image
Zwitserland Toerisme

Fijnproevers opgelet! Ervaar in 10 tips het leukste en lekkerste van Luzern-Vierwoudstedenmeer

Een verrassende stedentrip, het lekkerste eten en actief in de Alpen: het komt allemaal samen in de Zwitserse regio Luzern-Vierwoudstedenmeer. Dit zijn de tien leukste en lekkerste tips voor Luzern, de omliggende Alpen en centraal Zwitserland!

1. Proef het beste van de Alpen

Het voormalig klooster is nu een culinair walhalla. © Culinarium Alpinum/ Timo Schwach

In het voormalig klooster in Stans, kanton Nidwalden, komt het beste van wat de Alpen op culinair gebied te bieden heeft samen. Specialisten uit allerlei vakgebieden, van bakkers tot likeurstokers en slagers tot kaasmakers, werken samen in het restaurant met uitsluitend regionale en verse producten uit de streek. Na het proeven van het culinaire erfgoed van de Alpen is het in hotel-restaurant Culinarium Alpium ook mogelijk om te overnachten in een van de kloosterkamers of de technieken je eigen te maken in een van de kookcursussen.


2. Zo maak je een gratis stadstour door Luzern

Met de gratis stadstour vind je de mooiste plekjes van Luzern. © Switzerland Tourism/ Michael Sidofsky

Luzern is niet alleen de toegangspoort naar de Alpen en het Vierwoudstedenmeer, de middeleeuwse stad heeft zelf ook veel te bieden. Enkele van de highlights zijn de Kapelbrug en Musegg-stadsmuur. Wil je zeker weten dat je niets mist tijdens je citytrip door Luzern? Laat je dan rondleiden door de app Official Audio Tour Lucerne, waarmee je in het Duits of Engels een gratis rondleiding krijgt langs de mooiste plekken die de stad rijk is.


3. Diner bij een groene Michelinster op grote hoogte

Chef Benjamin Just haalt de groenten en kruiden uit de eigen tuin. © Rigi Bahnen AG

Het kruidenhotel Edelweiss teelt zijn eigen groenten en kruiden, die door chef Benjamin Just worden ingezet voor de meest bijzondere creaties. Voor zijn kookkunsten werd het bijbehorende restaurant Regina Montium beloond met een Michelinster. Het uitzicht vanaf Edelweiss is al net zo exclusief en van hoge kwaliteit. Vanaf de berg Rigi kijk je neer op het Vierwoudstedenmeer en uit over de omliggende bergen. Voor wie betoverd is door de kruidige gerechten, zijn diverse ingrediënten ook te koop in het hotel.


4. Tank bij tijdens de mooiste wandeling

Fruitboerderij Haldihof is de ideale pitstop bij je wandeling. © Haldihof/ Bruno Muff 

De Waldstätterweg-trail omvat het beste van de regio Luzern. In zeven etappes - je zou zo’n 46 uur over de gehele wandeling doen - loop je langs het Vierwoudstedenmeer en al het moois wat daarbij hoort. Voor wie dat wat te veel van het goede is en gaat voor één etappe, raden wij het stuk tussen Vitznau en Küssnacht am Rigi aan. Niet alleen zijn de uitzichten onderweg prachtig, je kunt op dit traject ook de ideale tussenstop inlassen. Fruitboerderij Haldihof teelt op duurzame wijze en met de hand en haalt zo het lekkerste fruit uit de grond. Dankzij de natuurlijke manier van werken hebben allerlei dieren en insecten de weg teruggevonden naar de boerderij en de regio. Tank bij met een verfrissend drankje of iets lekkers uit de boerderijwinkel en vervolg je wandeling van in totaal 18,2 kilometer. Volg de bordjes van route 98 of kijk op de website en app van SwitzerlandMobility voor het juiste spoor.


5. Proef de lekkerste kazen van Engelberg

De lokale kaas is van uitzonderlijk hoog niveau. © Engelberg-Titlis Tourismus/ Oskar Enander 

Door de uitstekende kwaliteit bronwater en de ligging op een bergplateau heeft Engelberg de beste ingrediënten voor producten uit de eigen streek voor handen. Vooral de regionale kaas, geproduceerd in het klooster van Engelberg en een beperkt aantal andere kaasmakers in de regio, is uitzonderlijk. De kaas heeft dankzij de kruidige alpenweiden een heerlijke, pittige smaak. De Alpkäse-trail voert je langs acht kaasmakers en door de afwisselende natuur van Engelberg. De wandeling is zo lang als een marathon, maar is goed op te delen in verschillende etappes, in te korten met de kabelbaan en kabelspoorweg of te fietsen.


6. Veganistisch eten in Luzern

Karls Kraut is de pionier der Luzernse veganisten. © MIGN C. Felber / Manuel Felber

Met zoveel biologisch eten in de regio Luzern-Vierwoudstedenmeer is het een kleine stap naar veganistisch eten. Het restaurant Karls Kraut, midden in het centrum van Luzern, was de pionier in deze ontwikkeling. Het menu bestaat enkel uit seizoensgerechten, die zoveel mogelijk uit de eigen streek komen. Karls Kraut ligt direct aan de rivier Reuss, waarvandaan je zo naar het oude stadscentrum flaneert.


7. Geitenparadijs in het berggebied

Neem een kijkje op de geitenboerderij. © Luzern Tourismus/ Beat Brechbühl

In het berggebied Göscheneralp, onderdeel van de regio Andermatt, ligt het geitenparadijs van het boerenechtpaar Christian en Lydia Näf. In het schitterend gelegen weidegebied, in alle windrichtingen omringd door de Alpen, krijg je een kijkje in kaaskelder, help je mee met melken of scoor je de lekkerste geitenkazen voor je picknick.


8. De duurzaamste en mooiste rondvaart over het Vierwoudstedenmeer

Het Vierwoudstedenmeer ontdek je op duurzame wijze vanaf het water. © Perretfoto.ch

Het wijdvertakte Vierwoudstedenmeer kent vele gezichten, maar het adembenemende alpenlandschap heerst op alle achtergronden. Nergens is het uitzicht zo mooi als vanaf het water. Het klimaatneutrale MS Diamant-schip brengt je naar de mooiste plekjes van het Vierwoudstedenmeer. Het scheepsrestaurant werkt met handgemaakte topproducten van lokale leveranciers. Het schip legt de lat voor andere rondvaarten een heel stuk hoger, zowel in de uitzichten over het landschap als de uitstoot van de boot. All aboard!


9. Laat je gidsen door locals in Andermatt

Locals nemen je mee naar de leukste plekjes van Andermatt. © Andermatt-Urserntal Tourismus/ Martin Wabel 

'Dit is voor mij de meest geliefde en fascinerende regio', zei Von Goethe niet voor niets over Andermatt. Bij een rondreis door Zwitserland vormt het bergdorpje het kruispunt van liefst acht verschillende passen over de Alpen en het treinnetwerk. Reis echter niet aan Andermatt voorbij, maar neem de tijd om het typische Zwitserse dorp en de omgeving te verkennen. En wie kunnen je daar beter bij op weg helpen dan de locals zelf? Lokale gidsen nemen je mee voor tours over verschillende onderwerpen, zoals reizen en vervoer, flora en fauna, mythes en legendes en geologie en mineralogie.  Blijf nog wat langer en overnacht in het Radisson Blu Hotel, dat het Zwitserse MINERGIE®-label heeft voor duurzaam ontworpen en energiezuinige gebouwen. Hier regel je ook de gidsen voor de verkenning van de regio.


10. Stukje natuur midden in het centrum van Luzern

Een stukje natuur rakelings de oude stadsmuur van Luzern. © Luzern Tourismus/ Micha Eicher

Direct achter de stadsmuur van Luzern ligt een wel heel bijzonder stukje natuur. De stadsboerderij Hinter Musegg is een fijne samenkomst van het stadse leven met natuur en dier: alpaca’s observeren de stedelingen op het terras, varkens badderen rakelings langs het oude stadscentrum, kippen scharrelen rond en de fruitbomen en kruidentuinen produceren biologisch eten. Het boerderijcafé heeft een wekelijks wisselend menu, alleen de verse koffie, cake en homemade Musegg-biertje zijn blijvertjes.

Smaakt dat naar meer? We delen nog veel meer tips voor je volgende Zwitserland-vakantie. Wil je meer weten over hoe je duurzaam door Zwitserland kunt reizen? Je leest er alles over op MySwitzerland.com.

 

 

Bern 


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!