image
VISITFLANDERS

Roadtrip door België: 5 groene tips voor Vlaanderen en de Ardennen

Een bezoek aan onze zuiderburen resulteert vaak in een stedentrip naar Antwerpen, Gent of Brugge. Maar België heeft ook tal van gebieden buiten de stad die zeer de moeite van het ontdekken waard zijn. Deze vijf pitstops mogen in elk geval niet ontbreken aan je roadtrip door het Belgische landschap!

Stop 1: Kom tot rust op de Kalmthoutse Heide

​​​​​Grenspark Kalmthoutse Heide CREDIT Getty ImagesGrenspark Kalmthoutse Heide. Foto: Getty Images

Dat je voor mooie Vlaamse natuur niet ver hoeft te zoeken, bewijst Grenspark Kalmthoutse Heide, het enige nationale park dat we met een van onze buurlanden delen. Parkeer een kwartiertje over de grens op Parking Noord en loop Wandelroute Ree als je echt heel het park wilt zien – met een lengte van 24 kilometer is dit de langste van de 25 bewegwijzerde wandelroutes. Hier kun je grenzeloos genieten van uitgestrekte naaldbossen van grove den, Corsicaanse den en zeeden, heidevelden die in augustus en september prachtig paars kleuren, open stuifzandvlaktes en donkere vennetjes.


Stop 2: Brouw je eigen avontuur bij Landschap de Liereman

Landschap de Liereman CREDIT Ivan DaemsLandschap de Liereman. Foto: Ivan Daems

Een uur verder naar het westen ligt Landschap de Liereman bij Oud-Turnhout. Op nog geen tien kilometer van de Nederlandse grens loop je hier mee op een blotevoetenwandeling, vleermuisavond of de Nacht van de Duisternis, waar je je bewust wordt van lichthinder en lichtvervuiling in de Vlaamse natuur. De rugstreeppad, sprinkhaanzanger en het zeldzame uitgebeten veenmos lijken zich daar weinig van aan te trekken en voelen zich prima thuis tussen de typisch Kempische vegetatie van natte en droge heide, elzenbroekbos, stuifduinen en gagelstruweel waarvan – drie hoeraatjes voor de natuur! – het heerlijke lokale gagelbier wordt gebrouwen.


Stop 3: Waan je in een miniatuurwoestijn in de Lommelse Sahara

uitkijktoren Lommese Sahara CREDIT Bjorn SneldersUitkijktoren Lommelse Sahara. Foto: Bjorn Snelders

Ruim dertig kilometer verderop is het gedaan met het typische landschap van de Kempen, want hier waan je je plotseling in de Sahara. Wij hebben de Loonse en Drunense Duinen, Vlaanderen heeft de Lommelse Sahara, een zandbak om u tegen te zeggen. Maar wie denkt dat de Lommelse Sahara niet meer is dan een miniatuurwoestijn op kruipafstand van onze grens heeft zand in de ogen: beklim hier een dertig meter hoge uitkijktoren, leef je uit in een speelbos en verwonder je over inventief gevlochten houtkunst.


Stop 4: Maak een langeafstandswandeling in Rivierpark Maasvallei

Rivierpark Maasvallei CREDIT José BollenRivierpark Maasvallei. Foto: José Bollen

De route buigt naar het zuiden in het dorp Kessenich. Vanaf hier vormt de Maas veertig kilometer lang de grens tussen Nederlands en Belgisch Limburg. In Rivierpark Maasvallei kijk je uit over een wirwar van oude rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen en grindbanken. Het is een landschap waar je eindeloos in kunt struinen of fietsen over autovrije dijken, Mis je de Nederlandse oever aan de overkant? Drie fietspontjes en één groot veerpont waar ook auto’s op mogen verbinden de beide Limburgen. Of krijg jij juist geen genoeg van deze machtige rivier? Dan is de langeafstandswandeling van 137 kilometer die dit jaar is uitgeroepen tot Beste wandelroute van de Benelux wat voor jou.


Stop 5: Laat het bruisen in Natuurpark van de Bronnen

Natuurpark van de bronnen. Foto: Qwertzu111111Hoogveenlandschap van Fagne de Malchamps. Foto: Qwertzu111111

Vanaf Maastricht rijd je in drie kwartier naar Parc Naturel des Sources in de Ardennen. In dit landschap van rivieren, uitgestrekte bossen en bronnen (een flesje Spa of Bru mineraalwater voor tijdens je verkenning is in deze streek eenvoudig te vinden) ontdek je ook het hoogveenlandschap van Fagne de Malchamps, de meest westelijke uitloper van het veel bekendere en drukkere natuurgebied Hautes Fagnes (Hoge Venen).

En hoeveel asfalt vreet je dan tijdens deze roadtrip?
Afstand: 250 kilometer
Tijd: 4,5 uur + stops

Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.