Jordanië image

Jordanië


Reisgids

Jordanië
Azië
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Jordanië ligt in het Midden-Oosten en wordt omringd door Israël, de Westelijke Jordaanoever, Irak, Syrië en Saudi-Arabië. Het grenst ook aan de Jordaanrivier en de Dode Zee. Het inwonersaantal van het land komt uit op zo’n 6,5 miljoen inwoners. Er heerst voornamelijk een woestijnklimaat in Jordanië, het westen heeft meer weg van een mediterraan klimaat.

De labyrintische downtown van de hoofdstad is Amman is een must-see. Je vindt er spectaculaire Romeinse ruïnes zoals het Romeinse theater, de citadel, maar ook moskeeën, kleurrijke marktjes en koffiehuizen die centraal staan in het Jordaanse leven. Daarnaast zijn er vele goede restaurants, uitgaansgelegenheden en winkels om te shoppen. Bezoek ook eens het grote kruisvaarderskasteel in Kerak op zo’n 125 kilometer vanaf Amman.

Petra is een historische stad die tot een van de zeven wereldwonderen behoort. De stad is gelegen tussen rotsen en kloven. De Al-Khazneh, ook wel de Schatkamer van Petra genoemd is wellicht het bekendste monument bestaande uit roze-roodachtige rotsen. Bezoek ook het voormalige klooster en het grootste gebouw in Petra, El Deir. De stad heeft zoveel ‘schatten’ dat je aan een dag misschien niet eens genoeg hebt.
De stad Jerash wordt, naast Italië, gezien als een van de grootste en best bewaarde plaatsen met Romeinse architectuur in de wereld en is een uitgebreide archeologische site.

Dana Wildlife Reserve is voor de liefhebbers van wilde dieren een must, maar het is ook een prachtige plek om te wandelen of te hiken. Het centrale punt van het reservaat is het 15e eeuwse dorp van Dana gelegen bij een afgrond met uitzonderlijk uitzicht over de vallei.

Voor een relaxte zonvakantie ga je naar Akaba, de enige havenstad van Jordanië. Gelegen aan de Rode Zee kun je lekker op het strand liggen, maar je kunt ook deelnemen aan duik- of snorkelexcursies en de koraalriffen bewonderen. Akaba is tevens het vierlandenpunt, waar je met helder weer uitzicht hebt over Israël, Egypte en Saudi-Arabië. In de omgeving kun je in Rihab een bezoek brengen aan de St. Gregoriuskerk, of naar de mooie Wadi Rum woestijn. In de badplaats Tala Bay kun je tot rust komen op de stranden. Wandel door de jachthaven, of trek door het achterland om over de door Romeinen aangelegde Via Traiana Nova te rijden en de Sharah bergen te zien.

In dit Arabische land is veel te ontdekken voor klimmers, natuurliefhebbers en cultuurreizigers.

Wat zegt de community

(12)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Het Klooster
Het Klooster
Petra
Sandral
Al Khazneh - De schatkamer
Al Khazneh - De schatkamer
Petra
BjornSnelders
Overnachten bij de bedoeïen in Umm Sayhoun
Overnachten bij de bedoeïen in Umm Sayhoun
Petra
BjornSnelders

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Jordanië van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Jordanië dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Jordanië:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Jordanië kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: jordaanse dinar (JOD). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  30 januari – Verjaardag van Koning Abdullah

  22 maart Dag van de Arabische Liga
  Op deze dag werd de Arabische Liga opgericht met als doel onder andere de relatie tussen Arabische landen te verstevigen.

  April Pasen

  1 mei Dag van de Arbeid

  Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

  25 mei – Onafhankelijkheidsdag
  Viering van de onafhankelijkheid van Transjordanië van het Verenigd Koninkrijk. De naam wordt in 1949 veranderd in Jordanië.

  9 juni - Viering troonbestijging Koning Abdullah

  10 juni Viering van de Grote Arabische Opstand
  De dag dat de Arabische Opstand begon tegen de Ottomanen.

  18 juni t/m 17 juli 2015– Ramadan
  Vastentijd voor de moslims en wordt gezien als zuivering van de ziel en als bedanking voor Allah voor hetgeen wat hij gegeven heeft.

  18 juli t/m 20 juli 2015 – Suikerfeest
  Viering van het einde van de Ramadan met allerlei zoetigheid.

  11 augustus – Viering troonbestijging Koning Hoessein

  23 september – Offerfeest
  Ter nagedachtenis aan Abraham worden er deze dag overal schapen geslacht. Abraham was bereid zijn zoon op te offeren aan God, maar op het laatste moment werd de jongen vervangen door een schaap.

  15 oktober – Islamitsche Nieuwjaarsdag

  14 november De verjaardag van oud-koning Hoessein

 • Jordanië – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Jordanië, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Jordanië gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type DStekker type FStekker type JStekker type G
 • Tijdsverschil: 1 uur later
  De hoofdstad van Jordanië is Amman.
  Het oppervlak van Jordanië is 2,2x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Arabisch.