image
Vellah

Werken op afstand: waar moet je op letten?

Als we één positief punt aan de coronapandemie hebben overgehouden, dan is het wellicht wel dat we hebben geleerd dat thuiswerken in veel gevallen toch wél kan. En als je thuis kunt werken, dan ook in het buitenland! Maar waar moet je op letten? We zetten het voor je op een rij. 

Check of het internet werkt

Werken vanuit je eigen jungle cottage in Tanzania, een twee maanden durende workation in Zuid-Afrika of een maand aan de slag in Kenia: remote werken is sinds corona populair. Veel meer dan snel internet heb je niet nodig, dus regel vooraf gerust een videocall om te testen of de verbinding net zo goed is als geadverteerd. 

Kies jouw ideale bestemming

Afrika en Europa zijn dankzij het geringe tijdverschil voor de hand liggende bestemmingen, maar aan online aangeboden werkreizen hangt wel een prijskaartje. Om je een globaal idee te geven: 
• vier weken Tanzania in Onsea House vanaf € 3170 (voor 2 personen)
• 57 dagen Zuid-Afrika met Better Places vanaf € 5840
• vier weken Kenia met Charlies Travels vanaf € 2150

Echt als digital nomad aan de slag?

Kies zolang de grenzen gesloten blijven voor een land waar je zelf een betaalbaar appartement kunt huren en blijf een maand of drie. Zo behoud je de discipline en focus die nodig zijn voor je werk, zonder tijdsdruk te ervaren om het maximale uit elk weekend te persen. Je hebt zo zelfs voldoende tijd om op elke nieuwe werkplek eerst in quarantaine te gaan.

Waar ben je welkom en hoe lang?

Voor je besluit om een jaar lang heerlijk off grid in Noord-Korea te gaan leven om daar in alle rust aan je boek te werken: zoek uit wáár je welkom bent en voor hoe lang. 
Buiten de Europese Unie zijn er aardig wat landen waar je zonder visum negentig dagen aaneengesloten mag verblijven. In Afrika zijn dat Gambia, Marokko en Zuid-Afrika, in Azië liggen China, Maleisië en Singapore voor de hand en in Zuid-Amerika mag je bijna overal drie maanden blijven, bijvoorbeeld in Argentinië, Brazilië, Chili en Ecuador. Het groepje landen dat je maar liefst 180 dagen verwelkomt is select. Wil je een half jaar in hetzelfde land doorbrengen zonder ingewikkelde papieren rompslomp, dan blijven Armenië, Mexico en Panama over. Georgië doet daar nog een schepje bovenop: in de altijd gastvrije Kaukasus mag je 360 dagen blijven.

Lees ook: waarom Thais Phuket perfect is voor een workation


Nog geen baan? Zo vind je er een!

Dus je hebt een laptop, internet en stroom ... nu alleen nog een baan! Als digital nomad wil je natuurlijk een job die je werkelijk overal uit kunt voeren. In de praktijk zal dat meestal als freelancer zijn, bijvoorbeeld als webdesigner, copywriter, (online) coach, video-editor, vertaler, grafisch designer, marketeer of docent.

Er zijn tal van websites en platforms waar je banen voor digital nomads kunt vinden. We noemen er tien:

freelance.nl
freelancer.com
hoofdkraan.nl
jobbird.com
justremote.co
remote.co
travelmassive.com
upwork.com
workew.com
weworkremotely.com


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Heb je nog meer reisdromen en wil je het liefste de hele wereld rond? In Columbus Travel-editie 99 vind je een total guide om het maximale uit een wereldreis te halen! Bestel je exemplaar nu in onze webshop