image
Getty Images

Deze 5 bestemmingen zijn in 2024 (weer) veilig te bereizen

Massaal lopen we warm voor het ontdekken van nieuwe reisbestemmingen. Goed nieuws voor avonturiers: deze vijf landen zijn sinds kort veilig te bezoeken, of openen hun grenzen na lange tijd weer voor toeristen.

1. Geef een positief reisadvies aan Algerije

Ontdek Algerije. Foto: Getty ImagesOntdek de vele verlokkingen van Algerije. Foto: Getty Images

Soms lijkt het of de ambtenaren op het Ministerie van Buitenlandse Zaken alleen oranje en rode kleurpotloden in hun etui hebben: steeds meer landen krijgen een negatief reisadvies. Wordt de wereld dan ook echt steeds onveiliger? Wie op de landkaart speurt naar plekken die lichter kleuren vindt er weinig. Een welkome uitzondering is Algerije. De veiligheidssituatie is verbeterd en het land is minder huiverig om toeristen binnen te laten. Een visum aanvragen is nog altijd een dure en tijdrovende klus, maar eenmaal binnen wachten onverwachte verlokkingen. Algerije telt acht Unesco-Werelderfgoedsites, waaronder de Kasbah van Algiers en de oasesteden van de M’Zab-vallei. In Tipaza en Djémila vind je de mooiste Romeinse ruïnes van Noord-Afrika, en dan zijn er ook nog de rotstekeningen en buitenaardse rotsformaties van de Sahara.


2. Reis visumvrij naar China

Reis in 2024 visumvrij naar China. Foto: Getty ImagesReis visumvrij naar China. Foto: Getty Images

China heeft het zwaar te verduren gehad met de coronapandemie. De grenzen bleven lange tijd op slot en toen ze weer open gingen, waren reizigers vaak huiverig om het land weer te bezoeken. En dus doet China er alles aan om reizigers binnen te halen: sinds december vorig jaar mogen Nederlanders visumvrij naar China reizen. Het Chinese charme-offensief is inmiddels uitgebreid, want vanaf maart hoeven ook Belgen bij aankomst alleen een geldig paspoort te tonen. Het lokkertje geldt tot en met 30 november 2024 en bij een verblijf van maximaal vijftien dagen.

Benieuwd hoe machtig jouw Nederlandse paspoort is? Dat vertellen we je!

3. Kleur binnen de lijntjes in Colombia

De veiligheidssituatie in Colombia is het afgelopen decennium verbeterd. Foto: Getty ImagesDe veiligheidssituatie in Colombia is het afgelopen decennium verbeterd. Foto: Getty Images

Het reisadvies van Colombia ziet eruit als een vrolijk gekleurde toverbal: grote vlakken geel, rode kronkellijnen en zwierige vleugjes oranje met daarin weer gele spikkels. Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Nog maar een paar jaar geleden kleurde vrijwel het hele westen en zuiden van Colombia oranje en donkerrood. De veiligheidssituatie in het land is het afgelopen decennium flink verbeterd. Colombia is nog lang geen Zwitserland, maar veel plaatsen kun je nu zonder problemen bezoeken. Lees het officiële reisadvies vooraf goed door en gebruik je gezond verstand.


4. Houd afstand op de Filipijnen

Waan je jezelf alleen op de wereld op het bountyeiland Coron in de Filipijnen. Foto: Getty ImagesWaan je jezelf alleen op de wereld op bountyeiland Coron in de Filipijnen. Foto: Getty Images

Ook de Filipijnen bleven na de coronacrisis lang gesloten voor toeristen. Pas sinds vorig jaar ben je hier weer welkom − en dat terwijl afstand houden in dit eilandrijk geen enkel probleem is. Tijdens een liveaboard- een vaartocht waarbij je ook eet en slaapt op je boot -  rond Coron en de omringende bountyeilanden waan je jezelf alleen op de wereld.


5. Ontdek Turkmenistan, het meest gesloten land van Centraal-Azië

Ontdek het meest gesloten land van Centraal-Azië. Foto: Getty ImagesOntdek het meest gesloten land van Centraal-Azië. Foto: Getty Images

Turkmenistan staat bekend als het meest gesloten land van Centraal-Azië. Ook toen de rest van de wereld al lang niet meer alleen in de elleboog niesde, hield het land de grenzen angstvallig gesloten. De coronacrisis kwam het regime stiekem goed uit, want pottenkijkers zijn hier niet gewenst. Toch opende het land vorig jaar de grenzen weer. Terug van weggeweest: naar verluidt kun je Turkmenistan zelfs weer met een transitvisum verkennen. Dan moet je er wel met je eigen auto, motor of fiets heen rijden. Dat ligt misschien niet voor de hand, maar in dit land van marmeren en gouden gebouwen, het grootste overdekte reuzenrad ter wereld en een gigantische brandende gaskrater in de woestijn ligt weinig voor de hand. Een (heel wat duurder) toeristenvisum om deze bizarre plek te ontdekken is makkelijker te regelen.


Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.