image
Getty Images

Met deze tips scoor jij de voordeligste deal voor je hotelkamer

Hotelkamers zijn vaak een van de grootste kostenposten tijdens een reis. Of je nou op zoek bent naar een budgetoptie of een royal suite, niemand wil meer betalen dan nodig is. Met deze tips krijg jij de beste deal voor jouw overnachting. 

Timing is alles, zeggen ze, en dat geldt zeker als het gaat om het boeken van een hotelkamer. Kamerprijzen kunnen aanzienlijk fluctueren en de prijs die je ziet is afhankelijk van hoe ver van tevoren je kijkt en in welke tijd van het jaar je wilt reizen.

Wat is de beste dag van de week om een hotelkamer te boeken?

De beste dag van de week om een hotelkamer tegen het laagste tarief te boeken is vrijdag, zo adviseert reisvergelijkingssite Kayak die hotelzoekopdrachten tussen 1 januari en 8 september 2021 analyseerde. Volgens Kayak is zondag de duurste dag om hotels te boeken, omdat dan de meeste mensen op zoek gaan naar een kamer. Naarmate de week vordert, dalen de zoekopdrachten naar hotels met maar liefst 30% en dalen daarmee de tarieven ook. Opvallend genoeg adviseert reisboekings- en beoordelingssite Tripadvisor om juist op dinsdag een hotel te boeken.


Wat is de goedkoopste dag van de week om in en uit te checken?

De goedkoopste dag van de week om in en uit te checken in een hotel

Een aantal jaar geleden - voorafgaand aan de coronapandemie - was zondag traditioneel de goedkoopste dag van de week om in te checken in een hotel, omdat dan reizigers die een weekendje weg zijn geweest weer huiswaarts gaan en je de zakenreizigers die op maandag inchecken voor bent. Sinds 2021 lijkt die tendens echter veranderd; volgens Kayak is dinsdag de goedkoopste dag van de week geworden om in te checken in een hotel.

Hoe het ook zij, een weekendje weg blijft kostbaar. Wie graag op vrijdag of zaterdag arriveert en op zondag weer vertrekt, betaalt nog steeds de hoofdprijs. Donderdag en vrijdag zijn de duurste dagen om in te checken. Als je het weekend kunt vermijden en een midweek kunt boeken, ben je steevast goedkoper uit. 

Volgens Tripadvisor ben je vaak ook duurder uit als je ergens slechts één nacht verblijft; als je twee of drie doordeweekse nachten boekt, bespaar je al snel tussen de tien en dertig euro per nacht.


Hoe ver van tevoren moet ik een kamer boeken?

Hoe ver van tevoren moet je een hotelkamer boeken?

Hier wordt het lastiger. Als je wel houdt van een beetje risico en durft te wachten tot het laatste moment, kun je jezelf veel geld besparen, zo ontdekte Kayak. De meeste hotels hanteren een annuleringsbeleid van 24 tot 48 uur vóór aankomst. Annuleringen komen daardoor vaak nét daarvoor binnen, omdat reizigers niet voor niets willen betalen. In de hoop de geannuleerde kamers alsnog vol te krijgen, verlagen hotels dus hun tarieven. Durf jij een gokje te wagen in ruil voor een goede deal, dan is de site HotelTonight ideaal om last-minute deals te vinden.

Wie z’n accommodatie één tot zeven dagen voor aankomst boekt, betaalt vaak tussen de €10 en €70 per nacht minder voor een kamer, zo blijkt uit onderzoek van Tripadvisor. Zo’n kwart van de reizigers boekt hun hotelkamer ongeveer één tot anderhalve maand voorafgaand aan de reis; ze betalen dan €40 tot €100 meer per kamer per nacht dan wanneer ze hadden gewacht. 

Het nadeel van wachten is natuurlijk wel dat je geen garantie hebt dat er een kamer beschikbaar komt en dat je ook geen ruime keuze meer zult hebben uit de type kamers. Zeker als je naar het buitenland reist, is het niet altijd even prettig om te moeten wachten tot vlak voordat je vertrekt, of om in het buitenland aan te komen zonder te weten waar je die nacht gaat slapen. Houd je van een beetje zekerheid, dan raadt hotelvergelijkingssite Trivago aan om een paar maanden voor vertrek een handvol hotels uit te kiezen die passen binnen je prijsklasse. Begin deze vervolgens een paar weken te volgen om de beste prijs te peilen en sluit de deal als je een goede aanbieding ziet. Volgens Trivago is een hotelkamer het duurst als je meer dan twee tot drie maanden van tevoren boekt. 


Wanneer kan ik hotelovernachtingen beter vermijden?

Als je geld wilt besparen, dan kun je beste het hoogseizoen vermijden. Reis dus liever in de lente of de herfst in plaats van in de zomer naar populaire bestemmingen binnen Europa, de Verenigde Staten, Mexico of het Caribisch gebied. Ook doe je er goed aan de feestdagen en festivalperiodes te vermijden. Rond kerst en Oud en Nieuw of tijdens grote evenementen zoals Mardi Gras in New Orleans mag je flink de portemonnee trekken.

Kortom, onthoud dat de beste deal voor een hotelkamer scoren in veel gevallen neerkomt op een paar basisregels: boek op een gunstige dag van de week, probeer last minute te boeken (als je het aandurft), reis waar mogelijk buiten het seizoen en vermijd inchecken op vrijdag.


Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!