Zuid-Afrika image

Zuid-Afrika


Reistips

Zuid-Afrika
Afrika
Getty Images

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Vakantieplannen voor Zuid-Afrika? Op onze website vind je de leukste bezienswaardigheden, activiteiten, bijzondere plekjes en routes buiten de gebaande paden. Van wildlife spotten met een wandelsafari tot tips voor een stedentrip in Kaapstad. En van de mooiste roadtrip van Zuid-Afrika tot het ontdekken van de San-cultuur.

Ga op wandelsafari in Limpopo

Ga op wandelsafari in Limpopo - tip foto
De provincie Limpopo, in het uiterste noorden, wordt vaak ten onrechte over het hoofd gezien. De natuurparken doen er immers qua wild niet onder voor het Krugerpark, en je hebt er het rijk voor jou alleen. Tip: doe er een spannende wandelsafari in een van de privéwildparken, zoals Marataba. Hier is de omgeving al zo mooi dat het zien van wild een extraatje is. 

Bewonder rotstekeningen in de Drakensbergen

Bewonder rotstekeningen in de Drakensbergen - tip foto
Het is vooral aan de rotstekeningen van de San (Bosjesmannen) te danken dat het uitgestrekte Drakensberg Park de status van Unesco Werelderfgoed heeft gekregen. Op zo’n vijfhonderd plekken werden twintigduizend figuren vastgelegd: antilopen, jagers en sjamanen. De meeste toeristen gaan voor de rotstekeningen naar Giant’s Castle. Het valt te begrijpen – vanaf het gelijknamige kamp is het een wandelingetje dat iedereen aankan. Maar dat gemak heeft een prijs. De tekeningen zijn door de eeuwen heen ten prooi gevallen aan verschillende vormen van vandalisme. De rotstekeningen in Kamberg zijn lastiger te bereiken. Het park ligt aan het eind van lange, onverharde wegen, waarna ook nog een stevige voettocht omhoog wacht. Het uitzicht is fabuleus: schaduwen van wolken kruipen over rotspartijen en over de solitaire Kamberg zelf. De rotstekeningen van Kamberg zijn het best bewaard gebleven en geven het mooiste inkijkje in de eeuwenoude San-cultuur.

Ontdek een andere kant van Kruger

Ontdek een andere kant van Kruger - tip foto
In het Kruger National park, wat bij veel mensen hoog op het lijstje staat, heb je grote kans om oog in oog te komen met de Big Five: de leeuw, buffel, luipaard, neushoorn en Afrikaanse olifant. Wat je echter nog meer ziet zijn busladingen homo sapiens in alle soorten en maten. Laat het drukbezochte zuiden van het reservaat dus links liggen en zoek het noorden op. Vanuit campings als Shingwedzi en Punda Maria beland je in het mystieke land van baobabbomen en de inheemse San. Een andere intieme manier om het natuurschoon van Kruger te verkennen is te voet.

Bezoek Bosjesmannen in de Kalahari

Bezoek Bosjesmannen in de Kalahari - tip foto
De Kalahari is ruim 500.000 km2 groot en bestaat grotendeels uit rood zand. Deze kleur wordt veroorzaakt door de vele mineralen die in de Kalahari te vinden zijn, zoals koper en nikkel. Kalahari betekent ‘Grote Dorst’ in het Tswana, de taal van de Bosjesmannen. Zowel in het Central Kalahari Game Reserve, als langs de weg van Kang naar Ghanzi kun je Bosjesmannen ontmoeten. In Andriesvale, waar een speciaal een project loopt om Bosjesmannen te ondersteunen, kun je met ze op stap.

Ga voor de mooiste wandeling op de Tafelberg met zonsondergang

Ga voor de mooiste wandeling op de Tafelberg met zonsondergang - tip foto
Een spectaculaire zonsondergang, prachtige uitzichten en een stevige hike: Devils Corner is alleen voor avonturiers weggelegd. Op een verborgen platform, in de klif en onder het hoogste station van de kabelbaan, ga je voor een unieke ervaring van de Tafelberg. Een van Zuid-Afrika's bekendste hotspots wordt onder de voet gelopen door toeristen, maar hier vermijd je de massa. Daar moet je wel wat moeite voor doen: een flinke klim vanaf het dalstation tot halverwege de Tafelberg. Het natuurlijke platform van Devils Corner is met wat struiken verstopt, maar wie het tot dit punt weet te schoppen krijgt een grootse beloning. Het uitzicht gaat naar alle windrichtingen: Kaapstad, Signal Hill, Campsbay en langs de Twelve Apostels. Zorg dat je vlak voor zonsondergang boven bent, want hier krijg je een van de de mooiste zonsondergangen van Zuid-Afrika voorgeschoteld. In de schemering loop je vervolgens omlaag, als de lichten van Kaapstad het toetje verzorgen.

Vlieg over Unesco's werelderfgoed The Cradle of Humankind

Vlieg over Unesco's werelderfgoed The Cradle of Humankind - tip foto
Zo'n dertig kilometer ten noordwesten van Johannesburg vind je de Magaliesberg en 'de Wieg van de Mensheid'. In dit Unesco-gebied, dat meer dan 47.000 hectare groot is, zijn sinds 1935 tal van resten van onze voorouders gevonden, die cruciaal zijn voor het begrip hoe de mens zich mogelijk geëvolueerd heeft. Niet alleen de paleontologische vondsten zijn uitermate interessant, het landschap vol kalkstenen rotsen, grotten, rivieren en weidse grasvlakten is schitterend en het idee dat hier duizenden jaren geleden al mensen rondliepen is fascinerend. Dat voel je des te meer vanuit een luchtballon: dit is de bakermat van onze beschaving, de plek waar we allemaal vandaan komen. Vanaf €170 p.p. 

Reis met de trein door de Kardo

Reis met de trein door de Kardo - tip foto
Heb je het over decadente treinritten door Afrika, dan heb je het over de Blue Train tussen Pretoria en Kaapstad. Deze iconische trein legt een afstand af van 1600 kilometer, dwars door de Karoo. Het is een unieke ervaring om deze bijzondere, boomloze halfwoestijn aan je voorbij te zien glijden vanaf het dek aan de achterkant van de trein. Een goedkopere optie is een treinrit in de Shosholoza Meyl. Deze passagierstrein verbindt Johannesburg met Kaapstad en loopt ook door Karoo. 

Bestijg de Sani pass

Bestijg de Sani pass - tip foto
Hoewel de meeste reizigers de Sani Pass in een auto bestijgen voor een dagtrip, zijn er langs de kim van de bergketen verscheidene hutten gebouwd voor meerdaagse voettochten. Tijdens een tocht over de Sani Pass, een onverharde en vrijwel onbegaanbare bergweg die Zuid-Afrika met Lesotho verbindt, kom je genoeg dieren tegen. De bergen vormen een thuis voor antilopen, bavianen en vogels die zich nooit onder de tweeduizend meter wagen. Bovenaan de Sani Pass staat de hoogste pub van Afrika, waar reizigers een hapje kunnen eten en kunnen drinken.

Spot de potvis in Mpande

Spot de potvis in Mpande - tip foto
Bij walvissen spotten denk je misschien niet in eerste instantie aan de Wild Coast. Het westelijker gelegen Plettenberg Baai en Hermanus zijn bekende walvisspot-oorden. Toch is de kans groot dat je ze hier ziet, met name in mei, juni en juli. Zelfs orka’s laten zich zo nu en dan zien. Ga op een heuvel zitten en tuur de branding af. 

Pak je moment te paard aan de kust

Pak je moment te paard aan de kust - tip foto
Een van de hoogtepunten van de Wild Coast is Hole-in-the-wall, een 260 miljoen jaar oude rots in de riviermonding van de Mkapo-rivier, die zijn naam dankt aan een natuurlijke boog. De lokale bevolking noemt de plek esiKhaleni, vrij vertaald ‘de plek van het geluid’. Golven van de Indische Oceaan breken met een enorm gebulder in het rotsportaal. Een van de beste manieren om de Wild Coast en de Mpako-riviermonding te verkennen is te paard. Met de lokale ruiters van Mkulu Kei Horse Trails rijd je een aantal uur tot wel twaalf dagen langs en in rivieren, door uitgestrekte baaien over ongerepte stranden en langs watervallen die de zee in storten. 
50 onvergetelijke roadtrips buiten de gebaande paden

Van Andalusië tot Zuid-Afrika

50 onvergetelijke roadtrips buiten de gebaande paden

€ 18.95

De ultieme roadtrip heeft het in zich om alles even te laten voor wat het is – je rijdt weg met grote nieuwsgierigheid en openheid voor het onbekende. Ter inspiratie voor jouw volgende autovakantie hebben we onze 50 favoriete roadtrips samengebundeld in een full-colour fotoboek. Ga je mee op safari in Zambia, trek je met ons mee door Sardinië en ontdek je met ons de Australische Outback? Uiteraard weg van de massa, zoals je van Columbus gewend bent.

Bestel