen. Foto: Jelle CanipelDe lente is misschien niet de meest ideale periode qua weer, maar het voordeel is dat we bijna geen toeristen tegenkomen. 

De Lofoten vormen een eilandengroep op 68 graden noorderbreedte en liggen dus boven de poolcirkel. Het klimaat is er vrij mild; dit komt door een warme golfstroom vanuit Mexico. De archipel is zeer geliefd onder fotografen en wandelaars, omdat het een adembenemende natuur te bieden heeft: ruige, spitse bergen, fjorden en meren, pittoreske vissersdorpjes, de middernachtzon, het noorderlicht en sneeuwrijke winters. Eind april, de periode waarin wij de Lofoten aandoen, is misschien niet de meest ideale periode qua weer, maar het voordeel is dat we bijna geen toeristen tegenkomen. We huren een huisje op een van de eilanden en maken van daaruit dagtrips. Een van deze dagtochten voert ons naar Offersøykammen, een kleine bergpiek die oprijst uit het turbulente water van de Nappstraumen, aan de westelijke rand van Vestvågøya. Omdat er nog veel sneeuw ligt is het normaal gesproken niet gemakkelijk om tot bepaalde hoogtes te komen, maar wij ervaren geen problemen. Aan het eind worden we beloond met een prachtig uitzicht. Lekker ruig! De trail gaat van start langs de E10 vanuit Leknes (één kilometer na de brug).


3. Verken de mystieke bergen rond Leknes

Wandelen in de bergen rond Leknes. Foto: Jelle CanipelWandelen in de bergen rond Leknes. 

Tijdens het wandelen in de bergen rond Leknes krijgen we te maken met wisselvallig weer. Sneeuw, regen, zon en mist − we ervaren alle seizoenen in één dag. Soms zakken we tot onze heupen in de sneeuw. Ploeteren hoort erbij! Op de Lofoten word je gelukkig nooit teleurgesteld. Elke inspanning blijkt de moeite waard. Telkens weer genieten we van het immense decor. Het is alsof we door een schilderij wandelen. Eigenlijk wordt de mystieke kant van Noorwegen alleen maar benadrukt door het grauwe weer. En ook voor fotografie is het een voordeel − de bergen die recht uit de zee steken en omringd zijn door grijze wolken of mist worden er alleen maar fotogenieker op. Onthoud wel dat een ongelukje in een klein hoekje schuilt. Ken je seizoenen en bereid je goed voor. Planning is key.


4. Ga raften over de Raundal-rivier

Bang of niet; iedereen zou deze kick een keertje moeten ervaren. Foto: Jelle CanipelBang of niet: iedereen zou deze kick een keertje moeten ervaren.

Even acclimatiseren. Het is ijskoud en het regent. Voordat we in de raft stappen en ons laten meevoeren door het wilde water in de Raundal-rivier, worden we door onze gids onderworpen aan een examen. De opdracht: van een waterval afglijden en bewijzen dat we uit een stroomversnelling kunnen zwemmen. Als we allemaal geslaagd zijn, kunnen we vertrekken. De kou is al gauw verdreven door de adrenaline die door ons bloed gutst. We hebben al meerdere keren geraft, maar nog nooit zijn we zo te wild tekeergegaan. Natuurlijk bestaat de kans dat we overboord vallen of dat de raft omkiepert, maar dat hoort er nou eenmaal bij. De veiligheidsinstructies zijn echter duidelijk en er is altijd een professional in de buurt. Het doel is vooral genieten van de natuurlijke omgeving en een kick krijgen van de stroomversnellingen die we overwinnen. Van de omgeving zag ik weinig, maar dat laatste is gelukt! Noorwegen behoort tot de beste raftbestemmingen van Europa. Bang of niet: iedereen zou deze kick een keertje moeten ervaren. Een rafttocht kost € 125 per persoon.


5. Hike naar de Trolltunga (en heb het rijk voor je alleen)

​​​​​Tijdens een tweedaagse hike naar de Trolltunga mijden we niet alleen de toeristenmassa, maar kunnen we ook de zonsondergang meemaken. Foto: Jelle CanipelTijdens een hike naar de Trolltunga kunnen we ook de zonsondergang meemaken.

De Trolltunga, wat zoveel betekent als ‘de tong van de trol’, is zonder enige twijfel een van de indrukwekkendste klifpartijen in Noorwegen. De platte uitstulping torent ongeveer zevenhonderd meter boven het Ringedalsvatnet-meer uit. Omdat het een wereldberoemde plek is, die druk wordt bezocht, kiezen wij voor een tweedaagse hike met overnachting (circa 27 kilometer retour). Op die manier mijden we niet alleen de toeristenmassa, maar kunnen we ook de zonsondergang en -opkomst meemaken. Het pad staat goed aangegeven. Bordjes laten ons regelmatig weten hoe ver het nog is. Het duurt ongeveer tien uur voordat we boven zijn. Al zijn we de inspanning snel vergeten als we het magnifieke uitzicht waarnemen. Naast ons is er bijna niemand te bekennen. We hebben het rijk praktisch voor onszelf. ’s Avonds wordt het serieus fris, tegen het vriespunt aan, maar rond het kampvuurtje is het onverminderd gezellig. Zorg vooraf voor een goede uitrusting. Tijdens de wandeling heb je geen mobiel bereik. Alleen voor mensen met een goede conditie. Trolltunga Adventures biedt tweedaagse tochten aan met een gids, inclusief kampeergerei en maaltijden, voor € 360 per persoon.  


6. Ga mountainbiken of vissen rondom Flåm

Rust, dat is het gevoel dat overheerst als we door het treinraampje turen en de Noorse landschappen aan ons voorbij zien trekken. Foto: Jelle CanipelRust, dat is het gevoel dat overheerst  als we de Noorse landschappen aan ons voorbij zien trekken. 

Het traject dat de Flåmsbana aflegt is twintig kilometer lang en loopt door een berglandschap met grillige rotspartijen, talloze tunnels en snelstromende watervallen. Wil jij het traject op alternatieve wijze beleven? Neem dan de trein van het laaggelegen Flåm naar het hooggelegen Myrdal, en stap daar vervolgens op een mountainbike, waarna je langs de rivier weer terugfietst naar Flåm. Er zijn een paar steile afdalingen op het begin, maar daarna kun je je eigen tempo weer oppakken. De tocht is goed te doen, ongelooflijk mooi en zéér spectaculair, vanaf € 35 p.p. Vind je het mountainbiken toch te spannend? Neem dan een kijkje bij de rivier de Flåmselven, die geliefd is onder Noorse vissers. Misschien mag je ze wel helpen met het vangen van zalm. ’s Avonds staat diezelfde vers gevangen vis trouwens op de menu’s in de knusse restaurants in Flåm.


7. Bewonder de Stalheimsfossen en Sivlefossen vanuit het comfort van je auto

over de Stalheimskleiva, een van de steilste wegen in Noord_Europa, passeer je twee krachtige watervallen_ de Stalheimsfossen en Sivlefossen. Foto: Jelle CanipelOver de Stalheimskleiva passeer je twee krachtige watervallen: de Stalheimsfossen en Sivlefossen.

Als je omhoog (of omlaag) slalomt over de Stalheimskleiva, een van de steilste wegen in Noord-Europa, passeer je twee krachtige watervallen: de Stalheimsfossen en Sivlefossen. Beide zijn populair onder dagjesmensen. Als je pech hebt puilen de parkeerplaatsen uit met auto’s en bussen. Als je die chaos liever omzeilt, kun je je auto ook in een van de haarspeldbochten neerzetten, en van een afstand naar de tuimelende watervallen kijken. Eigenlijk biedt elke bocht een uitkijkmogelijkheid − in de ene zie je de Stalheimsfossen beter, terwijl je in de andere bocht de Sivlefossen beter ziet liggen. Het verderop gelegen Nærøydalen-vallei, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijkt, is een perfect plek voor een picknick. Er is ook een mooie camping: Nærøydalen.


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.