Reizen in 2024: dit zijn de populairste vakantielanden (en 6 andere grote trends) image
Getty Images

Reizen in 2024: dit zijn de populairste vakantielanden (en 6 andere grote trends)

Heb jij nog geen vakantie geboekt voor 2024? Dan ben je niet de enige, zo blijkt uit onze jaarlijkse reistrendsurvey. We hebben de populairste bestemmingen voor een vakantie in het nieuwe jaar op een rij gezet. Tipje van de sluier: Europa blijft favoriet voor een buitenlandse vakantie, met een opvallend hoge positie voor Groot-Brittannië. Dit zijn de opvallendste reistrends voor 2024!

Uit onze jaarlijkse reistrendsurvey blijkt dat de stijging in levenskosten geen enorme impact heeft op de wens en middelen van Nederlanders om te reizen. Veel reizigers geven aan dat zij bereid zijn om op andere gebieden te besparen om toch hun reiswensen te kunnen vervullen. Ons eigen continent blijft favoriet voor een buitenlandse vakantie, maar Scandinavië verliest terrein aan Zuid- en West-Europese landen. Noord-Amerika blijft immens populair als verre reisbestemming, en Azië is eindelijk terug van weggeweest.

Een kleine tweeduizend respondenten – een dwarsdoorsnede van reisminnend Nederland – vulden onze online survey in. Dit zijn de belangrijkste bevindingen:

1. Tweederde van de Nederlanders moet zijn eerste vakantie voor 2024 nog boeken

Medio december 2023 moet de overgrote meerderheid van de Nederlanders nog zijn eerste vakantie in 2024 boeken. Onder de mensen die reeds geboekt hebben zijn Europese bestemmingen favoriet, met de Verenigde Staten en Mexico als duidelijke uitschieters onder de verre bestemmingen.

vakantie-2023-beste-reistijd-vakantielanden-reisadvies

reistrends 2024 vakantie reisadvies


2. Europa is verreweg het populairste werelddeel, Azië maakt een comeback

Maar liefst 72% van de Nederlanders overweegt in 2024 een reis binnen Europa te maken. Op nummer 2 staat Azië: circa 28% van de Nederlanders zou graag volgend jaar hiernaartoe reizen. Daarmee heeft het continent na jarenlange coronaperikelen zijn traditionele positie als populairste verre reisbestemming heroverd; vorig jaar stond Noord- en Midden-Amerika nog op de tweede plek. De interesse in Afrika en Zuid-Amerika is ten opzichte van afgelopen jaar gelijk gebleven.

reistrends 2024 vakantie reisadvies


3. Scandinavië van de troon gestoten door andere Europese landen

Waar de Scandinavische landen Noorwegen, Zweden en IJsland vorig jaar in onze survey in de top 5 van populairste landen stonden, leggen zij het dit keer af tegen hun concurrenten in Zuid- en West-Europa. Opvallend is de populariteit van Groot-Brittannië. Maar liefst een op de vijf respondenten geeft aan in 2024 graag naar dit land af te reizen; vorig jaar was dit slechts een op de tien. Ook de Verenigde Staten en Canada kunnen zich verheugen op gestaag groeiende interesse van Nederlandse reizigers. Japan is de enige Aziatische bestemming die op interesse van meer dan acht procent van de Nederlanders kan rekenen voor een reis in 2024; het land staat op de zeventiende plek in de ranglijst. Zuid-Afrika is de populairste reisbestemming op het Afrikaanse continent; acht procent van de Nederlanders geeft aan een reisvoorkeur voor dit land te hebben.

reistrends 2024 vakantie reisadvies


4. Limburg blijft dé topbestemming voor een binnenlandse vakantie

Binnen Nederland staat Limburg op eenzame hoogte: maar liefst 43% van de Nederlanders die een vakantie in eigen land overwegen, geven de voorkeur aan onze zuidelijkste provincie. Zeeland en Friesland, met de Waddeneilanden als grote trekker, volgen op enige afstand. Deze rangorde is de afgelopen jaren onveranderd gebleven.reistrends 2024 vakantie reisadvies


5. Het klimaat, de prijs van een reis en natuur zijn in 2024 de belangrijkste selectiecriteria

Voor de helft van de Nederlanders zijn het klimaat, de totaalprijs van de reis en de aanwezigheid van natuur de doorslaggevende factoren voor het kiezen van hun vakantiebestemming.  Op enige afstand volgt het aanbod van culturele voorzieningen, dat door 27% van alle respondenten wordt vermeld. De taal, kwaliteit van de wegen en toegang tot medische voorzieningen worden als de minst relevante factoren gezien om een reisbestemming te bepalen - deze criteria worden door minder dan 2% van alle respondenten gekozen.

reistrends 2024 vakantie reisadvies


6. De inflatie is van beperkte invloed op het reisgedrag in 2024

Hoewel de totaalprijs van de reis zwaar weegt in de besluitvorming voor een vakantiebestemming, is de sterke stijging van de kosten in levensonderhoud van de afgelopen jaren voor veel Nederlanders niet van invloed op de reiswensen. Circa 47% van de respondenten geeft aan dat de inflatie geen impact heeft op waar en hoe men in 2024 wil reizen. Voor 41% is dit wel het geval en 15% weet het niet. Deze percentages zijn gelijk gebleven ten opzichte van afgelopen jaar. Veel respondenten geven aan dat reizen voor hen een hoge prioriteit blijft, ondanks de stijging van de kosten van levensonderhoud. Ze zijn bereid om op andere gebieden te besparen om toch hun reiswensen te kunnen vervullen – reizen zijn voor hen een essentieel onderdeel van hun levensstijl en geluk.

reistrends 2024 vakantie reisadvies


7. De helft van de Nederlanders is van plan in 2024 maximaal € 3.000 p.p. uit te geven aan reizen

Circa 29% van de Nederlanders spendeert € 3.000 tot € 6.000 per persoon aan reizen volgend jaar. 

reistrends 2024 vakantie reisadvies

Bron: Columbus Travel Reissurvey 2024. Aantal respondenten: 1.985. Peildatum: 13 december 2023.

Beginnen de reiskriebels al te komen? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.