image
Benjamin Reed

9x de mooiste kustroutes voor je volgende roadtrip

Waar je ook bent, de kust heeft een enorme aantrekkingskracht. Gelukkig is niet elke kustlijn aangetast door het massatoerisme. Verken, samen met ons, de mooiste kustroutes van Europa én daarbuiten.

1. Jetsetten on a budget, Italië

De Amalfikust staat bekend als de mooiste van Italië. Daarom komen hier waarschijnlijk van oudsher massa’s rijkaards en beroemdheden, hoewel die meer en meer naar Capri trekken, een deels met villa’s volgebouwd eiland vijf kilometer verderop. Je kunt zowel op het vasteland als op Capri dan ook bakken geld uitgeven in peperdure hotels, luxe bars en Michelin sterrenrestaurants. Toch hóéf je niet rijk te zijn voor een ultieme, romantische filmsterrentrip. Allereerst is de zon gratis. De verse vis en pasta’s, de wijn en limoncello zijn weergaloos, niet in de minste plaats in de betaalbare familierestaurantjes. En logeren doe je voor een zacht prijsje in agriturismo’s: sfeervolle boerderijen of landhuisjes met gastenvertrekken. De kliffen en bergtoppen langs de Amalfi-kust, omzoomd door een smalle slingerweg, zijn zo steil dat ze nergens volgebouwd zijn. De stroom toeristen kun je makkelijk vermijden door simpelweg op de minder bekende plekken te stoppen, hoewel de drukste stadjes Positano en Amalfi ook de moeite waard zijn. Er is hier maar één plek die we echt afraden: de Grotto della Smeralda, een totaal overschatte grot met stalactieten, waar je voor te veel geld een toeristisch riedeltje in een volgestouwde boot kunt aanhoren.

Verken de Amalfikust per auto. (Foto: Malou van Breevoort) 

 

2. Onbekende trails van de West-Kaap, Zuid-Afrika

De West-Kaap is het meest zuidelijke deel van Afrika en ligt ten noorden en oosten van Kaapstad. De provincie is, zeker in de lente, een lust voor het oog. Het fynbos, de weelderige inheemse vegetatie, staat dan in bloei. Ook is de streek een paradijs voor mountainbikers en wandelaars, zowel voor de geoefende als de beginner. Het kan er praktisch overal en op bijzondere plekken, zoals langs de Tuinroute. In de West-Kaap rijd je door heel verschillende landschappen, van halfwoestijn in de Kleine Karoo tot het regenwoud van de Tuinroute. Kom je in de ruige kustregio Overberg, dan is de kans om een walvis te spotten wel heel groot. Ze komen hier van juni tot december om te paren en hun jongen ter wereld te brengen. De meeste kleurlingen en blanken spreken hier Afrikaans, dus probeer gewoon eens een gesprek aan te knopen in het Nederlands. Het zal je verbazen hoe ver je komt. Overal vind je de sporen van de settlers terug, in de Europese architectuur, in plaatsnamen en westers aandoende restaurants en cafés.

Volg de onbekende trails van de West-Kaap. (Foto: Tom van der Leij)

 

3. Het land van altijd licht, Noorwegen

Het eerste wat in het oog springt wanneer je door Noord-Noorwegen reist, is het drama dat wordt geboden door de natuur. Het is een gebied van extremen: de volgens de overlevering door trollen gehouwen fjorden die zich als duivelstanden ontworstelen aan de zee, de eindeloze toendra van het binnenland en het fameuze licht van de poolcirkel. Het spektakel van aurora borealis is vooral in het eeuwige duister van de winter goed te zien, de dromerige middernachtzon toont zich wanneer de zonneschijf niet meer achter de horizon verdwijnt. Maar zeker zo interessant is de cocktail van mensen die je hier vindt. Van oudsher is dit het gebied van de Sami (of Samen), een seminomadisch volk met een cultuur waarin het houden van rendieren centraal staat. 

Tijdens je reis door Noorwegen word je getrakteerd op veel drama geboden door de natuur. (Foto: Pé Chan)

 

4. De ultieme Amerikaanse roadtrip

Het hart van het Amerikaanse noordwesten beslaat de staten Oregon en Washington en het noordelijke deel van Californië. Binnen deze drie staten gaan talloze sterk contrasterende werelden schuil: van ongerepte stranden en uitgestrekte redwoods tot actieve vulkanen en zinderende steppes. Aan de kust tref je hightech metropolen als Seattle en Portland, maar ook afgelegen dorpjes die al generaties in het teken staan van bosbouw en visserij. In het binnenland wachten nog bonafi de ranchers en cowboys. Dwars door het gebied, van noord naar zuid, loopt de Cascadesbergketen die deze werelden van elkaar scheidt, evenals de befaamde U.S. Highway 101, die garant staat voor een onvergetelijke roadtrip. De regio is minder geschikt voor reizigers die zongarantie willen – in tegenstelling tot het zuidwesten van de VS zijn regen en bewolking hier schering en inslag.

Maak de ultieme Amerikaanse roadtrip. (Foto: Benjamin Reed)

 

5. Op strandjacht op de Indonesische Kei-eilanden

Meer dan duizend eilanden. Zo uitgestrekt en divers zijn de Molukken. Met een rijke – en soms pijnlijke – geschiedenis. Ooit waren de Molukken het handelscentrum van de wereld; Europese koopvaardijen maakten jacht op de specerijen. Ooit was deze eilandengroep ‘van’ Nederland. En ooit kwamen de Molukken onder Indonesisch regime te leven, waar een groot deel van de bijna twee miljoen inwoners nog steeds niet blij mee is. Toch zijn de Molukkers vol levenslust – en geef ze eens ongelijk. Hun witte stranden zijn oogverblindend, het onderwaterleven is rijk aan vis én kleurrijk koraal, de kampongs bruisen en de tropische bossen zijn verdwalenswaardig. Tel daarbij op dat een deel van de eilanden bergachtig is en je weet: deze eilandenarchipel biedt ook voor de avontuurlijke reiziger vele kansen. Door de onderontwikkelde infrastructuur heb je wel een flexibele houding en een goede portie geduld nodig – vergeleken met de ontwikkeling van het toerisme in bijvoorbeeld Vietnam ga je 25 jaar terug in de tijd.

Heb je ooit weleens gedacht aan een roadtrip door Indonesië? (Foto: Malou van Breevoort)

 

6. In de boezem van de Caribbean, Cuba

Cuba is het grootste eiland van de Cariben, met alle typische eigenschappen van dien: paradijselijke stranden met helderblauw water, landschappen vol bananen- en palmbomen, cacao-, koffie- en tabaksplantages, swingende muziek en vrolijke mensen. Sinds Fidel Castro eind jaren vijftig aan de macht kwam, lijkt de tijd er echter te hebben stil gestaan. De fotogenieke oldtimers en hippe retromeubels zijn pure noodzaak — Castro’s socialistische bewind werd door het Westen geboycot, zodat er nauwelijks meer nieuwe producten het land binnenkwamen. Hoewel je er tegenwoordig ook geoliede all-inclusive resorts vindt, is Cuba een paradijs voor reizigers die op de bonnefooi rond willen trekken en van de rafelige randjes van een land houden. Cuba’s ritme is soms loom en tropisch, dan weer chaotisch, maar nooit saai. De schoonheid van de afgebladderde steden en slaperige dorpen, de uitbundige natuur en de hartelijke bevolking laten niemand onbewogen.

Onze tip: maak een lekker lome roadtrip door Midden-Cuba, het agrarische hart van het eiland. Tot aan de horizon strekken zich suikerrietvelden en weilanden met rundvee uit. Daarnaast zijn er bergketens waar het heerlijk hiken is, sfeervolle koloniale stadjes en paradijselijke stranden. Enkele geoliede all-inclusive resorts daargelaten, is het gebied een paradijs voor reizigers die op de bonnefooi rond willen trekken en van de rafelige randjes van een land houden. Opmerkelijk is de relaxte en veilige sfeer. Cuba’s ritme is soms loom en tropisch, dan weer chaotisch, maar nooit saai. 

Maak een lekker lome roadtrip door Midden-Cuba. (Foto: Micheal Dehaspe) 

 

7. De verborgen stranden van Bahia, Brazilië

Eindeloze, door palmen omzoomde zandstranden? Check. Verborgen surfparadijzen? Check. Afgelegen eilandjes waar je helemaal tot rust kunt komen? Check. Het is geen wonder dat Bahia, in het altijd zonnige noordoosten van Brazilië, de favoriete vakantiebestemming van de Brazilianen zelf is. De kust is maar liefst duizend kilometer lang, en dan hebben we het nog niet eens over de machtige tafelbergen en canyons van het binnenland, want die is een andere reis waard. Maar veel Brazilianen zien Bahia ook als de ziel van hun land. In de zestiende eeuw zetten de Portugezen hier voet aan wal en legden de basis voor wat later Brazilië zou worden. Hier kwamen de meeste slaven uit Afrika aan, die te werk werden gesteld op enorme suikerrietplantages. Hun culinaire tradities, muziek (samba), dans (capoeira) en geloof (candomblé) drukken nog steeds een stempel op heel Brazilië en zijn – naast alle heerlijke stranden en natuurschoon – een onbetwist hoogtepunt van je reis.

De kust van Bahia is maar liefst duizend kilometer lang. (Foto: Malou van Breevoort)

 

8. Great Ocean Road off-road, Australië

Maak je borst nat voor een roadtrip die je eens in je leven moet maken! Vanuit Melbourne rijd je in drie uur naar Peterborough, met een optionele korte omleiding naar Great Otway National Park voor een verkwikkende boswandeling. Ga glampen in het achterland en sta voor dag en dauw op om de massa voor te zijn op het uitkijkpunt voor de Twelve Apostles of een wandeling op het nabije Gibson Beach. Rijd verder naar Loch Ard Gorge voor een bezoek tijdens het gouden uurtje en plan een hike en picknick in Bay of Islands. Rijd de volgende dag westwaarts om te gaan hiken en/of surfen in de buurt van Johanna Beach en de onder-de-radarbestemmingen Crayfish Bay en Blankey Bay op Cape Otway. Deze plekken behoren ook tot de aantrekkelijkste delen van de Great Ocean Walk. Rijd vervolgens door naar de omgeving van Apollo Bay. Dit plaatsje zelf kon ons niet bekoren, maar het hippieparadijsje van de Kookaburra Cottages des te meer. Neem hier enkele dagen de tijd om je hoofd te legen, in een hangmat, in de nabijgelegen bossen, of in een zeekajak in de baai. Rijd verder naar het oosten om de autoferry van Queenscli naar Sorrento op Mornington Peninsula te nemen. Op het schiereiland kun je een paardentocht maken en plan je een paar picknicks of etentjes bij een van de vele befaamde wijngaarden in. Daarna rijd je naar Foster of meteen door naar Wilsons Prom National Park. Neem hier enkele dagen de tijd om een of meer trails te volgen. Rijd terug naar Melbourne langs de heerlijke want nog relatief onontdekte Bass Coast. Vooral de Cape Patterson-Inverloch coastal drive is een must. P.S. Heb je na een bezoek aan Wilsons Prom meer tijd voor de kust van Victoria, dan strekken zich verder naar het oosten nog de ongerepte kustlijn van Ninety Mile Beach en Croajingolong National Park uit.

Great Ocean Road off-road. (Foto: Malou van Breevoort) 

 

9. Te kust en te keur, Ierland

Ruige rotskusten, eindeloze vergezichten over de Atlantische Oceaan en witte zandstranden. In het zuidwesten van Ierland haal je je hart op als je van wandelen of fietsen in de ongerepte natuur houdt. Het gebied bestaat uit een reeks schiereilanden – waarvan Beara het rustigste is – met elk hun eigen karakter. De fameuze four seasons in one day maken deze streek een minder geschikte bestemming voor zonliefhebbers, hoewel de zon zich zeker genoeg laat zien. Behalve voor de natuur kom je voor de vriendelijkheid van de bewoners, lekker eten en … verhalen. Ze zijn er in alle soorten en maten, over de Great Famine die in de negentiende eeuw plaatsvond, geesten en spoken en koningen uit vervlogen tijden. Waarbij een korreltje zout soms wel heel goed van pas komt.

In het zuidwesten van Ierland haal je je hart op als je van rijden door de ongerepte natuur houdt. (Foto: Hans Zeegers)

 

50 onvergetelijke roadtrips - buiten de gebaande paden

De ultieme roadtrip heeft het in zich om alles even te laten voor wat het is – je rijdt weg met grote nieuwsgierigheid en openheid voor het onbekende. Ter inspiratie voor jouw volgende autovakantie hebben we onze 50 favoriete roadtrips samengebundeld in een full-colour fotoboek.

Ga je mee op safari in Zambia, trek je met ons mee door Sardinië en ontdek je met ons de Australische Outback? Uiteraard weg van de massa, zoals je van Columbus gewend bent. Neem hieronder alvast een kijkje in het boek. Wil je het boek meteen kopen? Dat kan hier

 

Meer lezen over roadtrips >