image
Christian Kruse

9x de mooiste treinreizen van Europa

De trein is helemaal terug van weggeweest. Als duurzaam vervoermiddel naar je bestemming, als duurzaam vervoermiddel óp je bestemming én als bestemming an sich. Want juist voor de trein gelden de wijze woorden van de Chinese wijsgeer Confucius: de weg zelf is je bestemming. Dus doe je raampje open, leun achterover en ontspan –  de volgende halte is ...

1. PORTO - SINTRA, SLOW TRAVELEN DOOR HET ACHTERLAND VAN PORTUGAL 

Met regionale treinen kom je in het Portugal van de locals, neem je de tijd om vergeten regio’s te ontdekken en ga je volledig tranquilo mee in het tempo van het land. Station São Bento, in het hart van Porto, vormt als openbaar kunstmuseum –  meer dan 20.000 beschilderde tegels sieren de stationshal –  een fijn startpunt van de trip. Ga voor de regionale trein richting het zuiden, níét de hogesnelheidstrein naar Lissabon, en ontdek slaperige dorpjes, vergezichten over de kustlijn en vergeten stadjes als Coimbra en Caldas da Rainha. Eindpunt is Sintra, majestueus door de vele kastelen, paleizen en landhuizen, omringd door weelderig groen van de kasteeltuinen en het nationale park Sintra-Cascais. Neem een paar dagen de tijd, stippel je route uit via cp.pt

2. BILBAO – SANTIAGO DE COMPOSTELLA, OP BEDEVAARTSTOCHT DOOR NOORD-SPANJE 

Met het smalspoortreinennet van FEVE ga je op bedevaart door een van de meest onontdekte regio’s van Spanje. Bilbao vormt het startpunt, als walhalla voor foodies met streekgerechten en ontelbare tapasbarretjes. Vervolgens kom je in de spotgoedkope lokale treintjes tot bezinning, als de mini-akkers, piepkleine dorpjes en het groenste deel van Spanje tergend langzaam aan je voorbijtrekken. De onontdekte stedentripparel Oviedo is een openbaring, waarna je de treinreis beëindigt in pelgrimsoord Santiago de Compostella. Jaag het traject van ruim 600 km er niet in twee dagen doorheen, maar neem de tijd voor een gezonde dosis slow travel. 

3. LEVANTO – LA SPEZIA, LANGS DE FILES IN DE ITALIAANSE CINQUE TERRA 

De Italiaanse Cinque Terra is moeilijk bereikbaar met de auto, en de smalle kronkelwegen slibben dicht in de drukte van het hoogseizoen. De oplossing is al voor handen, maar nog nauwelijks ontdekt: de trein. Dit is win-win-win ten opzichte van de auto: zonder files het gebied ontdekken, de uitzichten vanuit de trein zijn waanzinnig en je bespaart jezelf de onmogelijke zoektocht naar een parkeerplaats, € 7,50 voor een dagkaart. Je ticket boek je hier: cinqueterre.eu.com

4. HELSINKI - KEMIJÄRVI, OP JACHT NAAR HET NOORDERLICHT DWARS DOOR FINLAND 

De Santa Claus Express zet koers richting de poolcirkel, dwars door Finland. In de winter kun je vanuit je slaapcabine op zoek naar het noorderlicht, in de zomer gaat de zon niet onder en geniet je dag en nacht van de Finse vergezichten. Na 15 uur treinen komt er nog een portie natuurgeweld bovenop –  eindpunt Kemijärvi vormt de toegangspoort tot Lapland, € 10 voor een stoel, € 40 voor een stapelbed. 

5. ROSSLARE - GALWAY, OP JE DOOIE GEMAK DOOR IERLAND 

Wil je snel van A naar B door Ierland reizen? Pak dan de auto. Het traject van Rosslare naar Galway, met een stedentrip Dublin tussendoor, gaat om de reis zelf. De Iarnród Éireann (Ierse Spoorwegen) brengt je langs de oostelijke kustlijn en door het berglandschap van County Wicklow naar Dublin, om na een citytrip dwars het land door te steken naar de westelijke kustplaats Galway, vanaf € 22.

Trein SpanjeMet de trein ontdek je een van de meest onontdekte regio’s van Spanje. Foto: Unsplash

6. GÄLLIVARE - KRISTINEHAMN, ZOEVEN DOOR ZOMERS ZWEDEN 

Schrik niet als de machinist van de Inlandsbanan regelmatig toetert. Rendieren moeten gewaarschuwd worden voor de komst van het particuliere treintje, dat ruim 1200 kilometer lang de Zweedse natuur doorkruist. Het traject strekt zich van het zuiden tot óver de poolcirkel en biedt tussendoor mogelijkheden om van boord te gaan. De Inlandsbanan rijdt alleen in de zomer en vervoert vooral toeristen, vanaf € 207 voor 14 dagen.

7. AMSTERDAM - GÖTEBORG, BOEMELEN DOOR HEEL SCANDINAVIË 

De Lofoten, fjorden, de poolcirkel aantikken, rendieren, stedentrips en waanzinnige natuur: Scandinavië ontdek je vanuit de trein. Het beste van Denemarken, Zweden en Noorwegen pak je mee met deze route: Amsterdam - Kopenhagen - Stockholm - Boden - Narvik - Bodø - Andalsnes - Bergen - Oslo - Göteborg. Richtprijs voor deze gehele reis: € 375, samen te stellen via dsb.dk, sj.se en nsn.no, of in één keer boeken via treinreiswinkel.nl

8. MAINZ - KEULEN, LANGS DE OEVERS VAN DE DUITSE RIJN 

Het traject tussen Mainz en Keulen is je Rijnste eyeopener. De Deutsche Bahn-trein koerst vlak langs de oevers van de Rijn en biedt vergezichten over de rivier aan de ene kant, en meer dan dertig ruïnes en kastelen, plattelandsdorpen aan de andere. Het door de Duitsers tot Liebesroute omgedoopte traject duurt ruim anderhalf uur, € 17,90.

9. ST. MORITZ - TIRANO, KLIMMEN NAAR HET HOOGSTE PUNT VAN EUROPA 

In het Zwitserse kanton Graubünden kent vervoersmaatschappij Rhätische Bahn vrijwel geen treinreizen die níét in dit ‘best of’ lijstje thuishoren. Maar om er één te noemen: de Bernina-lijn. De trein maakt zich met gemak meester over stijgingspercentages tot zeven procent, zet koers langs de Morteratsch gletsjer, zigzagt met panoramisch uitzicht voorbij Lago Bianco en gaat tot 2253 meter hoogte –  de hoogste spoorwegovergang van Europa. Zie de rit als een VR-natuurfilm van 2,5 uur, vanaf € 43.

Op onze themapagina over treinreizen hebben wij nog veel meer informatie over reizen met de trein voor je verzameld >>