De meest bizarre reisincidenten van 2023 image
Canva Images

De meest bizarre reisincidenten van 2023

Na jaren waarin we geen kant op konden, trokken we er in 2023 weer massaal op uit. En waar gereisd wordt, gebeuren ook gekke dingen: van slangen in het vliegtuig tot achtergelaten baby’s. We blikken nog even terug op het vorige jaar om te zien hoe reizigers wereldwijd voor shock, ontzag en verrassing zorgden.

1. Koppel laat baby achter op luchthaven

In januari 2023 werd het luchthavenpersoneel in Israël met een ongekende situatie geconfronteerd, toen een stel dat vanuit Tel Aviv vloog hun baby doodleuk bij de balie achterliet. Volgens geruchten was het echtpaar, dat in het bezit was van een Belgisch paspoort, te laat aangekomen voor hun vlucht naar Brussel. Ze kregen vervolgens van het Ryanair-personeel te horen dat ze nog een vliegticket moesten kopen voor hun kind, maar volgens de Israel Airports Authority wilden ze vooral absoluut hun vlucht halen, met of zonder baby. Dus besloten ze door te lopen naar de paspoortcontrole, terwijl ze hun baby in de kinderwagen achterlieten bij de incheckbalie. Ze werden later onderschept en verzocht alsnog hun baby op te halen. De ouders zijn nog wel verhoord, maar een politiewoordvoerder meldde aan CNN: ‘De baby is bij de ouders en er is geen verder onderzoek nodig.’


2. Vrouw klimt op het standbeeld van de kleine zeemeermin in Kopenhagen

We blijven nog even in Kopenhagen, maar dan in de stad zelf. Het 110 jaar oude standbeeld van de Kleine Zeemeermin, dat is gebaseerd op het sprookje van Hans Christian Andersen, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Deense hoofdstad. Zo populair als het beeld is, zoveel heeft het te lijden onder vandalisme: het is twee keer onthoofd, er is een arm afgehakt en het is ook opgeblazen. In maart 2023 werd het beschilderd met de kleuren van de Russische vlag. In september besloot een toerist op het standbeeld te klimmen, ermee te knuffelen en doen alsof ze met de zeemeermin zoende. Uiteindelijk werd ze weggejaagd door omstanders.  

Denemarken is niet het enige land dat te maken heeft met baldadige toeristen. In september klom een Ier nog op een standbeeld in Brussel, waardoor de hand van het beeld afbrak. Frappant detail: het beeld was net gerestaureerd samen met het Beursgebouw waar het bij hoort. De toerist is gearresteerd en zal ongetwijfeld een gepeperde rekening moeten betalen. 


3. Vrouw neemt 22 slangen mee in bagage

Op de luchthaven van Chennai, India hebben douanebeambten in april de tassen in beslag genomen van een vrouw die 22 slangen en een kameleon van Kuala Lumpur India probeerde binnen te smokkelen. Dit incident staat overigens niet op zichzelf: in januari 2023 werden al op dezelfde luchthaven twee onbeheerde tassen vol pythons, schildpadden en maïsslangen ontdekt. Deze zijn naar Bangkok overgebracht.

In september wist de douane de bagage van een man te onderscheppen, die 12 pythons had meegenomen vanuit Bangkok.

India is een groot knooppunt voor smokkelaars die exotische dieren naar andere landen smokkelen, stelde Atul Bagai, hoofd van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) al in 2020. ‘India behoort tot de top tien van landen als het gaat om het gebruik van de luchtvaartsector voor de handel in wilde dieren’, aldus Bagai. In 1972 voerde de Indiase regering de Wildlife Protection Act in, die planten- en diersoorten beschermt.

En ook 2024 begon goed, toen passagiers op een vlucht van Bangkok naar Phuket werden opgeschrikt door een slang in het vliegtuig. Het dier bleek gelukkig ongevaarlijk; hoe de slang in het vliegtuig was beland, is onbekend.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door NU.nl (@nu.nl)


4. Luchthavenmedewerker vertelt gestrande passagiers: ‘Wees dankbaar dat je niet bent neergestort’

In september moest een Delta-vlucht van Ghana naar New York onverwacht landen op het Portugese eiland Terceira, omdat het zuurstofniveau in de cockpit te laag zou zijn. Het toestel landde veilig, maar de ellende bleek nog niet voorbij. Op de luchthaven was niemand van Delta aanwezig, en de passagiers konden nergens heen. Er was geen eten en drinken en de reizigers kregen te horen dat ze maar water uit de kraan van het toilet moesten drinken. Volgens een van de passagiers vertelde een luchthavenvertegenwoordiger dat ze maar dankbaar moesten zijn dat ze niet waren gecrasht. Uiteindelijk werd er na twaalf uur vanuit Lissabon een ander vliegtuig gestuurd om de reizigers naar New York te brengen, terwijl het oorspronkelijke vliegtuig werd gerepareerd.


5. Vliegtuig keert om na diarree-explosie

In september 2023 zag een vlucht van Delta Airlines, die onderweg was van Atlanta naar Barcelona, zich genoodzaakt om om te keren, nadat een passagier onverwachts een hevige diarree-aanval kreeg, waardoor volgens getuigen ‘poep werkelijk overal’ zat en de geur niet te harden was – overigens werkte het desinfectiemiddel met vanille-geur ook niet bepaald mee volgens de andere passagiers. De piloot noemde de situatie ‘een biologisch gevaar’ tegen de luchtverkeersleiding. Het vliegtuig vloog uiteindelijk acht uur later alsnog naar Barcelona; of de onfortuinlijke passagier óók aan boord was, is niet bekend.


6. Man vliegt intercontinentaal zonder paspoort of ticket

Man vliegt intercontinentaal zonder paspoort of visum. Foto: Getty Images

Het lukte de 46-jarige Sergej Vladimirovitsj Otsjigava op 4 november om in Kopenhagen aan boord te stappen van een vlucht van Scandinavian Airlines naar Los Angeles zonder paspoort óf vliegticket. De gehele vlucht lukte het hem om uit het vizier van de stewardessen te blijven, door rond te wandelen, steeds van stoel te wisselen en met andere passagiers te kletsen. Toen het vliegtuig eenmaal geland was en hij in Los Angeles door de douane moest, vertelde hij de douanebeambte dat hij zijn paspoort aan boord van het vliegtuig was vergeten. De beambten ontdekten echter al snel dat zijn naam niet op het vluchtmanifest stond en hij een onverkochte stoel had bezet. Toen ze hem daarmee confronteerden, beweerde hij dat hij niet wist hoe hij zonder instapkaart door de veiligheidscontrole of in het vliegtuig was gekomen. De agenten vonden zowel Russische en Israëlische identificatiebewijzen; hij was niet in het bezit van een visum. Hij is inmiddels aangeklaagd voor een federaal misdrijf. Als hij wordt veroordeeld als verstekeling, riskeert hij een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar.


Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.