image
Malou van Breevoort

Ontdek deze 6 onbekende reisbestemmingen in Azië (voordat de massa het doet)

Al eerder tipten we de populairste vakantiebestemmingen onder de Nederlander voor 2023. Maar er zijn natuurlijk ook nog talloze fantastische onontdekte reisbestemmingen. Wil jij links gaan waar de massa rechts gaat? Dan zijn dit 6 plekken in Azië die je in 2023 absoluut niet wilt overslaan.

1. Ladakh in India

Het land van Hoge Passen, Ladakh in India. Foto: Pie AertsHet land van Hoge Passen, Ladakh in India. Foto: Pie Aerts

Acht bergpassen uit de top dertien van hoogst berijdbare wegen liggen in Ladakh, het Land van de Hoge Passen. Hoog betekent niet langer afgelegen: je vliegt er in anderhalf uur naartoe vanuit Delhi. Het boeddhistische noorden van India wordt gesierd door eeuwenoude Tibetaanse kloosters, zoals het op een heuvel gelegen Thikseklooster. Veel kloosters organiseren jaarlijks een eigen festival. Ook buitenstaanders zijn welkom. In de tweede week van juli vindt het festival van Hemis plaats. Ladakh verandert in rap tempo. Wacht niet te lang!

Meer weten over Ladakh? Lees de uitgebreide reisreportage in editie 116.

2. Mentawai-eilanden in Indonesië

Mentawai eilanden Indonesie. Foto: Malou van BreevoortDe Mentawai-eilanden zijn een onbekend paradijs. Parelwitte stranden grenzen aan dichte junglebossen. Foto: Malou van Breevoort

Het is een vrij intense onderneming om de Indonesische Mentawai-eilanden te bereiken, maar de inspanning meer dan waard. Parelwitte stranden grenzen aan dichte junglebossen. Via Mentawai Ecotourism boek je verantwoord een bezoek aan de jungle van Siberut en de inheemse Mentawai die er wonen. De gids neemt je mee door het woud, van familie naar familie. Een onvergetelijke belevenis.


3. Kochi in Japan

Kochi in Japan. Foto: Getty ImagesKochi in Japan. Foto: GettyImages

Kochi is de op één na minst bezochte prefectuur van Japan. Misschien ligt Kochi gewoon te goed verstopt op Shikoku, de kleinste van de vier grote Japanse eilanden. De ruige noordgrens wordt door bergen bepaald, in het zuiden sluimeren serene dorpjes aan de Stille Oceaan en bijna alles daar tussen is één groot bos. Wie toch gaat speuren in deze wildernis stuit op de rijstterrassen van Yusuhara of een van de vele bergkloven met helder blauw water.


4. Syrië 

De oorlog heeft een desastreus effect gehad op Syrië. Foto: Wolfgang KaehlerDoor Syrië te bezoeken help je de lokale bevolking weer op te krabbelen. Foto: Wolfgang Kaehler

De oorlog heeft een desastreus effect gehad op Syrië. Veel mensen zijn naar het buitenland vertrokken en de economie is in een zware crisis beland. Maar de Syriërs zijn sterk. Bij veel mensen zie je de drang om het leven zo goed als mogelijk op te pakken en er het beste van te maken, hoe moeilijk dat soms ook is. Dat is heel bijzonder om van dichtbij mee te maken. Ondanks het rode reisadvies, biedt Culture Road Travel als eerste Nederlandse reisorganisatie weer reizen aan naar Syrië. Hoe veilig is het er nu? De bekendste plekken zijn in ieder geval weer te bezoeken. Denk aan de tempels van Palmyra, Aleppo met zijn beroemde citadel, Damascus en het beroemde fort Crak des Chevaliers. De lokale gidsen staan constant in contact met de veiligheids diensten. Risicogebieden worden uiteraard vermeden.


5. Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië was lange tijd alleen open voor expats en belijdende moslims. Foto: Tim BilmanSaoedi-Arabië was lange tijd alleen open voor expats en belijdende moslims. Foto: Tim Bilman

Saoedi-Arabië was lange tijd alleen open voor expats en belijdende moslims. Daar kwam eind 2019 verandering in: het steenrijke olieland wilde af van fossiele brandstoffen als enige bron van inkomsten en introduceerde een eenvoudig te verkrijgen e-visum. Op die manier moest het woestijnland toegankelijk worden voor toeristen, maar dat plan verstofte door corona enigszins. In 2023 is de Golfstaat dan toch echt klaar voor de nieuwe golf bezoekers. Zolang je in het relatief onbekende Saoedi-Arabië nog niet in de rij staat voor de highlights, let niets je om de eeuwen oude rotstombes van Hegra, de zandstenen kliffen van The Edge of the World of Wadi Al Disah, een waanzinnige mix van de Grand Canyon en Monument Valley, te bezoeken. Voor een meer-dan-vijfsterren-ervaring mijd je de luxe resorts waarmee het land rijke toeristen wil paaien, maar kampeer je onder een eindeloze sterrenhemel in de woestijn.


6. Roadtrippen in de bergen van Vietnam

De bergen in Vietnam. Foto: Tim BilmanDe bergen in Vietnam. Foto: Tim Bilman

In de provincie Ha Giang, in het noordelijke puntje van Vietnam, vind je een van de grootste reisgeheimen van Zuidoost-Azië: de QL4C, ook wel de Happy Road genoemd. Deze weg voert door een magistraal landschap van schier eindeloze kalkstenen (karst)bergen, diepe valleien en afgelegen dorpen waar 23 etnische minderheden met grote moeite rijst, mais en andere gewassen tegen de steile rotswanden verbouwen. Nog niet zo lang geleden was dit de laatste frontier voor avontuurlijke Vietnamreizigers, maar recentelijk is de conditie van de weg dramatisch verbeterd en komen er steeds meer toeristische voorzieningen. Hit the road voordat de massa deze regio ontdekt, idealiter op een brommer of motorfiets voor het ultieme Easy Rider-gevoel.

Wil je weten wanneer je deze bestemmingen het beste kunt bezoeken? Bekijk de beste reistijd per maand. 

Benieuwd naar de andere werelddelen? Bekijk hier de complete lijst.

Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!