Angkor Wat van het gebaande pad: zo regel je het image
Getty Images

Angkor Wat van het gebaande pad: zo regel je het

Jaarlijks bewonderen naar schatting ruim een miljoen reizigers de ruïnestad Angkor Wat in Cambodja. Wie niet tussen de drommen toeristen wil lopen, moet het slim aanpakken. Wij vertellen je hoe!

Hoe werd Angkor Wat ontdekt?

In de tweede helft van de negentiende eeuw kwamen een handjevol Europese avonturiers thuis met wilde verhalen over een bizarre stad, verloren in de jungle van wat nu Cambodja is. Niemand geloofde ze, totdat in 1860 de Franse ontdekker Henri Mouhot zijn tekeningen en beschrijvingen publiceerde van een gigantisch tempelcomplex: Angkor Wat. Het oude religieuze en administratieve centrum van het Aziatische Khmerrijk was in de negentiende eeuw, op enkele boeddhistische monniken na, reeds honderden jaren verlaten en heroverd door de natuur. Na Mouhots ontdekking werd vrijwel onmiddellijk begonnen aan de restauratie van het complex — een van de belangrijkste architectonische hoogstandjes uit de geschiedenis van de mensheid. Een mammoetproject dat nog steeds niet is afgerond. Tegenwoordig is het maar liefst vierhonderd vierkante kilometer grote terrein − het kost zeker drie dagen om het te doorkruizen − een van de grootste trekpleisters op aarde. Jaarlijks bewonderen naar schatting een miljoen reizigers de meer dan honderd stenen tempels (alle andere gebouwen van de stad waren gemaakt van hout en zijn verloren gegaan). Daardoor verandert Angkor Wat in rap tempo.

Bezoek Angkor Wat in de vroege ochtend

Toch zijn er nog manieren om het complex voor jezelf te hebben. Immers, het gebied is zo groot dat er nog steeds tal van plekken zijn waar amper iemand komt en je nog steeds de gecombineerde kracht van de donkere jungle en een verre beschaving tot op je bot voelt. De beste manier om je alleen te wanen in de ruïnestad is door vroeg uit de veren te gaan. Ga bij zonsopkomst en stop niet (zoals iedereen) bij de toegangspoort en het water, maar loop direct door naar binnen.  Bekijk vervolgens de zonsopkomst niet bij de ingang, maar vanaf de oostkant.

Voor wie durft ...

Als je het echt avontuurlijk wilt aanpakken, breng je de nacht door in Angkor Wat. Blijf bij het vallen van de nacht in het gebied of arriveer al om vier uur ’s nachts. Rechts voor de hoofdingang kun je met een brommer een onverharde weg oprijden. Je arriveert zo aan de achterkant van Angkor Wat. Koop wel van tevoren een kaartje en vraag een local om je te helpen − het is en blijft een raar tijdstip.

Het alternatief voor Angkor Wat: Wat Phou, Laos

Wat Phou, Laos. Foto: iStock

Wil je het echt anders aanpakken? Ga dan naar het zuiden van buurland Laos. Wat Phou is de minder bekende, maar oudere broer van Angkor Wat. Het tempelcomplex tamt uit de negende eeuw en deed kortstondig dienst als de hoofdstad van het Khmer-rijk. Als je de imposante trap beklimt, geniet je van een panorama op de wijde omgeving.


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!