image
Getty Images

Betaalbaar op vakantie in het Middellandse Zeegebied? Het kan

Wie zon, zee en strand wil binnen Europa komt al snel bij het Middellandse Zeegebied uit. Helaas staan de mediterrane landen er nou niet echt om bekend betaalbaar te zijn. Toch kun je nog steeds een goedkope vakantie regelen, als je weet waar je moet wezen. Met onze tips besteed je een week in het Middellandse Zeegebied onder de €1000! 

1. Cote D'azur, Frankrijk: voorbij de mondaine badplaatsen

Cote D'azur in Frankrijk. Foto: GettyImagesCôte d'Azur is niet per definitie een Côte Duur. Foto: Getty Images

Laat de filmsterren, sportwagens en superjachten achter je, en je zult merken: de Côte d’Azur is niet per definitie een Côte Duur. De kustlijn toont zijn ware aard langs de Route des Crêtes (D141) tussen Cassis en La Ciotat. Breng ook een bezoek aan Parc National des Calanques. Voor een unieke blik op de kalkstenen kliffen, zeegrotten en geheime baaien of calanques, huur je een zeekajak in Cassis en peddel je naar En-vau (45 min), l’Essaïdon en le Devenson (75 min), calanques13.com/en/kayak.html. Ook goed verstopt zijn de eilandjes Île du Petite Gaou en Île du Grand Gaou, beide te bereiken via voetbruggen vanaf het strand van Le Brusc. Via de kronkelende Corniche d’Or, een weg die bij elke bocht nieuwe ‘oehs’ en ‘aahs’ oproept, rijd je van Saint-Raphaël naar Cannes, waar je uiteindelijk afslaat naar het binnenland. Het uitzicht op zee vanuit het dorpje Gourdon is ongeëvenaard. 

Overnachtingen € 400
Eten en drinken € 400
Kajakken € 25
Totaal € 825

2. Kreta, Griekenland: het wilde westen

Ontdek het wilde westen van Kreta, Griekenland. Foto's: Getty ImagesOntdek het wilde westen van Kreta, Griekenland. Foto's: Getty Images

Ga je naar Kreta? Beperk dan je actieradius! Wie in één week het hele eiland wil zien, heeft nergens tijd om de ziel van het eiland te ervaren. Het westen beschikt over de ruigste natuur, zit boordevol kloven, herbergt handenvol idyllische stranden en is een eind weg van de feestoorden en populaire resorts. Het beste uitzicht op de grillige kustlijn heb je vanaf het water. Huur een bootje in Hora Sfakoin (een vaarlicentie is niet nodig) en zet koers richting verborgen strandjes die je voor jezelf hebt en het paradijselijke, doch drukkere, Glyka Nera-strand.

De Samariakloof, even verderop, is een toeristentrekker en kent geregeld opstoppingen – de nauwe doorgangen kunnen het grote aantal wandelaars niet aan. In een gebied zo ruig en onherbergzaam als dit, is natuurlijk een alternatief te vinden: de Imbros-kloof doet niet onder voor zijn populaire tegenbeeld. Op sommige punten is de kloof slechts twee meter breed. De wandelroute erdoorheen is acht kilometer lang en voert richting de zee. Reserveer een tientje p.p. voor een taxi terug naar het startpunt. Aan het begin en einde van de wandeling zijn diverse taveernes waar je tegen lage prijzen kunt bijtanken met een authentieke Griekse maaltijd.

Houd tijdens het roadtrippen vooral ook de My Crete Guide-app in de gaten; hiermee ontdek je welke bezienswaardigheden op je route liggen.

Autohuur € 200
Benzine € 80
Boothuur p.p met 2p. € 60
Imbros-kloof € 10        
Accommodaties € 300
Eten en drinken € 300
Totaal € 950

3. Santorini, Griekenland: zonder Instagram-filter

Genieten in Imerovigli, Santorini, Griekenland. Foto: Getty ImagesGenieten in Imerovigli, Santorini, Griekenland. Foto: Getty Images 

De weg-van-de-massa window is redelijk klein op Santorini: in de zomer is het nergens echt rustig, en in november heb je juist kans dat alles dicht is. In Oia en Fyra, de twee bekendste dorpen, klonteren veel reizigers samen om elkaars Instagram-beelden te kopiëren. Voor een echtere versie van het eilandleven wijk je uit naar dorpjes als Emporio en Megalochori. Voor de beste Griekse smaken van het eiland regel je een tafeltje bij Metaxi Mas. De setting is als een Mamma Mia!-filmdecor: tafeltjes op een pleintje voor de kerk met een waanzinnig uitzicht over het eiland. Reserveren is een must en kan tot middernacht of zelfs later. Bewaar je eetlust! Idealiter beweeg je je voort op een scooter of quad. Maar als je liever beknibbelt op vervoer, koop je voor € 1,80 tot € 2,50 een buskaartje (enkel). De wereldberoemde zonsondergang pak je mee vanaf de rand van de caldera. Terwijl de meesten zich verdringen in Oia en Fyra, plof jij neer op de traptreden van het ertussenin gelegen Imerovigli.

Overnachtingen € 380
Scooterhuur € 100
Eten en drinken € 400
Totaal € 880

4. Cinque terre, Italië: voorbij de drukke dorpen

Cinque Terre in Italie. Foto: Getty ImagesCinque Terre in Italië is dé plek om te wandelen. Foto: Getty Images

Cinque Terre gaat gebukt onder overtoerisme. De vijf fraai gelegen klifdorpjes – Manarola, Vernazza, Corniglia, Monterosse en Riomaggiore – zijn eigenlijk te klein voor de enorme mensenstroom en daardoor onbetaalbaar, een schoolvoorbeeld van vraag en aanbod. Met de Cinque Terre Pass kun je niet alleen drie dagen lang onbeperkt gebruikmaken van de treinen en wandeltrails die de dorpen verbinden, maar zijn óók de treinen naar de directe omgeving inbegrepen. Kies La Spezia, op negen minuten per trein van Riomaggiore, als uitvalsbasis. Het oude stadscentrum zit boordevol goede restaurantjes, de accommodaties zijn lekker betaalbaar en je zit binnen no-time aan de drukbezochte kustlijn. Wie zich niet blind staart op de volgelopen dorpjes, zal zien dat de Cinque Terre-kust helemaal niet ophoudt bij Monterosso. Een wandeltrail van bijna zeven kilometer loopt dóór tot Levanto en leidt naar spectaculaire uitzichten.

Cinque Terre Pass € 47
Accommodaties La Spezia € 150
Eten en drinken € 200
Totaal € 397

5. Ibiza, Spanje: buiten het feestgedruis

Zoek de rust op in Ibiza, Spanje.Zoek de rust op op Ibiza, Spanje.

In tegenstelling tot de westkust, waar je voornamelijk heen moet als je van uitbundige feesten houdt, is het oosten van Ibiza tranquilo. De absurde prijzen – in veel nachtclubs is € 13 voor een biertje eerder regel dan uitzondering – zul je er niet tegenkomen. Een auto is een must. Alleen zo kun je koers zetten richting de mooiste en best verstopte plekken van het eiland, zoals het goudkleurige Aguas Blancas-strand, waar het zelfs in hartje zomer niet al te druk is. Wat meer in het binnenland vind je Terra Masia, Ibiza’s grootse biologische boerderij. Hier worden op biodynamische wijze groenten, fruit en eetbare bloemen verbouwd, en kun je eitjes kopen van de kippen die op het erf rondscharrelen. Ze organiseren er ook rondleidingen, workshops, evenementen en farm-to-table dinners, waarbij chefs worden uitgenodigd om te koken met de boerderijproducten. Ben je meer een ochtendmens? Dan kun je van maandag tot en met vrijdag terecht voor Taste the Farm. Van 10 tot 14 uur laaf je je aan verse vruchten- en groentesappen en wordt ontbijt en lunch voor je bereid. Reserveren is niet nodig, je kunt gewoon komen aanwaaien.

Autohuur € 200
Benzine € 80
Accommodaties € 400
Eten en drinken € 300
Totaal € 980

6. Mallorca, Spanje: van alle markten thuis

Mallorca. Foto: Manon van der ZwaalGeniet tijdens het avondeten in de openlucht van Mallorca. Foto: Manon van der Zwaal

Het erf rond de graanmolen van Son Porquer vormt op donderdagavond het decor voor een openluchtrestaurant met uitzicht op de wijngaarden van Mequida Mora. De lokale chef Miquel Gelabert verwent zijn gasten met typische eilandgerechten, versbereid met seizoensproducten van de markt. Een eetervaring om nooit te vergeten – met een prima prijskaartje (€ 65 p.p.). Reserveren is noodzakelijk en kan via Instagram.com/mesquidamora. Zoek daarna ook zelf de lokale markten van Mallorca op. De woensdagmarkt van Sineu en de zondagsmarkt van Felanitx verdienen een speciale vermelding. Ook de tweedehands vintagemarkt op zondag in Consell is een ware voltreffer. Er gaat haast geen dag voorbij dat er geen markt is.

Autohuur € 200
Benzine € 80
Mesquida Mora € 65
Struinen over de markt € 40
Accommodaties € 300
Eten en drinken € 250
Totaal € 935

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.