image
Andrew Gregory

Dit zijn de nieuwste treinroutes die je een keer móét maken

Van spotgoedkoop tot super-de-luxe. De trein gaat als een, eh, trein. Deze trajecten zijn gloednieuw, of staan binnenkort op de rails, en kunnen als basis dienen voor een complete vakantie.

1.    Roemenië: het natuurgeweld van de Karpaten

Het is een fabeltje dat alleen grote en populaire steden goed en snel bereikbaar zijn met de trein. De Oostenrijkse spoormaatschappij (ÖBB) levert daarvoor het nieuwste bewijs. Vanuit Wenen trein je sinds kort rechtstreeks in negen uur naar Satu Mare, in het noorden van Roemenië. Het stadje is de toegangspoort tot de regio Maramureș, midden in het machtige Karpatengebergte. Dit uitgestrekte gebied kan bogen op schitterende bossen en pieken, plus sfeervolle dorpjes met houten kerken waar je je een paar eeuwen terug in de tijd waant.
 

2.    Spanje: Madrid-Barcelona voor een schijntje

De AVE tussen Madrid en Barcelona is een van Europa’s populairste hogesnelheidslijnen, maar niet altijd even gunstig geprijsd. Vandaar dat we een vreugdedansje deden toen we hoorden dat vanaf april de budgettrein van AVLO drie keer per dag op hetzelfde traject gaat rijden. Zo combineer je voor een tientje en in 2,5 uur de beide steden.

3.    Mexico: het nieuwe Tulum

Hippies vonden als eerste de hagelwitte stranden, turkooizen zee, Mayacultuur en relaxte sfeer van Tulum, in de Mexicaanse deelstaat Yucatán. Instagrammers van over de hele wereld volgden, waardoor we weer op zoek kunnen naar een nieuwe hotspot aan de Caribische Zee. Niet verder vertellen, maar wij hebben dat paradijsje al gevonden: Bacalar, 200 kilometer ten zuiden van Tulum. In deze lagune kleurt het water vijftig tinten blauw –  vergelijkbaar met Bora Bora –  en veramerikanisering is gelukkig nog niet aan de orde. Vanaf 2023 wil de Mexicaanse regering met een gloednieuwe spoorlijn een verbinding leggen tussen de verschillende deelstaten in het uiterste zuidoosten van Mexico, met Bacalar als tussenstation.

4.    Duitsland: nieuwe hotspot voor citytrippers

Voormalig Oost-Duitsland loopt achter in de ontwikkeling van treintrajecten, maar een belangrijke slag is nu geslagen. Dresden, Berlijn en Rostock worden sinds kort in slechts vier uur treinen met elkaar verbonden. Het eindpunt is voormalige Hanzestad Rostock aan de Baltische kust. Het toerisme staat hier nog in zijn kinderschoenen –  goed nieuws voor stadspioniers die de rijke geschiedenis en de ligging direct aan zee, met fijn zandstrand ertussenin, willen ontdekken, vanaf € 20 voor het hele traject. je ticket boek je hier: bahn.com/nl

5.    Australië: the Land of Oz

De Great Southern Journey van Adelaide naar Brisbane, langs de zuidoostkust van Australië, doet zijn naam eer aan. Deze epische treintrip is bijna drieduizend kilometer, twee nachten en drie dagen lang. Onderweg stop je in het Grampians National Park en hoofdstad Canberra, en aan de magistrale kust van New South Wales, vanaf € 1500 p.p., inclusief gastronomisch eten, drinken en off-train tours.
 

6.    Denemarken: Hamburg-Kopenhagen in slechts 4,5 uur

Jarenlang was de treinverbinding tussen Hamburg en Kopenhagen een dieptepunt van onhandigheid en inefficiëntie. De gehele trein werd bij Puttgarden (Duitsland) op een ferry geplaatst om aan de andere kant van het water bij Rødby (Denemarken) weer op het juiste spoor te raken. Dit was weliswaar hemelsbreed de kortste route en de overstap ging relatief gemakkelijk via roll-on/roll-off, maar de verbinding was allesbehalve snel en had geregeld te kampen met mankementen. De Deense treindienst DSB neemt sinds kort de dienstregeling volledig voor zijn rekening, waardoor de hogesnelheidstrein via Jutland en Odense door kan denderen. De twee steden liggen nu slechts 4,5 uur reizen van elkaar vandaan, vanaf € 40.
 

7.    Estland, Letland, Litouwen: Baltische alles-in-éénpas

De Eurail-treinpas heeft Estland en Letland toegevoegd aan zijn bereik. Alle treintrajecten van de drie Baltische landen kunnen nu met een alles-in-éénpas worden afgelegd. Ook verder treinen is een optie –  binnen de 33 aangesloten landen kunnen treinliefhebbers gebruikmaken van alle hogesnelheids-, lokale- en nachttreinen.

8.    Italië: dwars door de Alpen

De Duitssprekende Italiaanse regio Zuid- Tirol is een voorloper op het gebied van duurzaamheid, dus een internationale, snelle en directe treinverbinding naar het hart van het gebied kan dan niet uitblijven. In samenwerking met de Oostenrijkse spoormaatschappij ÖBB flitst de hogesnelheidstrein Railjet dit jaar voor het eerst over de Brennerpas van Oostenrijk naar Italië. Twee keer per dag koerst de trein van Wenen, via Salzburg en Innsbruck, dwars door de Alpen naar Bolzano in circa 7,5 uur, € 70. 
 

Op onze themapagina over treinreizen hebben wij nog veel meer informatie over reizen met de trein voor je verzameld >>