image
Tim Bilman

Geniet van 6 minivakanties aan de Franse Atlantische kust (+podcast!)

In de zes Franse departementen aan de Atlantische Oceaan vind je reiservaringen te kust en te keur. Hier struin je door romantische rietgedekte dorpjes, surf je op de beste golven van Europa en proef je zoete macarons, verse oesters en biologische wijnen. Reis mee van zuid naar noord, van de kliffen van Baskenland tot de lieftallige Côte d’Amour.

Geen zin om te lezen? Beluister dan nu de podcast!

1. Biarritz – Pays Basque

Volg de jetset van de negentiende eeuw in Biarritz

Frankrijk Atlantische Kust- Bidart. Foto: Tim BilmanBidart. Foto: Tim Bilman

Biarritz groeide dankzij de jetset van de negentiende eeuw en een keur aan bekende bezoekers − Napoleon Bonaparte, keizerin Eugénie, Victor Hugo, Pablo Picasso en Winston Churchill, om er een paar te noemen − uit tot wereldberoemde badplaats. In dit op prachtige kliffen gebouwde mini-Monte Carlo vergaap je je aan decadente villa’s, azuurblauwe baaitjes en heerlijke stranden. Biarritz en de kustplaatsen Bidart, Guéthary en Saint-Jean-de-Luz zijn allemaal met elkaar verbonden. Kies één plaats als uitvalsbasis en neem de trein of fiets om de omgeving te verkennen, of maak een lange strandwandeling.


Lik je vingers af bij macarons in Saint-Jean-de-Luz

Macarons. Foto: Tim BilmanGeniet van de allerlekkerste macarons. Foto: Tim Bilman

Saint-Jean-de-Luz is een vissersstadje dat groot werd door de walvisvaart, maar zich nu tevreden stelt met sardientjes. Op 9 juni 1660 werd hier het huwelijk voltrokken tussen Lodewijk XIV en Maria Theresia van Oostenrijk. Om dit te vieren kwam een lokale bakker met een nieuwe lekkernij: macarons. Het geheime recept wordt al eeuwenlang van generatie op generatie doorgegeven en is nog altijd in handen van dezelfde familie. Je proeft ze bij Maison Adam.


Juich je schor bij een pelotamatch in Bidart

Pelotatraining in Guéthary. Foto: Tim BilmanPelotatraining in Bidart. Foto: Tim Bilman

Bidart is een fotogenieke plek vol Baskische cultuur. De witte huizen met rode luiken en kozijnen zijn een lust voor het oog, maar niets is zo Baskisch als pelota. De sport wordt gespeeld met de blote hand of met een cesta, een gebogen handschoen met daaraan een mand. Daarmee kun je de bal een flinke zwieperd geven: de balletjes suizen met snelheden tot wel driehonderd kilometer per uur over het pelotaveld.

Kijk voor meer inspiratie op atlantischekustfrankrijk.nl/biarritz-pays-basque.


2. Les Landes

Laad jezelf op in Contis-Plage

Laat jezelf op in Contis. Foto's Tim BilmanLaad jezelf op in Contis. Foto's: Tim Bilman

Overal in Les Landes zie je hoge zeedennen in rechte lijnen, daar waar ooit moerassen lagen. Vaak staan ze tot vlak aan de Atlantische kust, zoals bij het slaperige kustplaatsje Contis-Plage. De bosrijke omgeving is ideaal om in te wandelen en fietsen. Beklim de zwart-wit gestreepte vuurtoren voor een uitzicht op het omringende groen en het blauw van de oceaan. Fransen kennen de toren uit de serie La dernière vague, waarin surfers bovennatuurlijke krachten krijgen wanneer ze tijdelijk door een mysterieuze wolk worden opgeslokt. Grote kans dat je zelf ook vol energie terugkomt van een verblijf in Contis.


Ga zitten voor een stuntontbijt in Biscarrosse

Een dorp waar de straten dienstdoen als taxibanen en waar bewoners geen garage, maar een vliegtuighangar hebben. Foto: Tim BilmanKijk hoe stuntvliegtuigjes 
een spectaculaire show uitvoeren. Foto: Tim Bilman

Een dorp waar de straten dienstdoen als taxibanen en waar bewoners geen garage, maar een vliegtuighangar hebben? Nee, je ziet ze niet vliegen. Het bestaat, in Biscarrosse. De leukste slaapplek in het dorp is L’Aérogrange. Zittend op het ontbijtterras van een hut op palen zie je hoe stuntvliegtuigjes een spectaculaire show met loopings en duikvluchten uitvoeren. Vanaf € 70 per nacht.


Trotseer de golven van Hossegor

Trotseer de golven van Hossegor. Foto: Tim BilmanTrotseer de golven van Hossegor. Foto: Tim Bilman

Hossegor is een surfmekka dat steevast wordt genoemd in lijstjes met beste golven van Europa. Of je nu een beginner bent die zich met de basiskneepjes wil bekwamen, meedraait op topniveau of liever lui op het strand ligt en toekijkt hoe anderen halsbrekende toeren uithalen, Hossegor biedt voor elk wat wils. 

Kijk voor meer inspiratie op atlantischekustfrankrijk.nl/les-landes.


3. Gironde

Verzamel vastgoed in Arcachon

Vastgoed in Arcachon. Foto: Tim BilmanLuxe villa's in Arcachon. Foto: Tim Bilman

In de negentiende eeuw wilden de bankiers Émile en Isaac Pereire de spoorlijn van Bordeaux naar Arcachon winstgevender maken. Op een heuvel tegen het centrum ontwikkelden zij Ville d’Hiver, een winterstad voor doktoren en welgestelden. Hier zie je prachtige en decadente villa’s in alle architectonische stijlen, van neogotisch en Moors tot Zwitsers chalet. In tegenstelling tot de drukke boulevards van Arcachon zelf loop je hier in alle rust. Wandel op eigen houtje of boek een tour, en vergeet niet de steile metalen trappen van Observatoire Sainte-Cécile te beklimmen voor het mooiste uitzicht op de stad.


Ga van het (zand)pad op Dune du Pilat

Ga van het zandpad af. Foto: Tim BilmanDune du Pilat. Foto: Tim Bilman

Het 104 meter hoge Dune du Pilat is een uitzonderlijk natuurgebied en het hoogste zandduin van Europa. Er zijn hier altijd mensen, dus dit is geen off the beaten track-bestemming − tenzij je dit letterlijk neemt! Elke zomer ligt er een ladder tegen het duin om naar boven te klimmen. Door een eind verder te sjokken door het mulle zand − slow travel in optima forma − laat je het gros van de picknickende bezoekers achter je. Buiten het seizoen wacht je een uitputtende klim door los zand, een inspanning die wordt beloond met een weids uitzicht op de baai bij Arcachon. Dune du Pilat is vanuit Arcachon prima te bereiken met de bus of de fiets. 


Proef zilte oesters in Gujan-Mestras

Proef de oesters. Foto: Tim BilmanProef de oesters bij de oesterbar Gujas-Mestras. Foto: Tim Bilman

Op veel plekken in Gironde kun je verse oesters en lokale wijnen proeven. Bij Gujan-Mestras aan het Bassin d’Arcachon vind je veel gezellige houten oesterbars.

Kijk voor meer inspiratie op atlantischekustfrankrijk.nl/gironde.


4. Charente-Maritime

Fiets over het hagelwitte eiland Île de Ré

il de Ré, Fiets over een hagelwit eiland. Foto's: Simone WittgenIl de Ré. Fiets over een hagelwit eiland. Foto's: Simone Wittgen

De tien ansichtkaartwaardige dorpen van Île de Ré, met metershoge stokrozen voor dromerig witte huisjes, zijn middels 138 kilometer aan fietspaden met elkaar verbonden. De witte kalk biedt bescherming tegen de zilte oceaanlucht en geeft het eiland haar bijnaam: La Blanche. De luiken danken hun verschillende tinten groen aan de overgebleven restjes verf na het schilderen van de vissersboten. Die traditie is bewaard gebleven en resulteert in een charmante architectonische eenheid.


Struin door Talmont-sur-Gironde

Struin door de straatjes van een autoloze dorpje. Foto's: T.AvanStruin door de straatjes van het autoloze dorpje Talmont-sur-Gironde. Foto's: T.Avan

Talmont-sur-Gironde, op een rots aan de monding van de Gironde, is een van Les Plus Beaux Villages de France. Ooit verrezen op deze strategische locatie de romaanse kerk Sainte-Radegonde en een Engels bastion. Tegenwoordig is het een stuk rustiger in de straatjes van het autoloze dorpje.


Bezoek het Versailles van de Zee: Rochefort

Rochefort Ocean. Foto: Steven BoutinRochefort Ocean. Foto: Steven Boutin

De Franse Zonnekoning Lodewijk XIV wenste niet alleen over land, maar ook over zee te heersen. Hij koos Rochefort als plek voor zijn arsenaal. In het Versailles van de Zee werden meer dan vijfhonderd oorlogsschepen gebouwd en kun je nog altijd in scheepsmasten klimmen.  

Kijk voor meer inspiratie op atlantischekustfrankrijk.nl/charente-maritime.


5. Vendée

Oogst het witte goud op Île d’Olonne

Zoutwerker in actie. Foto: Simone WittgenZoutwerker in actie. Foto: Simone Wittgen

De Romeinen verscheepten al graan, wijn en zout vanuit de haven van Les Sables-d’Olonne. Vaar vanuit de kustplaats met een bootje door zoutmoerassen naar Île d’Olonne. Hier zie je zongebruinde zoutwerkers in actie en kun je zelf een zakje zout oogsten. Probeer je bezoek tegen zonsondergang te timen, wanneer de gekleurde luchten en de witte zoutpiramides in de bassins weerspiegelen.


Proef biologische wijn in Brem-sur-Mer

Proef biologische wijn. Foto: UnsplashProef biologische wijn. Foto: Unsplash

Biologische wijnboer Eric en zijn Nederlandse vrouw Petra verwelkomen bezoekers voor een degustatie in hun wijngaard in Brem-sur-Mer, op twee kilometer van de oceaan.


Verdwaal in de Bretonse moerassen in Marais Breton

Verdwaal in de Bretonse moerassen. Foto: Marais BretonVerdwaal in de Bretonse moerassen. Foto: Marais Breton

Marais Breton − de Bretonse moerassen − is een streek die je het best per fiets of kano verkent. Achter de lange zandstranden en duinen van de Vendée wachten boerenmarkten, bossen met zeedennen en steeneiken, fietsvriendelijke campings en wetlands waar je talloze vogelsoorten spot.

Kijk voor meer inspiratie op atlantischekustfrankrijk.nl/vendee.


6. Loire-Atlantique

Wandel langs de lieftallige kusten van de Côte d’Amour

Pornichet, Côte d'Amour. Foto: F. MakhloufOntdek geheime baaien langs de kust van Pornichet, Côte d'Amour. Foto: F. Makhlouf

De Côte d’Amour is een wandelparadijs waar je langs geheime baaien en door het getij gevormde rotspartijen loopt. De rotsachtige kust van het schiereiland Guérande maakt deel uit van langeafstandswandeling GR34, het Sentier des douaniers.


Ontdek romantische rietgedekte dorpjes

Kerhinet. Foto Getty ImagesHet mooiste rietdorpje is Kerhinet. Foto: Getty Images

Wie denkt dat een dorpje zoals dat van Astérix en Obélix alleen in strips bestaat, heeft het mis. Dankzij Parc naturel régional de Brière, een waterdoolhof met eindeloze rietkragen, staat zestig procent van alle rietgedekte huizen van Frankrijk in deze regio. Het mooiste rietdorpje is Kerhinet.


Verover het Carcassonne van het westen: Guérande

Guërande. Foto: UnsplashDe zoute kwelders in Guérande. Foto: Unsplash

Het middeleeuwse stadje Guérande wordt beschermd door zes stoere torens en een vestingmuur van bijna anderhalve kilometer lang. Lopend over de muren zie je aan de ene kant de leistenen daken van oude huizen en aan de andere zijde de zoute kwelders waaraan het stadje zijn rijkdom dankt.

Kijk voor meer inspiratie op atlantischekustfrankrijk.nl/loire-atlantique.

Heb je goed opgelet? Test je kennis van de zes Franse departementen en een vakantie naar Bordeaux in de wacht!

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.