image
Getty Images

Roadtrippen door Frankrijk met een elektrische auto: 3 tips

Met de opkomst van elektrische auto's worden steeds meer mensen geïnteresseerd in het plannen van een roadtrip met een elektrische auto. Dat vereist wat extra planning en aandacht, maar is zeker niet onmogelijk. Frankrijk is een uitstekende bestemming om met een elektrische auto te verkennen. Naast pittoreske plaatsen kent het land namelijk gelukkig ook een groeiend netwerk aan oplaadstations. We geven je drie nuttige tips voor een duurzame roadtrip naar Frankrijk!

1. Plan je route

Plan je route. Foto: Getty ImagesVoor een succesvolle roadtrip plan je je route vooraf. Foto: Getty Images

Het plannen van je route is essentieel voor een succesvolle reis met een elektrische auto. Gelukkig bestaan er tal van online routeplanners en mobiele apps die specifiek ontworpen zijn voor elektrisch rijden. Deze tools geven niet alleen aan waar oplaadpunten beschikbaar zijn, maar ook informatie over de laadsnelheid, compatibiliteit en eventuele laadkosten.

Ook is het natuurlijk van belang om je route af te stemmen op de actieradius van je elektrische auto. Grote auto’s hebben meestal een actieradius van rond de 425 kilometer, medium auto’s kunnen zo’n 310 kilometer rijden zonder op te laden en bij kleine elektrische auto’s moet je meestal elke 230 kilometer stoppen om te laden. Hoe lang je uiteindelijk echt kan rijden zonder op te laden hangt af van veel zaken. Denk aan hoeveel passagiers en bagage je meeneemt en of je de airco veel gebruikt. Een rit naar Zuid-Frankrijk is zo’n duizend tot twaalfhonderd kilometer, afhankelijk van je start- en eindpunt. Hiermee kun je berekenen hoe vaak je ongeveer moet stoppen en bij welke Franse steden dit in de buurt is.


2. Maak gebruik van bekende laadnetwerken

Maak gebruik van de bekende laadnetwerken. Foto: Getty ImagesLaadstations in Frankrijk. Foto: Getty Images

Frankrijk heeft verspreid over het hele land een uitgebreid netwerk van laadstations. Het is handig om te weten welke laadnetwerken veel aanwezig zijn. Enkele bekende laadnetwerken in Frankrijk zijn:

  • Tesla Supercharger-netwerk: als je een Tesla bezit, kun je gebruikmaken van het uitgebreide Supercharger-netwerk van Tesla, dat snelle oplaadmogelijkheden biedt op strategische locaties in heel Frankrijk.
  •  Ionity: Ionity is een Europees samenwerkingsverband tussen grote autofabrikanten zoals BMW, Ford, Mercedes-Benz en Volkswagen. Het netwerk biedt ultrasnelle laadpunten langs belangrijke snelwegen.
  • Ivizia: Ivizia (voorheen bekend als Sodetrel) gebruikt het Corri-Door-netwerk, dat zich richt op het aanbieden van snelle laadinfrastructuur op snelwegen en in stedelijke gebieden. Dit netwerk is compatibel met verschillende merken elektrische voertuigen.
  • Shell Recharge: Shell Recharge (voorheen NewMotion) is een van Europa's grootste laadnetwerken en biedt een breed scala aan laadpunten in heel Frankrijk. Het netwerk is toegankelijk voor verschillende elektrische automodellen en biedt zowel reguliere als snellaadpunten.

Check voordat je vertrekt altijd even of je ook de juiste laadpassen hebt voor de bovenstaande beheerders. Het kan nooit kwaad om meerdere laadpassen mee te nemen, maar ook een creditcard of speciale apps kunnen nodig zijn om je auto op te laden in Frankrijk. 


3. Ontdek pittoreske laadlocaties

Verken de kathedraal van Clermont-Ferrand terwijl je je auto oplaadt. Foto: Getty ImagesVerken de kathedraal van Clermont-Ferrand terwijl je je auto oplaadt. Foto: Getty Images

Tijdens de roadtrip naar Frankrijk wil je natuurlijk niet alleen moeten stoppen om de auto op te laden, maar ook genieten van de bestemming. Gelukkig zijn er een hoop prachtige plekken waar je je elektrische auto kunt opladen terwijl je de omgeving verkent. 

Rijd je bijvoorbeeld met de auto naar Zuid-Frankrijk? Dan kun je bijvoorbeeld stoppen in Bourges, Clermont-Ferrand of Lyon. Hier kun je met gemak een dag doorbrengen in het historische centrum van de stad. Ga shoppen of dompel je onder in de historie en cultuur. In deze steden vind je zowel binnen als buiten het centrum een groot aanbod aan laadpunten. Je vermaakt je hier dus prima terwijl je auto oplaadt!

Als je gebruik wilt maken van openbare parkeer- en laadplaatsen, is het wel aan te raden om een goede autoverzekering te hebben die ook in het buitenland dekt. Mocht er iets met je auto gebeuren, dan hoef je in ieder geval niet alles zelf te regelen.


Door je route te plannen, gebruik te maken van het uitgebreide aanbod aan laadnetwerken en onderweg de highlights van Frankrijk aan elkaar te rijgen, wordt een vakantie met je  elektrische auto niet alleen een duurzame manier om te reizen, maar ook een ervaring om nooit te vergeten. Bon voyage!

Lees ook: Dit zijn de 5 beste Europese landen voor een elektrische roadtrip

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.