image
iStock

Zo beleef je de 7 Wereldwonderen buiten de gebaande paden

Natuurlijk wil je de 7 Wereldwonderen beleven. Van de Taj Mahal tot Machu Picchu, van de Chinese Muur tot Petra, van Chitzen Itza en Cristo Redentor tot het Colosseum: het zijn stuk voor stuk bouwwerken die je versteld doen staan en die je reis onvergetelijk maken, maar je moet ze delen met een alsmaar groeiend aantal reizigers. Daardoor ontbreekt een stukje echte reisbeleving. Het kán ook anders. Ga voor reizen 2.0, ga voor échte beleving en beleef de Wereldwonderen op een break-even manier.

1. De Chinese Muur in China

Aan de noordgrens van het Chinese rijk werd eeuwenlang gewerkt aan verschillende verdedigingsmuren, die later werden samengevoegd en bekend werden onder de naam Chinese Muur. Het grootste gedeelte van de 8850 kilometer lange muur — de Chinese Muur is even lang als de Mount Everest hoog is — stamt uit de Ming-dynastie (1368-1644 na Christus).

Zo doet iedereen het

Een bezoek aan de Chinese Muur is een populaire dagtrip vanuit Beijing. En dan met name het deel bij Badaling, op slechts anderhalf uur reizen van de hoofdstad. De goede staat van dit stuk maakt dat de muur hier goed begaanbaar is.

Zo doe je het op de Columbus-manier

Jij zoekt de minder drukke delen van de muur op, bijvoorbeeld de deels gerestaureerde stukken bij Jinshanling en Huanghuacheng of de nauwelijks gerestaureerde stukken bij Jiankou en bij Zhuangdaokou. Vooral voor de twee laatstgenoemde moet je avontuurlijk ingesteld zijn, maar dan ben je ook de enige. Het gedeelte ten noorden van Datong en nabij de forten van Hongcibao en Deshengbao wordt beschouwd als ‘vergeten’. Hier zijn mensen neergestreken die de muur als woonruimte gebruiken, bijvoorbeeld door tegen de muur aan te bouwen of een huis in de muur uit te houwen.


2. Machu Picchu in Peru

Machu Picchu

Inca-stad Machu Picchu in de Peruviaanse Andes werd nooit door de Spaanse veroveraars ontdekt en daardoor ook niet vernietigd. Er bestaan verschillende theorieën over de functie van de stad, die is opgedeeld in een woonzone met middenin een groot plein, een militaire zone en een godsdienstige zone. De populairste theorie is dat Machu Picchu een buitenverblijf was voor koningen en andere hoge piefen.

Zo doet iedereen het

Sinds 2019 heeft de overheid het aantal toegangsbewijzen beperkt. Per dag zijn nog maar 2500 tickets beschikbaar, waarvan slechts vierhonderd toegang verschaffen tot de top van de berg. De meeste bezoekers proberen dan ook koste wat het kost een kaartje te bemachtigen.

Zo doe je het op de Columbus-manier

Jij ontdekt alternatieven zoals de ruïnes van Kuelap in de Utcubamba-vallei in het noorden van Peru. Dit pre-Inca-complex stamt uit de zesde eeuw voor Christus. Dat maakt Kuelap drie keer zo oud als Machu Picchu. De ruïnes zijn volledig overwoekerd en nog in oorspronkelijke staat. Een ander alternatief is Choquequirao, een Incastad die qua opzet en architectuur gelijkenissen vertoont met Machu Picchu — ze ligt op een geïsoleerde locatie in een bergachtig landschap. Maar omdat de ruïnes uitsluitend te bereiken zijn na een tweedaagse hike vanuit Cuzco vind je er nauwelijks toeristen.

 

3. Cristo Redentor (het Christusbeeld) in Rio de Janeiro, Brazilië

De Braziliaanse stad Rio de Janeiro wordt letterlijk overschaduwd door de 710 meter hoge Corcovado-berg en het 38 meter hoge beeld van Christus de Verlosser, gebouwd in 1931. Vanaf het platform aan de voet van het beeld heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Zo doet iedereen het

Toeristen maken gretig gebruik van het treintje naar boven. Het ritje duurt twintig minuten en kost ongeveer € 15 retour. Daarnaast rijden er privébusjes.

Zo doe je het op de Columbus-manier

Jij trotseert de Corcovado-berg te voet door een paadje in te slaan achter de voormalige kunstschool in Parque Lage in de wijk Jardim Botânico. Dit verborgen paadje slingert door met kapucijnaapjes gevulde bossen en langs watervallen naar het drukke platform aan de voet van het Christusbeeld. Op deze manier geniet je optimaal van de omgeving alvorens je héél eventjes in de drukte te begeven.


4. Colosseum in Rome, Italië

Denk je aan Rome, dan denk je aan het Colosseum, een van de zeven moderne wereldwonderen. Het grootste amfitheater van Italië stamt uit het Romeinse tijdperk (80 voor Christus). Gladiatoren vochten er, onder toeziend oog van maximaal vijftigduizend toeschouwers, tot de dood. Ook dierengevechten waren populair. Onder de grond was een gangenstelsel gebouwd met kooien en liften, waardoor er tientallen wilde dieren tegelijk losgelaten konden worden in de arena.

Zo doet iedereen het

De doorsnee toerist staat urenlang in de rij voor een toegangskaartje, wandelt een uurtje door het gangenstelsel en schiet een kiekje van het strijdveld.

Zo doe je het op de Columbus-manier

Jij begint je dag op de nabijgelegen Palatijn, een van de zeven heuvels van Rome, en in het Forum Romanum, het geruïneerde Romeinse overheidscomplex. Via de zuidingang van het forum loop je door naar het Colosseum. Je Palatijn-ticket is tevens je ticket voor het amfitheater. Op deze manier vermijd je de lange rij. Ook een aanrader: je kunt het Colosseum in de avond bezoeken, als het verlicht en veel minder druk is. Kijk voor tijden en tickets op coopculture.it.


5. Taj Mahal in Agra, India

Taj Mahal

Het witmarmeren bouwwerk Taj Mahal in het Indiase Agra doet nog het meest denken aan een paleis van een Maharadja, maar het is eigenlijk een graftombe. Het mausoleum werd in de zeventiende gebouwd door Sjah Jahan voor zijn grote liefde Mumtaz Mahal, die in 1631 in het kraambed was overleden. Veel reizigers zien de Taj Mahal dan ook als een ultiem eerbetoon aan de liefde. 

Zo doet iedereen het

Op welke tijd van de dag je ook gaat: als reiziger sta je gegarandeerd in een lange rij van toeristen én Indiërs die het mausoleum en de tuinen komen bewonderen. Jaarlijks bezoeken zo'n acht miljoen mensen het mausoleum, waarvan ruim een miljoen van buiten India. Veel reizigers komen van een koude kermis thuis: zo indrukwekkend als de Taj Mahal van buiten is, zo steriel is het vanbinnen. 

Zo doe je het op de Columbus-manier

Als je per se de Taj Mahal vanbinnen wilt zien - of de tuinen wilt bewonderen - dan loont het om zo vroeg mogelijk te gaan en minimaal een uur voordat de deuren open gaan in de rij te gaan staan. De deuren openen een half uur voor zonsopgang en sluiten een half uur na zonsondergang. Als je je kaartje vooraf online koopt, hoef je niet ellenlang in de wachtrij te staan. Bijkomend voordeel van vroeg gaan is dat je de zon op ziet komen en de Taj prachtig gereflecteerd wordt in het water van de fonteinen. 
Hecht je er niet zoveel belang aan om door de tuinen van het mausoleum te lopen of deze van binnen te zien? Stap dan in een van de bootjes en steek de Yamuna-rivier achter het paleis over. Al vanaf het water heb je mooi zicht op het paleis, maar al wandelend langs de oever aan de overzijde kun je in alle rust genieten van het uitzicht. Om je heen zijn Indiërs aan het werk op het land en lopen geitjes rond te banjeren. Een mooie manier om een van de grootste bezienswaardigheden van India te zien én in contact te komen met de locals. 


6. Petra in Jordanië

De befaamde rotsstad Petra in Jordanië is ongetwijfeld een van de indrukwekkendste antieke steden ter wereld. De Nabateeërs, een Arabisch handelsvolk, hakten hier tempels, tombes en talloze bijgebouwen uit het steen. Het bekendste gebouw is waarschijnlijk Al- Khazneh, de Schatkamer, waarvan alleen de façade zichtbaar is en niet het interieur. Onderzoek wees onlangs uit dat het gebouw niet als tempel diende, maar als koninklijk graf.

Zo doet iedereen het

Het gros van de bezoekers bewandelt een kilometer lange kloof om in Petra te komen. De scheur in het gesteente is ongeveer 150 meter hoog en op sommige plekken zó smal dat het warmte, daglicht en geluid buitenhoudt. Het eerste gebouw dat opduikt is het eerdergenoemde Al-Khazneh, een magisch gezicht. Toegang tot het complex kost je € 65 per dag.

Zo doe je het op de Columbus-manier

Jij neemt een omweg, de Al-Khubtha Trail, in plaats van de weg door de kloof. Deze route voert je bovenlangs. Je kijkt dus constant vanuit een bovenperspectief op Petra. Dat geldt ook voor Al-Khazneh. De beste tijd om de trail te lopen is aan het einde van de dag, als de temperatuur daalt en de zon langzaam onder de horizon zakt. Door de huidige situatie in het Midden-Oosten blijven de toeristen weg en heb je het complex vrijwel helemaal voor jou alleen. Uit betrouwbare bron weten we dat het gebied veilig te bereizen is, maar houd natuurlijk wel de actuele reisadviezen in de gaten.


7. Chichén Itzá in Mexico

Op weinig andere plekken op aarde zijn er zoveel Maya-overblijfselen te vinden als in de jungle van de Oost-Mexicaanse provincie Yucatán. Een van de bekendste is de vijfde-eeuwse Mayastad Chichén Itzá. De stad was niet alleen een belangrijk regionaal handelscentrum, maar vervulde ook een belangrijke religieuze en ceremoniële functie. Vijf eeuwen later, in de tiende eeuw, namen de Tolteken − de voorlopers van de Azteken − er hun intrede. Deze samensmelting luidde het begin in van de Maya-Tolteekse dynastie. Op het complex liggen onder andere een klooster, een sterrenwacht, cenotes (onder water gelopen grotten) en de centrale piramide van Kukúlcan.

Zo doet iedereen het

Op of rond 20 maart en 22 september is het topdrukte in Chichén Itzá. Dat heeft te maken met de zon, die dan precies in lijn staat met de piramide van Kukúlcan en een slangachtige schaduw op de trap van de piramide projecteert. Toegang tot de Mayastad kost ongeveer € 12.

Zo doe je het op de Columbus-manier

Jij vergaapt je in alle rust aan de Piramide van de Tovenaar in het vijfde-eeuwse Uxmal, tachtig kilometer ten zuiden van de stad Mérida. Uxmal is een van de minder bekende Mayasteden in Yucatán en trekt dan ook een stuk minder toeristen aan. Het is moeilijk voor te stellen dat er eens 25.000 mensen woonden. Ook de imposante ruïnes van de Mayastad Calakmul, die vanwege hun afgelegen locatie weinig bezoekers trekken, zijn de moeite waard. Als het volle maan is, kun je proberen een wacht zover te krijgen dat hij je ’s nachts het terrein op laat. Dat is officieel niet toegelaten, dus wees voorzichtig en vriendelijk. Een bezoek in de vroege ochtend is een goede tweede.

 

Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Wil jij ook op virtuele wereldreis? Bestel Columbus-editie 100/101 nu in onze webshop!