image
Getty Images

De 10 beste én slechtste reisbestemmingen voor mensen met hooikoorts

Laat je reisplannen niet bederven door hooikoorts! Pollen kunnen een behoorlijke plaag zijn, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen zijn hooikoorts-symptomen in bedwang te houden. Wil jij klachtenvrij op reis? Dan zijn dit de bestemmingen om te vermijden of om júíst te bezoeken! 

Spring direct naar:
- Bestemmingen die je moet vermijden
- Bestemmingen die je juist wilt bezoeken
- Geen tijd om te lezen? Bekijk de video

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie die voornamelijk optreedt bij blootstelling aan pollen van bomen, grassen en planten. Deze pollen komen in de lucht terecht, vooral tijdens bloeiperioden, en kunnen door inademing, maar ook door contact met de huid of ogen, allergische reacties veroorzaken bij mensen die hiervoor gevoelig zijn.

Het immuunsysteem van iemand met hooikoorts ziet deze pollen als indringers en produceert dan histamine, een stof die normaliter helpt bij het bestrijden van infecties. Deze overreactie van het immuunsysteem zorgt voor de bekende symptomen van hooikoorts: een loopneus, jeukende en/of tranende ogen, niezen en soms zelfs astma-achtige klachten zoals benauwdheid en een piepende ademhaling.

Hooikoorts is een aandoening die seizoensgebonden kan zijn, maar ook het hele jaar door kan optreden, afhankelijk van voor welk type pollen iemand precies allergisch is. Sommige mensen ervaren alleen in het voorjaar klachten door de bloei van bomen, terwijl anderen het hele jaar door last kunnen hebben door verschillende soorten pollen, stof of schimmelsporen. Daardoor kan de ene bestemming ook heel weinig klachten geven bij de een, terwijl de ander hier enorm veel hooikoortssymptomen ervaart. Onderstaande lijst is dan ook een leidraad waarbij gekeken is naar de grootste algemene deler, maar individuele ervaringen kunnen dus verschillen. 


Hoe kun je hooikoorts behandelen?

Hooikoorts behandelen: zo doe je het. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Voor het behandelen van hooikoorts worden meestal antihistaminica gebruikt, die de werking van histamine tegengaan en zo de symptomen verlichten. Daarnaast kunnen neussprays en oogdruppels helpen tegen symptomen. Het dragen van een zonnebril kan de ogen beschermen tegen rondzwevende pollen. Mensen met hooikoorts doen er goed aan om op dagen dat er veel pollen rondzweven binnen te blijven in een goed geventileerde ruimte, vooral in de ochtend tussen 05.00 en 10.00 uur en aan het begin van de avond, tussen 17.00 en 20.00 uur. Op de pollenkalender of hooikoortsradar kun je zien waar en wanneer de pollenconcentratie het hoogst is. 
Heb je heel veel last van hooikoorts, dan is het zelfs mogelijk om een desensibilisatiebehandeling te ondergaan, waarbij men langzaam gewend wordt aan de allergenen om zo de reactie van het immuunsysteem te verminderen.

Ook interessant: Tropische ziekten: tips om infecties op reis te voorkomen en behandelen

Top 10 bestemmingen om te vermijden als je last van hooikoorts hebt

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, gedijen pollen vaak goed in zeer vochtige als juist zeer droge klimaten – maar om verschillende redenen en vaak gaat het om verschillende soorten pollen.  In vochtige klimaten zijn de omstandigheden vaak ideaal voor de groei van polrijke planten. Een vochtig klimaat zorgt voor een langer groeiseizoen, waardoor planten langer de tijd hebben om pollen te produceren en te verspreiden. De aanwezigheid van vocht kan de lucht bovendien 'schoner' maken, waardoor pollen gemakkelijker kunnen reizen zonder te worden gehinderd door andere deeltjes in de lucht.

In droge klimaten kunnen pollen juist gemakkelijker door de lucht reizen omdat er minder vocht is om ze te verzwaren. Bepaalde planten die goed gedijen in droge klimaten— zoals olijfbomen en bepaalde grassoorten — zijn grote producenten van pollen. En omdat er vaak minder variëteit aan planten in drogere gebieden, kan de concentratie van bepaalde soorten pollen hoger zijn. 

Dit zijn de tien (droge én vochtige) bestemmingen die je met hooikoorts liever wilt vermijden:

1. Nederland en België

Hooikoorts: vermijd de Veluwe in Nederland. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Zowel Nederland als België kent een rijke verscheidenheid aan planten, bomen en grassen die pollen produceren. Het relatief vochtige klimaat helpt de verspreiding van pollen bovendien. In het voorjaar, de vroege zomer en de late zomer zijn er piekperiodes van pollen in de lucht. Vooral op de Veluwe, dat rijk is aan bomen zoals berken en dennen, en de Ardennen, dat eveneens bosrijk is, kun je in het voorjaar en de vroege zomer last van hooikoorts krijgen. Maar ook het kustgebied als bepaalde grassoorten in bloei staan, landbouwgebieden in de zomer en zelfs stedelijke gebieden kunnen voor problemen zorgen. 

Wanneer zijn de piekperiodes?
- Voorjaar (maart tot mei): vooral last van berken- en elzenpollen.
- Vroege zomer (juni en juli): graspollen zijn in dit seizoen de grote boosdoeners.
- Late zomer (augustus en september): bijvoet en weegbree kunnen voor problemen zorgen.
- De exotische ambrosiastruik (ook wel hooikoortsplant genoemd) kan zelfs tot en met oktober voor problemen zorgen.

2. Canada

Hooikoorts: vermijd Canada. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Van naaldbomen in de Rockies tot loofbomen in Ontario: Canada is een ecologisch divers land met een breed scala aan planten en bomen die pollen kunnen verspreiden. De Canadese zomers kort maar intens wat betreft pollenproductie. Vooral graspollen en onkruidpollen kunnen in deze periode een piek ervaren. Zelfs in de grote steden zoals Toronto, Vancouver en Montreal kunnen lokale parken en tuinen een hoge concentratie pollen hebben. De Prairieprovincies Manitoba, Saskatchewan en Alberta hebben uitgestrekte velden en graslanden die veel graspollen kunnen verspreiden, vooral tijdens de late lente en zomer. Provincies als Ontario en Quebec hebben daarentegen juist een mix van loofbomen en naaldbomen, waardoor je in het voorjaar en de zomer meer last kunt hebben van pollen. En zelfs in de Rocky Mountains ben je niet veilig: de diversiteit aan vegetatie kan tijdens het voorjaar en de vroege zomer voor verhoogde pollenniveaus zorgen.
Als je van plan bent om Canada te bezoeken en je hebt last van hooikoorts, zou je kunnen overwegen om tijdens de late zomer of de vroege herfst te gaan, wanneer de pollenniveaus meestal lager zijn. 

Wanneer zijn de piekperiodes?
- Voorjaar (mei-juni): het seizoen voor boompollen is meestal op zijn hoogst.
- Zomer (juli-augustus): dit is wanneer de niveaus van graspollen en onkruidpollen hun piek kunnen bereiken.

3. Duitsland

Hooikoorts: vermijd Duitsland. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Duitsland kent een variëteit aan klimaten en ecosystemen die een brede waaier van pollenproducerende planten herbergen. Vooral berken, hazelaars en grassen kunnen allergenen verspreiden. In de Zuid-Duitse deelstaten Beieren en Baden-Württemberg (met het Zwarte Woud) vind je veel bomen en landbouwgewassen die vooral in de lente en vroege zomer voor hoge pollenconcentraties zorgen, terwijl in de Noord-Duitse laaglanden juist de graspollen voor problemen zorgen, vooral in de vroege tot midden zomer. Ook de Rijn en Donauvalleien zijn gevaarlijk voor mensen met hooikoorts door de vele flora. Pas in stedelijke gebieden zoals Berlijn, Hamburg en München op in de stedelijke parken.

Wanneer zijn de piekperiodes?
- Voorjaar (maart tot mei): vooral berken en hazelaars bloeien in deze periode.
- Vroege tot midden zomer (juni tot juli): graspollen zijn nu het meest actief.

Dit wil je ook weten: Eerste hulp bij insecten: zo voorkom, herken en behandel je de 8 meest voorkomende beten en steken


4. Frankrijk

Hooikoorts: vermijd Frankrijk. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Leven als een god in Frankrijk doe je niet als je last hebt van hooikoorts. Net als Duitsland is het landschap heel divers, met verschillende polrijke bomen, planten en grassen. Het is bovendien een van de grootste agrarische gebieden van Europa, met tal van gewassen die pollen af kunnen geven.
Vooral in het zuiden van het land is het klimaat mild en vochtig, wat gunstig is voor de groei van veel plantensoorten die pollen produceren. Zo staan de Provence en de Côte d'Azur vol met bloeiende planten, vooral in het voorjaar en de vroege zomer. Ook het Loiredal, ook wel bekend als de 'Tuin van Frankrijk', is rijk aan diverse planten en bloemen. De wijnregio's Bourgogne en Champagne zijn niet alleen rijk aan druiven, maar ook aan andere planten die pollen kunnen verspreiden en ook in de steden kunnen parken en tuinen aanzienlijke hoeveelheden pollen bevatten

Wanneer zijn de piekperiodes?
- Voorjaar (maart tot mei): dit is het seizoen waarin de meeste bomen bloeien, waaronder de els, berk en hazelaar.
- Vroege zomer (juni tot juli): graspollen bereiken in deze periode hun piek.

5. Groot-Brittannië

Hooikoorts: vermijd Groot-Brittannië. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Groot-Brittannië kent een rijke variëteit aan bomen, planten en grassen die pollen produceren. Net als Nederland kent het land een relatief vochtig klimaat waarin pollen zich makkelijk kunnen verspreiden. De tuinen en parken in Cotswold en Kent, die vaak drommen toeristen trekken, zijn echte tranentrekkers voor mensen met hooikoorts. Ook de Schotse Hooglanden kunnen in het late voorjaar en vroege zomer beter vermeden worden. Maar ook grote steden als Londen, Manchester en Birmingham hebben hun eigen mix van stedelijke planten en bomen die pollen produceren.

Wanneer zijn de piekperiodes?
- Voorjaar (maart tot mei): pollen van bomen zoals berk, els en hazelaar zijn het meest actief.
- Vroege tot midden zomer (juni tot juli): dit is het hoogseizoen voor graspollen.

6. Italië

Hooikoorts: vermijd Italië. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Italië la dolce vita? Niet als je last hebt van hooikoorts. Het land heeft een breed scala aan vegetatie, van cipressen tot diverse grassoorten, die allemaal pollen kunnen produceren. Pollen gedijen bovendien goed in het droge mediterrane klimaat. Daarom kunnen hooikoortspatiënten ook veel last krijgen van klachten in Zuid-Italië en Sicilië. De cipressen en olijfbomen in Toscane en Umbrië zijn berucht om hun pollen, terwijl de vruchtbare en intensief bebouwde Povlakte vanwege de landbouw een gebied is dat je met hooikoorts tijdens het groeiseizoen wilt vermijden. Blijf vooral ook weg van parken en botanische tuinen in steden als Rome, Napels en Milaan.

Wanneer zijn de piekperiodes?
- Voorjaar (maart tot mei): veel bomen en bloemen staan nu in bloei.
- Zomer (juni tot augustus): dit is het hoogseizoen voor graspollen en ook het oogstseizoen voor veel gewassen.

Dit wil je weten: We smeren ons massaal verkeerd in - en dit is hoe het wel moet


7. Japan

Hooikoorts: vermijd Japan. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Japan is een land met een rijke cultuur en prachtige natuurlandschappen, maar het is geen ideale bestemming voor mensen met hooikoorts. De problemen met hooikoorts zijn in Japan zo wijdverbreid dat het bijna een nationaal gespreksonderwerp is tijdens de piekseizoenen. Na de Tweede Wereldoorlog werden grote delen van Japan beplant met Japanse cederbomen om aan de houtbehoefte te voldoen. Deze bomen, die je vooral in de centrale berggebieden vindt, zijn nu een van de grootste bronnen van pollen in het land, zeker in de lente. Ook in de grote steden als Tokio kun je last krijgen door de hoge concentraties pollen, waaronder van de ceder en de cipres. 

Wanneer zijn de piekperiodes?
- Late winter tot vroege lente (februari tot april): dit is de periode waarin ceder- en ciprespollen pieken.
- Vroege zomer (mei tot juni): diverse soorten grassen kunnen problemen veroorzaken.

8. Spanje

Hooikoorts: vermijd Spanje. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Veel Spaanse regio's  kennen een gunstig klimaat voor pollenproductie en -verspreiding, vooral in de droge, warme zomermaanden. In Catalonië, in de gebieden rondom Barcelona en in de Pyreneeën, worden vooral in de lente hoge concentraties pollen gemeten die vaak afkomstig zijn van pijnbomen. In Centraal Spanje, rondom Madrid, kan de droge omgeving en diverse vegetatie voor flink veel pollen zorgen. In Andalusië daarentegen zijn het juist de olijfbomen die voor irritatie kunnen zorgen, terwijl in het zuiden van Spanje, rondom Valencia en Murcia, sinaasappelgaarden in het late voorjaar voor veel last zorgen.

Wanneer zijn de piekperiodes?
- Lente (maart tot juni): dit is het hoogseizoen voor boom- en graspollen.
- Zomer (juli tot augustus): tijdens de heetste maanden kunnen de pollenniveaus ook behoorlijk stijgen, vooral in drogere gebieden.

9. De Verenigde Staten

Hooikoorts: vermijd de Verenigde Staten. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Zo groot als de Verenigde Staten zijn, zo ecologisch divers is het land ook. Vanwege de enorme geografische spreiding kent het land een brede variëteit aan bomen, planten en grassen die pollen produceren. Vooral in het zuidoosten en het midwesten kunnen de pollenaantallen bijzonder hoog zijn. Gebieden zoals Georgia en Tennessee zijn rijk aan bomen en planten zoals ambrosia, die vooral in het voorjaar en de late zomer hoge pollenconcentraties kennen. Staten zoals Ohio en Indiana kunnen vooral in de zomer en de vroege herfst problematisch zijn vanwege grassen en onkruiden zoals ambrosia. Nationale parken zoals Yosemite of de Smoky Mountains kunnen prachtig zijn, maar ook rijk aan pollen, afhankelijk van het seizoen. En ook de landbouwgebieden waar graan en ragweed wordt verbouwd kunnen in de late zomer en herfst voor irritatie zorgen.

Wanneer zijn de piekperiodes?
- Voorjaar (maart tot mei): hoge pollenconcentraties van bomen zoals eiken en ceders.
- Zomer (juni tot augustus): graspollen zijn in hoge concentraties aanwezig.
- Late zomer en vroege herfst (september en oktober): ambrosia en andere onkruiden bloeien.

Ook handig: Zo houd je insecten écht op afstand: bewezen effectieve methodes, en mythes ontrafeld


10. Zweden, Noorwegen en Finland

Hooikoorts: vermijd Zweden, Noorwegen en Finland. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

De Scandinavische landen met hun eindeloze bossen en bergen, kraakheldere meren en het noorderlicht, oefenen een magische aantrekkingskracht uit. Maar juist die bossen en bergen kunnen voor problemen zorgen als je last hebt van hooikoorts. De boompollen zorgen vooral tijdens het late voorjaar voor veel last. De bergen die je met name in Noorwegen vindt bevatten ook verschillende soorten pollen die zich makkelijk verspreiden met de wind. Ook langs de kust kun je last hebben van pollen die over zee worden aangevoerd, vooral tijdens droge, winderige dagen. Door de koudere temperaturen is het pollenseizoen relatief kort, maar vaak juist intenser omdat veel planten tegelijkertijd bloeien. In de zomer staan weides en velden vol gras, die zorgen voor hoge concentraties graspollen. Als je van plan bent naar Scandinavië te reizen en je hebt last van hooikoorts, overweeg dan om buiten de piekpollenmaanden te gaan.

Wanneer zijn de piekperiodes?
- Voorjaar (mei tot juni): dit is het hoogseizoen voor boompollen.
- Zomer (juli tot augustus): tijdens deze maanden kunnen de pollenniveaus van grassen pieken.

Top 10 bestemmingen om juist wél te bezoeken als je last hebt van hooikoorts:

1. Australië

Last van hooikoorts? Bezoek Australië! Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Australië kent verschillende klimaatzones, waardoor je kunt kiezen voor gebieden die minder gunstig zijn voor de groei en verspreiding van pollen. Veel van de inheemse planten veroorzaken over het algemeen minder allergische reacties vergeleken met de planten in Europa en Noord-Amerika. Aan de kust helpt de zeewind ook de pollen weg te blazen. 
Met zijn tropische klimaat en overvloed aan kustlijn is Queensland een geweldige plek om te bezoeken als je last hebt van hooikoorts. De vochtige lucht helpt om de luchtwegen open te houden. West-Australië is relatief droog en heeft daardoor minder last van hoge pollenconcentraties, vooral in de winter terwijl Tasmanië, ten zuiden van het Australische vasteland, een mild klimaat en relatief weinig hooikoortsveroorzakende flora kent.

Beste reistijd Australië
Australische winter en lente (juni tot november): dit zijn de maanden waarin de pollenconcentratie over het algemeen lager is, afhankelijk van de regio. Omdat de seizoenen in Australië tegenovergesteld zijn aan die van het noordelijk halfrond, biedt het een perfecte ontsnappingsroute.

2. Chili

Last van hooikoorts? Bezoek Chili! Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Chili is niet alleen een land van extreme schoonheid, het biedt ook verlichting voor je hooikoorts. Het land kent verschillende klimaten die ongunstig zijn voor pollen. Grote delen van Chili, waaronder de Atacamawoestijn, zijn zeer droog en in hoger gelegen gebieden zoals de Andes zijn er minder planten die allergenen verspreiden.
De Atacamawoestijn is een van de droogste plekken op aarde. Weinig planten kunnen hier overleven: ideaal dus om te bereizen als hooikoortspatiënt. Het centrale deel van Chili rondom Santiago kent een mediterraan klimaat met milde winters en hete zomers, wat betekent dat je in de wintermaanden (juni tot augustus) minder last zult hebben van hooikoorts. En hoewel Patagonië rijker is aan flora dan andere delen van Chili, zijn de meeste plantensoorten niet problematisch voor hooikoortspatiënten. Bovendien is de lucht hier vaak schoon en fris.

Beste reistijd Chili
Chileense winter (juni tot augustus): vooral in Centraal Chili zijn dit de maanden waarin je minder last zult hebben van hooikoorts. Het noorden kan het eigenlijk het hele jaar door.

3. Dubai, Verenigde Arabische Emiraten

Last van hooikoorts? Bezoek Dubai! Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Dubai's hete, droge klimaat zorgt ervoor dat de meeste planten die pollen produceren er simpelweg niet kunnen groeien. Dit betekent minder kans op hooikoorts. Ook de parken en tuinen in Dubai gebruiken vaak plantensoorten die niet veel pollen produceren. In Downtown Dubai, het hart van de stad met attracties zoals de Burj Khalifa en de Dubai Mall, vind je weinig vegetatie. Datzelfde geldt voor Jumeirah en Dubai Marina. Als je het stadsleven achter je wilt laten, kan een dagtocht naar de woestijn een prachtige en symptoomvrije ervaring zijn.

Beste reistijd Dubai
Oktober tot april: dit zijn de koelere maanden in Dubai, waardoor het aangenamer is om buiten te zijn. Bovendien is het pollenseizoen in deze periode over het algemeen laag.

Onmisbaar: Zo weet je of een kwal gevaarlijk is of niet (ook in Nederland)


4. Griekenland

Last van hooikoorts? Bezoek Griekenland! Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Veel van de plantensoorten die in Griekenland voorkomen, zijn niet de typische boosdoeners voor hooikoorts. Vooral in de zomermaanden is het Griekse klimaat droog en heet, waardoor het voor pollen moeilijk is om te overleven. De zeewind die over de eilanden en de kustlijn waait helpt om pollen uit de lucht te verwijderen. Kreta kent een zeer mild klimaat en een gevarieerd landschap dat niet veel hooikoortsveroorzakende planten bevat. Het is een ideale bestemming voor mensen die last hebben van hooikoorts, vooral tijdens de herfst en het vroege voorjaar. Ook de relatief droge Cycladen en de Peloponnesos zijn geschikte vluchthavens, al kun je bij die laatste het beste aan de kust blijven. 

Beste reistijd Griekenland
Late lente tot vroege herfst (mei tot september): tijdens deze maanden zijn de temperaturen hoger en is het klimaat droger, wat over het algemeen helpt om symptomen van hooikoorts te verminderen.

5. Hawaï

Last van hooikoorts? Bezoek Hawaï! Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Met zijn prachtige stranden, indrukwekkende vulkanen en rijke culturele erfgoed is Hawaï een paradijs op aarde, óók voor hooikoortspatiënten. De eilandengroep kent veel inheemse planten die meestal niet de soorten allergenen produceren die hooikoorts veroorzaken. De hoge luchtvochtigheid en constante passaatwinden helpen bovendien om de lucht schoon te houden. Breng een bezoek aan hoofdstad Honolulu op het eiland Oahu, verken de kustlijn van Maui of relax bij Kona op Big Island. 

Beste reistijd Hawai
Jaarrond: vanwege het milde klimaat en de zeewind is Hawaï het hele jaar door een goede keuze voor mensen met hooikoorts.

6. IJsland

Last van hooikoorts? Bezoek IJsland! Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

IJsland, het 'Land van Vuur en IJs', staat bekend om zijn adembenemende natuurwonderen, van geisers en vulkanen tot gletsjers en fjorden. Als je last hebt van hooikoorts, zou IJsland wel eens een van je nieuwe favoriete reisbestemmingen kunnen zijn. Het land kent een veel minder gevarieerde plantengroei dan veel andere landen, vooral vanwege het barre klimaat en de vulkanische bodem. Minder planten betekent minder pollen, en dat is goed nieuws voor hooikoortspatiënten. Het koude en vaak vochtige weer helpt ook om de verspreiding van pollen te minimaliseren. Bovendien staat IJsland bekend om zijn zuivere, schone lucht, wat een verademing kan zijn voor mensen met ademhalingsproblemen en allergieën.
De hoofdstad Reykjavik en de omgeving kent goed onderhouden parken en wegen, en het stedelijke landschap beperkt de verspreiding van pollen. Ook het noorden van IJsland is geschikt: dit gebied is relatief droog en koud, wat de groei van veel pollenproducerende planten belemmert. Akureyri, de 'hoofdstad van het Noorden', is een goede uitvalsbasis. De minder toegankelijke Hooglanden bieden ruige schoonheid en zijn bijna volledig vrij van allergenen vanwege de extreme omstandigheden.

Beste reistijd IJsland
Late zomer en vroege herfst (augustus-september): deze maanden hebben over het algemeen lagere pollenaantallen en het weer is ook relatief mild.

Ook interessant: Een reisverzekering, is dat nou echt nodig?


7. Malta

Last van hooikoorts? Bezoek Malta! Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Het mediterrane Malta met de oude hoofdstad Mdina, prachtige stranden en indrukwekkende megalithische tempels, is een trekpleister voor toeristen en een walhalla voor mensen met hooikoorts. Het droge, warme klimaat en de constante zeewind maakt het eiland minder gunstig voor de meeste soorten pollen die hooikoorts veroorzaken. Sowieso vind je relatief weinig groen op het eiland en al helemaal niet in de stedelijke gebieden zoals Valletta, of in de zuidelijke kustgebieden rondom Marsaxlokk en Marsascala. Breng ook eens een bezoek aan het kleinere eiland Gozo; hoewel er meer vegetatie is dan op Malta, is de zeelucht hier effectief in het verminderen van pollen.

Beste reistijd Malta
Late lente tot vroege herfst (mei tot oktober): dit zijn de drogere maanden, waarin de kans op hooikoorts het kleinst is.

8. Nieuw-Zeeland

Last van hooikoorts? Bezoek Nieuw-Zeeland! Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Nieuw-Zeeland is een van de meest 'allergievriendelijke' plekken op aarde. Door z'n geïsoleerde ligging in de Stille Zuidzee heeft het eiland minder verschillende soorten planten en bomen - en daarmee dus ook minder pollen - dan landen op grotere continenten en het pollenseizoen is zeer beperkt. Van alpiene gebieden tot kuststreken: de verschillende klimaten maken het mogelijk om een 'pollenvrije' zone te vinden die bij je past. Met name de Alpenregio's en fjorden op het Zuidereiland hebben weinig vegetatie die pollen produceert. Plaatsen als Queenstown en Fiordland zijn niet alleen prachtig, maar ook vriendelijk voor je allergieën. Hoewel het Noordereiland iets meer vegetatie heeft, vind je in kustgebieden als Bay of Islands en Coromandel heel lage pollenaantallen. Ook in de steden als Auckland, Christchurch en Wellington zijn de pillenaantallen beperkt. De mogelijkheid om te genieten van een van de meest schilderachtige plekken op aarde zonder je zorgen te maken over constant niezen en snuiten, maakt het land ongetwijfeld tot een grote trekpleister bij hooikoortspatiënten. 

Beste reistijd Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeelandse herfst (maart tot mei): het pollenseizoen is dan grotendeels voorbij en het weer is nog steeds aangenaam.

9. Portugal, Madeira en de Azoren

Last van hooikoorts? Bezoek Portugal, Madeira of de Azoren! Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Hoewel Portugal net als Spanje en Italië een mediterraan klimaat kent, is deze mild met minder extreme temperatuurschommelingen, waardoor pollen minder verspreid worden. Het land kent ook minder soorten bomen en grassen die bekend staan om het veroorzaken van hooikoorts, zoals berk en ambrosia. Vooral aan de kust, waar de zeewind pollen snel wegblaast, is het voor mensen met hooikoorts aangenaam vertoeven. Met name de Algarve, met zijn droge, warme klimaat, is een van de beste plekken in Portugal voor mensen met hooikoorts. Bezoek bij voorkeur buiten het voorjaar om de piek van het pollenseizoen te vermijden.
Ook de Portugese eilandengroep de Azoren en het eiland Madeira zijn een goede uitvalsbasis. Door de geïsoleerde ligging komen er weinig plantensoorten voor die hooikoorts veroorzaken en de constante oceaanwind geeft pollen weinig kans zich te nestelen. 

Beste reistijd Portugal, Madeira en de Azoren
Herfst (september tot november): dit is over het algemeen de beste tijd, omdat de meeste planten dan niet bloeien en er minder pollen in de lucht zijn.

10. Zwitserse Alpen

Last van hooikoorts? Bezoek de Zwitserse Alpen! Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

De Zwitserse Alpen zijn een paradijs voor wintersporters, natuurliefhebbers én mensen met hooikoorts. De hoger gelegen gebieden in de Alpen hebben een lagere concentratie aan pollen, omdat veel planten die pollen produceren niet kunnen overleven op grote hoogte. De lucht in berggebieden is bovendien vaak veel schoner en vrijer van allergenen dan in stedelijke of laaggelegen gebieden. Bezoek het luxe St. Moritz, de Jungfrau-regio, met dorpen als Lauterbrunnen en Wengen, vol prachtige wandelmogelijkheden op een hoogte waar pollen schaars zijn, of het autovrije bergdorp Zermatt, waar je een spectaculair uitzicht hebt op de Matterhorn.

Beste reistijd Zwitserse Alpen
Zomer (juni tot augustus): terwijl het in lagergelegen gebieden het pollenseizoen op zijn hoogtepunt is, kun je in de Zwitserse Alpen relatief klachtenvrij genieten van de natuur.
Winter (december tot maart): geen bloeiende planten betekent geen pollen, wat de winter een uitstekende tijd maakt om de Alpen te bezoeken als je last hebt van hooikoorts.


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.