image
What if we fly

De 3 mooiste roadtrips van Australië (en 7 praktische tips voor je autovakantie Down Under)

Australië is gemaakt om met de auto of camper te ontdekken. Maar welke routes lenen zich het beste voor een vakantie waar je zoveel mogelijk uit wilt halen? En waar moet je op letten als je een roadtrip door Australië wilt maken? De Nederlandse reisbloggers Thom en Lianne van What if we fly wijzen je de weg (droom nu, reis later). 

Roadtrip 1: Perth – Margaret River // 280 kilometer stranden, wijn en wildlife

Tijdens de rit van Perth naar Margaret River kom je langs de mooiste stranden die West-Australië te bieden heeft. Begin je trip ‘s morgens in het prachtige Hamelin Bay, op ongeveer 3 uur rijden vanuit Perth. Tussen 09.00 en 10.00 uur in de ochtend komen hier gigantisch grote pijlstaartroggen tot bijna op het strand. Ze zwemmen letterlijk over je voeten heen en zijn absoluut niet bang voor mensen. Ga er alleen alsjeblieft niet op staan, want Steve Irwin is niet voor niks omgekomen door een incident met een pijlstaartrog. 

Hamelin Bay is een prachtige baai in Australië waar je kan zwemmen met pijlstaartroggen. Foto: What if we fly

Na de ontmoeting met deze reuzen heb je ongetwijfeld zin in een klein ontbijtje in het dorpje Margaret. Bij de Margaret River Bakery kun je jezelf verwennen met een warme en verse pie. En zoals bekend krijg je na zo’n snack ongetwijfeld een droge keel. En wat is de beste oplossing voor een droge keel? Precies, een lekker wijntje. Margaret River staat bekend als misschien wel de beste wijnregio van Australië. Daarbij moet je zeker een kijkje nemen bij het indrukwekkende Leeuwin Estate. Overigens kun je bij bijna alle wijngaarden voor een vriendelijk prijsje wat wijnen proeven. 

Vervolg je rit richting het prachtige Eagle Bay. Op dit strand met turkooizen water en witzand waan je jezelf op de Malediven. En of het nou ’s morgens vroeg of eind van de middag is, hier hoort toch een koud biertje bij? 

Voor de prachtige zonsondergangen van West-Australië kun je richting Busselton rijden. Loop ruim 1,5 kilometer de zee in via de Busselton Jetty. Dit is de op één na langste pier van de wereld. Deze trip is geweldig voor een dag met wildlife, stranden, wijn en optimaal genieten!

Roadtrip 2: The Nullarbor Plain // 1675 kilometer Outback, kliffen en roofvogels

In het Latijns betekent nullus niets. En daar is niks aan gelogen wanneer je rijdt over deze prachtige route. Tijdens deze route in West- en Zuid-Australië rijd je zo’n 1675 km lang door de Australische Outback over de Eyre Highway. En langs deze snelweg is eigenlijk niks te zien, behalve bomen en wegen. Maar precies dat maakt deze route weer speciaal. Je vindt hier de meest rechte snelweg op aarde (bijna 46 km lang). Ook zijn er talloze plekken waar je kunt afslaan en een klein stukje richting de oceaan kunt rijden. Dankzij de waanzinnig hoge kliffen geeft dit een magisch beeld van de wilde natuur die Australië te bieden heeft. Vanaf deze kliffen kun je in de juiste periode van het jaar (mei-november) vele walvissen zien zwemmen en springen. Het zou kunnen dat deze route aanvoelt als trekken aan een dood paard. Maar niet iets minder waar als je de route op de juiste manier invult. Zorg dat je vroeg in de ochtend tijdens de zonsopkomst al onderweg bent. De kangoeroes, emoes en wombats springen met je mee naast de snelweg of steken net voor jou over. Gigantische roofvogels smullen van de duizenden (!) dode dieren langs en op de wegen, waardoor je soms letterlijk even om moet rijden. Stop op de meest afgelegen plaatsen, waar je het gevoel krijgt even terug in de tijd te gaan. Deze route is een van de meest bijzondere routes op de wereld die je kunt rijden omdat er zo weinig is. Maar hetgeen dat er dan wel is, maak het extra intrigerend. 

De Eyre Highway is een meer dan 1.600 lange weg, die West-Australië met Zuid-Australië verbindt. Foto: What if we fly

Roadtrip 3: Margaret River – Esperance // 772 kilometer orka's, dolfijnen en kangoeroes

De zuidwestkust van Australië is een waar pareltje. Vanuit Margaret River rijd je langs de kust via verschillende toffe plekjes richting Esperance. Via de kustplaatsen Augusta, Denmark, en Albany kom je uiteindelijk in Esperance terecht. Maar uiteraard niet zonder een aantal prachtige dingen te hebben gezien. Zo zijn de wateren rondom bovengenoemde plaatsen blauwer dan dat je je kunt voorstellen. Weet alleen wel dat het water vrij koud is, aangezien het van Antarctica komt. Voor een van de mooiste belevenissen die je kunt meemaken in Australië moet je naar Bremer Bay rijden. Het is voor veel mensen nog niet bekend dat er orka’s in Australië voorkomen. Nou, bij dezen! Voor de kust van Bremer Bay ligt een grote krater in zee, waar het barst van wildlife. Hier zwemmen witte haaien, orka’s, potvissen, zeehonden en talloze dolfijnen. Je kunt voor iets meer dan 200 euro de hele dag mee op een boot, met een grote kans deze dieren te spotten in hun omgeving. Zorg er wel voor dat je hier tussen januari en april aanwezig bent. Een andere échte aanrader is Wave Rock, een bijzondere rots die zijn naam te danken heeft aan zijn vorm. Het is even omrijden, maar zeker de moeite waard. Rijd hierna door naar het prachtige Esperance, met Twilight Beach, Lake Hillier (een prachtig roze meer op een eiland) en natuurlijk Lucky Bay. In Lucky Bay vind je ook schattige kangoeroes die met je willen spelen op het strand. Klinkt dat niet fantastisch?

Wave Rock, een 500 miljoen jaar oude rots, is een uniek natuurverschijnsel in West-Australië. Foto: What if we fly

Praktische tips voor de ideale roadtrip door West- en Zuid-Australië

1. NEEM DE TIJD! Australië is groot, heel groot. En dat betekent dat er heel veel te zien is.

2. Rijden in de Australische Outback is gaaf, maar komt ook met gevaren. Wij zijn meermaals gewaarschuwd niet in het donker te gaan rijden. Achteraf snappen we dat dit wordt afgeraden. Er steken, in tegenstelling tot in ons eigen kikkerlandje, constant dieren over. De wegen liggen dan ook vol, en dat is niet overdreven, met dode dieren.

3. Download Campermate. Op deze app vind je alle campings, tankstations, WiFi hotspots en supermarkten op je route.

4. Zorg dat je tankt bij elk tankstation dat je ziet in de Outback, ook al staat het wijzertje nog halverwege. De tankstations liggen op sommige punten honderden kilometers van elkaar vandaan. Wanneer je er dus één mist, ben je gewoon de pineut. En je wilt niet stilstaan op een plek langs de weg in het donker, waar niet heel veel mensen komen. Onderschat dit niet!

5. Wanneer je de grens van West- naar Zuid Australië passeert moet je zorgen dat alle groente, fruit en noten uit je auto zijn. Andersom geldt dat je geen honing naar West-Australië mee mag nemen. Dit wordt namelijk niet getolereerd in Zuid-Australië, wat je een flinke boete op kunt leveren. Er staan overigens nog grote prullenbakken voor de grens en het wordt duidelijk aangegeven.

6. Zorg dat je heel vroeg in de ochtend tijdens de zonsopkomst gaat rijden. Dan zie je de meeste dieren, wat tegelijkertijd natuurlijk ook oppassen geblazen is. Je ziet emoes, kangoeroes, wombats, grote adelaars en met wat geluk zelfs kamelen langs de weg hobbelen. Voor ons waren dit echt de meeste magische momenten van de trip.

7. Wanneer je ‘s avonds alvast kokend water in een thermofles doet, kun je dit de volgende ochtend direct gebruiken voor een verse bak koffie wat die rit met zonsopkomst net wat fijner maakt. 

Thom en Lianne ontmoetten elkaar begin 2019 op Bondi Beach in Sydney. Inmiddels zijn ze verliefd op elkaar, wonen ze samen in Manly en maken de mooiste roadtrips door Australië. Ze delen hun reiservaringen en -tips op hun reisblog What if we fly.