image
George Turner

Wild, wilder, wildst: 6x op safari in Europa

Afrika beschikt weliswaar over de Big Five, maar ons eigen Europa zit óók boordevol safari-verrassingen. Ontdek in welke Europese landen jij het ultieme safarigevoel kan ervaren! 

1. Op oerbossafari in Belarus

wisenten Belarus Wit-RuslandFoto: iStock

Duizenden jaren geleden bedekten dichte loofbossen grote delen van Europa. Het laatste restant van dit oerbos ligt verspreid over de nationale parken Białowieża in Polen en Belovezhskaya Pushcha in Belarus. Hier zwerven elanden en wisenten door majestueuze bossen en kwaken duizenden kikkers in moerassen vol bevers en ringslangen. Gids Aleksander Pekach van Wild Belarus kent het bos op zijn duimpje en laat je sporen van herten, vossen en misschien zelfs een wolf of lynx zien. Hij leert je alles over zeldzame roofvogels als de schreeuwarend, dwerguil en Laplanduil, maar zijn lievelingsdier is de meest iconische bewoner van Belovezhskaya Pushcha en nationaal symbool van Belarus: de wisent, ook bekend als de Europese bizon. Tijdens een vierdaagse safari verblijf je in een traditioneel houten huisje in het moeras en struin je het oerbos af, op zoek naar de meer dan zeshonderd wisenten die in de omgeving rondlopen. De wisentsafari is bedoeld voor twee tot vier personen. Kijk voor meer informatie op Wildbelarus.com. Een bezoek aan dit ooit zo gesloten land is eenvoudiger dan ooit nu Belarus visumvrij reizen toestaat. Houd uiteraard wel de politieke situatie in de gaten en lees je in over de visumvoorwaarden.


2. Op strandsafari in Noord-Cyprus

zeeschildpadden Noord-CyprusFoto: iStock

Koudbloedige dieren zijn een beetje het zwarte schaap van de safariwereld − al helemaal in een werelddeel zonder spectaculaire reptielen. Wat Europa wél heeft zijn zeeschildpadden. Elke zomer kruipen honderden soepschildpadden en onechte karetschildpadden de stranden van de Turkse Republiek Noord-Cyprus op om hun eieren te leggen. De Society for the Protection of Turtles (SPOT) zet zich in om deze bedreigde diersoorten te beschermen. Van eind mei tot begin augustus ben jij óók welkom. Samen met vrijwilligers patrouilleer je op afgesloten stranden en bescherm je nesten met kooien tegen wilde honden en vossen. Met name bij Alagadi heb je vrijwel elke nacht prijs. Let op: om verstoring te voorkomen is het aantal plaatsen per nacht beperkt. Je betaalt op donatiebasis.

Lees ook: Zo spot je de Nederlandse Big Five

3. Op onderwatersafari in Ierland

reuzenhaai IerlandFoto: ANP

Ainmhí Sheoil, ofwel het Beest met het Zeil; zo heet de reuzenhaai in het Iers-Gaelisch. Met een lengte tot twaalf meter is dit de grootste vis in de Noord-Atlantische Oceaan en de op één na grootste vis wereldwijd, na de walvishaai. Met zijn wijd opengesperde bek van een meter breed en zijn door het water glijdende rug- en staartvinnen ziet hij er angstaanjagend uit, maar zolang je geen tik krijgt van zijn staart is hij ongevaarlijk. Marine Tours in het dorpje Carhoo in het zuidwesten van Ierland laat je op een duurzame manier kennismaken met de ontzagwekkende haai. Elke zomer trekken veertigduizend reuzenhaaien − een aanzienlijk deel van de wereldpopulatie − naar de voor de kust gelegen Blasket Islands. Met wat geluk tref je aan de zuidkant van Great Blasket Island een hele school aan. Tijdens een dagvullende tour maak je ook nog kans om bruinvissen, dwergvinvissen, gewone vinvissen, bultrugwalvissen en orka’s te zien. Garantie dat je wat ziet heb je echter nooit: de oceaan is onvoorspelbaar en soms lijkt het gemakkelijker om een leprechaun, de mythische elf uit de Ierse folklore, te vinden.


4. Op wandelsafari in Engeland

wandelsafari Engeland Knepp SafarisFoto: Knepp Wildland

Als je op 25 kilometer van een luchthaven als Londen Gatwick natuur op grote schaal terug kunt brengen, dan kan het overal, zo is de hoopvolle boodschap van Knepp Wildland, een natuurontwikkelingsproject op het landgoed van Knepp Castle in West Sussex. De boeren in de omgeving modderden eeuwenlang aan. In de zomer werd de grond zo hard als beton en in de winter zo dik als pap, en dat maakte de grond ongeschikt voor landbouw. In 2000 trok een van die boeren, Charlie Burrell, de stekker uit zijn boerenbedrijf en schonk hij zijn land terug aan de natuur. Hij koos voor een aanpak waarin vrijheid voor de natuur centraal staat. Grote grazers, zoals Longhorns, Exmoorpony’s, Tamworth varkens, edelherten, damherten en reeën, zijn daarbij onmisbaar. Ze vertrappen het struikgewas en zorgen voor een verspreiding van zaden. In de afgelopen twee decennia is er een grote variatie aan waardevolle habitats ontstaan en zijn tal van zeldzame diersoorten teruggekeerd. Het park is maar liefst 1.400 hectare groot en is open voor het publiek. Je kunt de grazers te voet of vanuit een terreinwagen observeren. Ben jij meer van het kleine grut? Ga dan op hommelsafari, vleermuisexcursie of zoektocht naar diverse vlindersoorten. Kijk voor meer informatie op Kneppsafaris.co.uk

Lees ook: Dit zijn de 8 mooiste nationale parken van Europa - waarvan je waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord

5. Op schuilsafari in Finland

beren Martinselkonen FinlandFoto: George Turner

Volwassen beren die zo dichtbij staan dat je ze kunt horen kauwen en berenjongen die samen dansen of in bomen klimmen: de foto’s die gemaakt zijn in het Finse natuurreservaat Martinselkonen gaan geregeld viral. Je hoeft echt geen professionele fotograaf te zijn om de 'koning van het bos' hier goed op de plaat te krijgen, want in de uitgestrekte bossen en moerassen tegen de Russische grens wemelt het van de bruine beren. Het berenseizoen begint in april, wanneer de dieren uit hun winterslaap ontwaken en de besneeuwde bossen in trekken, en duurt tot halverwege augustus. De afgelopen jaren zijn er meerdere nesten geboren in Martinselkonen. Tijdens de eindeloze zomeravonden in juni heb je dan ook kans om een moeder met jonkies te spotten. Op verschillende plaatsen staan grote, comfortabele hutten met stoelen en kijkgaten om het gedrag van de dieren te observeren en kleinere, beschutte hutten die meer geschikt zijn voor het maken van spectaculaire foto’s. Een ervaren gids loodst je ernaartoe. Tijdens een avondsafari (€ 90 per persoon) zit je ongeveer vier uur in zo’n hut, maar voor het echte werk vertrek je aan het eind van de middag en breng je de nacht door in de Finse bossen. Deze exclusieve excursie boek je vanaf € 150 per persoon per nacht.


6. Op luchtsafari in Denemarken

Spreeuwen Denemarken WaddenzeeFoto: iStock

De spreeuwendans komt wellicht over als een vreemde eend in de bijt, maar het verschijnsel is zo verbluffend dat we het haast wel móéten vermelden. Elke herfst voegen spreeuwen uit Scandinavië en Oost-Europa zich bij hun soortgenoten boven de rietlanden langs de Deense Waddenkust. Om de oversteek te kunnen maken naar hun overwinteringsplek in Engeland, moeten de vogels minstens negentig gram wegen. En dat betekent eten, eten en nog meer eten. Ook buizerds, haviken en valken worden aangetrokken door het vreetfestijn. De spreeuwen proberen de aanwezige roofvogels af te schudden door in grote wolken op ze af te vliegen, op ze te poepen of ze onder te kotsen; alles is toegestaan. Zodra de avondlucht oranje en zachtroze kleurt buitelen honderdduizenden van hen over elkaar heen. De vogels draaien, duiken en wervelen door de lucht in een gigantische zwarte wolk. Rond half oktober bereikt de spreeuwendans zijn hoogtepunt. De gidsen van het Waddenzeecentrum in Ribe nemen je op sleeptouw (zoek op ‘Black sun’) vanaf € 12 per persoon. Check Vadehavscentret.dk voor meer informatie. 


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit artikel verscheen eerder in Columbus editie 98. Bestel 'm nu!