image
Zwitserland Toerisme

Eindeloos genieten in de Bern Regio: zo haal jij het maximale uit de regio

De Zwitserse Regio Bern is zo veelzijdig dat er voor ieder type reiziger het ware Zwitserleven te vinden is. Reis met ons mee langs het hoogste bergstation van Europa op groene stroom, daal diep af in de grotten en bezoek het traditionele plattelandsleven. Met onze tips zie jij het beste van Bern.

Ga op groene stroom naar grote hoogte

De Eiger Express draait volledig op groene stroom. © Jungfraubahnen

De Eiger Express brengt je naar het hoogste station van Europa: Jungfraujoch - Top of Europe  op liefst 3.454 meter hoogte. Alle treinen en kabelbanen in de Jungfrau Regio worden volledig elektrisch aangedreven op basis van stroom van de eigen waterkrachtcentrales. De aandrijving van de kabelbanen vormt het meest moderne, bijna futuristische, project van de Alpen. Eenmaal boven vormen de Aletsch Gletsjer, Vosges en andere pieken van boven de vierduizend meter het decor van een natuurspektakel.

Ook de Schilthorn-kabelbaan draait volledig op groene stroom. Op de top van Schilthorn biedt het ronddraaiende restaurant Piz Gloria een 360 graden panoramisch uitzicht op de omliggende bergen. De ervaring is compleet met de lokale gerechten die worden geserveerd. De borrelplank met kaas en worst uit de regio en de James Bond Brunch behoren tot de klassiekers.

Op station Piz Gloria kun je van lokale gerechten genieten. © Schilthornbahn

Bedrijven in de Jungfrau Regio zijn een ware expert op het gebied van waterkrachtcentrales voor het opwekken van groene stroom. Deze gigantische operatie van Kraftwerke Oberhasli (KWO) is een van de meest complexe systemen van de Alpen, met acht stuwmeren, honderdzestig kilometer aan tunnels en honderden kilometers aan pijpleidingen, wegen en liften. Zo worden meer dan één miljoen mensen van stroom voorzien. In de zomer en winter kun je van dichtbij aanschouwen hoe de hernieuwbare elektriciteit wordt opgewekt in Grimselwelt.

Het volgende bewijs voor de koppositie van Zwitserland op het gebied van duurzaam reizen wordt geleverd door Hotel Belvedere in Grindelwald. Dit hotel scoort het maximale aantal punten op diverse duurzaamheidskeurmerken. Dankzij innovatieve warmtepompen in combinatie met waste wood van zagerijen en dode bomen uit de bossen wordt het gebouw van energie voorzien. Het uitzicht over de omliggende bergen maakt het gevoel van groen toerisme compleet.


Daal af onder de oppervlakte

Onder de oppervlakte bevindt zich een magische wereld. © Interlaken Toerisme

Van grote hoogte dalen we af ín die bergen: de grotten van St. Beatus tonen de magische wereld onder de grond. Het is onvoorstelbaar wat zich onder de oppervlakte openbaart. Kloven, grote kamers, watervallen en bijzondere rotsformaties maken deel uit van St. Beatus. Een doorgang van een kilometer lang is zelf te ontdekken. Verschillende informatieborden (in het Duits en Engels) vertellen onderweg alles over de lijmsteenformaties en het ontstaan van de grot.


Reis terug in de tijd in Ballenberg

Ballenberg toont het traditionele alledaagse plattelandsleven. © Interlaken Toerisme

Oude boerderijen, stallen, bakhuisjes en schuren worden in Zwitserland niet zomaar afgebroken en bij het grof vuil gezet, maar zorgvuldig steen voor steen uit elkaar gehaald. In het openluchtmuseum Ballenberg wordt de traditionele Zwitserse architectuur weer volledig in ere hersteld. De historische gebouwen met hun keukens, kamers en salons laten zien hoe het alledaagse leven op het platteland van Zwitserland er uitziet. In de werkplaatsen van het openluchtmuseum worden alle ambachten actief beoefend: mandvlechten, smeden, vlechten, spinnen, weven en houtsnijden zijn slechts enkele van de dagelijks gedemonstreerde ambachten. Bezoekers mogen de ambachtslieden op de vingers kijken of zelf de handen uit mouwen steken. Voor wie de voorkeur geeft aan échte boerderijen, in plaats van een museum: de boeren in de omgeving van Mürren leiden je graag rond over hun boerderij.


Ontdek de Zwitserse wijngaarden en het kasteel van Thun

Het uitzicht over de wijngaarden, Thun en het meer is een prachtig plaatje. © Interlaken Toerisme

Niet veel reizigers weten dat Zwitserland een rijke wijncultuur kent. Op de hellingen van de Spiezberg staan eindeloze druivenrekken opgesteld die met een gemakkelijk, interactieve wandeling van anderhalf uur zijn te verkennen. De start van de trail is op de Seestrasse, waarna onderweg twaalf informatieborden je kennis laten maken met de wijnmakers en haar wijnen. Voor een interactieve ervaring zijn er QR codes die in twaalf korte video’s het jaar van een wijnmaker portretteren. Een kleine omweg naar de top van de Spiezberg is sterk aan te raden: het uitzicht over Spiez en de Thunersee is grandioos. Voor liefhebbers van een cultureel uitstapje is het kasteel van Thun in de buurt. Het middeleeuwse kasteel boven de gelijknamige stad stamt uit de twaalfde eeuw. Het kasteel van Thun herbergt de ridderzaal, een van de weinig overgebleven representatieve zalen uit de middeleeuwen.

Ook Columbus-reisjournalisten Ngoc en Jeanine verkenden de Jungfrau Regio en de vakantieregio Interlaken. Lees hun tips voor onder andere Grindelwald, Grosse Scheidegg, Niederhorn en Harder Kulm.

Lees meer over Bern:


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!