image
Getty Images

De 7 beste winterzonbestemmingen in Europa

Waar moet je zijn voor een zonbestemming weg van de massa in Europa? We zetten 7 minder bekende alternatieven voor de grote toeristische trekpleisters in het zonnetje. 

1. Ksamil, Albanië 

Ksamil in Albanië. Foto: GettyKsamil in Albanië. Foto: Getty Images

De Ionische kust van Albanië is het budgetvriendelijke antwoord op Griekse eilanden als Corfu en Paxos. Vanuit het centrum van het plaatsje Ksamil wandel je in enkele minuten naar zandstranden in vijf verschillende baaien, maar de echte parels van deze kustplaats zijn de vier onbewoonde en ongerepte eilandjes waar je in slechts vijf minuten heen vaart.

Gemiddelde temperatuur: december 12 °C | januari 11 °C | februari 12 °C

2. Karpas Schiereiland, Cyprus

Noord Cyprus. Foto: Getty ImagesKarpas schiereiland in Noord-Cyprus. Foto: Manon van de Zwaal

Het tachtig kilometer lange Karpasschiereiland in Noord-Cyprus voelt mijlenver verwijderd van het massatoerisme en de resorts op het zuidelijke deel van het eiland. Hier vind je geen luxe hotels en casino’s of pinautomaten. Zorg dat je huurauto een volle tank heeft en slalom tussen gaten in het verweerde asfalt en wilde ezels, op weg naar Altınkum Plajı ofwel Golden Beach. Op het vier kilometer brede zandstrand leggen zeeschildpadden ’s nachts van mei tot augustus hun eieren en maken krabben zich even grappig als gezwind uit de voeten in de branding. Let op: mogelijkheden om te overnachten zijn beperkt.

Gemiddelde temperatuur: december 16 °C | januari 15 °C | februari 15 °C

3. Côte Bleue, Frankrijk


De Franse Côte d’Azur kennen we allemaal en ook de Camargue doet bij menigeen een belletje rinkelen. Maar het stukje kust daartussen? De slechts 25 kilometer lange Côte Bleue is een van de best bewaarde geheimen van Frankrijk. En dat best bewaard mag je letterlijk nemen. Hier vind je geen smakeloze hoogbouw en overvolle stranden, maar een grillige kustlijn van ruige kliffen, beschutte baaitjes en calanques, nauwe rotsachtige fjorden. Je zou misschien niet vermoeden dat hier enkele van de mooiste strandjes van de Middellandse Zee verscholen liggen, maar wandel naar Calanque de l’Everine of Plage de la Pointe de Figuerolles en oordeel zelf.

Gemiddelde temperatuur: december 12 °C | januari 12 °C | februari 13 °C

4. Eolische eilanden, Italië

Uitzicht op de Eolische eilanden vanaf Lipari, Italië. Foto: Getty ImagesUitzicht op de Eolische eilanden vanaf Lipari, Italië. Foto: Getty Images

Even ten noorden van het Italiaanse eiland Sicilië liggen zeven Eolische Eilanden, vernoemd naar de Griekse god Aiolus. Zou het misschien aan die god van de wind liggen dat niet meer toeristen lucht hebben gekregen van deze prachtige archipel met zwarte lavastranden en rokende vulkanen? Het grootste eiland, Lipari, heeft de meeste voorzieningen, maar is ook het meest toeristisch. Dat laatste geldt in mindere mate ook voor het duurdere Panarea. Kies liever voor het groene Salina, of Stromboli, met zijn actieve vulkaan die je met een gids kunt beklimmen. Filicudi heeft de Grotta del Bue Marino, een zeegrot waar je binnen kunt zwemmen. Het autovrije en afgelegen Alicudi voelt met zijn ezeltjes als het avontuurlijkste eiland van de archipel. Vulcano tot slot heeft een gigantische rokende krater en markante zwavelgeur. Tip: verblijf in Locanda Maria Tindara, hoog in de heuvels en ver weg van de andere accommodaties in de kwalijk riekende haven van het eiland. Alle eilanden zijn met de veerboot vanuit Milazzo bereikbaar; naar vijf Eolische Eilanden kun je ook vanuit Napels varen.

Gemiddelde temperatuur: december 16 °C | januari 14 °C | februari 13 °C

5. Veli Lošinj, Kroatië

Waar moet je zijn aan de Adriatische kust van Kroatië, met bijna vijftig bewoonde en stuk voor stuk prachtige eilanden, wanneer je Istrië te druk vindt? Simpel: begin met de kortst mogelijke veertocht vanaf het populaire schiereiland naar de eilanden Cres en Lošinj. Na twintig minuten varen rijd je over het langgerekte Cres naar het zuiden. Vooral blijven rijden, want met zijn kleurrijke huizen aan de haven, kristalheldere blauwe water, verrukkelijke zeevruchten en truffels is het kleine stadje Veli Lošinj een heerlijke uitvalsbasis voor eilandhoppen door Kroatië. Of om eindeloos te blijven hangen natuurlijk.

Gemiddelde temperatuur: december 10 °C | januari 9 °C | februari 9 °C

6. Porto Santo, Madeira

Madeira Porto Santo Foto: Getty ImagesPorto Santo, Madeira. Foto: Getty Images

Ons hart gaat sneller kloppen van Madeira. In plaats van een minder bekend alternatief aan te dragen, wijzen we je liever op het volgende: Madeira is niet alleen een heerlijk eiland, maar ook een archipel! Naast de (op enkele wetenschappers na) onbewoonde Ilhas Selvagens en Ilhas Desertas, bestaat de eilandgroep uit Porto Santo. Een veerbootovertocht van 2,5 uur brengt je van Funchal naar het kleine buureiland. Wat daar op je wacht? Negen kilometer aan gouden zandstranden, zacht glooiende heuvels en relaxte wandel- en fietsroutes.

Gemiddelde temperatuur: december 19 °C | januari 18 °C | februari 18 °C

7. Menorca, Spanje

Cala Escorxada, Menorca in Spanje. Foto: Getty ImagesCala Escorxada op Menorca. Foto: Getty Images

Menorca is het muurbloempje van de Balearen. Het eiland — vijf keer zo klein als het drukbezochte Mallorca, minder chiquer dan Formentera en zonder het bruisende nachtleven van Ibiza — is buiten de steden Mahón en Ciutadella on-mediterraans rustig. Al helemaal op stranden waar je niet zomaar verzeilt, zoals Cala Escorxada. Een kustpad langs kliffen en idyllische baaitjes voert naar een afgelegen strand, waar parelwit zand en turquoise water elkaar ontmoeten.

Gemiddelde temperatuur: december 15 °C | januari 14 °C | februari 14 °C

Nog meer inspiratie over de mooiste winterzonbestemmingen? Lees het allemaal in Columbus Travel editie 115!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.