image
Getty Images

We smeren ons massaal verkeerd in met zonnebrandcrème (en dit is hoe het wel moet!)

Een van de redenen om op vakantie te gaan, is om het koude Nederlandse weer te ontvluchten en de zon op te zoeken. Een goede zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor is dan van groot belang, maar uit onderzoek blijkt dat bijna iedereen verkeerd smeert. Ja, óók jij! Hoe het dan wel moet? Dat vertellen we je!

Een dag in de zon is niet zonder risico's. We weten bijna allemaal wel hoe het is om eruit te zien als een kreeft en hoe pijnlijk een verbrande, trekkerige huid kan zijn. Maar daar blijft het niet bij: als je niet goed smeert, loop je risico op vroegtijdige huidveroudering en zelfs huidkanker. Het is dan ook van levensbelang om jezelf goed te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Zonnebrandcrème beschermt tegen de schadelijke effecten van zowel UVA- als UVB-stralen en vermindert het risico op zonnebrand en huidbeschadiging. 

Ondanks dat het belang van zonnebrandcrème maar al te goed kennen, smeert bijna iedereen verkeerd waardoor de crème minder doeltreffend werkt en onze huid onbeschermd blijft. Nu is je brandende vraag natuurlijk: hoezo? Dat leggen we je uit! Dit zijn de vijf meest voorkomende fouten én hoe je ze kunt voorkomen. 

1. Niet vaak genoeg insmeren

Smeer je vaak genoeg in

Ben jij ook zo iemand die altijd factor 50 opsmeert, omdat je jezelf goed wilt beschermen? Daar is in theorie niets mis mee, behalve dat het vaak een vals gevoel van veiligheid geeft. Door een hoge SPF te gebruiken, blijven veel mensen vaak juist langer in de zon zonder opnieuw aan te brengen - wat juist nodig is om de huid het best te beschermen tegen schadelijke straling. De hoeveelheid én frequentie van het aanbrengen belangrijker zijn dan de SPF.  Sterker nog, een lotion met SPF 15 die je royaal en vaak aanbrengt, kan je beter kan beschermen dan een lotion met SPF 50+ die je slechts één keer in acht uur aanbrengt. Ondanks dat is het altijd aan te raden minimaal factor 30 te gebruiken. 


2. Niet dik genoeg insmeren

Smeer je huid dik genoeg in

Een van de meest voorkomende fouten is het niet aanbrengen van voldoende zonnebrandcrème. Experts raden aan om minimaal een theelepel (pak ‘m beet 5 milliliter) zonnebrandcrème voor je gezicht te gebruiken en minimaal twee eetlepels (zo’n 30 milliliter) voor je lichaam. Als je bedenkt dat de meeste flessen zo’n 200 milliliter bevatten, betekent dat dat je met een gemiddelde fles zo’n vijf keer kunt smeren. Wees niet zuinig bij het aanbrengen en zorg ervoor dat je alle blootgestelde delen van je huid gelijkmatig bedekt.


3. Te laat insmeren

Zonnebrandcrème moet worden aangebracht vóórdat je blootgesteld wordt aan de zon, zo’n 15 tot 30 minuten voordat je naar buiten gaat. Dit geeft de crème voldoende tijd om in je huid te trekken en een beschermende laag te vormen. Denk niet dat je de hele dag met één laag kunt doen: je dient de crème zo lang als dat je blootgesteld bent aan de zon elke twee uur opnieuw aan te brengen. Ben je gaan zwemmen, heb je gezweet of jezelf afgedroogd met een handdoek? Ook dan dien je een nieuwe laag aan te brengen – óók als je zonnebrandcrème waterproof is. Kies bij voorkeur wel voor een zonnebrandcrème  zonder schadelijke stoffen - voor jezelf maar óók voor het milieu en dan met name het zeeleven! Merken als Naïf, Biosolis of Lush zijn vrij van nanodeeltjes en parabenen. 

Ook interessant: Zo weet je of een kwal gevaarlijk is of niet - óók in Nederland!

4. Gevoelige plekken vergeten in te smeren

Smeer je gevoelige plekken goed in

Als je ooit verbrand bent op je oren of op je lippen, dan vergeet je niet snel meer om deze altijd extra in te smeren. De oren, lippen, nek en voeten zijn plekken die vaak vergeten worden terwijl ze juist vaak worden blootgesteld aan de zon. Ook de bikinilijn – bij de oksels en bij de billen – evenals de knieholtes worden vaak overgeslagen. Deze gevoelige plekken verdienen dezelfde aandacht en bescherming als de rest van je huid. Gebruik lippenbalsem met SPF en breng een dunne laag zonnebrandcrème aan op je oren, nek en voeten. O, en iemand anders zonnebrandcrème op je rug laten aanbrengen biedt een aanzienlijk betere bescherming dan zelf de rug insmeren!


5. Niet insmeren tijdens bewolkte dagen

Smeer je ook in als het bewolkt is

Wolken kunnen bedrieglijk zijn als het om zonbescherming gaat. Zelfs op bewolkte dagen kunnen de schadelijke stralen van de zon je huid bereiken. Het is daarom belangrijk om ook tijdens bewolkte dagen zonnebrandcrème te gebruiken om jezelf te beschermen.


6. Niet letten op de houdbaarheidsdatum

Zonnebrandcrème heeft een houdbaarheidsdatum en verliest na verloop van tijd zijn doeltreffendheid. Sterker nog, zonnebrandcrème die heel verouderd is kan gaan werken als olie op je huid, waardoor je juist sneller verbrandt! Controleer regelmatig de houdbaarheidsdatum op de verpakking en vervang oude flessen.

De beste manier om zonnebrandcrème effectief te gebruiken, is eigenlijk om het te beschouwen als een aanvullend hulpmiddel in je arsenaal voor zonbescherming, waarbij je voornamelijk de schaduw opzoekt en ook gebruikmaakt van hoeden, zonnebrillen en kleding met UPF. Zonnebrandcrème is in feite een ‘tweede verdedigingslinie’ - na het vermijden van de zon.


Bonustips:

- De Spanjaarden houden met reden een siësta tussen 12.00 en 15.00 uur 's middags. De zon is dan op zijn felst. Probeer in deze uren zoveel mogelijk in de schaduw te blijven. 
- Draag een zonnebril met een UV-bescherming van 100% of een UV-filter van 400. Dit staat altijd vermeld op het kaartje of de sticker als je de bril koopt. 
- Ben je van plan om óók DEET te smeren om insecten te weren? Doe dit minimaal een half uur na het insmeren met zonnebrandcrème. DEET kan de werking van je zonnebrandcrème negatief beïnvloeden. 
- Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meet voortdurend de hoeveelheid UV-straling van de zon. Deze zonkracht verschilt van dag tot dag en van uur tot uur. Op de website van het RIVM is de actuele zonkracht in Bilthoven terug te vinden. Ook het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KNMI) meet de zonkracht tot acht dagen vooruit. Zo kun je je buitenactiviteiten aanpassen op de voorspellingen. 

Lees ook: Zo herken en behandel je 8 veelvoorkomende insectenbeten

Hoe krijg je je kinderen ingesmeerd met zonnebrandcrème?

Zo krijg je je kinderen ingesmeerd met zonnebrandcreme

Weinig ouderlijke momenten zijn zo frustrerend als wanneer je probeert zonnebrandcrème aan te brengen bij een kind dat zich uit je houdgreep probeert te wurmen. We begrijpen de verleiding om een spray te gebruiken, aangezien dat het aanbrengen vergemakkelijkt, maar het inademen van aerosoldeeltjes brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Bovendien is het met een spray veel lastiger om te bepalen hoeveel zonnebrandcrème je nou eigenlijk hebt aangebracht. Als je echt wilt sprayen, dan moet je voor een goede bescherming tegen de zon minstens twee volle minuten sprayen in een windstille maar goed geventileerde ruimte en de spuitmond dicht bij de huid houden (in plaats van op een afstand van vier tot zes centimeter, zoals in de gebruiksaanwijzing staat). Ook belangrijk: wrijf de zonnebrandcrème onmiddellijk na het sprayen goed in, zelfs als de formule wordt aangeprezen als ‘zonder wrijven’.

Het is slim om zonnebrandcrème aan te brengen als je kind afgeleid is en/of vastzit – bijvoorbeeld in z’n eetstoel of autostoeltje. Als je het aanbrengt terwijl hij een snack eet of een filmpje zit te kijken, kan de strijd een stuk minder heftig zijn. Bovendien geeft het de zonnebrandcrème ook wat tijd om in te trekken voordat je naar buiten gaat. 

Als je kind oud genoeg is om zelf zonnebrandcrème aan te brengen, houd dan rekening met het volgende: uit onderzoek onder 87 kinderen tussen de 5 en 12 jaar bleek dat kinderen zich vaker insmeren met zonnebrandcrème als ze een pompje gebruiken in plaats van een flesje. Ook zonnebrandsticks zijn populair. Zorg er wel voor dat deze zonnebrandcrèmes goed worden ingesmeerd. Voor nog jongere kinderen, of vooral voor kinderen die kieskeurig zijn of een gevoelige huid hebben, kun je een make-up- of foundationkwast gebruiken. 

Uiteraard wil je de zonnebrandcrème gebruiken in combinatie met andere preventieve middelen, zoals een zonnebril met UV-filter, een zonneklep of hoed met brede rand en uv-werende kleding. UV-werende badpakken zijn een aanrader voor jonge kinderen. 

Hoewel de bovenstaande tips het aanbrengen en opnieuw aanbrengen niet geheel pijnloos maken, zeggen wij graag tegen onze kinderen: weet je wat meer pijn doet dan zonnebrandcrème aanbrengen? Zonnebrand!


Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!