10 perfecte steden voor een citytrip in de winter image

10 perfecte steden voor een citytrip in de winter

Winterliefhebbers opgelet! Of je nu zin hebt in een keigezellige kerstmarkt, een rondje wil schaatsen of altijd al het Noorderlicht hebt willen zien; deze 10 steden zijn perfect voor een citytrip in de winter.


Het Noorderlicht in de winter, net buiten Reykjavik (Foto: Nicolas J Leclercq, Unsplash)

1. Reykjavik, IJsland

Reykjavik ligt nét onder de poolcirkel en is daarmee niet alleen de meest noordelijk gelegen hoofdstad van Europa, maar van de hele wereld! De kleine stad in IJsland bruist met haar hippe designers, bijzondere barretjes, lekkere restaurants en thermale zwembaden. Maar de wintermaanden zijn uiteraard ook de beste tijd om het Noorderlicht te spotten.


Een sneeuwbui tijdens het sneeuwfestival in Sapporo (Foto: Denny Ryanto (modified), Unsplash)

2. Sapporo, Japan

Het Japanse Sapporo is de bruisende hoofdstad van Hokkaido. De noordelijke stad komt in februari helemaal tot leven. Dan vindt hier namelijk het jaarlijkse sneeuwfestival plaats: indrukwekkende, torenhoge kunstwerken worden dan uit het ijs opgetrokken. De échte winterliefhebbers moeten dat een keertje gezien hebben!


Het Oostenrijkse Salzburg, vlak na zonsondergang (Foto: werdepatePixabay)

3. Salzburg, Oostenrijk

Ik zou zeggen: neem een warme sjaal mee en plan een winterse citytrip naar deze heerlijke Oostenrijkse stad! Het historische centrum barst van de fabelachtige architectuur uit de barokperiode en de gezellige kerstmarkten zijn top-notch. Bereid je voor op sfeervolle lichtjes, glühwein, kerstkoekjes en uit hout gesneden kunstwerkjes. De Salzburg Christkindlmarkt is de grootste, maar er zijn ook een aantal kleinere, knusse marktjes.


Een cityscape-uitzicht op het Noorse Tromso (Foto: Daniel Vogel (modified), Unsplash)

4. Tromso, Noorwegen

Door de ligging van deze kleine stad in het uiterste noorden van Noorwegen is Tromso een ideale uitvalsbasis voor een zoektocht naar het dansende noorderlicht in de wintermaanden. De mooiste culturele hotspots zijn het Poolmuseum, de moderne IJszeekathedraal en de kabelbaan Fjellheisen; eenmaal boven wacht je hier een prachtig panorama over de stad.


De Rideau Canal Skateway in Ottawa (Foto: John.B.Codrington (modified), Wikimedia Commons)

5. Ottawa, Canada

De hoofdstad van Canada is een waar winterparadijs in de koude maanden. Ottawa is een stad waar een mix van cultuur, geschiedenis en natuur tot één verweven worden. Zo kun je naast de kerstmarkten in december en het Winterlude Festival met ijssculpturen in februari óók terecht op een van de vele (natuurlijke en kunstmatige) ijsbanen. De mooiste zijn de Canada 150 rink en de Rideau Canal Skateway.


Winters Edinburgh in december (Foto: Kevin Dempsey (modified), Flickr)

6. Edinburgh, Schotland

De hoofdstad van Schotland ligt aan de noordoostkust van Groot-Brittannië, dus de toppen van de nabijgelegen Pentland Hills zijn in de winter vaak bedekt met een laagje sneeuw. Naast een bezoekje aan de kerstmarkten in december kun je de hele winter aan de kou ontsnappen in de sfeervolle winkelstraat Victoria Street. Het bijzondere nieuwjaarsfeest, de Edinburgh Hogmanay, is bovendien een dikke aanrader. Dan zijn er concerten, een Vikingparade en een indrukwekkende vuurwerkshow. Vergeet ook niet om een uitstapje te maken naar Edinburgh Castle, bovenop een vulkanische rots.


Quebec in de winter, onder een laagje sneeuw (Foto: colros (modified), Wikimedia Commons)

7. Quebec, Canada

In het Franstalige Quebec ligt elke winter bijna gegarandeerd een dikke laag Canadese sneeuw. Ideaal voor de reislustige winterliefhebber die een actieve break wil combineren met een citytrip! Je kunt er in de omgeving o.a. skiën, snowboaden, fatbiken, ijsvissen, op een sneeuwmobiel cruisen en sneeuwwandelingen maken. Vanaf november kun je bijvoorbeeld ook een rondje gaan schaatsen bij Place D’Youville en in december is er een gezellige, Duitse kerstmarkt.


De historische straten van Tallinn in December (Foto: step-svetlana (modified), Pixabay)

8. Tallinn, Estland

Binnen de stadsmuren van Tallinn ligt een van de meest imposante middeleeuwse stukjes Europa. De hoofdstad van Estland heeft een historisch centrum dat nog voor drie kwart ommuurd is. Het stadhuis is het oudste van Noord-Europa en de torens, steegjes en terrassen zijn ronduit sprookjesachtig. Helemaal in de winter! Je hebt grote kans dat alles door een dikke laag poederig sneeuw wordt bedekt.


Het historische Brugge in de wintermaanden (Foto: Marc Ryckaert (modified), Wikimedia Commons)

9. Brugge, België

Het historische Brugge staat onofficieel bekend als dé winterstad van België. Waarom? Nou, het begint al in december met de ongeëvenaarde kerstsfeer en gezellige markten. Naast het Midwinterfeest is er ook een IJssculpturenfestival: van november tot begin januari kun je een panorama van zestig betoverende ijssculpturen bekijken. Een boottochtje door de wateren van Brugge is ook geen slecht idee!


Winters Zagreb aan het einde van het jaar (Foto: Branko Radovanović (modified), Wikimedia Commons)

10. Zagreb, Kroatië

De hoofdstad van Kroatië is een toplocatie voor een winterse getaway. De vele historische monumenten, musea, theaters en de neogotische Kathedraal van Zagreb zien er ’s winters nóg magischer uit. Op het Koning Tomislav-plein kun je een rondje schaatsen bij Ice Park Zagreb. Blijf je wat langer? Dan kun je een dagje gaan skiën of snowboarden bij het Medvednica-bergmassief of de bevroren watervallen van Plitvice bewonderen.

Op zoek naar nóg meer inspiratie voor je volgende citytrip in Europa of daarbuiten? Hier vind je al onze artikelen over de tofste stedentrips!