image
Getty Images

De beste tips voor Engelse nationale parken van het gebaande pad

Zo ontdek je nationale parken van Engeland weg van de massa. Ga jij voorbij de drukte van het Peak District of ga je voor de onbekendere meren van het Lake District?

1. Voorbij de drukte van het Peak District

Peak District, Engeland. Foto: Getty ImagesPeak District, Engeland. Foto: Getty Images

Columbus-hoofdredacteur Mark Mackintosh speelt Robin Hood in een van Engelands geliefdste natuurgebieden. 'Het Peak District Nationaal Park, tussen de grote steden Manchester en Sheffield, is het eerste nationale park van Groot-Brittannië. Volgens de legende vormden de uitgestrekte bossen de perfecte verstopplaats voor Robin Hood en zijn Vrolijke Volgelingen. Dat valt tegenwoordig niet meer mee, want het Peak District is een van de populairste natuurparken van het land. Het gebied is onderverdeeld in het noordelijke Dark Peak, met vooral veel heidegebieden, en het zuidelijke White Peak, met spectaculaire rotsformaties en grotten. Robin Hood kende er overal de weg. De Limestone Way, een langeafstandsroute van 74 kilometer, brengt je naar Robin Hood’s Stride, een door erosie gevormd rotskasteel. Dichter bij Sheffield is de eindeloze klifwand van Stanage Edge een geliefde bestemming, maar toch weet lang niet iedereen dat de grot van Robin Hood ergens tussen deze rotsen verborgen ligt. Plan je trip buiten de zomervakantie en het is hier met honderden kilometers aan trails verrassend eenvoudig om de massa’s te vermijden.'


2. Voorbij de drukte van het Lake District

Wasdale, Lake District, Engeland. Foto: Andrew-LockingWasdale, Lake District, Engeland. Foto: Andrew-Locking

Columbus-fotograaf Manon van der Zwaal krijgt meer voor minder: 'In het noordwesten van Engeland liggen de zestien meren van het bergachtige Lake District. In het westen van dit nationaal park liggen, op loopafstand van elkaar, drie minder bezochte meren. Kies een cottage of farmstay als uitvalsbasis en begin bij het rustige Loweswater. Via een beboste vallei wandel je naar Crummock Water en het door heuvels en lieflijke groene weiden omgeven Buttermere. Wat ook altijd werkt: zoek een hoge piek en loop de andere kant op. Fanatieke hikers kunnen de verlokking van The Old Man of Coniston niet weerstaan. Jij neemt het geitenpaadje naar Goat’s Water. Vanaf dit meertje klim je naar Dow Crag. Nét iets lager, maar met een uitzicht dat je met niemand hoeft te delen.'


Nog meer bijzondere districten

Howgill Fells, Engeland. Foto: Getty Images

Voor de ultieme Lake District lookalike Howgill Fells rijd je een half uur naar het oosten, naar het middeleeuwse dorp Sedbergh. Tussen de afgesleten bergen van deze Area of Outstanding Natural Beauty (AONB) stort de hoogste waterval van Engeland zich van de kliffen. Ribble Valley, een spitting image van het Peak District, ligt midden tussen Manchester en het Lake District. In het Forest of Bowland AONB wandel je over sfeervolle heidevelden en door diepe valleien.



Ben je benieuwd naar nog meer van dit soort handige tips? In Columbus Travel editie 107 vind je onze top 20 greatest hits voor Europa plus tips voor de grote steden buiten het gebaande pad!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!